Archiv | zprávy ze dne 17. listopadu 2004

|Markéta Kaclová, Milan Kopp, Jana Zemanová, Viktorie Hošková |Zprávy z domova

Občané i představitelé státu vzpomněli 15. výročí pádu komunismu

Dvakrát se 17. listopad zapsal do moderních dějin naší země. V roce 1939 studenti vystoupili při pohřbu Jana Opletala proti zvůli nacistických okupantů. O padesát let později se brutální zásah komunistické policie proti pokojné studentské demonstraci stal roznětkou k probuzení občanské společnosti. Na pražskou Národní třídu od rána přicházejí lidé se svíčkou či květinou, aby si připomněli události, které vedly k pádu totality před 15 lety. Celá politická elita se odpoledne sešla v Poslanecké sněmovně.

|Milan Kopp, Zdenka Turková |Zprávy ze světa

Zveřejnění Arafatovy diagnózy má v rukou jeho žena Suha

O příčině smrti Jásira Arafata Paříž oficiálně stále mlčí. Lékařské tajemství, které brání zveřejnit příčinu smrti palestinského vůdce, však začíná Francii tížit a začínají se ozývat hlasy, aby bylo "ve vyšším zájmu" nalezeno nějaké východisko.

|Alena Benešová |Sport

Čeští fotbalisté rozhodli o výhře až v závěru

Čeští fotbaloví reprezentanti se rozloučili s letošním rokem vítězstvím. V kvalifikačním utkání o postup na mistrovství světa 2006 vyhráli v Makedonii 2:0 díky dvěma gólům útočníků Lokvence a Kollera v závěru utkání. V tabulce první skupiny jim tak patří třetí místo, ale vedoucí Rumunsko i druhé Finsko mají o jeden odehraný zápas více. Rumuni navíc jen remizovali v Arménii 1:1.

|Milan Kopp, Petra Steinerová |Zprávy ze světa

Nepokoje v Iráku pokračují

Patnáct lidí zemřelo a dvaadvacet dalších bylo zraněno při sebevražedném útoku v iráckém městě Baiji. Útočník najel se svým autem přímo do amerického ozbrojeného vozidla. Potvrdilo to velení armády Spojených států i lékaři z nemocnice ve městě.

|Marek Janáč |Zprávy z domova

Sametový kulky

Je patnáct let po začátku převratu v listopadu 1989. Pro připomenutí všeho, čím jsme tehdy žili, připravil Marek Janáč dokument s názvem "Sametový kulky".

|Milan Kopp, Viktorie Hošková |Zprávy z domova

Projev Václava Klause 17. listopadu 2004 v Poslanecké sněmovně

Politici ve sněmovně zhodnotili význam listopadových událostí v roce 1989. Shromáždění, kterého se zúčastnil i bývalý prezident Václav Havel, členové vlády, předsedové parlamentních stran, poslanci a řada hostů. Prezident Václav Klaus zdůraznil, že už patnáct let žijeme v demokratickém režimu, o kterém snilo několik generací. Níže si můžete přečíst celé znění jeho projevu.

|Markéta Kaclová, Jana Zemanová, Ondřej Černý |Zprávy z domova

15 let od sametové revoluce si připomněli politici

Politické špičky si dnes na půdě dolní komory parlamentu připomněly význam událostí před 15 lety. Prezident Václav Klaus při té příležitosti zdůraznil, že komunismus už byl slabý a postrádal jakoukoliv podporu. Revoluce pak přišla jako logický důsledek událostí a tlaků doma i v zahraničí. I díky 17. listopadu žijeme dnes ve svobodě.

|Markéta Kaclová, Renata Havranová |Zprávy ze světa

17. listopad si připomínají na Slovensku

15. výročí pádu komunismu si připomínají i Slováci - a to jak političtí představitelé země, tak i obyčejní lidé. Podle premiéra Dzurindy je Slovensko běžnou demokratickou zemí, ale na některé momenty z období komunistického režimu by nemělo nikdy zapomenout. Dodal, že ruku v ruce se svobodou kráčí zodpovědnost. Proto vláda dělá potřebné reformy. Právě proti jedné z nich dnes v bratislavských ulicích prostestovala asi stovka studentů. Se svíčkami v rukou vyjadřovali nesouhlas s reformou školství.

|Markéta Kaclová, Petra Steinerová |Zprávy ze světa

Další mrtvý při přestřelce v Kašmíru

Jeden člověk zahynul v indické části Kašmíru ve městě Šrínagar při přestřelce mezi povstalci a bezpečnostními silami. Separatisté zaútočili nedaleko stadionu, kde má mít během dne projev premiér země Manmóhan Singh. Území Kašmíru je rozděleno mezi Indii a Pákistán. Separatisté bojují za jeho nezávislost nebo připojení celého území k Pákistánu. Ten přiznává, že povstalce podporuje - ale pouze morálně. Indie naopak Pákistán obviňuje, že separatistům pomáhá s vojenským výcvikem. Přesto se z této části Kašmíru začala stahovat indická vojska.

|Markéta Kaclová, Petra Steinerová |Zprávy ze světa

Američtí vojáci našli ve Fallúdži skrýše pro rukojmí

Američtí vojáci našli v iráckém městě Fallúdža dvě skrýše, ve kterých únosci věznili rukojmí. Oznámila to agentura AFP s tím, že oba úkryty měly několik místností a v každé byly stopy po mučení. Únosci vytvořili cely z obývacích pokojů obytných domů. Na okna dali mříže a na zdi vylepili nápisy skupiny hledaného teroristy abú Músy Zarkávího. Vojáci našli v úkrytech 10 živých vyhladovělých lidí a také celkem 27 těl, některá z nich bez rukou a nohou.

|Markéta Kaclová, Lenka Šumová, Lucie Weissová, Michal Fila |Zprávy z domova

17. listopad si připomínají studenti i poslanci

Česko si dnes připomíná výročí listopadové revoluce. Události, které přispěly k pádu komunismu odstartoval policejní zásah proti studentům na pražské Národní třídě. Právě tam dnes s květinou přišel i jeden z tehdejších hlavních aktérů a pozdější prezident Václav Havel. Jak řekl, sametová revoluce nám dala svobodu, ale vzala nám pohodlnost, to, že jsme o ničem nemuseli rozhodovat a o nic se starat. K památníku lidé průběžně přinášejí svíčky a květiny.

|Markéta Kaclová, Jana Zemanová, Dana Jelínková |Zprávy z domova

Požár v areálu plzeňské elektrárny

Škodu až za deset miliónů korun způsobil požár nové chladicí věže tepelné elektrárny v areálu plzeňské Škodovky. Na místě zasahovaly desítky hasičů, teď už mají oheň pod kontrolou. Při požáru se nikdo nezranil. Plzeňské energetice, pro kterou byla věž určena, ale podle jejího mluvčího Jaroslava Hudce tím žádná škoda nevznikla. Příčinou požáru byla pravděpodobně nedbalost některého ze zaměstnanců.

|Markéta Kaclová, Petr Vavrouška |Zprávy ze světa

Komise vyšetřující tragédii v Beslanu prý tají pravdu

Ruská parlamentní komise, která vyšetřuje teroristický útok v Beslanu, tají před veřejností pravdu. Těla jedenácti teroristů, kteří přepadli prvního září školu v Beslanu zůstávají stále bez identifikace. Jak dodal šéf komise Alexand Toršin, je možné, že k lidem se nedostane ani informace o přesném počtu členů komanda ani jakékoli další podrobnosti.

|Markéta Kaclová, Martina Hřibová |Zprávy ze světa

Unesená Hasanová je zřejmě mrtvá

Britský diplomatický zdroj ohlásil existenci videopásku, na kterém je vidět vražda Britky Margaret Hasanové. Záznam je podle všeho pravdivý. Rodina Hasanové už vydala prohlášení, ve kterém připouští smrt Margarety. K místu, kde byla žena nejspíš zavražděna a kde by se dalo najít její tělo, se ale zdroje nevyjádřily. Devětapadesátiletá Hasanová pracovala desítky let jako humanitární pracovnice v Iráku. Po sňatku s Iráčanem Dasinem Hasanem získala i irácké občanství. Byla unesena v Bagdádu 19. října a neznámí útočníci požadovali za její propuštění především stažení britských jednotek z Iráku.

|Markéta Kaclová, Martina Hřibová |Zprávy ze světa

Při ofenzívě ve Fallúdži zahynulo 1600 rebelů

Při ofenzívě ve Fallúdži zahynulo přes 1600 rebelů. Dalších více než sto povstalců pak koaliční síly zajaly. Podle irácké vlády opustila naprostá většina obyvatel město před začátkem ofenzívy, tudíž zprávy o pravděpodobně vysokém počtu civilních obětí zásadně odmítá. Osoby zadržené během operací jsou prý různých národností. Armáda Spojených států oznámila, že má celé město plně pod kontrolu, pouze na některých místech stále čelí odporu izolovaných ozbrojenců. Proto zatím nepovolila příjezd větší humanitární pomoci do města, jen do okolních vesnic. Ve Fallúdži zatím iráčtí vojáci začali rozdávat obyvatelům potraviny v mešitách.

|Markéta Kaclová, Pavel Otto |Zprávy z domova

Speciální armádní radary byly vybrány bez výběrového řízení

Žádné veřejné výběrové řízení, ale přímé oslovení švédské firmy Ericsson. Tak postupovala armádní komise, která vybírala pro dělostřelectvo speciální radary ke sledování protivníkovy palby. Zařízení typu Arthur přitom přijde státní pokladnu na miliardu a 900 miliónů korun. Zítra má ministerstvo obrany chystanou lukrativní zakázku schválit.

|Markéta Kaclová, Martina Hřibová |Zprávy ze světa

EU zmrazila majetek osob obviněných kvůli zločinům v Jugoslávii

Evropská unie zmrazila majetek a účty osob obviněných z válečných zločinů v bývalé Jugoslávii. Podle oficiálního zdroje z Bruselu se toto opatření týká lidí, kteří byli Mezinárodním trestním tribunálem pro bývalou Jugoslávii obviněni, ale zatím nebyli zadrženi. Už dříve soud tento postup uplatnil v případě chorvatského generála Anteho Gotoviny a dvou bývalých bosenskosrbských předáků Ratka Mladiče a Radovana Karadžiče.

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru