Archiv | zprávy ze dne 3. února 2003

|Markéta Kaclová, Dušan Valenta, Lenka Rákosová, Marika Táborská |Zprávy z domova

Řidiči pražských tramvají ukončili stávku

Stávka pražských řidičů tramvají za vyšší mzdy o půlnoci skončí a v úterý pokračovat nebude. Rozhodl o tom stávkový výbor Federace řidičů tramvají. Její předseda Antonín Dub nicméně pohrozil, že v příštích týdnech se může znovu opakovat. V pražských ulicích navzdory vyhlášení celodenní stávky v pondělí jezdilo skoro 90 procent tramvají. Vedení dopravního podniku pokládá protest za nelegální a rozhodlo se federaci zažalovat. Hodlá jí také dát k úhradě vzniklé ztráty. Federace chce naopak zažalovat členy ochranky dopravního podniku a konkrétní policisty, kteří údajně proti stávkujícím tvrdě zasáhli.

|Renata Havranová, Marika Táborská |Zprávy ze světa

Soud nařídil přerušení stávky na slovenské železnici

Bratislavský okresní soud předběžným opatřením nařídil stávkujícím slovenským železničářům, aby svůj časově neomezený protest přerušili. Nařízení platí do doby, než ve věci zákonnosti jejich stávky rozhodne příslušný soud. Odboráři večer potvrdili, že se tomuto rozhodnutí podřídí.

|Vladimír Vokál, Marika Táborská |Zprávy z domova

Dostavba haly pro hokejový šampionát je znovu ohrožena

Po několika měsících klidu se opět komplikuje dostavba víceúčelové haly v Praze Vysočanech, v níž se má už za rok konat světový šampionát hokejistů. Podle náměstka ministryně školství pro sport a vládního zmocněnce pro výstavbu haly Karla Hrdého se zatím zastavily veškeré stavební práce. Ukázalo se totiž, že pozemky, na nichž měla hala vyrůst, jsou zastaveny u bank.

|Milan Kopp, Pavel Novák, Marika Táborská, Martin Drtina |Zprávy ze světa

Řada zemí stahuje své diplomaty z Bagdádu

České ministerstvo zahraničí stáhlo z Iráku většinu svých pracovníků. K podobnému kroku se odhodlalo i Polsko, Jugoslávie, Španělsko a další země. Podle mluvčího našeho ministerstva zahraničí Karla Borůvky v Bagdádu zůstali pouze diplomaté s nižší hodností.

|Milan Kopp, Pavla Dluhoschová |Zprávy z domova

Návrh zvyšování nájemného provázejí rozpaky

Jeden z návrhů na zvyšování nájemného je na světě. O víkendu se jím zabývali představitelé vládní koalice. Vyšel z dílny lidovců a jeho autorem je místopředseda strany Tomáš Kvapil. Jak řekl Českému rozhlasu 1 - Radiožurnálu, jeho plán uvolňování nájemného počítá s dvou až tříletým přechodným obdobím.

|Sport

Dorfmeisterová těsně porazila americký dvojblok

Mistryní světa v Super G se stala Rakušanka Michaela Dorfmeisterová. Ve švýcarském Svatém Mořici byla o dvě setiny rychlejší než Američanka Kirsten Clarková. Bronz putuje také do USA zásluhou Jonny Mendesové. Na trať se vydala jediná česká sjezdařka Gabriela Martinovová a v konkurenci 40 závodnic skončila třicátá druhá se ztrátou přes sedm sekund.

|Markéta Kaclová, Petra Steinerová |Ekonomika

Hypotéky zlevňují

Hypotéky zlevňují. Po HVB Bank a Živnostenské bance dnes snížila sazby hypotéčních úvěrů Česká spořitelna. Stejný krok připravuje například banka Wustenrot. I když důvodů zlevňování hypoték je více, hlavním impulsem bylo podle Františka Pavelky z Bankovní asociace rozhodnutí České národní banky snížit o čtvrt procentního bodu sazby, za které poskytuje peníze.

|Sport

Do reprezentace se vrací Adam Petrouš

Na atraktivní duel proti Francii, který se hraje ve středu 12. února ve 20:45 v Paříži vezme trenér Brückner i slávistu Adama Petrouše. Pětadvacetiletý obránce se vrací po delší reprezentační odmlce. Petrouš bude mít ve výběru další tři spoluhráče z klubu, a pražská Slavia tak dodá největší počet hráčů. Ze Sparty pozval trenér tři fotbalisti. V týmu jsou všichni osvědčení legionáři a kromě Petrouše nefiguruje v seznamu žádné překvapivé jméno.

|Milan Kopp, Naděžda Hávová |Zprávy z domova

Za vraždu kolegy padl desetiletý trest

Na deset let za mříže poslal ústecký krajský soud Radima Hlubiňáka za vraždu jeho kolegy, strážníka jirkovské městské policie. Hlubinák se na místě odvolal, státní zástupkyně si ponechala lhůtu na rozmyšlenou.

|Sport

Novák stále v první desítce pro přihlašovaní do turnajů

Nic nového nepřinesly nově vydané tenisové žebříčky. Mezi muži kraluje v cenějším pořadí pro přihlašování do turnajů Australan Lleyton Hewitt. Jiří Novák figuruje na desátém místě. Na Hewitta dotírá Američan Agassi, který díky vítězství na prvním Grandslamu v Austrálii opanuje žebříček Champions Race. Mezi ženami není jiných vládkyň než sester Williamsových. Slovenka Hantuchová je patá, naše Bedáňová ve čtvrté desítce.

|Markéta Kaclová, Renata Havranová |Zprávy ze světa

Stávka slovenských železničářů ochromuje výrobu

Železniční doprava na Slovensku je stále paralyzována stávkou. Odboráři nemíní ustoupit od požadavku na zachování grafikonu v plném rozsahu. Vedení železnic i ministr dopravy to odmítají a požadují okamžité obnovení alespoň nákladní dopravy.

|Milan Kopp, Pavel Novák |Zprávy ze světa

Polská média litují odchodu V. Havla z Pražského hradu

Odchod Václava Havla z funkce českého prezidenta zaznamenala všechna media v sousedním Polsku. Jako na přítele z těžkých dob na něj vzpomínali bývalí polští disidenti. Havel byl vždy morální autoritou pro svět, Evropu a samozřejmě i pro Čechy. Uvedl v televizním ohlédnutí za prezidentem Václavem Havlem bývalý disident a pozdější ministr zahraničí Gronislaw Geremek.

|Markéta Kaclová, Renáta Prátová |Ekonomika

OSA chce dělat problémy s půjčováním CD v knihovnách

Půjčování cédéček v českých knihovnách už od 1. března nejspíš nebude možné. O zavedení tohoto opatření usiluje česká pobočka Mezinárodní federace hudebního průmyslu. Smlouva o půjčování mezi knihovnami a autorskými ochrannými svazy vyprší ke konci února. A právě kvůli ní se dnes s ochránci autorských práv sešel ministr kultury Pavel Dostál. Pokud by smlouva nebyla obnovena, byla by Česká republika jedinou evropskou zemí, která v knihovnách absenční půjčování kompaktních disků neumožňuje.

|Sport

Dany Heatley: exhibice v exhibici

Utkání hvězd zámořské hokejové NHL mělo jediného hrdinu - mladého Dany Heatleyho. Dvaadvacetiletý útočník Atlanty zaznamenal čtyři branky, na další přihrál a navrch přidal proměněný samostatný nájezd. To vše však na výhru Východní konference nestačilo. Západ, stejně jako při dovednostních soutěžích, zvítězil. Heatleyho koncertu přizvukovali dva Češi v dresech poražených, Jaromír Jágr přihrál na tři branky, obránce Hamrlík se spokojil s jednou asistencí.

|Markéta Kaclová, Milan Kopp |Zprávy z domova

Předpověď počasí na pondělí 3. února

Zataženo až oblačno, s občasným sněžením, v nížinách v Čechách i déšť se sněhem. Nejvyšší denní teploty v Čechách 1 až 5, na Moravě a ve Slezsku -2 až 1 stupeň Celsia. Možnost silného, nárazového větru!

|Markéta Kaclová, David Šťáhlavský |Zprávy ze světa

Německou spolkovou radu ovládne opozice

S napětím očekávané volby do 2 německých zemských sněmů - Landtagů - skončily drtivou porážkou celostátně vládnoucí SPD a vítězstvím pravice. V Hesensku získali konzervativci dokonce absolutní většinu, v Dolním Sasku, bývalé hlavní baště kancléře Schrödera, se CDU podělí o moc s FDP, která si připsala rovněž značné volební zisky. Pro federální vládu to znamená, že opozice ovládne definitivně 2. komoru parlamentu Spolkovou radu.

|Markéta Kaclová, Lenka Rákosová, Jaroslav Skalický |Zprávy z domova

Česká republika je bez prezidenta

Z Pražského hradu o půlnoci zmizela prezidentská zástava. Česká republika je od dnešního dne bez prezidenta, a tak i standarta zavlaje nad sídlem hlavy státu až v okamžiku, kdy nový prezident složí slavnostní slib. Na to, jak prapor pomalu sjíždí po žerdi, se přišel o půlnoci podívat i - v té chvíli již bývalý prezident Václav Havel. Ten se před tím večer rozloučil v rozhlasovém a televizním projevu. Poděkoval všem, kteří mu důvěřovali a podporovali ho a omluvil se těm, které zklamal. Zdůraznil, že se vždy řídil svým nejlepším vědomím a svědomím.

|Michal Fila |Ekonomika

Ekonomické informace 3. 2. 2003

Pokud vám zbyly staré - neplatné a přitom už rozbalené telefonní karty, můžete je ode dneška vyměňovat v prodejnách Telepoint. O Bruntálsko má zájem několik perspektivních investorů. Tvrdí to ministr zemědělství Jaroslav Palas. Privatizace další domácí gigantické firmy skončila. Ostravskou Novou huť totiž oficiálně koupila nadnárodní ocelářská společnost LNM Group. Také plzeňská Škodovka vstupuje do začínajícího týdne s novým vlastníkem - definitivně ji totiž ovládla americká Appian Group.

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru