Archiv | zprávy ze dne 21. března 2003

|Vladimír Vokál |Sport

Stav semifinálové série Pardubice - Třinec je 1:1

Hokejisté Pardubic prohráli ve druhém semifinálovém utkání play off extraligy s Třincem 3:4 a stav série hrané na čtyři vítězství je nerozhodný 1:1. Další zápas je na programu v pondělí v Třinci.

|Jan Rosenauer, Naděžda Hávová |Zprávy z domova

Nebezpečný zápal plic možná dorazil i k nám

Obavy lékařů, že 3 pacienti Fakultní nemocnice Brno trpí smrtelně nebezpečným typem zápalu plic, se zatím nepotvrdily. Podle asistentky ředitele nemocnice Zuzany Kejdové všichni pacienti zůstanou v nemocniční izolaci, protože se příznaky nemoci mohou objevit ještě do týdne.

|František Lutonský, Martin Hromádka |Zprávy z domova

Česko možná vyšle do operace i polní nemocnici

Česká armáda je připravena vyslat do operace v Iráku i vojenskou polní nemocnici. V případě, že o ni spojenci požádají, mohla by působit v rámci humanitární mise. Nemocnice je prakticky připravena k odjezdu. V Kuvajtu už působí společná česko-slovenská protichemická jednotka.

|Markéta Kaclová, Milan Kopp, Miroslav Konvalina, Jaromír Janev, Martin Jazairi, Vít Pohanka |Zprávy ze světa

Spojenci postupují směrem na Bagdád

Už 150 kilometrů od kuvajtských hranic dosáhla jedna z obrněných kolon spojeneckých sil ve válce proti režimu Saddáma Husajna. Irácké jednotky na některých místech kladou odpor, mnoho iráckých vojáků se ale vzdává. Hoří jihoirácká ropná pole Rumaila. Londýn odhaduje, že tam Iráčané zapálili na 30 ropných vrtů. Metropole Kuvajtu má za sebou další poplach - střely Patriot tam sestřelily raketu Scud. Ty také mířily k našim chemikům. Otevření severní fronty v Iráku se zřejmě oddálí. Turecko totiž pozastavilo rozhodnutí povolující přelety nad jeho územím.

|Sport

Na střídačku usednou

Jak se dívají na současné krasobruslení mistři světa v kategorii sportovních dvojic Radka Kovaříková a René Novotný, jaké vztahy panují na ledě mezi profesionály a také o připravovaném muzikálu na ledě Romeo a Julie, na němž se oba podílejí. Nejen o tom bude nedělní pořad Na střídačce, který začíná tradičně po desáté hodině. Ptát se můžete i vy, posluchači, buď telefonicky přímo ve vysílání, nebo na chatu na adrese www.rozhlas.cz/chat.

|Jan Šmíd, Martin Hromádka |Zprávy ze světa

Ampulky z pařížského nádraží obsahovaly ricin

Francouzské úřady potvrdily, že ampulky nalezené na jednom z pařížských nádraží obsahovaly stopy smrtelně jedovaté látky ricin. Policie připustila možnou spojitost nálezu s terorismem. V Paříži i na dalších místech Francie panují po zahájení útoků na Irák mimořádná bezpečnostní opatření.

|Jan Rosenauer, Naděžda Hávová |Zprávy z domova

Policie z vrtulníku rozházela milióny

Policie neznámému vyděrači, který hrozil státu bombovými útoky, dala požadovaných deset miliónů korun. Shodila je včera z vrtulníku na 25 místech střední Moravy. Policie zatím odmítá k akci poskytnout jakékoliv podrobnější informace. Olomoucký hejtman Jan Březina Českému rozhlasu potvrdil, že finanční částka nepochází z rozpočtu kraje.

|Jan Rosenauer, Naděžda Hávová |Ekonomika

Union banka je bez ředitele

Předseda představenstva a generální ředitel Union banky Roman Mentlík požádal dozorčí radu o uvolnění ze svých funkcí v bance. Jak potvrdil mluvčí banky Josef Řeřicha, dozorčí rada Mentlíkově žádosti vyhověla. Unionka tak přišla v krátké době už o druhého šéfa, před Mentlíkem ji opustil i Radovan Vávra.

|Milan Kopp, Naděžda Hávová |Ekonomika

Ceny u čerpacích stanic stagnují

Ceny pohonných hmot v tuzemsku nevybočily z trendu minulých týdnů a mírně stouply. Průměrná cena za litr Naturalu 95 je dnes podle společnosti RR-Auto 25 korun a 88 haléřů - v úterý to bylo o 7 haléřů méně. Litr nafty lehce podražil na 23 korun a 23 haléřů.

|Jan Rosenauer, STEM |Zprávy z domova

Češi nemají na válku jednoznačný názor

V exkluzivním bleskovém průzkum pro Český rozhlas a Českou televizi agentura STEM zjišťovala názory veřejnosti na zahájený vojenský útok proti režimu Saddáma Husajna v Iráku. Výsledky jsou založeny na odpovědích 693 občanů starších 18 let na území celé České republiky. Dotazováni byli během osmi hodin čtvrtečního odpoledne.

|Lenka Buriánková |Sport

Česká štafeta biatlonistů skončila na MS šestá

Čeští biatlonisté skončili šestí na MS v závodu štafet na 4x7,5 km. Titul slaví v Chanty Mansijsku Němci, stříbro domácí Rusové. Třetí jsou Bělorusové. České kvarteto ve složení Petr Garabík, Roman Dostál, Michal Šlesingr a Zdeněk Vítek obsadilo šesté místo se ztrátou 37,7 vteřiny na vítězné Němce. Od medaile byli čeští reprezentanti vzdáleni necelých 17 vteřin.

|Lenka Buriánková |Sport

Hokejisté St. Louis postoupili do play off NHL

Hokejisté zámořského týmu NHL ze St. Louis se probojovali do play off, když porazili Anaheim 3:2 v prodloužení. K vítězství jim pomohl dvěma brankami Slovák Pavol Demitra. Vedlo se i Tyleru Wrightovi z Columbusu, který si připsal hattrick a zajistil svému týmu výhru nad Torontem 4:3 v nastaveném čase. K remíze 2:2 v utkání mezi Los Angeles a Tampou Bay pomohl brankou hostující Václav Prospal. Další Čech Robert Lang v dresu Washingtonu dvakrát asistoval na ledě Calgary - Capitals zvítězili 4:1.

|Pavla Jazairiová, Markéta Kaclová, Milan Kopp, Jiří Hošek, Miroslav Konvalina, Kateřina Pospíšilová, Jaromír Janev, Vít Pohanka |Zprávy ze světa

Spojenecká pěchota postupuje do iráckého vnitrozemí

Spojenecké síly, které překročily kuvajtsko-iráckou hranici, pronikají téměř bez problémů územím jižního Iráku směrem na Bagdád. Jedna z postoupila v pátek ráno už do hloubky 150 kilometrů. Pouze příslušníci americké námořní pěchoty se už po dvou stech metrech setkali s odporem iráckých vojáků, kteří je ostřelovali protitankovými raketami a ručními zbraněmi. Američané povolali na pomoc britské dělostřelectvo a pokoušejí se iráckou obranou prolomit. Spojenečtí vojáci - Američané, Britové a nově i Australané - nyní za doprovodu nízko letících vrtulníků a tanků Abrams postupují na Basru. Válka má i první oběti: v Kuvajtu havaroval vrtulník a zahynulo 12 Britů a čtyři Američané. večer byl bombardován Bagdád a řada vládních budov je vážně poškozena: mimo jiné ministerstvo plánování, hlavní palácový komplex Saddáma Husajna na břehu Tigridu a budova, v níž úřaduje irácký vicepremiér Tárik Azíz. Bojuje se zřejmě o města Basra, Umm Qasr a Mosul. V oblasti hoří několik ropných vrtů.

|Markéta Kaclová, Blanka Černá, Renáta Prátová |Zprávy z domova

S útokem na Irák souhlasí jen čtvrtina lidí v Česku

Každý druhý Čech nesouhlasí s útokem na Irák. Jak vyplývá z průběžných výsledků bleskového průzkumu agentury STEM pro Český rozhlas a Českou televizi, proti je 55 procent národa. S akcí Spojených států a spojenců naopak souhlasí čtvrtina lidí. Je zajímavé, že skoro 10 procent našich spoluobčanů dokonce ani útok nezaznamenalo. Drtivá většina obyvatelstva se staví proti aktivnější účasti naší armády v konfliktu a polovina jich také vytýká vládě nejednoznačný postoj k útoku a jeho nejednoznačný výklad.

|Milan Kopp, Jiří Hošek, Vít Pohanka, David Šťáhlavský |Zprávy ze světa

Světový tisk o válce proti iráckému režimu

Tuto válku může ospravedlnit pouze jediný cíl: svoboda iráckému obyvatelstvu, domnívá se britský list The Independent: V prvních dnech konfliktu se často válečné cíle bojovníků promění do různých forem. To se stalo například v Kosovu, když počáteční letecké bombardování určené k zastavení etnických čistek prováděných Slobodanem Miloševičem, vyprovokovalo exodus uprchlíků.

|Markéta Kaclová, Jitka Hanžlová |Ekonomika

Ekonomické informace 21. 3. 2003

Po prvních informacích o tom, že hoří ropné vrty u jihoiráckého města Basra, začaly stoupat ceny ropy na světových trzích. Proti tomu šlo ujištění organizace OPEC, a hlavně Saudské Arábie, že je připravena případné výpadky dodávek nahradit vyšší těžbou. Ropa pak opět zlevňovala.

|Markéta Kaclová, Kateřina Pospíšilová, Vlasta Valentová |Zprávy z domova

Začalo jaro

Dnešek je prvním jarním dnem. Slunce v 01:59 vstoupilo do znamení Berana, nastala jarní rovnodennost a začalo astronomické jaro. Proti nejkratšímu dni v roce, který trval 21. prosince pouze osm hodin, se den již prodloužil přibližně o čtyři hodiny. I když je obloha zatažená a teploty zatím nejsou příliš vysoké, příroda se probouzí a lidé pomalu odkládají zimní oblečení. Příslibem jara snad bude i nadcházející víkend, který by měl být slunečný, s teplotami až 15 stupňů Celsia.

|Markéta Kaclová, Miroslav Konvalina, Kateřina Pospíšilová, Marika Táborská, Vít Pohanka |Zprávy ze světa

První oběti: 16 spojeneckých vojáků se zřítilo s vrtulníkem

Spojenecké síly znovu bombardují cíle v Iráku - podle svědků je intenzita ostřelování vyšší než včera. Silné výbuchy byly zaznamenány v oblasti jihoiráckého města Basra, které leží nedaleko hranic s Kuvajtem. V severoiráckém Mosulu, který byl dosud náletů ušetřen, byl po půlnoci vyhlášen letecký poplach. Zatímco tři předešlé poplachy byly plané, nyní byly podle katarské televizní stanice Al-Džazíra v Mosulu i na jeho předměstích zaznamenány výbuchy. Terčem bombardování se staly i cíle v Bagdádu - mimo jiné byl zasažen hlavní palácový komplex Saddáma Husajna. Američtí a britští vojáci mezitím v rámci příprav na mohutnou pozemní ofenzívu zaujali pozice na severu Iráku, kam vstoupili z Kuvajtu. Operace spojenců proti Iráku má první oběti. V Kuvajtu se zřítil americký vrtulník. Při havárii zahynulo 12 Američanů a 4 Britové.

|Markéta Kaclová, Kateřina Pospíšilová, Jan Šmíd, Milan Kocourek |Zprávy ze světa

Svět - obyčejní občané i politici - protestuje proti válce

Na mnoha místech světa protestovaly proti válce tisíce lidí, zatím největší byla demonstrace v Aténách, které se zúčastnilo nejméně 150 tisíc osob. Ve večerních hodinách se očekávají další masové protesty. Také v Německu se konaly první demonstrace proti útoku. V Berlíně protestovalo kolem 50 tisíc školáků a ještě větší protest se čeká večer. Ve Stuttgartu vyšlo do ulic kolem 15 tisíc studentů. V obležení bezpečnostních složek se ocitla budova americké ambasády nedaleko pařížského náměstí Svornosti a protiválečné protesty proběhly i na palestinských územích, na na jihu pásma Gazy, v Ramalláhu na západním břehu Jordánu a také v Betlému.

|Vojtěch Bidrman |Sport

Ani Šmicer neodvrátil překvapivé vyřazení Liverpoolu

Fotbalisté Liverpoolu v základní sestavě s Vladimírem Šmicerem podlehli skotskému Celticu Glasgow 0:2, a rozloučili se s letošním ročníkem Poháru UEFA. V dalších čtvrtfinálových odvetách vyhrálo římské Lazio v Besiktasi 2:1, a také si vybojovalo postup. Zbylá dvě místa v semifinále si zajistili po prodloužení hráči FC Porta, a až po penaltách fotbalisté Boavisty.

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru