Archiv | zprávy ze dne 16. března 2003

|Markéta Kaclová, Miroslav Konvalina, Jan Šmíd, Zuzana Bančanská, Martin Drtina |Zprávy ze světa

Azory: Pondělí rozhodne o válce

Trojice Bush-Aznar-Blair označila pondělek za den pravdy. Podle amerického prezidenta je pondělí posledním dnem, kdy Rada bezpečnosti může hlasovat o druhé rezoluci o odzbrojení Iráku. Pak diplomatické možnosti končí. Britský premiér upozornil, že Irák porušuje rezoluci OSN číslo 1441 a že v současné době si přece nikdo nemůže myslet, že irácký režim odzbrojuje opravdu plně a bezpodmínečně. Další diskuse jsou podle něj jen ztrátou času. Jednou z možností, jak zabránit válce, je podle George Bushe Husajnův odchod z Iráku.

|Markéta Kaclová, Markéta Čekanová, Petra Steinerová |Zprávy z domova

I Praha se připojuje k protestům proti chystané válce

Asi tisícovka lidí protestovala v Praze proti chystané válce v Iráku. Ze Staroměstského náměstí se za zvuku bubnů, pískotu a skandování hesel demonstranti vydali na průvod městem k britskému a americkému velvyslanectví. Tam pokojná akce po dvou hodinách skončila. Protiválečná demonstrace v Praze se v posledních týdnech konala už několikrát - tato zatím poslední měla největší podporu lidí.

|Lenka Buriánková |Sport

Jedinou českou medaili obstaral Šebrle

Světový rekordman a mistr světa i Evropy v hale vícebojař Roman Šebrle získal na letošním halovém světovém šampionátu v Birminghamu v sedmiboji bronz. O medaili rozhodl až v poslední disciplíně v závodu na 1000 metrů - nakonec získal 6196 bodů. Halovým mistrem světa se stal Američan Tom Pappas, druhý skončil Lev Lobodin z Ruska. Tomáš Dvořák je pátý.

|Markéta Kaclová, František Lutonský |Zprávy z domova

Začala jednání o způsobu zaplacení 10miliardového odškodnění CME

Společnost CME je zahájila s Českou republikou jednání o vyrovnání víc než desetimiliardového odškodnění. To nařídil v pátek výsledek takzvané stockholmské arbitráže. Každý den prodlení naskakují úroky ve výši dvou milionů korun. Podle šéfa CME Freda Klinkhammera je společnost připravena se s vládou dohodnout i na nepeněžním vyrovnání. CME to ale podmiňuje tím, že se vláda zaváže k potrestání těch, kdo škodu při rozdělení televize NOVA v roce 1999 zavinili.

|Alena Benešová |Sport

Sparta vyhrála ve Starém Městě a vede ligu

Fotbalisté Slavie vydrželi na prvním místě tabulky jediný den. Jejich největší konkurent v boji o titul - pražská Sparta - totiž zvítězil ve Starém Městě 1:0 a vede ligu o dva body před Slavií. Rozhodující gól vstřelil v 55. minutě Libor Sionko. Domácí tak ztratili neporazitelnost na vlastním hřišti, která trvala devět utkání. Za pražskými "S" je na třetí pozici Ostrava, která zdolala České Budějovice také 1:0 zásluhou kanonýra Václava Svěrkoše.

|Markéta Kaclová, Petr Doležel |Zprávy z domova

Už třetí den hledá policie malého Radima Němce

Ani po třech dnech nemá policie sebemenší stopu, která by vedla k nalezení osmiletého Radima Němce z Malého Ratmírova na Jindřichohradecku. Rodiče chlapce pohřešují od pátečního večera. O víkendu se do pátracích akcí zapojilo téměř 700 lidí, nasazen byl také vrtulník s termovizí a potápěči. Na základě zjištěných poznatků policie hledala také ve značné vzdálenosti od chlapcova bydliště. Po rozsáhlém prohledání terénu se vložili do případu kriminalisté. Prověřují výpovědi svědků, známých a příbuzných rodiny. Dobrovolníci však stále hledají i v terénu.

|Markéta Kaclová, Robert Mikoláš, Viktorie Hošková |Zprávy ze světa

Z Asie se šíří záhadná nemoc

Nová, netypická forma zápalu plic se šíří z Asie. V posledních dnech bylo zjištěno na sto případů v Hongkongu, Vietnamu a Singapuru. Světová zdravotnická organizace proto vydala naléhavé varování před cestami do těchto zemí, aby se záhadná forma choroby dále nešířila. Oznámila také, že na následky této formy zápalu plic nejméně devět lití, dva z toho v Kanadě. Dnes byl zřejmě zaznamenán první pacient i v Evropě, konkrétně v Německu.

|Markéta Kaclová, Jan Mišurec |Zprávy z domova

CVVM: Češi považují soužití s Romy za problematické

Téměř většina lidí pokládá soužití s Romy za problematické. Romové také patří k národnostem, které jsou stále považovány za velmi nesympatické. Vyplývá to z šetření Centra pro výzkum veřejného mínění. Čtyři lidé z pěti vnímají soužití s Romy v České republice jako problematické. Potvrzují to slova Jana Červenky z Centra pro výzkum veřejného mínění. "My jsme se ptali jednak na to soužití mezi romskou a neromskou populací v místě bydliště, tam zhruba polovina lidí hodnotí ty vztahy jako špatné a pokud jde o soužití v rámci celé České republiky, tam je to hodnocení ještě více kritické."

|Markéta Kaclová, Jitka Malá |Zprávy ze světa

Papandreu: Srbsko půjde do Evropy i bez Djindjiče

Srbsko může vstoupit do Evropy i bez tahouna demokratických změn Zorana Djindjiče. Na pohřbu zavražděného srbského premiéra to zaručil řecký ministr zahraničí Georgij Papandreu. "I v tomto tragickém okamžiku vaše vize zůstává živá, dávám vám svůj slib, Zorane," řekl Papandreu, šéf diplomacie Řecka, které v současnosti předsedá Evropské unii.

|Markéta Kaclová, Ivan Sekanina |Zprávy z domova

Epidemie chřipky odchází

Moravskoslezský kraj, stejně jako ostatní oblasti republiky, hlásí ústup chřipky. Na severní Moravě a Slezsku se počet pacientů, kteří zůstali doma s touto nemocí, snížil o 30 procent. Podle krajského epidemiologa v Ostravě Josefa Matušky je celková nemocnost necelých 1700 nemocných na sto tisíc obyvatel. Epidemie respiračních onemocnění tak skončila.

|Markéta Kaclová, Miroslav Konvalina |Zprávy ze světa

Američané opět protestovali proti válce

Na mnoha místech USA se v sobotu demonstrovalo, někde, jako ve Washingtonu, Los Angeles a San Franciscu proti válce, jinde, jako napřiklad v Atlantě vyjadřovali lidé podporu poslání amerických jednotek na Blízkém východě. Také v okolí Bílého domu byla další mohutná protiválečná demonstrace. Desetitisíce lidí se vydali od Washingtonova památníku k sídlu amerického prezidenta, aby mu znovu připomněli, že s válkou nesouhlasí. Pochod sledovaný zesílenými pořádkovými jednotkami politice se obešel bez incidentů.

|Markéta Kaclová, Dušan Valenta |Zprávy z domova

Česká armáda by chtěla být specialistou na chemické zbraně

Česká republika se chce v NATO specializovat na boj s chemickými a biologickými zbraněmi. Naše armáda usiluje o získání peněz na rozvoj speciálního střediska. NATO zvažuje, který z členských států by se mohl na boj s chemickými a biologickými zbraněmi specializovat. "To je nejenom rozhodnutí vojenské, ale je to zejména rozhodnutí politické," říká náměstek ministra obrany Jan Váňa. Takzvané středisko výjimečnosti by prý mohlo být právě u nás. "Jedno z nich je v oblasti ochrany proti zbraních hromadného ničení a to bychom chtěli, aby v České republice bylo."

|Markéta Kaclová, Dana Jaklová |Ekonomika

Absolventi možná ztratí automatický nárok na podporu

Absolventi škol zřejmě přijdou o své výjimečné postavení mezi nezaměstnanými. Ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach totiž v chystané novele zákona o zaměstnanosti navrhuje, aby i pro absolventy platila stejná podmínka jako pro ostatní nezaměstnané. To znamená pro získání podpory odpracovat minimálně 12 měsíců.

|Alena Benešová |Sport

Eliáš pomohl Ďáblům do play off

Hokejisté New Jersey se stali dalším týmem zámořské NHL, který si zajistil účast ve vyřazovacích bojích. V dnešním utkání zvítězili Ďáblové nad New York Rangers 3:1. Na dvou gólech domácích se podílel Patrik Eliáš, který jednou skóroval sám a na další branku přihrál. Dalším mužstvem, které už má jistotu play off je Philadelphia, která zvítězila v Pittsburghu 4:1. Brankář Flyers Roman Čechmánek si připsal čtrnáct úspěšných zákroků.

|Markéta Kaclová, Martin Mrázek |Zprávy ze světa

Čínský parlament už skládá novou vládu

Do čela čínské vlády dnes parlament jmenoval dosavadního vicepremiéra Wen Ťia-paa. Premiér šesté největší ekonomiky na světě bude muset řešit otázku nevýkonného bankovního systému a prohlubujícího se rozdílu mezi bohatými a chudými. Všečínské shromáždění lidových zástupců zvolilo Wena drtivou většinou 2909 hlasů, proti byli tři a 16 jich nehlasovalo. Šedesátiletý Wen vystřídá čtyřiasedmdesátiletého Ču Žung- ťiho, který se stáhl z politického života poté, co na listopadovém sjezdu komunistické strany odešel z užšího stranického vedení.

|Markéta Kaclová, Petr Doležel |Zprávy ze světa

Finové volí novou vládu

Ve Finsku se ráno otevřely hlasovací místnosti pro parlamentní volby, v nichž 4,2 milionu oprávněných voličů rozhodne o své vládě na příští čtyři roky. Volby nemají jednoznačného favorita: úřadující sociálnědemokratický premiér Paavo Lipponen podle posledních průzkumů jen těsně vede před opoziční centristickou stranou Finský střed, v jejímž čele stojí Anneli Jäätteenmäkiová. Třetí stranou, která zřejmě výrazně zasáhne do formování příští vlády, je umírněná konzervativní Národní koaliční strana, kterou vede náměstek premiéra a ministr vnitra Ville Itälä.

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru