Archiv | zprávy ze dne 13. dubna 2003

|Vladimír Vokál |Sport

Pardubice si zachovaly naději na mistrovský hokejový titul

Pouze deset minut dělilo hokejisty pražské Slavie od zisku extraligového titulu v pátém zápase finálové série v Pardubicích. Domácí však dokázali zlikvidovat v závěru dvoubrankové vedení soupeře a díky gólu padesát vteřin před koncem prodloužení zároveň snížili stav série na 2:3. Šesté utkání je na programu v úterý v Praze.

|Markéta Kaclová, Jiří Hošek, Zdenka Turková |Zprávy ze světa

Američané prý objevili chemické zbraně

Američané objevili v Iráku chemické zbraně. Objevili pět barelů chemických látek. Že jde o chemikálie, ukázaly laboratorní výsledky, které nález ověřily jako látku vyvolávající puchýře na kůži. Původní informace o údajném nálezu 278 dělostřeleckých granátů obsahujících chemickou látku američtí důstojníci vyvrátili. Barely, stejně jako velké množství munice, byly objeveny v jedné bagdádské škole.

|Alena Benešová |Sport

Bohemians a Hradci se vzdaluje šance na záchranu

Situace na sestupových příčkách se začíná pomalu vyjasňovat. Předposlední Bohemians ve třiadvacátém kole jen remizovali doma s Blšany 0:0 a na čtrnáctý Jablonec ztrácejí už šest bodů. Právě na severu Čech ztratil body také poslední Hradec Králové, který remizoval s Jabloncem 0:0. Naopak Olomouc se po výhře nad Zlínem 1:0 dostala na dvanácté místo. V boji o účast v evropských pohárech se nedařilo Teplicím, které doma jen remizovaly s Brnem 1:1. Liberec vydřel bod za remízu 3:3 v Českých Budějovicích a další aspirant na třetí příčku Ostrava dokonce prohrála ve Starém Městě 1:3.

|Markéta Kaclová, Petr Doležel, Jiří Máslo |Zprávy z domova

Hledaný malý Vítek nalezen - ale mrtvý

Smutně skončilo pátrání po malém Vítkovi Kalouskovi z Borovnice na Trutnovsku. Záchranáři ho našli mrtvého na poli asi 5 kilometrů od obce. Policisté, hasiči, horská služba i dobrovolníci po něm pátrali od čtvrtečního večera a propátrali více než 30 km čtverečných členitého terénu. Dvouapůlletý chlapec odešel z domova spolu se svým jezevčíkem ve čtvrtek odpoledne. Záchranáři prohledávali čtyři dny neúspěšně obec i její široké okolí.

|Markéta Kaclová, Michal Fila |Ekonomika

Velikonoční svátky: opět plná nákupní centra

Nákupní vozíky plné čokoládových vajíček, zajíců nebo mazanců a fronty u pokladen - právě tak vypadal dnešek ve většině supermarketů. Nákupní horečka týden před Velikonocemi vyhnala do obchodů tisícovky lidí a podobně jako před vánočními svátky nám pořádně provětrala peněženky. Křesťanské oslavy jsou pro mnohé stále častěji více stresem než čímkoliv jiným.

|Markéta Kaclová, Zdenka Turková, Martin Mrázek |Zprávy ze světa

Američané svádí boj o Tikrít

Příslušníci americké námořní pěchoty objevili v Iráku 278 dělostřeleckých granátů obsahujících podle chemických analýz chemickou látku, která vyvolává puchýře na kůži. Byly nalezeny v automobilových přívěsech zaparkovaných ve školním dvoře, upřesnil operační šéf Stephen Armes. Neřekl však, o které město konkrétně šlo. Agentura AFP zároveň cituje šéfa vrchního velení amerických sil generála Tommyho Frankse, který tvrdí, že jeho vojáci zajali na útěku několi špiček Saddámova režimu. O které členy Husajnovy vlády se jedná, neuvedl.

|Markéta Kaclová, Ivan Holas |Zprávy z domova

Požár v noci zničil celý areál brněnské firmy

Škodu za pět milionů korun způsobil noční požár v areálu firmy prodávající luxusní vozy v Brně-Medlánkách. Plameny zachvátily dvoupodlažní objekt s kancelářemi a část skladu náhradních dílů. Oheň se pěti jednotkám hasičů podařilo zlikvidovat až po pěti hodinách. Teprve poté mohli na místo nastoupit experti, zjišťující příčinu požáru.

|Markéta Kaclová, Pavel Prouza |Zprávy z domova

Miss se pro tento rok stala Lucie Váchová z Příbrami

Miss České republiky roku 2003 se stala osmnáctiletá hnědooká plavovláska a studentka gymnázia z Příbrami Lucie Váchová. Je už druhou královnou krásy, pocházející z tohoto města - první byla před pěti lety Kateřina Stočesová. Váchová měří 178 centimetrů, váží 59 kilogramů a má míry 90-60-90. První vicemiss se stala devatenáctiletá Klára Medková z Vyškova, která získala i tituly Miss televizních diváků a Miss sympatie. Třetí místo v soutěži o českou královnu krásy obsadila dvacetiletá studentka jazykové školy Markéta Divišová z Prahy.

|Markéta Kaclová, Pavla Dluhoschová |Ekonomika

Odškodnění zavlečených do Sovětského svazu se protahuje

Tento týden uplynul přesně rok od přijetí zákona o odškodnění osob neoprávněně odvlečených do Sovětského svazu. Mělo být jakousi satisfakcí za to, že někdejší československý stát nedokázal své občany ochránit před zvůlí stalinského režimu. O odškodnění požádaly asi dvě stovky lidí - dosud ale od státu neviděli ani korunu. Není vyloučeno, že celý případ skončí u Ústavního soudu.

|Markéta Kaclová, Miroslav Konvalina |Zprávy ze světa

Další demonstrace za mír

I přesto zřejmé vítězné tažení spojenců Irákem, pokračovali ve světě demonstrace proti válce a za okamžitý odchod Američanů z území ropné mocnosti. Demonstranti vyzývali k tomu, aby byl zajištěn mír na Blízkém východě a aby vznikl brzy samostatný stát pro Palestince. Ve Washingtonu však demonstrovali nejen odpůrci války, ale také obdivovatelé současné americké politiky.

|Alena Benešová |Sport

Jágr zářil ve druhém zápase na ledě Tampy

Hokejista Jaromír Jágr byl hlavní postavou Washingtonu ve druhém zápase prvního kola play off zámořské NHL. Na ledě Tampy vstřelil dva góly, na další dva přihrál a pomohl tak Capitals k výhře 6:3. V sérii vede Washington 2:0. Ve druhém utkání Východní konference zvítězila Ottawa nad New York Islanders 3:0 a srovnala stav série na 1:1. V Západní konferenci dokázal Anaheim vyhrát i druhý duel v Detroitu, tentokrát 3:2. Colorado zdolalo Minnesotu 3:2. Stav série je 1:1, stejně jako v duelu mezi Vancouverem a St. Louis. Domácí porazili Bluesmany 2:1.

|Markéta Kaclová, Petr Doležel |Zprávy z domova

Začíná pašijový týden

Dnešní květnou nedělí začíná podle křesťanské církevní tradice pašijový týden. Ten směřuje k hlavním svátkům církevního roku - Velikonocům. Pro věřící křesťany jsou oslavou zmrtvýchvstání Spasitele, pro ostatní, tedy pro větší část české populace, ztratily tradiční obsah a zůstávají vyjádřením radosti z příchodu jara a početí nového života. V liturgii je Květná neděle podle biblických knih připomínkou Kristova příjezdu do Jeruzaléma.

|Markéta Kaclová, Martin Mrázek |Zprávy ze světa

Maďaři řekli Evropské unii ANO

Přední maďarští politici v prohlášeních a rozhovorech vesměs vyjádřili uspokojení a radost nad výsledkem dnešního referenda, v němž voliči podpořili vstup země do Evropské unie. Zároveň konstatovali, že zemi ještě čeká tvrdá práce, aby se ve všech aspektech důkladně připravila na členství v unii. Vládní politici i opozice rovněž zdůrazňovali, že Maďarsko bude jako člen EU hájit své národní zájmy včetně zájmů maďarských menšin.

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru