Archiv | zprávy ze dne 18. května 2003

|Markéta Kaclová, Renáta Prátová |Zprávy z domova

Koalice posvětila reformu veřejných financí

Vedení tří stran vládní koalice večer téměř beze změn schválila kroky vedoucí k reformě veřejných financí. Podle premiéra Vladimíra Špidly chce vláda reformu prosadit jako jednotný celek. Špidla nedokázal přesně vyčíslit, nakolik reformy uleví veřejným financím, bude se ale jednat o desítky miliard korun. Parametrům reformy by měl odpovídat už návrh státního rozpočtu na příští rok. Aktualizovanou verzi reformy veřejných financí by vláda měla schválit do konce června.

|Markéta Kaclová, Naděžda Hávová, Milada Richterová, Aleš Heřmánek |Zprávy z domova

Reforma veřejných financí získává definitivní podobu

Předsedové vládních stran se na jednání na zámku v Kolodějích shodli, že koaliční smlouvu a program vlády průběžně plní. Z takzvané vládní inventury vyplynulo, že koalice se chce vedle prosazování reformy veřejných financí soustředit i na aktivní roli Česka v Evropské unii. Zákony provázející reformu financí chce vláda ve sněmovně projednat na mimořádné schůzi, která by se měla uskutečnit v létě. Ministr financí Bohuslav Sobotka chce co nejvíce zamýšlených úspor promítnout už v rozpočtu na rok 2004, a proto požaduje, aby sněmovna pracovala i přes léto. Dosud odsouhlasené výdajové škrty mají během následujících tří let přinést úspory 80 miliard korun. Nejvíce si stát slibuje od pomalejší valorizace penzí, pomalejšího růstu platů zaměstnanců veřejného sektoru a od opatření vedoucích k zamezení zneužívání sociálních dávek a nemocenské.

|Markéta Kaclová, Jan Šmíd |Zprávy ze světa

Vyšetřování nehody u Lyonu pokračuje

23 cestujících, kteří utrpěli při včerejší havárii autobusu u francouzského Lyonu lehčí zranění nebo šok, se dnes vrací domů do Německa. Podle policie byla příčinou nehody ztráta kontroly nad vozidlem při předjíždění. Havárie se stala jen dva dny poté, co francouzské deníky přinesly zprávy o tom, jak nová bezpečnostní opatření přispěla k výraznému snížení počtu dopravních nehod v zemi.

|Alena Benešová |Sport

Slavia si definitivně zajistila druhé místo

Fotbalisté Slavie se v osmadvacátém kole dočkali premiérového vítězství na hřišti soupeře v jarní části letošní sezóny. V Blšanech vyhráli 2:1 a definitivně si zajistili druhé místo v tabulce Gambrinus ligy. Oba góly vstřelil Pavel Kuka. Drama až do konce naopak slibuje souboj o třetí místo zaručující účast v Poháru UEFA. Žižkov totiž doma jen remizoval s Brnem 1:1 a pokud zítra Liberec uspěje ve Zlíně, přiblíží se Viktorii na rozdíl jediného bodu.

|Markéta Kaclová, Eva Hanzlová |Zprávy z domova

Rozhlas oslavil se svými posluchači 80 let

Český rozhlas je v nejlepších letech - právě dnes mu bylo 80 let. Oslavy celé odpoledne probíhaly v Praze-Kbelích. Přes 8 tisíc návštěvníků dnes mohlo poslouchat a zhlédnout rekonstrukci prvního historického vysílání. V Kbelích také vyrostla replika dobového stanu původní společnosti Radiojournal, odkud se poprvé vysílalo 18. května 1923.

|Markéta Kaclová, Jitka Malá, Renata Havranová, Marika Táborská |Zprávy ze světa

Slovenské referendum o vstupu do EU je platné

Slovenské referendum o vstupu do Evropské unie je platné a vyznělo ve prospěch vstupu Slovenska do tohoto společenství. Potvrdila to v Bratislavě ústřední referendová komise. Podle oficiálních výsledků se pátečního a sobotního hlasování zúčastnilo 52,15 procenta voličů; 92,46 procenta hlasujících souhlasilo se vstupem do unie, proti bylo 6,20 procenta. Zprávu o platnosti referenda oznámil Bratislavanům s předstihem také premiér Mikuláš Dzurinda. Po uzavření volebních místností ale na Slovensku zavládla obrovská nervozita; několik hodin nebylo jasné, zda byla splněna podmínka nadpoloviční účasti.

|Markéta Kaclová, Jitka Malá, Martin Ježek |Zprávy ze světa

Konečně začala fungovat naše nemocnice v Basře

S téměř dvoutýdenním zpožděním zahájila dnes oficiálně provoz česká 7. polní nemocnice v jihoirácké Basře. Vedle prvního náměstka českého ministra obrany Miroslava Kostelky a náčelníka generálního štábu Pavla Štefky se dnešního ceremoniálu zúčastnily tři desítky vůdců místních kmenů.

|Markéta Kaclová, David Šťáhlavský |Ekonomika

Němci budou muset více pracovat

Němci budou možná muset více pracovat. Šéfka pravicové opozice považuje nynější 35hodinový pracovní týden za neudržitelný. Německo potřebuje zásadní změnu, mimojiné prodloužení pracovní doby. Jedině tak lze udržet současnou životní úroveň v zemi a zajistit dostatek pracovních míst.

|Markéta Kaclová, Naděžda Hávová |Zprávy z domova

Výtržník z pražského derby bude trestně stíhán

Fotbalový fanoušek, který včera při utkání Bohemians - Sparta zaútočil na rozhodčího, bude trestně stíhán. Podle mluvčí pražské policejní správy Ivy Knolové je muž obviněn z výtržnictví. V případě odsouzení mu hrozí pokuta nebo až dvouleté vězení. Policie nejdřív jednání útočníka posuzovala jen jako přestupek. Později policejní rada jeho čin vyhodnotil jako vysoce společensky nebezpečný a překvalifikoval ho na výtržnictví.

|Markéta Kaclová, Miroslav Konvalina |Zprávy ze světa

Za útokem v Rijádu stojí zase Al Káida

Za teroristickým útokem v saúdskoarabském Rijádu stojí jeden z lídrů Al-Kaidy, ukrývající se v Íránu. O pozadí útoku v Maroku se moc neví. Jak americkému deníku Washington Post sdělili nejmenovaní američtí činitelé, vůdci Al Kaidy se skrývají právě v Íránu. Al-Kaida se snaží sérií rychle po sobě jdoucích teroristických útoků ukázat svou novou životaschopnost.

|Markéta Kaclová, Jitka Malá |Zprávy ze světa

Izraelská vláda viní z atentátů Arafata

Izraelská vláda obvinila palestinského předáka Jásira Arafata, že se spojil s palestinskými radikály. Tomuto spojenectví pak připisuje odpovědnost za dva sebevražedné atentáty, při kterých ráno v Jeruzalémě zahynulo devět lidí, včetně dvou útočníků. Arafat se podle izraelské vlády snaží sabotovat misi palestinského premiéra Mahmúda Abbáse.

|Alena Benešová |Sport

Cheruiyot potvrdil nadvládu Afričanů

Keňský vytrvalec Willy Cheruiyot se stal vítězem devátého ročníku Pražského mezinárodního maratónu a potvrdil kralování afrických atletů, kteří zvítězili ve všech osmi předchozích ročnících. Letošní nejlepší čas má hodnotu 2:11,56 hodiny. Mistrem České republiky se stal Jan Bláha, který skončil osmý. Mezi ženami byla nejrychlejší Keňanka Anna Jelagat Kiborová, český titul vybojovala Ivana Martincová.

|Markéta Kaclová, Miroslav Konvalina, Naděžda Hávová |Zprávy z domova

Matrix vtrhne do kin ve čtvrtek

Tisíce fanoušků se těší na premiéru amerického filmu Matrix. Ten vtrhne do českých kin ve čtvrtek. Už ve středu ale budou mít fanoušci Matrixu šanci snímek vidět v multikině na pražském Smíchově. V Česku první Matrix vidělo v kinech více než 300 tisíc diváků, kteří v pokladnách nechali 19 miliónů korun. V novém díle Matrixu jeho hrdinové pokračují v boji proti strojům, které si zotročily lidi a vytvořily pro ně virtuální realitu.

|Alena Benešová |Sport

Eliáš přispěl ke třetí výhře Ďáblů

Hokejisté New Jersey zvítězili ve čtvrtém utkání finále Východní konference nad Ottawou 5:2 a v sérii vedou už 3:1. Od postupu do finále play off zámořské NHL je tak dělí jediná výhra. K vítězství Devils pomohl gólem a přihrávkou útočník Patrik Eliáš. Obě branky Senátorů zařídili Češi ve službách Ottawy - Karel Rachůnek a Václav Varaďa.

|Markéta Kaclová, Adam Fritscher |Ekonomika

Hranický Philips opět zastavuje výrobu

Továrna nizozemsko-korejské společnosti LG.Philips Displays v Hranicích na Přerovsku opět na dva týdny přeruší výrobu televizních obrazovek. Dnes se zastavují všechny tři linky a rozjedou se zase až druhého června. Podle mluvčího továrny Vladana Pěnkavy je už druhé zastavení výroby během krátké doby reakcí na tradiční sezonní pokles poptávky po televizorech a menší výdaje zákazníků.

|Markéta Kaclová, Miroslav Konvalina |Zprávy ze světa

SARS ovlivnilo i adopce dětí v Americe

Důsledky šíření plicního viru SARS ovlivňují nejrůznější aspekty života v často velmi vzdálených zemích. V Americe postihly ty, kteří čekají na adopci dítěte z Číny. Země totiž pozastavila adopce do zahraničí. Z Číny se dostává do Spojených států asi třetina všech dětí adoptovaných ze zahraničí.

|Markéta Kaclová, Viktorie Hošková |Zprávy ze světa

V Jeruzalému dva sebevražedné útoky

Jeruzalémem otřásly ráno dva sebevražedné bombové útoky. Nejméně sedm lidí zahynulo při atentátu na městský autobus. Informoval o tom izraelský rozhlas. Zda je mezi mrtvými i útočník, ale zatím není jasné. Výbuch zranil dalších asi 20 lidí, z toho čtyři těžce. Terorista udeřil několik minut před šestou hodinou místního času. Terčem jeho útoku se stal autobus ve východní části Jeruzaléma, kterou Izraelci obsadili v roce 1967, ale Palestinci si ji dosud nárokují.

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru