Archiv | zprávy ze dne 18. srpna 2002

|Marika Táborská, David Šťáhlavský |Ekonomika

EU v Berlíně přislíbila rozsáhlou a pružnou pomoc

Evropská unie poskytne středoevropským zemím postiženým ničivými záplavami rozsáhlou a pružnou pomoc. Premiéry Německa, Česka, Rakouska a Slovenska o tom v Berlíně na bleskovém "povodňovém" summitu ujistil šéf Evropské komise Romano Prodi. Zasedání neskončilo konkrétními výsledky, spolkový kancléř Gerhard Schröder ale ohlásil záměr vytvořit v rámci unie nouzový fond, který by umožnil lépe reagovat na přírodní katastrofy.

|Marek Janáč, Viktorie Hošková, Marika Táborská, Martin Hromádka |Zprávy z domova

V Karlíně spadl třetí dům, oblast je znovu uzavřena

Kvůli narušení domů krizový štáb pražského magistrátu znovu uzavřel části Karlína a Holešovic a přijal nová opatření pro ochranu životů obyvatel zatopených částí Prahy. V naléhavé výzvě o tom ve vysílání Radiožurnálu Pražany informoval primátor Igor Němec. Magistrát přistoupil k tomuto opatření poté, co se ve čtvrti Karlín v noci na neděli zřítil již třetí dům poškozený povodní. Ústřední krizový štáb se večer rozhodl ulehčit pražské dopravě na magistrále u Rádia Svobodná Evropa. Bezpečnostní opatření tam zůstanou zachována, zároveň ale vznikne jeden jízdní pruh, vyhrazený městské hromadné dopravě, policii a hasičům.

|Marie Woodhamsová, Renata Havranová, Marika Táborská, Martin Hromádka, David Šťáhlavský |Zprávy ze světa

Záplavová vlna se stěhuje na sever Německa

Velká voda postupuje povodím Labe na sever Německa. Vodní příval protrhl hráz u města Wittemberg v Sasku-Anhaltsku. Povodňová kalamita už naplno postihla také spolkovou zemi Brandenburk. Na Slovensku klesá hladina Dunaje po celém úseku a země má tak nejhorší za sebou; záplavová vlna teď ohožuje severozápadní Maďarsko.

|Marika Táborská, Martin Hromádka, David Šťáhlavský |Zprávy ze světa

Trojský lachtan Gaston putuje po Německu

Osud lachtana, který během povodně uplaval z pražské zoologické zahrady v Troji, je stále nejasný. Samce Gastona se v sobotu záchranářům po celodenní akci nepodařilo chytit u Děčína a rozbouřené Labe jej odneslo za hranice do Německa. Tam se o něm zatím neobjevily žádné zprávy. Dalšího z lachtanů, které po ničivých záplavách pohřešovali v Troji, objevili lidé na Mělnicku.

|Ladislav Dvořák, Ivan Mls, Ladislav Pavlík, Marika Táborská, Martin Hromádka |Zprávy z domova

Povodeň století končí, lidé bojují s následky

Povodňová situace se dále uklidňuje, hladiny řek na celém území ustupují. V Ústí klesla hladina Labe od pátku, kdy tam řeka kulminovala, o zhruba jeden a půl metru. Viditelný pokles je i v Terezíně na Litoměřicku, kde voda na náměstí klesla o více než půl metru. Přesto tam dosahuje téměř metrové výšky. Voda už klesá i v Děčíně a v nedalekém Hřensku. V neratovické chemičce Spolana začalo odčerpávání unikajícího chloru a jeho přeměna na neškodný chlornan sodný.

|Josef Suk, Daniel Kopecký, Martin Hromádka |Zprávy z domova

Džus místo minerálky, žádají podvodníci v zaplaveném Ústí

Chodí od jednoho humanitárního centra k druhému. Jezdí si pro jídlo a pití auty nebo taxíky. Za den objedou všechna centra ve městě, odevšad si něco odnesou a nemusí ani bydlet v evakuovaných oblastech. Když je pracovníci humanitárních center odmítnou, vyhrožují jim fyzickou likvidací. Takoví jsou lidé, kteří dokáží zneužít současnou situaci a solidaritu druhých. První případy už zaznamenali v Ústí nad Labem a v Děčíně.

|Lenka Buriánková |Sport

Agassi bude chybět ve finále turnaje ve Washingtonu

Americký tenista André Agassi, který byl na turnaji ve Washingtonu jedničkou, se do finále neprobojoval - podlehl krajanu Blakeovi 3:6 a 4:6. Naopak Brit Greg Rusedski se dostal do finále v Indianapolisu po výhře nad Němcem Haasem. V Montrealu vzdala semifinále Jugoslávka Dokičová Američance Capriatiové.

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru