Archiv | zprávy ze dne 2. února 2003

|Markéta Kaclová, Naděžda Hávová |Zprávy z domova

V pondělí nepojedou v Praze tramvaje

Pražskou hromadnou dopravu ochromí pondělní stávka řidičů tramvají. Stávka bude celodenní od 4 hodin ráno do půlnoci. Dopravní podnik proto posílí linky metra, a autobusů, zřídí náhradní autobusovou dopravu na hlavních tratích tramvají. Tramvajáci se domáhají zvýšení platů tak, aby měli stejně peněz jako kolegové z autobusů. Odboráři termín tajili, protože nechtěli, aby se na ni Dopravní podnik připravil. Sklidili za to velkou kritiku od vedení podniku, primátora i cestujících. Dopravní podnik je chce dát k soudu. Federace řidičů tramvají požaduje také odvolání generálního ředitele pražského dopravního podniku Milana Houfka. Večerní pokus magistrátu o záchranu situace ztroskotal.

|Markéta Kaclová, Jana Zemanová |Zprávy z domova

Václav Havel se rozloučil s postem na Hradě

Václav Havel, který stál v čele našeho státu dlouhých třináct let, se dnes večer rozloučil s veřejností. V rozhlasovém a televizním projevu poděkoval všem, kteří mu důvěřovali a podporovali ho, a omluvil se těm, které zklamal. Zdůraznil, že se vždy řídil svým nejlepším vědomím a svědomím. Václav Havel také vyjádřil vděčnost osudu, že mohl být svědkem a přímým účastníkem mnoha převratných dějů. Připomněl, že bylo jednoduché zrušit jemné předivo občanských institucí a vztahů, všechno zestátnit a podřídit život celé země jednomu politickému centru. Mnohem těžší a delší je ale skládat znovu všechno k sobě.

|Markéta Kaclová, Jana Zemanová, Jaroslav Skalický |Zprávy z domova

Vyjednavači oslovili s prezidentským postem i tři akademiky

Koaliční vyjednavači, kteří hledají vhodnou osobnost na Hrad, oslovili rektora Univerzity Karlovy Ivana Wilhelma, jejího prorektora Pavla Klenera a šéfku Akademie věd Helenu Illnerovou. Potvrdil to jeden z vyjednavačů, místopředseda ČSSD Stanislav Gross. Nikdo ze tří akademiků, jejichž přijatelnost pro sociálnědemokratické zákonodárce bude v úterý testovat klub ČSSD, ale podle Grosse nedostal konkrétní nabídku. Termín třetí volby Havlova nástupce dosud není určen. Politická reprezentace by o něm měla jednat ve čtvrtek. Ještě v úterý ráno před zasedáním parlamentních frakcí, se ale sejdou vyjednavači vládních stran. Na schůzce by již mohlo podle soudu některých padnout jméno kandidáta.

|Alena Benešová |Sport

Závod kategorie elite ovládli belgičtí cyklokrosaři

Vrchol mistrovství světa v cyklokrosu v italském Monopoli - závod kategorie elite - se stal jednoznačnou záležitostí Belgičanů, kteří obsadili prvních pět míst. Vítězem se stal Bart Wellens. Stříbro získal obhájce titulu Mario de Clercq a bronz vybojoval mistr světa z roku 2001 Erwin Vervecken. Z českých reprezentantů si nejlépe vedl Jiří Pospíšil, který dojel devátý. Petr Dlask obsadil dvanácté místo.

|Markéta Kaclová, Miroslav Konvalina, Martin Drtina |Zprávy ze světa

Příčina tragédie raketoplánu: vadné chlazení nebo sestup

Včerejšek se zapíše černým písmem do historie amerického vesmírného letectví. Mise raketoplánu Columbia skončila několik minut před přistáním. 60 kilometrů nad zemským povrchem se plášť vesmírné lodi roztrhl a v rychlosti kolem 20 tisíc kilometrů v hodině začal hořet. Nikdo ze sedmičlenné posádky nehodu nepřežil. Trosky raketoplánu dopadly do 200 kilometrů dlouhého pásu v americkém státě Texas. Třebaže NASA o příčinách havárie odmítá spekulovat, předběžný odhad hovoří o vadě na chladících systémech nebo o chybném úhlu sestupu do atmosféry. NASA až do vyšetření celé tragédie pozastavila veškeré lety raketoplánů.

|Markéta Kaclová, Jana Zemanová, Renata Havranová |Ekonomika

Stávka slovenských železničářů pokračuje

Také dnes na Slovensku nevyjela ani lokomotiva. Stávkový výbor nepřijal žádnou z nabídek vedení železničních společností a trvá na stoprocentním splnění požadavků - tedy na zachování regionálních tratí a současného grafikonu. K ukončení stávky už vyzývají některé podniky, které se kvůli zastavení nákladní dopravy dostávají do potíží. Očekává se, že odboráři i vedení drah budou dnes znovu jednat.

|Alena Benešová |Sport

Eberharter je mistrem světa v super - G

Rakouský lyžař Stephan Eberharter získal titul mistra světa v superobřím slalomu ve švýcarském středisku Svatý Mořic. Vedoucí závodník Světového poháru se stal mistrem světa znovu po dvanácti letech. O stříbro se dělí další Rakušan Hermann Maier a Američan Bode Miller. Oba ztratili na Eberhartera 77 setin sekundy.

|Markéta Kaclová, Jaroslav Skalický |Ekonomika

Prezident přijal rezignaci Bohaté

Prezident Václav Havel dnes oficiálně přijal rezignaci předsedkyně Českého statistického úřadu Marie Bohaté, kterou mu zaslala v dopise v pátek. Šéfka ČSÚ rezignovala v pátek poté, co Eurostat přisoudil vinu za nedávné statistické omyly jak úřadu Bohaté, tak Generálnímu ředitelství cel. Bohatou by měl podle spekulací médií v čele úřadu vystřídat bývalý první místopředseda ČSÚ Jan Fischer. Toho Bohatá odvolala z funkce už v září 2000. Oficiálně to ale ještě nikdo nepotvrdil.

|Markéta Kaclová, Jana Zemanová |Zprávy z domova

Od půlnoci nebudeme mít prezidenta

Václavu Havlovi začal poslední den v prezidentské funkci. Dopoledne společně s manželkou Dagmar položili věnce k soše Tomáše Garrigua Masaryka na Hradčanském náměstí, k Památníku obětí komunismu v Motole a k pohřebišti politických vězňů v Ďáblicích. Poslední zastávkou byl pomník svatého Václava na Václavském náměstí. I zde na ně kromě novinářů čekalo v mrazivém počasí několik desítek lidí, kteří se s ním chtěli rozloučit. Po obědě se odstupující prezident sejde s premiérem Vladimírem Špidlou a Lubomírem Zaorálkem, kteří si mezi sebou rozdělí některé pravomoce hlavy státu. Odpoledne se pak Havel jako vrchní velitel ozbrojených sil rozloučí s armádou a večer naposledy promluví k národu z televizní obrazovky a radiopřijímačů.

|Alena Benešová |Sport

Valenta neustál skok a skončil sedmý

Akrobatický lyžař Aleš Valenta skončil sedmý na mistrovství světa v americkém Deer Valley. Stejný skok, který předvedl na stejném můstku na olympijských hrách v roce 2002 - trojné salto s pěti vruty - tentokrát neustál a po dopadu skončil na zádech. Mistrem světa se stal Rus Dmitrij Archipov. Druhé místo obsadil Alexej Grišin z Běloruska a bronz získal Kanaďan Steve Omischl.

|Markéta Kaclová, Martin Drtina |Zprávy ze světa

USA posílají ke Koreji další letadlovou loď

Americká vláda se rozhodla poslat další letadlovou loď do korejských vod. Reagovala tak na žádost velitelství amerických sil v Jižní Koreji o posilu zhruba dvou tisícovek vojáků ke stávajícím 37.000 mužů. Nejmenovaný činitel amerického ministerstva obrany a mluvčí amerických sil v Jižní Koreji ale uvedli, že o podobných přesunech nemají ponětí. Severní Korea se k těmto zprávám nevyjádřila. Jak ale podotýká agentura AP, dá se očekávat velmi rozhořčená reakce.

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru