Archiv | zprávy ze dne 19. srpna 2002

|Milan Kopp, Lenka Rákosová |Zprávy z domova

Vládní odhad záplavových škod: 60 až 90 miliard korun

Až na 90 miliard korun jsou odhadnuty první škody po záplavách. Podle premiéra Vladimíra Špidly může být konečné číslo i vyšší. Dvanáct lidí kvůli záplavám zemřelo, jeden člověk je pohřešován. Evakuováno muselo být celkem 220 000 lidí, 70 000 z nich je stále mimo domov. Postiženým regionům a občanům pomůže stát ze státního rozpočtu, s úhradou povodňových škod formou státních dluhopisů se nepočítá. Lidé, kteří kvůli povodním přišli o bydlení, dostanou nenávratný příspěvek 150 000 korun. S výjimkou úniku chlóru ve Spolaně Neratovice není podle premiéra hlášena žádná vážná ekologická havárie, i ve Spolaně je už situace pod kontrolou.

|Milan Kopp, Denisa Novotná |Zprávy ze světa

Záplavy dorazily do Dolního Saska

Povodňová vlna v Německu dosahuje svého vrcholu v Sasku-Anhaltsku a dorazila už také do Dolního Saska. U Schnackenburgu na hranicích se Saskem-Anhaltskem se hladina Labe za jediný den zvýšila o 1,27 metru.

|Markéta Kaclová, Naděžda Hávová, Jitka Hanžlová, Martin Hromádka, Štěpánka Čechová |Zprávy z domova

Doprava v ulících Prahy zažívá kolaps

Následky katastrofální povodně první pracovní den zcela ochromily dopravu v Praze. Na všech hlavních tazích hlavního města byla situace velmi kritická, ulice ucpaly nepřetržité řady automobilů. Kolona stála od nultého kilometru dálnice D1 směrem do centra, kolaps hlásila také Jižní spojka z Prahy 5 na Prahu 4. Provoz v pražských ulicích navíc komplikuje řada uzavírek, nadále například zůstává neprůjezdná pravobřežní komunikace a některé mosty. Magistrát proto vyzývá, aby řidiči po Praze raději vůbec nejezdili. Podobně perné chvíle prožívají motoristé i v dalších městech, především na severu Čech.

|Miroslav Konvalina, Martin Hromádka |Zprávy ze světa

Archiv Al-Káidy ukázal zabíjení psů nervovým plynem

Televizní stanice CNN získala velký archiv videonahrávek organizace Al Káida. Videokazety zajištěné v Afghánistánu ukazují výcvik spolubojovníků Usámy bin Ládina a zkoušky chemických nervových látek na zvířatech. Jak informuje zpravodaj Českého rozhlasu ve Spojených státech Miroslav Konvalina, zveřejněné záběry znepokojily vojenské experty, kteří se obávají zneužití chemických zbraní teroristy.

|Markéta Kaclová, Dana Jaklová |Ekonomika

Stát připravuje pomoc lidem bez přístřeší

Nenávratným příspěvkem ve výši 150 tisíc korun hodlá stát přispět lidem, kteří kvůli povodním přišli o bydlení. Postižení občané budou moci už v nejbližších dnech žádat také o 850 tisíc korun nízkoúrokové půjčky. Obce pak mohou, jak uvedl ministr pro místní rozvoj Pavel Němec, získat investiční dotace ve výši 600 tisíc korun. Zatímco půjčku dostane ten vlastník, který obnovu bytového fondu bude provádět, 150tisícový příspěvek dostane každý občan, jehož obydlí bylo povodněmi zničeno.

|Martin Hromádka, David Šťáhlavský |Zprávy ze světa

Lachtaního uprchlíka dopadli u Magdeburgu

Cesta lachtana Gastona do Severního moře skončila. Zvířecího dobrodruha, jednoho z pěti, kteří ve středu uplavali z pražské zoologické zahrady v Troji, dopadli němečtí záchranáři v Lutherstadtu-Wittenbergu mezi Drážďany a Magdeburgem. Podle pracovníků pražské ZOO přežil více než dvěstěkilometrovou pouť rozbouřenými řekami Vltavou a Labem v dobré kondici.

|Markéta Kaclová, Zdenka Turková |Zprávy ze světa

Povodňová vlna si proráží cestu na sever Německa

Povodeň na Labi postupovala v noci na dnešek na sever Německa, přičemž v Sasku-Anhaltsku prorážela jednu hráz za druhou. Záplavy si v Německu dosud vyžádaly 16 obětí na lidských životech, z toho dvanáct v Sasku. Rozvodněné Labe při svém postupu na sever proráží hráze u Torgau v Sasku a u Dessau a Wittenbergu v Sasku-Anhaltsku. Z Wittenbergu již bylo evakuováno 40.000 lidí.

|Karel Fejfar |Sport

Rivaldo se představil milánským fanouškům

Brazilský fotbalista Rivaldo se poprvé představil fanouškům na San Siru, kterých se sešlo přes padesát tisíc a připravili mu bouřlivé přivítání. Útočník nastoupli v neděli večer ke své premiéře v týmu AC Milán. Mistr světa, který přestoupil z Barcelony, odehrál v utkání o Trofej Luigiho Berlusconiho proti Juventusu Turín něco přes hodinu. Soupeř Slovanu Liberec ve třetím předkole Ligy mistrů porazil italského šampióna 3:1 na penalty poté, co ze hry gól nepadl.

|Karel Fejfar |Sport

V čele trojice Američanek, Bedáňová jedenadvacátá

Jugoslávská tenistka Jelena Dokičová se v aktuálním vydání žebříčku WTA posunula na čtvrté místo. Vítězka turnaje v Montrealu, Francouzka Amelie Mauresmová, se posunula na devátou pozici. V čele je Serena Williamsová z USA před sestrou Venus. Třetí místo patří jejich krajance Jennifer Capriatiové. Česká hráčka Daniela Bedáňová klesla z osmnácté na jedenadvacátou pozici.

|Karel Fejfar |Sport

Novák opět klesl o jedno místo, Hewitt vede s náskokem

Australský tenista Lleyton Hewitt si udržel výrazný náskok na prvním místě pořadí ATP Champions Race. Hewitt má na kontě 600 bodů a od druhého Marata Safina z Ruska ho dělí 177 bodů. Na třetím místě je bývalá světová jednička Andre Agassi z USA. Vítěz turnaje ve Washingtonu, Američan James Blake, si polepšil o devět míst a nyní je dvacátým hráčem světa. Nejlépe umístěným českým tenistou je Jiří Novák, který klesl opět o jedno místo a figuruje na dvanácté pozici. Kanaďan Daniel Nestor se poprvé dostal na první místo pořadí jednotlivců ve čtyřhře ATP pro přihlašování do turnajů.

|Aleš Heřmánek |Ekonomika

Ekonomické informace 19. 8. 2002

Evropská investiční banka nabídla Česku, Německu, Rakousku, České republice a Slovensku úvěry s preferenčními sazbami. Výhodné půjčky by umožnily dlouhodobě pokrýt financování nápravy škod způsobených záplavami. Splatnost úvěrů by se měla prodloužit až na 30 let. Navíc je banka ochotna učinit výjimku z běžného pravidla a pokrýt půjčkami až 100 procent hodnoty investic. Zatím poskytovala jen polovinu potřebných peněz. Záleží ale na stanovisku správní rady banky.

|Markéta Kaclová, Zdenka Turková |Zprávy ze světa

Izrael se začne stahovat z Gazy a Betlému

Izraelská armáda se dnes začne stahovat z pásma Gazy a z města Betlém na západním břehu Jordánu. O stažení izraelské bylo dosaženo při jednání izraelského ministra obrany Benjamina ben Eliezera s delegací Palestinců v čele s palestinským ministrem vnitra Abdarem Razzákem Jahjáem a s bezpečnostním poradcem palestinského vůdce Jásira Arafata Muhammadem Dahlanem.

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru