Archiv | zprávy ze dne 6. března 2005

|Sport

Šebrlemu patří znovu halové evropské zlato ze sedmiboje

Roman Šebrle potvrdil, že česká atletika v něm má zlatou jistotu. Na halovém mistrovství Evropy v Madridu vyhrál sedmiboj, obhájil titul z Vídně z roku 2002 a získal jedinou medaili pro šestnáctičlennou českou výpravu. Na stupně vítězů útočili také výškař Jaroslav Bába a trojskokanka Šárka Kašpárková, kteří skončili čtvrtí.

|Markéta Kaclová, Jana Petrová |Zprávy ze světa

Italové se loučí s agentem, který zemřel při záchraně Sgrenové

Italové se loučí s agentem tajné služby Nicolou Caliparim, jehož ostatky jsou v Římě ve smuteční síni budovy Oltáře vlasti. Calipari zahynul v Iráku při osvobozování italské novinářky Guliany Sgrenové. Zastřelili ho američtí vojáci při incidentu nedaleko bagdádského letiště, když ji kryl vlastním tělem. Pohřeb Calipariho bude zítra.

|Miroslav Konvalina |Zprávy ze světa

NYT: CIA předává vězně do zemí, kde se mučí

Americká zpravodajská služba CIA předává lidi podezřelé terorismu do zemí, kde je běžné mučení. Podle nedělního vydání deníku New York Times tajný program transferu vězňů na vyšetřování do zahraničí probíhá s tichým souhlasem Bílého domu. Washington tvrdí, že nepředává podezřelé teroristy do ciziny pro to, aby mohli být mučeni.

|Eva Hůlková |Zprávy z domova

I po Grossově omluvě zůstává politická situace napjatá

Veřejná omluva, kterou v sobotu pronesl premiér Stanislav Gross za výroky kolem majetkových poměrů své rodiny, není pro politiky opoziční ODS ani vládní KDU- ČSL dostatečná. Naopak sociální demokraté omluvu přivítali a dali najevo, že ukončila napětí v koalici. ODS chce ve sněmovně žádat o hlasování o nedůvěře vládě. Výkonná rada ODS proto bude v pondělí jednat o tom, kdy hlasování navrhne. Podle předsedy poslanců ODS Vlastimila Tlustého by se mělo hlasovat ještě před jarním sjezdem ČSSD. Místopředseda ODS Petra Nečase si myslí, že jediným rozumným řešením vládní krize jsou předčasné volby. Řekl to v pořadu televize Prima Nedělní partie.

|Adam Pražák |Sport

Skvělý den běžců na lyžích

Běžec na lyžích Lukáš Bauer vyhrál potřetí v kariéře závod Světového poháru, dnes triumfoval na trati 15 kilometrů volnou technikou v Lahti. Předčil tak výsledek Kateřiny Neumannové, která o několik hodin dříve obsadila ve Finsku druhé místo. Martin Koukal skončil čtvrtý v maratonském Vasově běhu.

|Markéta Kaclová, Miroslav Konvalina, Petra Steinerová |Zprávy ze světa

Sýrie zahájí v pondělí postupný odsun z Libanonu

Sýrie začne stahovat své jednotky z Libanonu v pondělí. Oznámil to libanonský ministr obrany Abdar Rahím Murad. V zemi v současné době působí asi 15 000 syrských vojáků. Jejich stažení z Libanonu oznámil včera ve svém projevu prezident Sýrie Bašár Asad. Tlak na Damašek, aby odvolal svá vojska, sílí od únorového atentátu na expremiéra Rafíka Harírího. Mnoho Libanonců Sýrii obviňuje z podílu na vraždě. To ale Damašek rezolutně odmítá.

|Markéta Kaclová, Pavel Otto |Ekonomika

Kuvajt chce zapojit české firmy do výstavby země

Kuvajt naléhavě potřebuje, aby se české firmy zapojily do výstavby infrastruktury v zemi. Šéfovi českého resortu průmyslu a obchodu Milanu Urbanovi to dnes řekl při jeho návštěvě této země kuvajtský ministr veřejných prací Badar Ál Hemid. Dodal, že na výstavbu nových bytů, silnic, dálnic, tunelů, mostů a železničních koridorů už vyčlenila kuvajtská vláda 10 miliard dolarů. Podle Ál Hemida nemají kuvajtské společnosti tolik zkušeností, aby tyto technologicky náročné stavby samy zvládly.

|Markéta Kaclová, Eva Hůlková, Julie Rákosová |Zprávy z domova

Lidovcům ani ODS Grossova omluva nestačila

Vládní krize nekončí, i když si to sociální demokracie přeje, řekl šéf poslanců ODS Vlastimil Tlustý. Ani vládní lidovci ani nejsilnější opoziční strana ODS tak nepovažují včerejší Grossovu veřejnou omluvu za dostatečnou. Naopak sociální demokraté omluvu přivítali a dali najevo, že ukončila napětí v koalici. "Grossova omluva byla formulována jasně a já jsem ji pochopil," řekl dnes ministr financí Bohuslav Sobotka.

|Markéta Kaclová, Hana Jurášková |Zprávy z domova

Díky mamografům se daří s rakovinou prsu bojovat

Okolo 4 a půl tisíce žen ročně onemocní rakovinou prsu. 1800 žen pak na toto zhoubné nádorové onemocnění zemře. Snižovat počet těchto úmrtí si vzal za cíl mamografický screening, který u nás funguje dva roky. Ženy tak mají možnost chodit na pravidelné prohlídky.

|Markéta Kaclová, Eliška Pilařová, Julie Rákosová, Lenka Jansová |Zprávy z domova

Sněžení dělá starosti silničářům, ale velkou radost lyžařům

V uplynulých hodinách se naplnila sobotní předpověď meteorologů a na mnoha místech republiky napadl sníh. Většina silnic je však podle silničářů sjízdná, jedinou výjimkou je komunikace Výsluní-Rusová na Chomutovsku, kterou zavál sníh. Místy se řidiči mohou setkat i s ledovkami a silným větrem. Silničáři proto doporučují řidičům zvýšenou opatrnost při jízdě. Jihomoravské silnice jsou i po nočním sněžení sjízdné. Vozovky v noci pokryla třícentimetrová vrstva sněhu, všechny hlavní komunikace v regionu se ale už podařilo vyčistit. V Pardubickém kraji napadly dva centimetry nového sněhu, i tam silničáři vyjeli s veškerou technikou. Do horských oblastí Vsetínska doporučují plnou zimní výbavu. Na silnicích nižších tříd tam místy leží zledovatělá vrstva sněhu s vyjetými kolejemi.

|Adam Pražák |Sport

Hokejová play-off jsou prozatím vyrovnaná

Celkem čtyři zápasy jsou odehrány z vyřazovací části hokejové Tipsport extraligy. Dvakrát ve dnou dech se utkali hokejisté HC Hamé s Litvínovem a pražská Sparta s Vítkovicemi. Každý tým zatím vybojoval po jednom vítězství. Dnes začínají série mezi Slávií a Libercem a Pardubicemi s Kladnem. Do finále I. hokejové ligy se včera po tuhém souboji s bojovným Chomutovem probojovali České Budějovice

|Vědunka Lunardi, Markéta Kaclová |Zprávy ze světa

Papež mlčky požehnal věřícím

Papež Jan Pavel II. požehnal věřícím z okna římské kliniky Gemelli, kde se zotavuje z tracheotomie. Tu podstoupil před deseti dny. Tradiční nedělní motlitbu ale papež sledoval v televizním přenostu. "Zdravotní stav papeže Jana Pavla II. se neustále zlepšuje, ale nesmíme ho příliš namáhat," prohlásil vatikánský mluvčí. Proto se ani dnes Jan Pavel II. nemodlil přímo s věřícími nedělní modlitbu Anděl páně. Na Svatopetrském náměstí ho zastoupil jako minulou neděli monsignor Sandri.

|Barbora Kroužková |Zprávy ze světa

Týden ve světě 27.2. - 6.3. 2005

Po dvou týdnech protestů padla prosyrská vláda v Libanonu. Ze země se začnou stahovat syrští vojáci. Mezinárodní konference v Londýně vyzvala Izraelce a Palestince k plnění závazků vyplývajících z takzvané cestovní mapy. Iráčtí únosci po měsíci propustili italskou novinářku Giullianu Sgrenovou. Francouzská reportérka Florence Aubenasová zůstává v zajetí. Nejlepším filmem se na letošním udělování Oskarů stal Million Dollar Baby Clinta Eastwooda.

|David Šťáhlavský |Zprávy ze světa

Německo je nespokojeno se současnou vládou

V Německu roste nespokojenost se současnou koaliční vládou sociálních demokratů. Příčinou je nejen nejnovější skandál kolem udělování víz, ale také rekordní nezaměstnanost, slabý ekonomický růst a rostoucí sociální problémy.

|Markéta Kaclová, Miroslav Konvalina |Zprávy ze světa

Čeští poslanci ve Washingtonu

Čeští poslanci letí znovuobjevovat Ameriku. Na od voleb v roce 2002 první parlamentní návštěvu Spojených států, se vydala do Washingtonu skupina ze zahraničního výboru Poslanecké sněmovny. V delegaci jsou také poslanci, kteří bývají kritičtí na adresu Spojených států a nedávno navštívili Americe nepřátelský Írán.

|Markéta Kaclová, Petra Steinerová |Zprávy ze světa

Moldavsko volí parlament

Voliči v Moldavsku dnes rozhodují o složení parlamentu země. Opoziční strany v bývalé sovětské republice doufají, že se jim podaří porazit komunisty, kteří vyhráli předchozí volby v letech 1998 a 2001. Voliči si mohou vybrat celkem z 15 politických subjektů. Podle průzkumů mají největší šance na vítězství právě komunisté. Hlasování ale bojkotuje oblast Podněstří, kde žije ruská menšina a kde úřady nepovolily ani zřízení volebních místností.

|Milan Kopp, Helena Šulcová |Zprávy z domova

Stanislav Gross se omluvil veřejnosti

V mimořádném vystoupení, které ze Strakovy akademie živě přenášely Český rozhlas 1 - Radiožurnál a Česká televize, se premiér Stanislav Gross v sobotu večer veřejně omluvil za to, že vyjádřením kolem majetkových poměrů své rodiny vyvolal politické šarvátky a neklid. Zopakoval, že jeho manželka kvůli tomu ukončí své podnikatelské aktivity. Gross současně oznámil, že předloží parlamentu návrh zákona, kerý by maximálně zprůhlednil záležitosti kolem majetkových poměrů vysokých funkcionářů a politiků.

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru