Archiv | zprávy ze dne 5. ledna 2003

|Markéta Kaclová, Zdenka Turková, Gregor Martin Papucsek |Zprávy ze světa

Do Maďarska přiletěli první američtí vojáci

Na maďarskou leteckou základnu v Taszaru dorazila večer první skupina amerických vojáků, aby tam připravila výcvik irácké opozice. Iráčané, kteří opustili vlast, budou připravování pro případ vojenské intervence proti režimu iráckého prezidenta Saddáma Husajna. Předvoj má za úkol vybudovat potřebnou infrastrukturu. Samotní cvičitelé přijedou do Taszaru v prvních dnech tohoto týdne a potom přepraví na základnu i lidi iráckého původu.

|Markéta Kaclová, Petr Doležel |Zprávy z domova

Labe na dolním toku stále stoupá

České řeky se uklidňují - velká voda opadá. Stav ohrožení platil vpodvečer už jen na sedmi místech. Přitom v sobotu byl vyhlášen ve 20 lokalitách. Na celém území začalo mrznout a srážek je minimálně. Hydrologové proto předpokládají, že hladiny řek budou i nadále klesat. Výjimkou je dolní Labe, které bude v Ústí kulminovat teprve o půlnoci.

|Markéta Kaclová, Zdenka Turková |Zprávy ze světa

Pumový útok v Tel Avivu: 22 mrtvých

Při pumovém útoku v centru Tel Avivu zemřelo nejméně 22 lidí a stovka byla zraněna. Dva sebevražední atentátníci se vyhodili do vzduchu v průběhu minuty. Nálože explodovaly ve vzdálenosti 200 metrů od sebe. V oblasti byly stovky lidí. Evakuaci raněných ztěžovaly dopravní zácpy v úzkých uličkách nedaleko míst explozí. K útoku se telefonátem tiskové agentuře AFP a libanonské televizní stanici přihlásila radikální palestinská organizace Islámský džihád.

|Markéta Kaclová, Jan Šmíd |Zprávy ze světa

Ropou z tankeru Prestige je postižena i Francie

Široký pás francouzského pobřeží v Biskajském zálivu je pokryt kusy ztuhlé ropy. K břehu se navíc blíží ropná skvrna z tankeru Prestige. Dvousetkilometrový pás mořského pobřeží v departmentu Giron a jižně od Bordeaux je kontaminován zbytky ropy z tankeru Prestige. Francouzská ministryně životního prostředí potvrdila, že vláda podnikne veškeré nezbytné kroky, aby zabránila škodám ještě většího rozsahu.

|Markéta Kaclová, Petr Doležel |Zprávy z domova

Pražské tramvaje ráno vyjedou - stávka zažehnána

Řidiči pražských tramvají nebudou zítra stávkovat a všechny tramvaje ráno vyjedou. Hrozbu půldenní stávky za vyšší mzdy zažehnalo dnešní téměř čtyřhodinové jednání vedení pražského dopravního podniku s odboráři. Federace řidičů tramvají stávku vyhlásila kvůli požadavku, aby dostávali stejné platy jako řidiči autobusů. Do 31. ledna má být hotová studie, která má srovnat náročnost profesí řidičů tramvají, autobusů a metra.

|Markéta Kaclová, Olga Baková |Zprávy ze světa

Američtí stratégové připravují další válku s Irákem

Spojené státy se nebojí velkých ztrát v případě války s Irákem. Odborníci v Pentagonu přitom vycházejí z poměrně malých ztrát na životech amerických vojáků během první války v Zálivu, v Kosovu a nejnověji v Afghánistánu. Po dvanácti letech připravuje prezident Bush armádu na další válku v Perském zálivu. Vojenští stratégové si dávají za cíl ukončit válku proti iráckému režimu do deseti dnů při ztrátách, které nepřesáhnou stovky. Nic jiného jim zřejmě nezůstává.

|Markéta Kaclová, David Šťáhlavský |Zprávy ze světa

Frankfurt vyhrožoval únosce malého letadla

Německou obchodní metropoli Frankfurt nad Mohanem ohrožoval pilot s Cessnou. Malé letadlo ukradl na místním letišti a vzlétl s ním nad centrum města. Chtěl zničit mosty ve městě, a vyhrožoval také, že naletí do výškové budovy Evropské centrální banky. Německá televize NTV přinesla informaci o tom, že pilot nemá v plánu nikoho zabít, ale chce spáchat sebevraždu. Kvůli unesenému letadlu, které krouží nad centrem Frankfurtu, bylo několik mrakodrapů evakuováno a vyklizeny byly také ulice. Nakonec ale únosce přistál na frankfurtském letišti.

|Markéta Kaclová, Jan Šmíd |Zprávy ze světa

Sníh překvapil francouzské silnice i letiště

Neobvyklá sněhová nadílka a silný vítr způsobily kalamitu na francouzských silnicích. Zavinily i zmatky na pařížském mezinárodním letišti. Tisíce cestujících strávily noc na letišti Charles de Gaulla. Poté, co byly v sobotu večer zrušeny jejich lety, neboť podmínky na letišti nedovolily letadlům vzlétnout.

|Markéta Kaclová, Pavel Novák |Zprávy ze světa

Litevci volí prezidenta

Litevci dnes rozhodují o tom, kdo jejich zemi uvede do NATO a Evropské unie. Ve druhém kole bude zvolen nový prezident. Ani jeden kandidát není jasným favoritem voleb. Dosavadní litevský prezident Valdas Adamkus získal v prvním kolem 35 procent a jeho rival bývalý premiér Rolandas Paksas 19 a půl procenta hlasů. Podle odhadů politických analytiků ale může být ve druhém kole rozdíl mezi vítězem a poraženým minimální.

|Markéta Kaclová |Ekonomika

Příští týden se dozvíme, která agentura bude propagovat Unii

Nejspíš už příští týden vyberou úředníci na ministerstvu zahraničí reklamní agentury, které vláda pověří kampaní před referendem o našem vstupu do Evropské unie. Tato kampaň by se pak měla naplno rozeběhnout do dvou měsíců. Výběr reklamních agentur, kterým vláda kampaň ke vstupu do Evropské unie zadá, už finišuje, potvrdil Radiožurnálu premiér Vladimír Špidla. Teď je závěrečné kolo, ve kterém jsou tuším 4 agentury, a to bude uzavřeno teď velmi brzo."

|Markéta Kaclová, Petr Doležel, Marcela Zemanová |Zprávy z domova

Dva psi napadli a těžce zranili ženu a chlapce

Dva psi v Chrudimi včera těžce zranili ženu a dvanáctiletého chlapce. Informovala o tom dnes chrudimská policie. Oba napadení byli převezeni do fakultní nemocnice v Hradci Králové. Oběti útoku se procházeli okrajovou částí Chrudimi. Z branky jedné z parcel se vyřítili rotvajler s dobrmanem a dvojici napadli. Žena je pokousána na ruce a na noze, chlapec má potrhané obě nohy a jednu zlomenou. Jejich zranění byla kvalifikována jako těžká, léčení podle lékařů potrvá zhruba půl roku.

|Lenka Buriánková |Sport

Jiří Jarošík opouští pražskou Spartu, odchází do Ruska

Fotbalista Jiří Jarošík opouští pražskou Spartu. Hráč českého vicemistra odchází na pět let do klubu ruské ligy CSKA Moskva. O záložníka měly zájem i týmy z německé Bundesligy a anglické Premiere League. Podle ruských médií se přestupová suma bude pohybovat v rozmezí 4 až 5 miliónů eur, v přepočtu mezi 120 až 150 milióny korun.

|Lenka Buriánková |Sport

Kotalíkovy střely rozhodly o výhře Buffala

Hokejista Aleš Kotalík se zasloužil dvěma góly o výhru týmu NHL Buffalo Sabres nad Ottawou 2:1 v prodloužení. Střelu si vysloužil i Martin Straka v dresu Pittsburghu do sítě New York Islanders, Penguins vyhráli 3:2 v nastaveném čase. Tučňáci uspěli ještě díky gólu Michala Sivka a asistencím Jana Hrdiny a Michala Rozsívala. Dvě branky si připsal Petr Čajánek, jeho St. Louis porazili Tampu Bay vysoko 5:1. Martin Ručinský se blýskl za Blues jednou trefou a nahrávkou.

|Markéta Kaclová, Jitka Malá |Zprávy ze světa

U Norska ztroskotala loď převážející hnojiva

Sérii námořních katastrof posledních dní rozšířilo ztroskotání další lodi. U pobřeží středního Norska se v noci na dnešek potopila nákladní loď Kongstind, převážející umělá hnojiva. Celá nejméně čtyřčlenná posádka pravděpodobně zahynula. Plavidlo vyslalo nouzové volání těsně před půlnocí ze soboty na neděli. Záchranné práce, jichž se účastní několik člunů a helikoptér, začaly krátce nato.

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru