Archiv | zprávy ze dne 20. února 2005

|Sport

Hokejisté Litvínova mají na osmém místě náskok tří bodů

Hokejisté Litvínova vyhráli v 49. kole extraligy 2:1 v Liberci a přiblížili si účast v play off. Tři kola před koncem základní části mají Severočeši na postupovém osmém místě náskok tří bodů před Plzní, která dnes prohrála 4:1 v Kladně. Tabulku vede stále Zlín, pražská Sparta je druhá s odstupem dvou bodů.

|Markéta Kaclová, Veronika Malá |Zprávy ze světa

Bush je v Bruselu - v Evropě stráví čtyři dny

Americký prezident George Bush přiletěl do Bruselu. Zahájil tím tak čtyřdenní návštěvu Evropy, během které navštíví ještě německou Mohuč a slovenskou Bratislavu. V Bruselu má americký prezident na "dvojsummitu" Evropská unie a NATO přednést důležitý projev o transatlantických vztazích. Sejít se má poté s francouzským prezidentem Jacquesem Chirakem, jedním z největších odpůrců mezinárodního zásahu v Iráku vedeného Američany.

|Markéta Kaclová, Lucie Husárová 1 |Zprávy z domova

Gross: Jsem připraven vládnout bez KDU-ČSL

Premiér Stanislav Gross si umí představit vládu bez křesťanských demokratů. V České televizi dnes prohlásil, že je na tuto variantu už připraven. Zároveň dodal, že by v takovém případě nepovažoval za nutné žádat poslaneckou sněmovnu o důvěru. Gross je přesvědčen, že požadavkem na jeho rezignaci porušila KDU-ČSL koaliční smlouvu. Miroslav Kalousek, ani Pavel Němec, šéfové KDU-ČSL a Unie svobody, s tím nesouhlasí. Asi hodinu a půl spolu jednali na Hradě o řešení vládní krize Gross s prezidentem Václavem Klausem. Výsledek je jediný: Gross zůstává dál v čele kabinetu. Podle prezidentova mluvčího Petra Hájka Klaus zatím žádné stanovisko nezaujal. Ráno se sejde s šéfem lidovců Miroslavem Kalouskem.

|Markéta Kaclová, Renata Havranová |Zprávy ze světa

Bush přilétá do Bruselu na návštěvu Evropy

Americký prezident George Bush přilétá dnes večer do Bruselu na čtyřdenní návštěvu Evropy. Na trase Brusel-Mohuč-Bratislava chce vylepšit vztahy pošramocené sporem o americký útok proti Iráku. Historickou schůzku Bush - Putin bude hostit Bratislava. Slovenský premiér Mikuláš Dzurinda považuje summit amerického a ruského prezidenta za projev důvěry a potvrzení toho, že je země reálnou součástí demokratického světa.

|Markéta Kaclová, Ondřej Černý |Zprávy z domova

Prezident Klaus se ještě večer sejde s Grossem

Prezident Václav Klaus se večer setká s premiérem a úřadujícím předsedou ČSSD Stanislavem Grossem. Chce s ním probrat poslední vývoj koaliční krize. Zároveň dal prezident jasně najevo svou neochotu podpořit případnou menšinovou vládu. Lidovci a sociální demokraté si dali do středy čas na to, aby si rozmysleli svá stanoviska. KDU-ČSL vyzvala Stanislava Grosse, aby opustil křeslo předsedy vlády. Premiér Gross naopak vybídl k odchodu z vlády lidovecké ministry, nemají-li k němu důvěru. Pokud to neudělají, navrhne prý jejich odvolání prezidentovi. Chystané středeční jednání koaliční devítky by mohlo přinést další zvrat ve vládní krizi.

|Alena Benešová |Sport

Skiatlon na MS vyhrál Vittoz, Češi se neprosadili

Francouzský běžec na lyžích Vincent Vittoz se stal mistrem světa ve skiatlonu na dvakrát patnáct kilometrů v německém Oberstdorfu. Stříbro vybojoval v závěrečném finiši Ital Giorgio Di Centa a bronz patří Norsku zásluhou Frodeho Estila. Čeští běžci do bojů o medaile nezasáhli. Nejlépe dopadl Jiří Magál, když skončil osmnáctý. Martin Koukal doběhl na sedmadvacáté pozici. Závod nevyšel Lukáši Bauerovi, který obsadil až 34. pozici.

|Markéta Kaclová, Hana Jurášková |Zprávy z domova

Magistrála se u Národního muzea zřejmě přesune pod zem

Z horní části Václavského náměstí pravděpodobně zmizí severojižní magistrála. Změnu centrálního pražského náměstí připravuje magistrát hlavního města, který chce propojit Václavské náměstí s Vinohradskou třídou bulvárem pro pěší. Podle předpokladů vedení města by se tak kapacita magistrály snížila ze současných 85 na zhruba 50 tisíc automobilů denně.

|David Šťáhlavský |Zprávy ze světa

Zemřela první pacientka po transplantaci nakažených orgánů

V Německa dnes zemřela jedna ze šesti pacientů, kterým byly transplantovány tkáně a orgány dárkyně nakažené vzteklinou. Dosud se test na tento smrtelný virus neprováděl, neboť pravděpodobnost nákazy je 1:100000. Právě tolik transplantací bylo od roku 1963 provedeno v celém Německu.

|Pavla Kvapilová |Zprávy ze světa

Španělé startují vlnu referend o evropské ústavě

Španělé jako první Evropané hlasují o tzv. evropské ústavě. Vyšlou tak signál do dalších zemí, které také lidové hlasování plánují. Celkem by mělo proběhnout deset referend - v ostatních státech Evropské unie budou ústavní smlouvu ratifikovat jenom parlamenty. Očekává se, že tradičně velmi proevropští obyvatelé Pyrenejského poloostrova dají dnes ústavě jasné ano. Největší neznámou je volební účast. Na bezpečnost dohlíží v terénu více než 100 000 agentů.

|Markéta Kaclová, Radim Vaculovič |Zprávy ze světa

Srí Lanka zprovoznila důležitou železniční trať

Srí Lanka se vzpamatovává z loňské katastrofy. Osm týdnů od zásahu tsunami se podařilo zprovoznit zničenou důležitou pobřežní železniční trať. Na mnoha místech chyběly celé úseky kolejí. Vlak, který 26. prosince ráno oblastí zrovna projížděl, vykolejil a připravil o život přes 2 tisíce lidí.

|Klára Stejskalová |Zprávy ze světa

Týden ve světě 13.-20. února

Irák se v dohledné době dočká první demokraticky zvolené vlády. Vítězem celostátního hlasování se stála šíitská strana pod vedením náboženského duchovního Ajatoláha Sistáního. Libanonská opozice ztratila svého lídra. Rafíd Harírí přišel při atentátu v Bejrútu o život. V platnost vstoupil Kjótský protokol o omezení emisí oxidu uhličitého a dalších skleníkových plynů. Podepsalo ho 140 zemí. Podpis největšího znečišťovatele USA chybí. Bývalý americký velvyslanec při OSN John Negroponte se stal národním ředitelem tajných služeb. Na cesty se vydali naši představitelé. Stanislav Gross jednal počátkem týdne ve Francii. Podpořit tradiční obchodní vazby přijel do Jordánska Václav Klaus.

|Markéta Kaclová, Pavla Kvapilová |Zprávy ze světa

Španělsko se vyjadřuje k euroústavě

Ráno odstartovala vlna referend o evropské ústavě. Jako první půjdou svůj názor na tento text vyjádřit Španělé. Průzkumy předpokládají, že euroústava v této zemi hladce projde. Otázka ale visí nad volební účastí, která bude zřejmě nízká. Lidem se k referendu nechce z vícero důvodů. Jedním z nich je fakt, že Španělé jsou velmi proevpropsky orientovaní a mají pocit, že výsledek je dopředu jasný.

|Sport

Jak se dělají velké přestupy?

Fotbalový agent Viktor Kolář je poslední době společně se svými spolupracovníky ze SportInvestu velmi úspěšný. Stojí za odchody Petra Čecha a Jiřího Jarošíka do jednoho z nejbohatších klubů světa anglické Chelsea, za řadou dalších přestupů českých fotbalistů do zahraničí i za rekordním domácím fotbalovým transferem letošní zimy, příchodem Matušoviče z Ostravy do Sparty. A tak může vyprávět o fotbalovém zákulisí, Nejen na vlnách Radiožurnálu, ale i v on-line rozhovoru s posluchači na www.rozhlas.cz/chat. Přepis najdete zde.

|Markéta Kaclová, David Šťáhlavský |Zprávy ze světa

Severní kout Německa volí zemský sněm

V nejsevernější spolkové zemi Německa, ve Šlesvicku-Holštýnsku se dnes konají volby Landtagu, zemského sněmu. Výsledky hlasování 2,2 miliónu oprávněných voličů očekávají s napětí nejen oblastní politici, ale také v Berlíně. Vůle voličů totiž ovlivní i politickou atmosféru před volbami do Bundestagu příští rok. Předvolební průzkumy nasvědčují těsnému souboji hlavních politických formací.

|Markéta Kaclová, Lucie Weissová |Zprávy ze světa

Z haitské věznice utekly stovky vězňů

Z věznice v haitském hlavním městě Port-au-Prince uteklo téměř 400 vězňů. Mezi nimi i premiér a ministr vnitra bývalé vlády prezidenta Aristida, které se však, společně s několika dalšími, podařilo tamní policii dopadnout. Podle svědků před budovu věznice přijely tři automobily a pak se strhla přestřelka, která stála život jednoho dozorce a zranila tři další. Kolik lidí je stále na útěku, policie neví, akci však dobře naplánovali a měli komplice pravděpodobně i uvnitř věznení.

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru