Archiv | zprávy ze dne 23. prosince 2002

|Milan Kopp, Stanislav Vintr |Zprávy ze světa

Pentagon znepokojen postojem KLDR

Rozhodnutí severní Koreje sejmout pečeti a monitorovací kamery OSN z laboratoře na sbírání plutonia z vyhořelých palivových článků dělá těžkou hlavu Spojeným státům. Americký ministr zahraničí Colin Powell v pondělí situaci konzultoval se svým francouzským a ruským kolegou.

|Milan Kopp, Petra Steinerová |Ekonomika

Deficit obchodní bilance je už druhý měsíc rekordní

Už druhý měsíc v řadě skončila obchodní bilance České republiky rekordním schodkem. V listopadu dosáhl 17 miliard a 600 miliónů korun. Stále více zboží se totiž dováží ze zahraničí a kvůli silné koruně je relativně levnější než domácí výrobky. Klesá i poptávka po našem zboží v zahraničí, především v západní Evropě.

|Markéta Kaclová, Lenka Šumová, Viktorie Hošková, Renáta Prátová |Zprávy z domova

Dopravní policisté varují: náledí a sněžení na celém území

Přívaly sněhu potrápili především řidiče na severovýchodě naší republiky. Od půlnoci do pondělního rána ho v Moravskoslezském kraji napadlo na dvacet centimetrů. Silničáři na Novojičínsku museli dokonce vyhlásit kalamitní stav. Přesto se ale vše podařilo zvládnout bez větších potíží. Novojičínský kalamitní stav skončil před polednem. Podle dispečera novojičínských silničářů jsou sice všechny silnice sjízdné, ale se zvýšenou opatrností. Řidiči, kteří nemají zimní pneumatiky by raději neměli vůbec opouštět garáže nebo parkoviště. Správa silnic nasadila do terénu veškerou techniku. Na Bruntálsku napadalo asi 15 centimetrů sněhu a podobná je situace také v dalších okresech Moravskoslezského kraje.

|Markéta Kaclová, Naděžda Hávová, Jiří Máslo |Ekonomika

Pohledávku Trendu vydražila britská společnost

120 miliónů korun - to je částka, za kterou britská společnost Suringham Enterprises vydražila pohledávku vytunelovaného a zkrachovalého investičního fondu Trend. Pohledávku měl Trend vůči kyperské společnosti Forminster Enterprises Limited. Vyvolávací cena činila 300 miliónů korun, ale holandskou dražbou spadla na vydražených 40 procent. Suringham Enterprises byla jediným účastníkem dražby. Pohledávku do dražby navrhl správce konkursní podstaty Trendu Vítězslav Hálek.

|Markéta Kaclová, Lenka Rákosová |Zprávy z domova

Okresní úřady úřadují poslední den

Dnešek je poslední den, kdy mohou okresní úřady lidem vydávat doklady a průkazy. Kvůli reformě veřejné správy pak už nebude k dispozici informační systém, který je k vystavení občanských, řidičských a technických průkazů či pasů nutný. Toto opatření se netýká Prahy. I poté budou sice okresní úřady až do konce roku přijímat od občanů všechny druhy žádostí, ale už bez garance, že je vyřídí ještě letos.

|Vědunka Lunardi, Markéta Kaclová |Zprávy ze světa

Do Itálie se na chvíli vrátila královská rodina

Po více než půl století vkročil na půdu Itálie člen bývalé královské rodiny. Do Říma přiletěl syn bývalého krále Vittorio Emanuele s rodinou. Italská královská rodina se během druhé války zdiskreditovala spoluprací s fašistickým režimem Benita Mussoliniho a musela odejít do nuceného exilu. Návrat jí umožnilo říjnové rozhodnutí parlamentu.

|Markéta Kaclová, František Lutonský |Zprávy z domova

Tvrdík musel zrušit návštěvu našich vojáků v Kosovu

Ministr obrany Jaroslav Tvrdík musel kvůli špatnému počasí zrušit krátkou předvánoční návštěvu u československé jednotky v Kosovu. Jeho letadlo muselo přistát v makedonském Skopje. Letiště v kosovské Prištině nepřijímá a spojení po silnici je odříznuté kvůli náledí. Jak ministr Tvrdík řekl Radiožurnálu, lituje toho, že jeho snaha zpříjemnit československé jednotce předvánoční čas, přišla vniveč. Let vojenského speciálu byl odkloněn do makedonského Skopje.

|Lenka Buriánková |Sport

Gólman Anaheimu Giguere vychytal 24 střel

Severoamerická NHL měla z neděle na pondělí na programu jen tři zápasy. Přihrávkou na jediný gól Los Angeles se blýskl český hokejový obránce Jaroslav Modrý, přesto Kings prohráli na ledě Chicaga 1:3. Výborně zachytal brankář Anaheimu Jean-Sebastian Giguere, kterému neunikla žádná z čtyřiadvaceti střel Phoenixu a dovedl svůj tým k výhře 4:0.

|Markéta Kaclová, Robert Mikoláš |Zprávy ze světa

Jaderné rozhodnutí Pchjongjangu se nikomu nelíbí

Washington a jeho spojenci se snaží zabránit Severní Koreji ve vývoji jaderných zbraní. Pchjongjang potvrdil, že částečně odpojil monitorovací systémy na odstavené jaderné elektrárně Jong Pjong. Ta je podle OSN schopná vyrábět plutonium potřebné k sestrojení atomové bomby. Severní Korea se údajně snaží elektrárnu zprovoznit. Rozhodnutí vyvolalo v regionu odmítavé reakce.

|Markéta Kaclová, Denisa Novotná |Zprávy ze světa

Manažeři venezuelských ropných společností půjdou kvůli stávkám před soud

Manažeři venezuelské státní ropné společnosti, kteří se připojili ke stávce, mají být propuštěni a postaveni před soud. Prohlásil to venezuelský prezident Hugo Chávez, který se tak snaží ukončit 20denní vlnu stávek a demonstrací požadujících jeho odstoupení. Chávez v televizním a rozhlasovém projevu dále oznámil, že se vládě podařilo částečně obnovit vývoz ropy. Přesto zůstává export této suroviny ochromen a Caracas možná bude ropu pro domácí potřebu muset dokonce dovézt.

|Markéta Kaclová, Denisa Novotná |Zprávy ze světa

Černohorské prezidentské volby jsou neplatné

Prezidentské volby v Černé Hoře jsou neplatné. Včerejšího hlasování se podle neoficiálních výsledků zúčastnilo jen necelých 46 procent oprávněných voličů. Nebylo tak dosaženo zákonem požadované 50procentní hranice. K volebním urnám půjdou Černohorci znovu příští měsíc. Pokud ani pak nebude nikdo zvolen, musí se opakovat celý volební proces.

|Michal Fila |Ekonomika

Ekonomické informace 23. 12. 2002

O výši příplatku za používání služeb vytáčená a pevná volba operátora rozhodl Český telekomunikační úřad a dal za pravdu konkurenci Českého Telecomu. Jak se našim exportérům dařilo během listopadu vyvážet zboží za hranice - to dnes zvěřejní Český statistický úřad. Vydá totiž informace o listopadových výsledcích zahraničního obchodu. Analytik Patria finance David Marek odhaduje schodek obchodní bilance na mínus 13 miliard korun. Vyřešit problémy našich chovatelů s nadprodukcí masa, se pokusí masokombinát Martinov. Ten totiž plánuje exportovat přebytky vepřového a hovězího do zemí východní i západní Evropy.

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru