Archiv | zprávy ze dne 13. března 2005

|Sport

Slavia vede ve čtvrtfinále nad Libercem 3:2, Kladno řádilo v Pardubicích

Hokejisté pražské Slavie porazili v pátém čtvrtfinálovém utkání play off extraligy Liberec 7:2 a ujali se vedení 3:2 na zápasy. Kladenští odvrátili první hrozbu vyřazení ve čtvrtfinále proti Pardubicím. Na ledě Východočechů vyhráli 6:3, když vývoj duelu otočili až ve třetí třetině. Po pěti odehraných zápasech tak Pardubice vedou v sérii hrané na čtyři vítězství už jen 3:2.

|Sport

Teplice ztratily body s Jabloncem, Baník vyhrál v Blšanech

Fotbalisté Teplic hráli s Jabloncem bez branek v 19. kole Gambrinus ligy. Severočeši tak přišli o důležité body, na vedoucí pražskou Spartu ztrácejí v tabulce už šestnáct bodů. Chmel Blšany podlehl doma Baníku Ostrava 0:2. Ostravskou výhru zařídili přesnými trefami ve 43. minutě Papadopulos a ve druhé minutě nastavení Metelka. Baník si díky nim po šesti letech a pěti prohrách za sebou konečně z Blšan odvezl vítězství.

|Martin Hromádka, Martina Hřibová |Zprávy ze světa

V rakouských horách zahynuli dva Češi

Neděle v rakouských Alpách byla pro české turisty tragická. Čtrnáctiletý lyžař nepřežil náraz do stromu ve středisku Hochstein nedaleko Innsbrucku, v turistickém regionu Sportgastein zase zabila jednatřicetiletého muže lavina, kterou sám uvolnil. Laviny si v této turistické sezoně vyžádaly v Rakousku už více než 30 lidských životů.

|Martin Hromádka, Martina Hřibová |Zprávy ze světa

Lékaři pustili papeže z kliniky do Vatikánu

Neděle přinesla milé překvapení katolickým věřícím. Papež Jan Pavel II. poprvé po operaci hrtanu k věřícím promluvil a vpodvečer opustil kliniku Gemelli, v níž ležel více než dva týdny s dýchacími potížemi. V léčbě bude svatý otec pokračovat ve Vatikánu.

|Martin Hromádka, Julie Rákosová |Zprávy z domova

Gross chce stanovit priority vlády společenskou smlouvou

Takzvanou společenskou smlouvu chce sepsat premiér Stanislav Gross. Chce v ní určit osm základních úkolů, které by vláda měla dokončit do konce volebního období. Za priority označil například návrh důchodové reformy, přípravy na přistoupení k euru, přijetí euroústavy, nebo boj s nezaměstnaností. Podle ODS je to další premiérův trik, jak odvrátit pozornost od svých problémů a krize vlády.

|Jiří Hošek, Martin Hromádka |Zprávy z domova

Letadlo s ministrem Kühnlem se kvůli závadě vracelo do Prahy

Další vojenský speciál se členem české vlády na palubě se musel kvůli technické závadě vrátit na ruzyňské letiště v Praze. Tentokrát šlo o stroj TU-154 s ministrem obrany Karlem Kühnlem, který cestoval na čtyřdenní oficiální návštěvu do Izraele. Letadlu se porouchal měřič stavu paliva. Incident znovu vyvolal diskuzi o modernizaci zastaralé vládní letky.

|Václav Pešička |Sport

Norští biatlonisté ovládli poslední den světového šampionátu

Norská reprezentantka Gro Istadová-Kristiansenová překvapivě vybojovala zlato v posledním závodě žen na Mistrovství světa v biatlonu v rakouském Hochfilzenu. Závod žen s hromadným startem vyhrála s náskokem 3,7 vteřiny před Švédkou Annou Carin Olofssonovou. Třetí místo obsadila vedoucí žena Světového poháru Ruska Olga Pylevová. Závod mužů na 15 kilometrů s hromadným startem vyhrál Nor Ole Einar Björndalen. Druhý skončil Němec Sven Fischer a třetí byl Francouz Raphael Poirée. Roman Dostál obsadil dvanácté místo, Michal Šlesingr doběhl jednadvacátý.

|Eliška Pilařová, Jana Tomková, Martin Hromádka, Milan Kopecký |Zprávy z domova

V závějích mizí cesty, koleje i technika silničářů

Celou noc i ráno bojovali silničáři na mnoha místech republiky s dalšími přívaly sněhu. Problémy mají hlavně v horských oblastech, kde fouká silný vítr a vytváří sněhové jazyky. Mnohde se silnice za projíždějící techniku ihned znovu zasypávají. V několika případech si se závějemi neporadily ani těžké pluhy a zůstaly ve sněhu uvězněné. Řada silnic zůstává neprůjezdných a silničáři doporučují řidičům, aby cesty do hor raději odložili. Závěje zastavily i několik úseků železnice.

|Klára Stejskalová |Zprávy ze světa

Týden ve světě 6. - 13. března

Sýrie začala s přesunem svých jednotek z Libanonu, kterým stále zmítají nepokoje po vraždě bývalého premiéra Harírího. Násilní incidenty v Iráku si i tento týden vyžádaly desítky životů. Španělé uctili památku obětí madridských atentátů. Itálie se rozloučila s agentem tajné služby Nicolou Caliparim, kterého omylem zastřelil američtí vojáci v Iráku. Prezident Václav Klaus se dočkal přijetí v Bílém domě.

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru