Archiv | zprávy ze dne 14. června 2004

|Martin Hromádka, Miroslav Jedlička |Zprávy z domova

Radnici Prahy 5 někdo odposlouchával

Smíchovskou radnici prohledávají specialisté na odposlechy. V zasedací místnosti rady, v kanceláři starosty a ve služebním vozidle našla o víkendu specializovaná firma nelegální odposlouchávací zařízení profesionální kvality. Starosta podal trestní oznámení na neznámého pachatele.

|Martin Hromádka, Jan Hrbáček |Ekonomika

Česko stále nemá peníze za prodaný kazašský dluh

Už dva týdny měl být splacen léta nedobytný kazašský dluh, který Česko v lednu s velkou slávou prodalo za 145 miliónů dolarů švýcarské společnosti. Ale není. Švýcarský fond New Investment Horizonts, s níž náměstek ministerstva financí Ladislav Zelinka smlouvu uzavřel, svým závazkům nedostál.

|Helena Šulcová, Vlasta Valentová, Marika Táborská, Martin Hromádka |Zprávy z domova

ODS vyzvala vládu, aby požádala o důvěru

Výsledky prvních eurovoleb otřásají naší politickou scénou. Občanská demokratická strana jako absolutní vítěz voleb už vyzvala vládu, aby ve sněmovně požádala o vyslovení důvěry. Pokud tak kabinet neučiní, hodlá ODS sama vyvolat hlasování o nedůvěře vládě. Podle prezidenta Václava Klause voliči vyslali vládním stranám výrazný signál, který musí kabinet brát vážně.

|Marie Woodhamsová, Pavla Kvapilová, Martin Hromádka, David Šťáhlavský |Zprávy ze světa

Pravice udržela nejsilnější pozici v Evropském parlamentu

Čísla za celou Evropu se sbíhají už od nedělního večera do bruselského sídla Evropského parlamentu. Právě tam experti sestavují na základě předběžných výsledků stále přesnější tabulky, které napovídají, jak budou politické síly nově rozloženy. Nejsilnější pozici by si v parlamentu měly udržet strany pravice a pravého středu.

|Helena Šulcová, Jitka Hanžlová, Marika Táborská, Martin Hromádka |Zprávy z domova

ODS vyzvala vládu, aby ve sněmovně požádala o důvěru

Občanská demokratická strana, absolutní vítěz voleb do Evropského parlamentu, se pokusí ve sněmovně odvolat Špidlovu vládu. Nejdříve jí však dává čas, aby sama požádala poslance o důvěru. Prohra vládních stran v eurovolbách - především sociální demokracie - vzala podle občanských demokratů současné reprezentaci mandát občanů k jakémukoli vyjednávání s Evropskou unií, a to především při nadcházejícím vyjednávání o budoucí evropské ústavě.

|Vlasta Valentová, Martin Hromádka |Zprávy z domova

Mareš po volebním debaklu odchází z čela US-DEU

Kvůli totálnímu debaklu v eurovolbách končí šéf Unie svobody-DEU Petr Mareš ve své předsednické funkci. Ve vládě, kde je vicepremiérem, zůstává. Nyní čeká unionisty diskuse o dalším směřování nejmenší vládní strany, o dalším osudu jejich spojenectví v koalici s ČSSD a KDU-ČSL i výběr nového vedení.

|Markéta Kaclová, Dušan Valenta, Milada Richterová, Pavla Dluhoschová, Lucie Weissová, Jan Čamek |Zprávy z domova

Eurovolby skončily v Česku porážkou sociální demokracie

Propad vládnoucí sociální demokracie a výrazný úspěch opoziční ODS, takový je výsledek eurovoleb v Česku. Zatímco občanští demokraté získali 30 procent voličských hlasů a 9 křesel, ČSSD skončila až pátá a získala jen mandáty dva. Občanští demokraté už vyzvali vládu, aby kvůli neúspěchu v eurovolbách požádala Poslaneckou sněmovnu o vyslovení důvěry. Jak upozornil předseda ODS Mirek Topolánek, neudělá-li to, vyvolá hlasování o důvěře současnému kabinetu jeho strana sama. Konečné výsledky voleb najdete zde.

|Lucie Weissová, Marika Táborská |Zprávy z domova

Sociální demokraté hledají viníky volebního fiaska

Debakl sociální demokracie ve volbách do Evropského parlamentu přivedl stranické špičky hned ráno do Strakovy akademie. Šéf strany a premiér Vladimír Špidla po jednání grémia potvrdil, že spolustraníky požádá o vyslovení důvěry. Stane se tak 11.července na mimořádném zasedání Ústředního výkonného výboru. Do té doby budou o situaci jednat krajské organizace.

|Markéta Kaclová, Pavla Kvapilová |Zprávy ze světa

Evropskému parlamentu bude vládnout pravice

V Bruselu se skládá obrázek nového Evropského parlamentu. Do tamního sídla této instituce putují už od nedělního večera stále přesnější data z celé Evropy. Předběžné výsledky zatím naznačují, že vítězem těchto historicky největších voleb do europarlamentu je pravice a pravý střed.

|Miroslav Bureš |Sport

Vršovický dloubák Antonína Panenky

Když se řekne evropský fotbalový šampionát, mnoha fanouškům nejen u nás, ale i jinde v Evropě se vybaví jeden z jeho nejslavnějších okamžiků - poslední penalta finálového rozstřelu v roce 1976, kterou poslal tehdy československý hráč Antonín Panenka nevídaným způsobem doprostřed německé branky. Tak zvaný Panenkův vršovický dloubák tehdy potvrdil pro český fotbal první a zatím poslední fotbalový titul na tak velkém turnaji.

|Miroslav Konvalina, Marika Táborská |Zprávy ze světa

USA vyzývají své občany k odjezdu ze Saúdské Arábie

Spojené státy opět varovaly před nebezpečnou situací v Saúdské Arábii, kde žije a pracuje 35 tisíc Američanů. V posledních dnech tam dva Američané byli zabiti a jeden byl unesen; jeho osud zůstává neznámý. Washington vyzval své občany, aby království co nejdříve opustili. Pozorovatelé se s americkými úřady shodují, že útoky budou pokračovat.

|Aleš Heřmánek |Ekonomika

Ekonomické informace 14. 6. 2004

Statistický úřad dnes zveřejní květnové údaje o průmyslových cenách. Společnost Petrcíle navrhla Městskému soudu v Praze, aby Fondu národního majetku zakázal převádět své akcie na jiné firmy či osoby. Union banka v konkurzu dnes vyhlašuje veřejnou obchodní soutěž na prodej pohledávek. Ke koupi jich bude nabízet 10 300. Energetická skupina ČEZ chce sloučit své regionální distributory elektřiny.

|Markéta Kaclová, Miroslav Konvalina |Zprávy ze světa

Javar: Sebevražedné útoky zmizí se vznikem irácké armády

Nový irácký prezident Ghází Javar v amerických televizích řekl, že s tím, jak se budou obnovovat irácké jednotky, budou mizet také sebevražedné útoky na členy nové irácké vlády. Tak, jako prezident Bush, také nová hlava iráckého státu se ale obává, že ani bezprostředně po předání suverenity násilí v Iráku neustane, naopak může na určitou dobu vzrůst. Javar slíbil nezbytné kroky ke zmírnění napjaté situace.

|Markéta Kaclová, Petr Doležel, Dušan Valenta, Pavla Kvapilová, Lucie Weissová, Vít Pohanka, Jan Čamek, David Šťáhlavský |Zprávy z domova

Sčítání volebních výsledků v Praze se opožďuje

Sčítání volebních výsledků v Praze se opožďuje. V hlavním městě zbývá sečíst posledních zhruba sto okrsků. V Praze zbývá sečíst zhruba sto volebních okrsků, z ostatních krajů se zpracování výsledků opožďuje ve středních Čechách a na Olomoucku. Tahle skutečnost zřejmě konečné výsledky hlasování příliš neovlivní. Je jasné, že nejsilnější vládní strana - sociální demokraté obsadí v Evropském parlamentu jen dvě křesla stejně jako KDU-ČSL a politické hnutí Nezávislí. Oproti volebním prognózám si ale polepší komunisté, kteří získají šest mandátů. Tři křesla obsadí Sdružení nezávislých kandidátů -Evropští demokraté a devět vítěz voleb - Občanská demokratická strana. Průběh sčítání vám přinášíme online informace z Českého statistického úřadu. Definitivní výsledky voleb a jména 24 českých europoslanců by měly být známy během dneška. Voleb do Evropského parlamentu se podle předběžných výsledků zúčastnilo 44,6 procenta voličů. V Česku nepřesáhla volební účast 30 procent.

|Markéta Kaclová, Gregor Martin Papucsek, Pavla Kvapilová, Jan Čamek, David Šťáhlavský |Zprávy ze světa

Účast ve volbách do EP opět mírně klesla

Odhady účasti ve volbách do Evropského parlamentu se v celé Unii pohybují na 44 procentech. Staré členské státy by měly mít celkově účast kolem 48 procent, což je jen o něco méně než při volbách před 5 lety, ovšem celoevropský výsledek výrazně kazí země, které se k EU připojily letos v květnu. Celkově bylo v této 10 volit jen necelých 29 procent lidí. Účast kolem 20 procent hlásí Slováci a také Estonci, v Polsku bude zřejmě ještě nižší. V celé Evropské unii podle předběžných údajů přišlo vybírat europoslance jen něco přes 44 procent voličů.

|Vojtěch Bidrman |Sport

Zidane zařídil neuvěřitelný obrat v utkání s Albionem

Fotbalové EURO má za sebou zatím nejúchvatnější zápas. Reprezentanti Francie porazili Angličany 2:1, přestože ještě minutu před koncem prohrávali. Obrat ale zařídil dvěma góly kapitán francouzského týmu, Zinedine Zidane. Naopak David Beckham za stavu 1:0 pro Albion neproměnil pokutový kop. Ve druhém nedělním utkání EURA se rozešli Švýcaři s Chorvaty smírně 0:0.

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru