Archiv | zprávy ze dne 6. května 2003

|Pavel Novák, Kateřina Pospíšilová, Marika Táborská |Zprávy ze světa

Dočasné správy Iráku se ujal Američan Bremer

Dočasným civilním správcem Iráku byl jmenován bývalý americký diplomat Paul Bremer. Podle amerického tisku bude nadřízeným penzionovaného generála Jaye Garnera, který nyní organizuje poválečnou obnovu Iráku. Svého zástupce v jeho úřadu bude mít i Polsko - bývalý ministr financí Marek Belka má mít na starosti ekonomickou transformaci Iráku.

|Pavel Novák, Marie Woodhamsová, Marika Táborská, David Šťáhlavský |Zprávy z domova

Nové byty pro poslance si prohlédli novináři

Poslanci dostanou klíče od svých nových služebních bytů v pražské Nerudově ulici na konci prázdnin. Čtvrtmiliardová rekonstrukce památkově chráněného domu na Malé Straně se totiž teprve chýlí ke konci. Po řadě žádostí o prohlídku k ní dnes novináři konečně dostali povolení. Stalo se tak poté, co šéf sněmovny Lubomír Zaorálek koncem minulého týdne přiznal, že informace o 47 nových poslaneckých bytech nebyly úplné a dostatečně průhledné.

|Pavla Kvapilová, Marika Táborská |Zprávy ze světa

Evropa se radila, jak zabránit šíření SARS

Boj s epidemií nemoci SARS ve světě zdaleka není vyhraný. Zatímco v Kanadě a Vietnamu se podařilo nákazu ztlumit, v Číně zatím nemoc nekulminovala. V Bruselu to prohlásila šéfka Světové zdravotnické organizace Gro Harlem Bruntlandová. Účastnila se tam mimořádné schůze ministrů zdravotnictví Evropské unie a vstupujících zemí, kteří se radili o tom, jak akce proti šíření zákeřné nemoci koordinovat.

|Viliam Raček |Sport

Slovenský šport uplynulého týždňa

Slovenský športový svet sa scvrkol do Helsiniek, domácností a krčiem. Tam priaznivci hokeja žijú v očakávaní ďalšieho úspechu slovenskej reprezentácie, ktorým by malo byť prinajmenšom zlato.

|Milan Kopp, Pavel Novák |Zprávy ze světa

Jaká je penze bývalého prezidenta Běloruska?

Poslanci nedokázali rozhodnout o tom, jakou penzi přiznat bývalému prezidentovi Václavu Havlovi. Prezident tedy alespoň dostane odchodné ve výši 800 tisíc korun. Ne všude v Evropě se státy chovají ke svým bývalým prezidentům stejně. O tom, jakou penzi nebo spíše almužnu dnes dostává bývalý vedoucí představitel Běloruska se dozvíte od našeho zpravodaje Pavla Nováka.

|Jan Šmíd, Marika Táborská |Zprávy ze světa

Po iráckých památkách bude pátrat zvláštní tým

Kritická situace v iráckých muzeích, která se po pádu Saddámova režima stala terčem rozsáhlého rabování, přinutila odborníky a bezpečnostní experty k činu. Sešli se na summitu v Lyonu, kde se dohodli, že po ukradených památkách bude v Iráku a sousedních státech pátrat zvláštní tým. Spojené státy také oznámily, že na toto téma připravují návrh rezoluce Rady bezpečnosti OSN. Irák je považován za kolébku současné civilizace a ztráty tamních památek už někteří odborníci označili za zločin století.

|Dušan Valenta, Marika Táborská |Ekonomika

Reforma veřejných financí se odborům moc nezamlouvá

Odbory mají vážné výhrady k plánované reformě veřejných financí. Nelíbí se jim, že vláda hodlá seškrtat výdaje, aniž by zkontrolovala příjmovou stránku rozpočtu. "Pokud skutečně nenabudeme přesvědčení, že to je spravedlivé řešení těch našich společných problémů, tak bychom se proti takové reformě museli postavit," varuje předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Milan Štěch.

|Markéta Kaclová, Naděžda Hávová, Renáta Prátová |Zprávy z domova

BSE na Třebíčsku potvrzeno

Pátý případ tzv. nemoci šílených krav v České republice je definitivně potvrzen. Nemoc se v tuzemsku opět objevila zhruba po sedmi měsících. Nakažená dojnice pochází z chovu společnosti Agrofarm v Dolních Lažanech na Třebíčsku. Farmáři zřejmě muset utratit čtyři vrstevnice nakažené krávy a také jejího potomka - mladého býčka. Šéf státní veterinární správy Josef Holejšovský Radiožurnálu upřesnil, kolik zvířat teď musí být utraceno. "Na základě tohoto výsledku budou utracena 4 zvířata, 3 vrstevnice a 1 potomek, páté zvíře je vysokobřezí kráva. Ta bude utracena až poté, co se otelí a poté, co tele vypije mlezivo."

|Markéta Kaclová, Dušan Valenta, Viktorie Hošková |Ekonomika

Více peněz do státní pokladny: daňová reforma, menší sociální podpory

Především daňová reforma nebo změna pravidel sociální podpory - i to by mělo kromě dalších opatření přinést více peněz do státní pokladny. Pokud totiž vláda nezačne pracovat na uzdravování státních financí, hrozí kromě jiného, že nebudeme moci zavést euro v plánovaném termínu. Vláda plánuje omezení státní podpory stavebního spoření, úsporu v nemocenském pojištění a zamezení zneužívání sociálních dávek. Zástupci vládní koalice budou jednat o změně daňových zákonů, díky kterým by měly do našeho státního rozpočtu přibýt další peníze, v neděli.

|Milan Kopp, Marie Woodhamsová |Zprávy ze světa

Rakušanům se nelíbí chystaná reforma důchodů

V Rakousku vyšli do ulic odboráři, aby protestovali proti vládnímu návrhu důchodové reformy. Přestože se lidé ráno obtížně dostávali do zaměstnání, akce odborářů přijímají většinou tolerantně. Prozatímní průběh jedné z největších stávek za posledních padesát let lze zatím označit jako decentní.

|Markéta Kaclová, Robert Mikoláš, Jana Zemanová, Lucie Weissová, Michal Fila |Zprávy z domova

Na zápal plic zemřel muž v Brně - zkoumá se, zda nešlo o SARS

Muž, který se nedávno vrátil z jihovýchodní Asie, zemřel v sobotu v brněnské fakultní nemocnici. Hospitalizován byl se zápalem plic. Pitva nákazu smrtícím virem SARS u mrtvého neprokázala. Podle ředitele nemocnice Jana Buriana podezření na zákeřnou chorobu musí jednoznačně vyvrátit laboratoř: Vzorky dostane na stůl dnes. "Materiál povezeme do Prahy, do referenční laboratoře do státního zdravotního ústavu."

|Sport

Podceňovaný Anaheim vyřadil dalšího favorita - Dallas

Kanadsko-americká hokejová liga už zná tři semifinalisty Stanley Cupu. Hokejisty New Jersey doplnily týmy Anaheimu a Ottawy. Poslední semifinalista vzejde z duelu Vancouver-Minnesota. Z českých hokejistů se dnes v noci bodově prosadil Martin Havlát, který vstřelil gól a na další přihrál. Nezabránil mu v tom brankář Roman Čechmánek, který si protrpěl všech pět inkasovaných branek, a na konci zápasu diváci posměšně naházeli na led bílé ručníky právě v souvislosti s Čechmánkovým výkonem.

|Aleš Heřmánek |Ekonomika

Ekonomické informace 6. 5. 2003

Společnost ČEZ odstartovala sérii valných hromada v regionálních distributorech elektřiny. Vě většině z nich má majoritní podíly. Na valné hromadě Středočeské energetické prosadil ČEZ výraznou změnu dozorčí rady a uložil představenstvu přepracovat podnikatelský záměr. V dalších pěti pracovních dnech se budou postupně konat valné hromady zbylých distributorů.

|Markéta Kaclová, Karel Hanzelka |Zprávy ze světa

Život v Rakousku ochromily protesty

Rakousko zažívá rozsáhlou stávku. Zástupce zaměstnanců přiměl k tomuto kroku spor s rakouskou vládou o podobu důchodové reformy. Kabinet nechce změkčit úsporná opatření v penzijním systému. Odboráři tento krok chápou jako vážné ohrožení výdobytků sociálního státu. Rakušané pocítily stávku hlavně problémy při ranním přesunu do zaměstnání. Zastavila se veřejná doprava s výjimkou vlaků.

|Markéta Kaclová, Karel Hanzelka |Zprávy ze světa

Polní nemocnice v Basře má zpoždění

Místo, kde bude v budoucnu stát česká polní nemocnice v irácké Basře, si dnes prohlédne český ministr obrany Jaroslav Tvrdík. Původně měl nemocnici právě dnes otevřít, její stavbu však provází mnoho komplikací a má zpoždění, takže se ministr zatím může jen seznámit s průběhem přípravných prací. Místo pro stany české polní nemocnice totiž stále ještě upravují buldozery a obyvatelům jihoirácké Basry může v současné době pomáhat jen jeden lékařský tým v armádním obvazišti umístěném u vchodu do bývalé irácké vojenské nemocnice.

|Milan Kopp, Pavel Novák |Zprávy ze světa

Některé polské obce by americké vojáky uvítaly

Přesun amerických vojenských základen z Německa směrem na východ? Proč ne. Myšlenka je to zatím velmi mlhavá, ale ne nereálná. Vláda ve Varšavě spolu s washingtonskou administrativou zatím ale považují možnost přesunu základen do Polska za záležitost, která je takříkajíc "v plenkách". Nicméně některé polské obce se už na americké základny těší.

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru