Archiv | zprávy ze dne 13. srpna 2002

|Markéta Kaclová, Naděžda Hávová, Marika Táborská, Renáta Prátová |Zprávy z domova

Česko bojuje s více než stoletou vodou

Lidé v jižních, západních a středních Čechách bojují s nejhorší povodní za posledních sto let. Hladiny rozvodněných řek, které po celý den stoupaly a dosahovaly rekordních hodnot, se večer na horních a středních tocích začaly uklidňovat a dokonce i klesat. Na dolních tocích, včetně Vltavy v Praze, se největší povodně čekají nad ránem. Velká záplavová vlna se blíží na Ústecko, povodně začínají hrozit i jižní Moravě. Řádění vodního živlu si už pravděpodobně vyžádalo devět obětí. Do úterního večera bylo z ohrožených oblastí podle ministerstva vnitra evakuováno zhruba 200 tisíc osob.

|Blanka Černá |Zprávy z domova

Seznam tísňových linek

Krizová linka hlavního města má nová telefonní čísla - 02/36099560 až 575. Lidé se zde dozvědí o zatopených pražských ulicích a evakuačních shromaždištích. Pracovníci magistrátu poskytnou i kontakty na lidi z krizových štábů jednotlivých městských částí a kontakty na informace městské hromadné dopravy, Českých drah a ČSAD. Plzeňská linka je 019-730 42 45 a České Budějovice volají 038-635 48 09 nebo 150.

|Jitka Hanžlová, Martin Hromádka, Petr Kopáček |Ekonomika

Vláda uvolní na záplavy miliardu

Vláda na dnešním mimořádném zasedání schválila rozhodnutí premiéra Vladimíra Špidly, kterým vyhlásil stav nouze v šesti krajích postižených katastrofálními povodněmi. Ministerstvo financí je připraveno poskytnout jednu miliardu 100 milionů korun na záchranné a likvidační práce při povodních. Radiožurnálu to potvrdil to mluvčí ministerstva Jaroslav Dědič.Peníze jsou vyčleněny z letošního rozpočtu z kapitoly všeobecná pokladní správa.

|Markéta Kaclová, Zdenka Schovánková |Zprávy z domova

Charita už organizuje pomoc do postižených oblastí

Vláda na svém mimořádném zasedání rozhodla, že povolá dalších 1000 vojáků, aby pomohli policistům v evakuovaných oblastech. Vojáci by měli především zabránit rabování. Pomoc ale organizují občanská sdružení a charitativní organizace. Jsou potřeba především přikrývky, karimatky a balená voda. Dále pak dezinfekční prostředky.

|Jan Rosenauer, Markéta Kaclová, Blanka Černá |Zprávy z domova

Stav nouze už i v Ústeckém kraji

Své domovy opouštějí obyvatelé ohrožených obcí z jižních, středních i severních Čech. Rozsáhlá evakuace se týká i některých částí Prahy. Otava v Písku přesáhla hladinu stoleté vody a mluví se i o tisícileté. Velká voda prolomila v Budějovicích protipovodňovou bariéru na pravém břehu Vltavy, kterou v noci stavěly stovky obyvatel. Voda se valí přes Pražské předměstí. Budějovice a Krumlov jsou navíc bez elektřiny a některé obce i bez telefonu. Protrhla se také hráz Metelského rybníka a zaplavila značnou část obcí Předmíř a Metly na Strakonicku. Pod vodou se ocitl i Beroun. Přelitím hrozí i Flájská přehrada na Mostecku. Český Jiřetín byl proto evakuován. V postižených oblastech vyhlásil premiér Vladimír Špidla stav nouze.

|Markéta Kaclová, Marie Woodhamsová, Renata Havranová, Hana Hikelová |Zprávy ze světa

Záplavami trpí i Rakousko, Německo a Slovensko

Některé části Rakouska a Německa jsou zatopené, stejně je na tom i Slovensko. Velké nebezpečí hrozí ze strany stoupající hladiny Dunaje. Povodně už mají na účtu čtyři oběti. Nejvíce se zhoršila situace v Horním a Dolním Rakousku, za západě země se naopak zklidňuje. Dálnice A 1 v okolí Lince zůstává uzavřena. 48 lidí na této komunikaci bylo zachráněno přímo z uvězněných automobilů. Vlaky jsou odkláněny přes Itálii. Na některých místech Rakouska prší nepřetržitě už 30 hodin.

|Jan Rosenauer, Markéta Kaclová, Igor Maňour, František Lutonský, Patrik Kaizr, Miroslav Panuška |Zprávy z domova

Praha, České Budějovice i další města evakuují, hladiny dále stoupají

Praha čeká po poledni stoletou vodu. Všichni obyvatelé ohrožených ulic měli opustit domovy do desáté hodiny. Pokud se jim to nepodařilo, mají v nich už zůstat. Své domovy opouštějí i obyvatelé částí Českých Budějovic a Písku. Tam Otava přesáhla hladinu stoleté vody. Velká voda prolomila v Budějovicích protipovodňovou bariéru na pravém břehu Vltavy, kterou v noci stavěly stovky obyvatel. Voda se valí přes Pražské předměstí. Budějovice a Krumlov jsou navíc bez elektřiny. Protrhla se také hráz Metelského rybníka a zaplavila značnou část obcí Předmíř a Metly na Strakonicku. Pod vodou se ocitl i Beroun. Přelitím hrozí i Flájská přehrada na Mostecku. Český Jiřetín byl proto evakuován. V postižených oblastech vyhlásil premiér Vladimír Špidla stav nouze.

|Marika Táborská, Martin Hromádka |Zprávy z domova

Předpověď počasí na úterý 13. srpna

Trvalé srážky se budou přesouvat z východních Čech nad západní a střední Moravu, na ostatním území stále počítejte s občasným deštěm nebo přeháňkami. Vítr může v nárazech a vyšších polohách nadále dosahovat rychlosti až 90 kilometrů za hodinu. Teploty jen do 19 stupňů Celsia.

|Markéta Kaclová, Naděžda Hávová, Renáta Prátová |Zprávy z domova

Praha se shání po pomoci

Praha se připravuje na stoletou vodu. Zavřený je už i Karlův most. Už dopoledne by mělo protékat korytem řeky 3000 krychlových metrů za sekundu. Stoletá voda znamená průtok nad 4000 krychlových. Praha proto evakuuje všechny obyvatele záplavových oblastí. Jejich seznam najdete v příspěvku.

|Markéta Kaclová, Denisa Novotná |Zprávy ze světa

V Dagestánu unesen humanitární pracovník

V Dagestánu byl unesen pracovník humanitární organizace Lékaři bez hranic. K únosu podle místní policie došlo večer na předměstí Machačkaly. Obětí má být dvaatřicetiletý nizozemský občan Ariel Erkel. Očití svědkové tvrdí, že neznámí lidé Erkela obstoupili a přinutili ho, aby nasedl do jejich automobilu značky Lada.

|Markéta Kaclová, Martin Sobotka, Ivan Mls, Ladislav Pavlík, Martin Hromádka, Kateřina Jedličková, Patrik Kaizr |Zprávy z domova

Jižní Čechy jsou pod vodou, vlna udeřila na Prahu

Čechy zasáhla velká voda, která se svým rozsahem vyrovnává ničivým povodním na Moravě v roce 1997. Celý Jihočeský kraj je ve stavu nebezpečí. Své domovy už musely opustit tisíce lidí. Stav ohrožení platí i pro celé povodí dolní Vltavy ve Středočeském kraji. Také Praha se připravuje na nejhorší. Vyhlášen je třetí stupeň a během noci se kvůli odpouštění vody z přehrad Vltavské kaskády čekává vzestup hladiny Vltavy až na úroveň padesátileté vody. A podle meteorologů nás čekají další deště.

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru