Archiv | zprávy ze dne 25. března 2003

|Filip Šedivý |Sport

Vyprodaný stadion dotlačil Kladno ke druhé výhře

Hokejisté Kladna porazili ve třetím barážovém utkání o účast v příštím ročníku extraligy Havířov 5:3 a vedou v sérii hrané na čtyři vítězství 2:1. Středočeši o své výhře rozhodli v poslední třetině, kterou vyhráli 3:0 a ani v sedmém domácím zápase po skončení základní části první ligy nepoznali hořkost porážky.

|Filip Šedivý |Sport

Třinec nepustil Pardubice do trháku

Hokejisté Třince přemohli ve čtvrtém semifinálovém utkání Pardubice 4:2 a vyrovnali stav série na 2:2. Vítězný gól dal útočník Marek sekundu před koncem druhé třetiny. Poprvé v sérii tak nevyhrál tým, který dal první gól. Naději Východočechů definitivně pohřbil Pavelek střelou do prázdné branky, po které většina hostů předčasně zamířila do kabin.

|Markéta Kaclová, Miroslav Konvalina, Kateřina Pospíšilová, Helena Šulcová, Martin Hromádka, Karel Hanzelka, Vít Pohanka |Zprávy ze světa

Spojenci zaujali pozice kolem Bagdádu - pokračuje bombardování

Bagdád v podvečer zažil další vlnu raketových útoků. Ostré boje probíhaly také na mnoha místech ve středu země. Viditelnost mnohde výrazně snižovala písečná bouře, která zasáhla oblast. Odpoledne panovala v ulicích tma a auta jezdila se zapnutými světly. Americký generál Victor Renuart uvedl, že Spojenci dnes mají podle očekávání provést 1400 náletů. Síly protiirácké koalice mezitím zaujaly pozice v okolí hlavního města a budou je posilovat. Spojenecké jednotky bombardují i pozice irácké elitní Republikánské gardy jižně od Bagdádu.

|Vlasta Valentová, František Lutonský, Martin Hromádka |Zprávy z domova

Česko poslalo do Kuvajtu špatné masky

Gumárny Zubří prý poškodily pověst českých vojáků v Kuvajtu. Prohlásil to dnes ministr obrany Jaroslav Tvrdík. Důvodem je skandál okolo dodávky nevyhovujících protichemických masek, kvůli němuž kuvajtská strana významný kontrakt zrušila. Vedení společnosti se proti tomuto tvrzení ostře ohradilo.

|Miroslav Konvalina, Milan Kocourek, Martin Hromádka |Zprávy ze světa

Blair: Operace pokračuje podle plánu, vyžádá si ale čas

Britský premiér Tony Blair na prvním setkání s novináři od zahájení války v Iráku řekl, že operace si vyžádá čas a vytrvalost. Podle Blaira by nikoho neměl překvapit odpor kladený iráckými jednotkami. Ujistil nicméně, že tažení na Bagdád pokračuje přesně podle plánu. Ve stejném duchu promluvil v Pentagonu i americký prezident Bush.

|Markéta Kaclová, Miroslav Konvalina, Kateřina Pospíšilová, Vít Pohanka |Zprávy ze světa

Iráčtí velitelé mají rozkaz použít chemické zbraně

Spojenecké síly postoupily více než 320 kilometrů do nitra Iráku, kde je čeká konfrontace s elitní Republikánskou gardou. Ta má povolení použít chemické zbraně v případě, že spojenecké jednotky překročí hranici mezi městy Karbalá a Al Kut. Potvrdil to český generál Petr Pavel, který působí v Kataru jako styčný důstojník. Čeští chemici proto od půlnoci zvýšili monitoring ovzduší.

|Markéta Kaclová, Petr Voldán |Zprávy ze světa

Rusko odmítá, že by Iráku dodávalo zbraně

Irák dnes rozhodně popřel, že by na jeho území byli ruští experti. Washington přišel v neděli s tvrzením, že pracovníci ruské firmy Aviakonversija jsou v Iráku, kde se rozhodli pomáhat vybudovat moderní systém pro rušení amerických navigačních systémů. Ruské zařízení má prý rušit satelitní signály, které Spojené státy a Británie používají při navádění bomb a letadel ve válce s Irákem. Rusko nadále americké obvinění odmítá.

|Markéta Kaclová, Milan Kocourek |Zprávy ze světa

V Londýně zatčen ruský magnát Berezovskij

V Londýně byl zatčen ruský magnát Boris Berezovskij, a to na žádost ruských úřadů. Londýnská policie oznámila, že zadržela Borise Berezovského včera v časných ranních hodinách na základě podezření ze zpronevěry. Ruské úřady požádaly o jeho vydání loni v listopadu na základě obvinění, že jako ředitel automobilky LogoVaz v letech 1994 a 1995 defraudoval správu regionu Samara.

|Markéta Kaclová, Robert Mikoláš, Jan Šmíd |Zprávy ze světa

Záhadná nemoc SARS má na svědomí už 22 obětí

Asie bojuje se záhadným zápalem plic. Nejhorší je situace v Hongkongu, mimořádná opatření přijímá i Singapur. Singapurské úřady se obávají, že může dojít k nárůstu až o 800 nemocných. Všichni lidé podezřelí, že jsou nakaženi chorobou SARS, musí zůstat 10 dní doma. Virus záhadné nemoci má inkubační dobu 2-7 dní, než se jeho příznaky - zejména vysoká teplota, suchý kašel a dýchací potíže - projeví. Je to vůbec poprvé, co Singapur, který získal nezávislost v roce 1965, přijímá taková bezpečnostní opatření kvůli nemoci. Celkem je v tomto městském státě zatím nakaženo na 70 osob.

|Lenka Buriánková |Sport

Beránková s Dlabolou jsou po krátkém programu desátí

Česká sportovní dvojice Kateřina Beránková, Otto Dlabola obsadila po krátkém programu na mistrovství světa v krasobruslení ve Washingtonu desátou pozici. Vedení se ujal ruský pár Totmjaninová, Marinin. Další český zástupce Tomáš Verner obsadil v kvalifikační skupině B jedenácté místo mezi muži a postoupil do krátkého programu.

|Lenka Buriánková |Sport

Ani Hejduk tentokrát Coloradu nepomohl

Branka Milana Hejduka nepomohla Coloradu k úspěchu na ledě Buffala - Sabres vyhráli v utkání NHL 4:3 v prodloužení. Petr Sýkora v dresu Anaheimu si dopřál gól do sítě Columbusu - jeho tým zvítězil 5:0. Asistenci si připsal Václav Prospal z Tampy Bay, která venku porazila San José 4:1. Boston vyhrál nad Torontem 3:2, za poražené skóroval Tomáš Kaberle, nahrával mu Robert Reichel.

|Milan Kopp, František Lutonský, Renáta Prátová, Martin Hromádka |Zprávy z domova

Bezpečnostní rada státu i o polní nemocnici

Bezpečnostní rada státu dnes bude jednat o možnosti vyslání české vojenské polní nemocnice do případné mezinárodní operace po ukončení války v Iráku. V případě, že o ni spojenci požádají, mohla by působit v rámci humanitární mise. Zdravotnická jednotka, tentokrát pod označením 7. polní nemocnice, by měla necelých 150 lidí.

|Miroslav Konvalina |Zprávy ze světa

Irácká krize

Poslední informace, které máme k dispozici, americké oddíly v severním Kuvajtu mají být do sedmnácti hodin a třiceti minut středoevropského času připraveny k boji. Sdělili to dnes z Kuvajtu novináři agentury Reuters. Podle nich dostali vojáci povel obléci si ochranné kombinézy pro případ chemického útoku a plynové masky. A na americké strategické bombardéry B52 na základně ve Fayforthu v západní Anglii jsou nakládány pumy pro eventuální nálety na Irák. Oznamuje to agentura AFP s odvoláním na záběry, které vysílala britská zpravodajská televize Sky News. My máme na telefonu našeho Washingtonského zpravodaje Miroslava Konvalinu. Dobré odpoledne.

|Pavla Jazairiová, Milan Kopp, Miroslav Konvalina, Jitka Malá, Jaromír Janev, Vít Pohanka |Zprávy ze světa

Mají Saddámovy gardy rozkaz k použití chemických zbraní?

Spojenecké síly se probíjejí k Bagdádu a už tak velké napětí dále roste. Irácké elitní Republikánské gardy totiž údajně mají povolení použít chemické zbraně, pokud koalice překročí hranici mezi městy Karbalá and Al Kut. Alespoň to tvrdí zdroje obeznámené s odposlechy irácké armády. Večer opět propukly prudké boje u jihoirácké Basry, bojuje se také v oblasti mezi městy Umm Kasr a Zubajr. Hlavní město země je stále terčem opakovaných náletů. Moskva popírá, že by dodala zakázanou vojenskou techniku Bagdádu, jak tvrdí Bílý dům. Londýn je s dosavadním vývojem na bojištích spokojen, avšak jinde protestují odpůrci války.

|Milan Kopp, Michal Fila |Ekonomika

Ekonomické informace 25. 3. 2003

Ani po nočním jednání ministra financí Bohuslava Sobotky se zástupci CME stále nevíme kdo a z čeho zaplatí více než desetimiliardovou pokutu američanům za neochránění jejich investice v servisní organizaci televize Nova. Podle mluvčího resortu financí Jaroslava Dědiče jednání sice pokročila, ale výsledky obě strany oznámí až 31. března.

|Milan Kopp, Eva Hanzlová |Zprávy z domova

Ministr financí a zástupci CME: Finále bude za týden

Série jednání ministra financí Bohuslava Sobotky se zástupci společností CME o tom, kdo a z čeho zaplatí více než 10 miliardovou pokutu z prohrané arbitráže, je zatím bez jasného výsledku. Jak Českému rozhlasu řekl mluvčí resortu financí Jaroslav Dědič, závěrečná schůzka proběhne za týden.

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru