Archiv | zprávy ze dne 19. ledna 2003

|Vojtěch Bidrman |Sport

Havířov se zvedá, na ledě lídra prohrál jen o gól

Ve 41. kole Český Telecom extraligy hokejistů porazil Vsetín Litvínov 3:0, Pardubice Havířov 2:1, Třinec Zlín 5:4, Vítkovice podlehly Karlovým Varům 1:2 v prodloužení, Liberec pražské Slávii 3:5, Znojmo remizovalo s Plzní 2:2 a Sparta rozstřílela České Budějovice 6:1. Pardubičtí si díky vydřenému vítězství udrželi desetibodový náskok na druhou Slávii, jejich soupeř z Havířova zůstal na čtrnácti bodech. Nezměnilo se nic ani na složení elitní osmičky.

|Markéta Kaclová, Miroslav Konvalina |Zprávy ze světa

V Los Angeles budou předány Zlaté glóby

Ve filmové mekce Los Angeles vrcholí napětí před dnešním předáním Zlatých glóbů. Novinářské ceny bývají dobrým barometrem pro Oskary, a proto jako každý rok poutají pozornost ve Spojených Státech i ve světě. Zlaté glóby by měly i letos napovědět leccos o šancích filmů při udělování Oskarů Americké filmové akademie. Podle CNN sedm z posledních deseti vítězných oskarových snímků získalo v kategorii filmového dramatu také Zlaté Glóby.

|Markéta Kaclová, David Šťáhlavský |Zprávy ze světa

Německo bude měnit spolkové uspořádání

Německo se připravuje na nové konkurenční prostředí v rozšířené Evropské unii. Vzhledem k současné ekonomické situaci uvažuje Spolková republika dokonce o přehodnocení základního pilíře státnosti - spolkového uspořádání. Vůdčí osobností stran napříč politickým spektrem jsou pro drastické snížení počtu spolkových zemí, z nynějších 16 na pouhých 9. Pokud má Německo uspět v mezinárodní konkurenci, je třeba nynější absurdní zemskou strukturu reformovat, troubí do boje s přebujelou administrativou a byrokracií 16 zemí se 16 vládami a 16 parlamenty místopředseda FDP Walter Döring v nedělním Bildu.

|Markéta Kaclová, Andrea Brtníková |Zprávy z domova

Amnestie na vydání nelegálních zbraní

Policie vyhlásila amnestii na odevzdání nelegálně držených zbraní. Lidé toho mohou využít až do června. Ti, kteří zbraně dají policii, mohou do dvou měsíců požádat o vydání všech dokladů , potřebných pro jejich legální držení. Na severu Moravy a Slezska této možnosti zatím využili dva lidé. jkedna žena z Nového Jičína odevzdala vzduchovku nelegálně předělanou na malorážku. Tvrdila, že zbraň našla doma mezi šrtem. Policisté potvrzují, že nelegálně držené zbraně často využívají zločinci například při loupežných přepadeních.

|Markéta Kaclová, Petr Vavrouška |Zprávy z domova

Cesta Tvrdíka do Kuvajtu se zkomplikovala

Ministr obrany Jaroslav Tvrdík dorazí do Kuvajtu s devítihodinovým zpožděním. Může za to ranní nehoda českého vojenského speciálu na letišti v kosovské Prištině. Ministr obrany, který včera vyznamenal české vojáky vmisi KFOR, se měl přesunout za protichemickou jednotkou do Kuvajtu. Při najíždění na startovací dráhu ale vládní letoun vinou špatné navigace pozemního personálu letiště skončil pravým podvozkem v silné vrstvě bahna a sněhu. Protože okamžité vyproštění nebylo možné, byl z České republiky dopraven náhradní stroj. Ten dopraví ministra a špičky české armády do Kuvajtu.

|Markéta Kaclová, Dana Jaklová |Zprávy z domova

Novým předsedou US-DEU Petr Mareš

Novým šéfem Unie svobody-DEU se stal vicepremiér Petr Mareš. Ten už v prvním kole volby lídra porazil senátora Roberta Koláře. Padesátiletý Mareš, který byl považován za favorita, získal hlasy 249 delegátů. Pro 43 letého Koláře hlasovalo jen 92 unionistů. Ostravský unionista Radoslav Šťedroň se chvíli před volbou kandidatury na šéfa strany vzdal.

|Lenka Buriánková |Sport

Tomeček dojel s tatrou na Dakaru druhý

Tomáš Tomeček s tatrou obsadil v pouštní Rallye Dakar 2003 druhé místo. Kamiony vyhrál Rus Vladimir Čagin na kamazu. Mezi motocyklisty si vedl nejlépe Francouz Richard Sainct, loňské vítězství v kategorii automobilů obhájil Japonec Hiroši Masuoka. Závěrečná sedmnáctá etapa dnes už na výsledcích nic nezměnila - exhibiční jízda měřila padesát šest kilometrů, start i cíl byl v egyptském Šarm aš-Šajchu.

|Markéta Kaclová, Miroslav Konvalina |Zprávy ze světa

V Americe se probouzí mírové hnutí

Mírové hnutí v Americe se probouzí. Začíná být organizovanější a zasahuje širší vrstvy společnosti. Důkazem jsou víkendové demonstrace, které proběhly ve Washingtonu, San Franciscu a na dalších místech Spojených států. Washingtonská demonstrace měla ostře protiválečný a protivládní tón. Nejznámější politickou osobností, která tam vystoupila, byl černošský předák Jesse Jackson.

|Lenka Buriánková |Sport

Bonk, Ručinský a Eliáš vstřelili po dvou gólech v NHL

Hojně se čeští hokejisté prosazovali v sobotních utkáních severoamerické NHL. Dva góly a přihrávku si připsal ottawský útočník Radek Bonk proti Washingtonu - jeho tým vyhrál 5:2. Za poražené skóroval a nahrál Robert Lang. Díky dvěma brankám a asistenci Martina Ručinského porazilo St. Louis Chicago 4:2. Další dvě trefy přidal do sítě Caroliny Patrik Eliáš v dresu New Jersey - Devils zvítězili 5:2.

|Markéta Kaclová, Denisa Novotná |Zprávy ze světa

Požáry v australském Canberry už mají na svědomí tři mrtvé

Požáry, které sevřely ze tří stran předměstí australské metropole Canberry, připravily o život nejméně tři lidi. Dalších 150 jich utrpělo zranění. Pod plameny už lehlo na 400 budov a své domovy musely kvůli ohnivému peklu opustit tisíce obyvatel. Podle místních úřadů jde o nejhorší katastrofu tohoto druhu v dějinách města a o nejničivější požáry z hlediska celé země za několik posledních desetiletí. Katastrofální následky plamenů umocňují vysoké teploty, které nyní v Austrálii panují, a také vítr.

|Markéta Kaclová, Denisa Novotná |Zprávy ze světa

USA budou vyvíjet jaderný motor, aby mohly letět na Mars

Americký prezident George Bush zřejmě v nadcházející zprávě o stavu unie oznámí začátek vývoje jaderného raketového motoru, který by mohl dopravit lidskou posádku na Mars. Napsal to americký tisk s tím, že Bushův záměr potvrdil šéf americké kosmické agentury NASA. Ta považuje projekt, za klíčový, protože nový motor umožní teoreticky až třikrát vyšší rychlost než motory poháněné chemickými palivy. Případná cesta na Mars by se tak mohla zkrátit na dva měsíce z dosud předpokládaného půl roku.

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru