Archiv | zprávy ze dne 5. dubna 2003

|Jaromír Janev, Marika Táborská, Michal Kubal, Veronika Malá, Daniela Hornová |Zprávy ze světa

Americké tanky krátce vjely do ulic Bagdádu

Americké jednotky poprvé od začátku invaze pronikly do ulic Bagdádu. Spojenci prý chtěli ukázat iráckému vedení, že nemá nad městem takovou kontrolu, jak tvrdí. Irák ale tyto zprávy popírá. V noci na Bagdád znovu začaly dopadat rakety a většina města se opět ocitla bez proudu. Protichůdné informace přicházely v průběhu soboty také o tom, kdo kontroluje tamní mezinárodní letiště. Irácká armáda tvrdí, že z něj vyhnala americké jednotky, což ale spojenecké velení odmítá.

|Marika Táborská, Vít Pohanka |Zprávy ze světa

Znovu se bojovalo také v Karbale a Basře

Koaliční jednotky se na jih od Bagdádu snaží zabezpečit zásobovací linie. Američané zaútočili na město Karbalá ležící 80 kilometrů od Bagdádu a za podpory vrtulníků kontrolují přístupové cesty k hlavnímu městu. Při jednom z incidentů ale v sobotu zemřeli i další civilisté. Spojenecké jednotky také útočí na vybrané cíle v Basře. Mimo jiné zasáhly dům Saddámova bratrance, který je znám pod pseudonymem chemický Alí.

|Milan Kocourek, Marika Táborská |Zprávy ze světa

Radikální muslimský duchovní zbaven britského občanství

Londýn odebírá britské státní občanství radikálnímu muslimovi abú Hamzá Masrímu. Oznámil to britský ministr vnitra David Blunkett s tím, že duchovní se provinil naváděním k násilí vůči Britům. Nyní má deset dní na to, aby se proti tomuto rozhodnutí odvolal.

|Alena Benešová |Sport

První finále patřilo Pardubicím

Hokejisté Pardubic vyhráli první finálový zápas play off České pojišťovny nad pražskou Slavií 1:0 a stejným poměrem vedou i v sérii hrané na čtyři vítězná utkání. Jedinou branku vstřelil ve dvanácté minutě obránce Petr Mudroch, kterému pomohla teč soupeřových beků. V poslední vteřině úvodní třetiny sice Slavia vyrovnala, ale gól padl do posunuté branky. Rozhodčí nejprve branku uznali, ale po přestávce jej odvolali.

|Alena Benešová |Sport

Poborský zařídil dvěma góly výhru Sparty

Fotbalisté Sparty zvítězili v předehrávce 22. kola Gambrinus ligy v Blšanech 2:1 a k derby s druhou Slavií nastoupí za týden s minimálně čtyřbodovým náskokem. Sparťané se na výhru hodně nadřeli, ještě pětadvacet minut před koncem utkání prohrávali 0:1 brankou Jana Žemlíka ze třetí minuty zápasu. Pak se ale dvakrát trefil kapitán hostů Karel Poborský a zařídil vedoucímu týmu tabulky tři body.

|Robert Mikoláš, Marika Táborská |Zprávy ze světa

KLDR se nepodřídí žádnému rozhodnutí Rady bezpečnosti

Severní Korea bude ignorovat jakékoli rozhodnutí Rady bezpečnosti OSN týkající se jejího jaderného programu. Pchjongjang to považuje za svou soukromou věc, do které nikomu nic není. Severokorejský komunistický režim odstoupil od smlouvy o nešíření atomových zbraní a vyhostil jaderné inspektory OSN ze země. Zároveň pokračuje ve svém nukleárním programu.

|Jana Zemanová, Marika Táborská |Zprávy z domova

V Praze zatčen šéf slovenského podsvětí

Policie zatkla v Praze-Klíčanech šéfa slovenského podsvětí Mikuláše Černáka. Podle mluvčí Policejního prezidia Blanky Kosinové tomu předcházela několikadenní operace. Během rychlého zásahu na parkovišti benzinové čerpací stanice nekladl Černák žádný odpor. Nyní je v policejní cele. Slovenský boss je podle poznatků české policie napojen na ruskojazyčný organizovaný zločin.

|Markéta Kaclová, Jaromír Janev, Denisa Novotná, Vít Pohanka |Zprávy ze světa

Začal boj o Bagdád - situace nepřehledná

Nepřehlednou se stává bitva o iráckou metropoli Bagdád. Za úsvitu podle amerických zdrojů pronikly spojenecké tanky a obrněná vozidla do centra města. Americký velitel David Perkins označil akci za průzkumnou misi, podle něj při ní přišlo o život asi 1000 iráckých vojáků. Irácký ministr informací Muhammad Sahháf vzápětí tyto zprávy popřel s tím, že hlavní město je pevně pod iráckou kontrolou a že naopak Iráčané vyhnali Američany i z bagdádského mezinárodního letiště. Sahháfovo prohlášení potvrdil také korespondent agentury Reuters Chálid Jakúb Uvajs, který prý v centru ani na jihu Bagdádu žádné americké vojáky neviděl. Mezinárodní výbor Červeného kříže však hlásí, že do nemocnic v Bagdádu byly dnes přijaty stovky zraněných Iráčanů.

|Markéta Kaclová, Petra Polzerová |Zprávy z domova

V kunovické Frutě hořelo - škoda 5 miliónů korun

5 milionů korun - takovou škodu má na svědomí včerejší požár ve skladu společnosti Fruta Kunovice na Uherskohradišťsku. Majitelem závodu je Hamé Babice. Požár likvidovalo asi třicet profesionálů i dobrovolných hasičů z okolních obcí.

|Markéta Kaclová, Vít Pohanka |Zprávy ze světa

Humanitární pomoc pro Iráčany zatím nedostatečná

Do jižního Iráku se začínají vracet pracovníci humanitárních organizací. Jejich týmy mají posoudit, zda je bezpečnostní situace natolik stabilizovaná, aby bylo možné zahájit pomoc místnímu obyvatelstvu. To stále trpí hlavně nedostatkem vody. Pomoc pro Iráčany se zdá být zatím v nedohlednu.

|Markéta Kaclová, Lenka Rákosová, Denisa Novotná |Zprávy ze světa

Vojáci jsou opatrní - použití chemických zbraní Iráčany pravděpodobné

Bílý prášek, který našli američtí vojáci včera nedaleko Bagdádu, není podle prvních testů chemická zbraň. Plukovník John Peabody řekl agentuře Reuters, že se zřejmě jedná o atropin. Vojáci našli v průmyslovém objektu Latifíja jižně od Bagdádu a na dalším místě několik tisíc krabiček s neznámou tekutinou, bílým práškem a také objevili manuály pro vedení chemické války. Původní předběžné testy identifikovaly prášek jako výbušninu.

|Alena Benešová |Sport

Rangers zůstali pošeté v řadě před branami play off

Hokejisté New York Rangers si ani v letošním ročníku zámořské NHL nezahrají ve vyřazovacích bojích. Na domácím ledě prohráli s New Jersey 1:2 a pošesté v řadě zůstali před branami play off. Jezdcům nepomohla ani trefa Petra Nedvěda. Dnešek také rozhodl o majiteli Prezidentovy trofeje pro nejlepší tým základní části. Poprvé v historii se jím stala Ottawa, které pomohla remíza Detroitu v Columbusu 5:5. Rudá křídla tak nemohou Senátory předstihnout.

|Markéta Kaclová, Milan Kopp, Martin Hromádka |Zprávy z domova

Předpověď počasí na sobotu 5. dubna

Odpoledne bude oblačno až zataženo, čekejte i déšť, od středních poloh i sníh. Teploty vystoupí jen na 5-9 stupňů, vítr bude vát čerstvý 20 až 35 km/h. Meteorologové upozorňují, že v horských oblastech se při sněžení a silném větru budou tvořit sněhové jazyky.

|Markéta Kaclová |Ekonomika

K referendu o Evropské unii půjdou tři čtvrtiny lidí

Více než polovina lidí u nás se obává, že po vstupu Česka do Evropské unie přijdou o své sociální jistoty. Strach mají hlavně starší lidé, nezaměstnaní, a lidé s nižším vzděláním a nižšími příjmy. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu agetury STEM. Zlepšení po našem přičlenění k Unii naopak občané očekávají ve veřejných službách - tedy například na úřadech, ve zdravotnictví, ve školství a u soudů. Většina lidí si také myslí, že výhody přinese naše členství v Unii zejména mladým lidem.

|Markéta Kaclová, Robert Mikoláš, Pavla Dluhoschová |Zprávy ze světa

Na SARS zemřelo už 80 lidí

Smrtící virus SARS se dál šíří světem. Nakazilo se už 2000 lidí a 80 z nich zákeřné chorobě podlehlo. Nejhorší situace je zřejmě v Hongkongu. V této bývalé britské kolonii už je 761 nemocných. Hongkongská policie nahání lidi podezřelé, že jsou nakaženi smrtelným virem SARS. Hongkongská policie se snaží co nejrychleji dopdnout obyvatele rezidenčních bytů ve čtvrti Ko-Lun, kteří odsud odešli ještě předtím, než byla celá oblast kvůli SARS uzavřena a lidi posláni do karantény. Celkem se jedná o členy 113 rodin. Zdravotníci jsou přesvědčeni, že prakticky každý z těchto lidí může být nakažen a onemocnění dále šířit.

|Markéta Kaclová, Dušan Valenta |Zprávy z domova

Proč se mladí lidé upalují?

Mladá generace neví, co si má o dnešním světě myslet. Svou nerozhodnost většinou maskuje tím, že se přihlásí k určitému stylu. Jedni upřednostňují sport, jiní kavárny a nejrůznější párty. Ti, co se nechtějí přihlásit do žádné ze skupin, mívají největší problémy. Kam člověk patří, lze poznat třeba i podle oblečení. Stále víc mladých oslovují bulvární časopisy, podle kterých napodobují oblíbené hvězdy.

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru