Archiv | zprávy ze dne 21. srpna 2002

|Aleš Heřmánek, Viktorie Hošková, Marika Táborská, Martin Hromádka |Zprávy z domova

Nouzový stav v pěti krajích platí do konce srpna

Nouzový stav v Praze, Středočeském, Jihočeském, Plzeňském a Ústeckém kraji potrvá do konce srpna. Rozhodla o tom podle očekávání vláda. Jeho vyhlášení umožňuje omezit některé základní svobody občanů, je-li to nezbytné k zajištění jejich bezpečnosti. Stav nouze začal platit kvůli povodním 12. srpna a původně měl trvat do čtvrtka 22. srpna. Žádné další prodloužení tohoto nouzového stavu už vláda podle ministra vnitra Stanislava Grosse nemá v úmyslu.

|Miroslav Bureš, Tomáš Kohout |Sport

Fotbalisté Česka si pohráli se Slovenskem

Přátelské utkání Česka a Slovenska se odehrálo v Olomouci přesně 34 let po vpádu vojsk Sovětského svazu do tehdejší ČSSR. A od 15. minuty zápasu, když se Slovensko ujalo vedení, to v nadsázce vypadalo jako další vítězství východu. Čeští fotbalisté ale zlepšeným výkonem dokázali nakonec zvítězit jasně 4:1. Přípravné měření sil českých a slovenských jedenadvacítek skončilo v Brně nerozhodně 1:1.

|Jaroslav Hausdor, Martin Sobotka, Marika Táborská, Martin Hromádka |Zprávy z domova

Prudké bouřky nad jihozápadem Čech; hrozí vzestupy hladin

Jihočeský a Plzeňský kraj čeká opět vydatný déšť. Český hydrometeorologický ústav v této souvislosti upozorňuje, že by tak mohla Lužnice na svém dolním toku přestat klesat, protože jsou řeky v oblasti Písecka a Táborska nasycené. Ve čtvrtek by na ní proto mohly být znovu překročeny třetí stupně povodňového nebezpečí. Prudká bouře s krupobitím a přívalovými dešti už se odpoledne přehnala nad Klatovskem a Tachovskem. Vzestup hladiny řek kvůli vydatným srážkám může kromě Plzeňska postihnout také Jihočeský, Karlovarský, Ústecký a Středočeský kraj a okres Pelhřimov.

|Miroslav Konvalina, Marika Táborská |Zprávy ze světa

Chemický poplach na letišti v Miami

Část mezinárodního letiště na Floridě musela být evakuována. Čekajícím pasažérům se totiž začalo špatně dýchat. Jak hlásí zpravodaj Českého rozhlasu ve Spojených státech Miroslav Konvalina, na místo dorazily zásahové jednotky hasičů.

|Markéta Kaclová, Jitka Malá, Blanka Černá, Marika Táborská, Ivana Solničková, Kateřina Jedličková |Zprávy z domova

Další obyvatelé se vrací domů

Voda ustupuje i na severu Čech a statici kontrolují domy, aby se do nich mohli vrátit evakuovaní obyvatelé. V dosud uzavřeném pražském Karlíně se stovky lidí po týdnu přišly poprvé podívat na to, jakou spoušť zanechala voda v jejich bytech. Na zvláštní povolenky je dovnitř vpustili pracovníci magistrátu, a to proto, aby lidé mohli zlikvidovat zkažené potraviny. Zůstat ve svých karlínských bytech však mohou jen ti, jejichž domy statici označili za obyvatelné. Většina nepřístupných domů se nachází v ulicích Sokolovská, Křižíkova nebo Pobřežní.

|Martin Hromádka, David Šťáhlavský |Zprávy ze světa

Německo sužují záplavy, bouře i havárie chemičky

Německo zažilo další dramatický den. Zatímco na středním Labi se stále šíří povodňová vlna, na západě řádily silné bouřky. Velká voda postupující po Labi dále na sever Německa vyhnala z domovů více než 13 tisíc lidí žijících podél řeky v Dolním Sasku a Meklenbursku-Předním Pomořansku. Ve Frankfurtu dnes navíc museli čelit chemické havárii.

|Zdenka Schovánková, Marika Táborská |Zprávy z domova

Plechovky s DDT, zaslané zřejmě omylem do Ústí, zmizely

Zásilka nebezpečného pesticidu DDT, která se včera objevila s humanitární pomocí na magistrátu v Ústí nad Labem, zmizela. O likvidaci deseti kilogramových plechovek jedovaté a dávno zakázané látky se měl postarat Hasičský záchranný sbor. Kde DDT nakonec skončilo, nikdo neví a po jeho osudu se pátrá.

|Karel Fejfar |Sport

Huleš pojede v Brně dokonce dvěstěpadesátky

Český motocyklový jezdec Jaroslav Huleš se nakonec přece jen zúčastní Velké ceny České republiky v Brně. V neděli však nebude stát na startu v barvách týmu Matteoni ve třídě do 125 ccm. Domluvil se totiž na spolupráci do konce sezóny s týmem Dark Dog Yamaha Kurz a přesedlá do dvěstěpadesátek. V německé stáji nahradí Japonce Tara Sekigučiho. "V neděli se v týmu pana Kurze uvolnilo místo, a protože jsme s Jardou již delší dobu jednali o angažmá v příští sezóně, začali jsme řešit jeho okamžitý start," uvedl manažer týmu Josef Liška.

|Markéta Kaclová, Martin Sobotka, Pavla Kvapilová |Ekonomika

Čističky nefungují - chovejme se ohleduplně k přírodě

V záplavami postižených oblastech nefungují až na výjimky čističky odpadních vod. Lidé by proto měli vypouštět jen to nejnutnější. Pokud se dostanou do kanalizace například zbytky jídel, igelitové sáčky, hygienické potřeby, oleje či různé chemikálie, může dojít až k ekologické katastrofě. Pitná voda, kterou dostávají domácnosti, je podle ředitele Pražských vodovodů a kanalizací Jiřího Rosického v tuto chvíli na většině míst v pořádku.

|Andrea Brtníková, Martin Hromádka |Zprávy z domova

Soud snížil řidiči trest za smrt záchranáře

Krajský soud v Ostravě zmírnil v odvolacím řízení trest pro řidiče, který před třemi lety v opilosti naboural do sanitky rychlé záchranné služby. Dušan Bachorek si tak odsedí ve vězení 26 měsíců. Při nehodě zahynul pětadvacetiletý záchranář, další dva zdravotníci byli těžce zraněni.

|Markéta Kaclová, Pavel Novák, Petra Lazáková |Zprávy ze světa

Humanitární pomoc přichází i ze soukromých rukou

Pomocnou ruku nabízí České republice téměř celý svět. Peníze a vybavení nám poskytly i tak vzdálené země jako je například Thajsko. Předseda Evropské komise Romano Prodi se navíc při své páteční návštěvě Prahy zavázal, že nám Evropská unie poskytne půjčku ve výši 200 milionů eur za zvýhodněných podmínek.

|Karel Fejfar |Sport

US Open: Novák a Bedáňová mezi nasazenými

Dva čeští zástupci Jiří Novák a Daniela Bedáňová jsou mezi dvaatřiceti nasazenými tenisty pro grandslamový turnaj US Open. Novákovo číslo čtrnáct odpovídá umístění v pořadí ATP pro nasazování do turnajů, Bedáňová má dvacítku, o jedno číslo vyšší, než jí patří ve světovém žebříčku. Závěrečný grandslam sezóny s dotací více než 16 miliónů dolarů začne v New Yorku ve Flushing Meadows v pondělí a skončí 8. září.

|Dana Jaklová, Martin Hromádka |Zprávy z domova

Lidé uctili u Českého rozhlasu památku obětí okupace

Před čtyřiatřiceti lety byla naše země okupována vojsky Varšavské smlouvy. Ve chvílích, kdy celý národ prožíval jeden z nejtěžších okamžiků poválečné historie, se skupina vysokých komunistických funkcionářů rozhodla legalizovat vojenskou invazi v režii Kremlu založením dělnicko-rolnické vlády. Proces s vlastizrádci trvá už sedm let, nikdo však dosud odsouzen nebyl. Dnes si smutné výročí 21. srpna před budovou Českého rozhlasu na pražské Vinohradské třídě připomněli politici i pamětníci.

|Markéta Kaclová |Ekonomika

Nájemníci na náhradu za ztracený byt nárok nemají

Lidé, kteří kvůli povodním přišli o nájemní byt, nemají podle dosavadních zákonů nárok na nový byt. Pokud obec nebo majitel neuvedou zničené byty do obyvatelného stavu, budou se postižení muset o náhradní bydlení postarat sami.

|Markéta Kaclová, Miroslav Zimmer, Martin Hromádka |Zprávy z domova

Železnice obnovila spojení na sever

Českým drahám se dnes podařilo obnovit železniční dopravu v Ústeckém kraji, a to včetně spojení na Prahu. V provozu už jsou v kraji také všechny mosty, lidé mohou opět využívat i hlavní vlakové nádraží v Ústí nad Labem. Podle běžného jízdního řádu už jezdí vlaky na trati Praha - Beroun. Podařilo se totiž prozatímně zprovoznit semafory, závory a další zabezpečovací zařízení. Podle mluvčí ministerstva dopravy a spojů Ludmily Roubcové dráhy také daly do provozu trať Veselí nad Lužnicí - České Velenice.

|Markéta Kaclová, David Šťáhlavský |Zprávy ze světa

Pod vodou další německá města

Stoletá voda útočí na další německá města a postupuje na sever po proudu Labe. Silou povodňové vlny ničí hráze a zaplavuje další oblasti. Wittenberg je dalším městem, které dnes očekává takzvaný jedovatý koktejl. Krizová situace je však stále ještě v už zatopených oblastech na Labi i jeho přítoku Mulde. V ohrožení je 100 tisíc lidí. Hygienici nyní vyzývají k bdělosti a dodržování profilačních opatření proti šíření infekčních chorob.

|Markéta Kaclová, Jitka Malá |Zprávy ze světa

V Moskvě výbuch domu - pět mrtvých

V troskách zříceného pětipatrového domu na severovýchodě Moskvy zůstalo nejméně pět mrtvých. Nezvěstných zůstává dalších nejméně 12 lidí. Záchranáři nyní prohledávají za pomoci psů trosky budovy a pátrají po dalších obětech neštěstí. Domem včera otřásl výbuch, jehož příčina ještě není jednoznačně určena. Ministr pro mimořádné situace Sergej Šojgu uvedl, že příčinou neštěstí byl pravděpodobně výbuch plynu. Policie na místě nenalezla stopy po výbušnině.

|Aleš Heřmánek, Marika Táborská |Ekonomika

Ekonomické informace 21. 8. 2002

Ministerstvo financí chce posílit letošní rozpočet o tři miliardy korun mimořádných příjmů. O návrhu dnes bude jednat vláda. Stát totiž letos získal 3 miliardy ve formě prémií za státní dluhopisy a ty hodlá ministerstvo věnovat na náhradu škod způsobených záplavami. Kromě vlády musí s návrhem souhlasit i Poslanecká sněmovna. Té chce vláda také navrhnout, aby kvůli záplavám o měsíc posunula projednávání rozpočtu na rok 2003.

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru