Archiv | zprávy ze dne 20. března 2005

|Markéta Kaclová, Ondřej Černý |Zprávy z domova

Zloději projevili dobrý vkus

Neznámý pachatel se vloupal do starožitnictví v ulici Milady Horákové v Praze 7 a ukradl dva vzácné obrazy Václava Špály v celkové hodnotě 1 a čtvrt milionu korun. Zloděj nebo zloději rozbili výlohu. První z obrazů byl s motivem selky, druhý se jmenuje Koupání. Pokud budou dopadeni a usvědčeni, hrozí jim až osm let vězení. Špálova díla jsou jedněmi z nejčastěji prodávaných na trhu s uměním. Snad nejvíc falzifikátů z oblasti českého moderního umění se vydává právě za Špálu.

|Markéta Kaclová, Ivana Solničková, Zuzana Kopuletá |Zprávy z domova

Řeky už by se měly jen uklidňovat

Česká republika má za sebou víkend ve znamení lokálních povodní. Teploty vysoko nad nulou a déšť zvedaly od pátku hladiny řek na desítkách míst až na třetí povodňový stupeň. Voda zaplavila sklepy, zemědělskou půdu a přehradila silnice. Studená noc ze včerejška na dnešek tání sněhu prozatím zpomalila a toky se začaly vracet do svých koryt. Zítra by mělo kulminovat Labe v Ústí nad Labem. Záplavy si vyžádaly život vodáka, který utonul v rozbouřené Sázavě. Záchranáři mají obavu i o život devítiletého chlapce, který včera spadl v Jirkově na Chomutovsku do koryta Podkrušnohorského přivaděče. Zatím se ho nalézt nepodařilo. Škody na majetku nejsou podle prvních odhadů vysoké.

|Alena Benešová |Sport

Slavia opět ztratila body s nováčkem

Fotbalisté pražské Slavie zaváhali i s druhým nováčkem. Po remíze s Mladou Boleslaví 2:2 nezískali tentokrát v Drnovicích ani bod a v utkání 20. kola Gambrinus ligy prohráli 1:2. Jarní domácí premiéra se vydařila Olomouci, která zdolala Zlín 1:0. Stejným poměrem zvítězila překvapivě Opava v Jablonci. Mladá Boleslav popáté v řadě remizovala, s Blšany hrála 1:1. Bod získaly i České Budějovice za bezbrankovou remízu v Brně.

|Markéta Kaclová, Denisa Novotná |Zprávy ze světa

Před dvěma lety začala válka v Iráku

Před dvěma lety - v noci na 20. března - zaútočili spojenci vedení Američany na Irák. Akce nazvaná irácká svoboda začala v půl čtvrté ráno středoevropského času. Spojenci provedli sérii náletů na Bagdád a na cíle v jižním Iráku. Saddám Husajn vyzval v televizi Iráčany k odporu. V prvních dnech války byly reakce místních obyvatel byly různé. "Nepotřebujeme tu žádné Američany, Brity nebo někoho jiného." Jiný byl optimistější. "Všechno je teď lepší, pro mne i celou rodinu."

|Markéta Kaclová, Ondřej Černý |Zprávy z domova

O způsob obvinění Mlynáře se bude zajímat i nejvyšší státní zástupkyně

Nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová se vloží do kauzy ministra informatiky. Vladimír Mlynář má být podle státního zástupce Jana Karabce na základě pokynu policistů obviněn. Karabec ale nejdříve informoval média - ministr podle svých slov už šest dní marně čeká na oficiální obvinění. Benešová v České televizi řekla, že se bude zajímat, proč se věci udály právě takto.

|Markéta Kaclová, Martin Sobotka |Zprávy z domova

V Úterý opět řádil neznámý žhář

Čtyři sta obyvatel Úterý na severním Plzeňsku dnes v noci opět vyděsil neznámý žhář. Ten tam působí už několik měsíců. Většinou se soustředí na kolny, přístěnky a vůbec drobnější stavby. Na svědomí má ale i dva obytné domy.

|Markéta Kaclová, Pavla Dluhoschová |Zprávy z domova

V Praze protest proti politice v Iráku

Na 200 lidí v Praze protestovalo proti americké politice v Iráku. Podobně jako v dalších evropských zemích se akce uskutečnila u příležitosti druhého výročí americké invaze. Účastníci demonstrace, mezi kterými byli i Iráčané a Palestinci, požadovali odchod vojáků z Iráku a odsoudili okupaci. Srovnávali ji s okupací Československa v roce 1968. Demonstrace se zúčastnili také zástupci mládežnických levicových organizací.

|Markéta Kaclová, Petr Doležel |Zprávy z domova

Seřazovací nádraží v České Třebové už zase v provozu

Na nákladním nádraží v České Třebové unikl z cisterny propan-butan. Plyn, jehož únik se stále nedaří úplně zastavit, je málo jedovatý a může způsobovat závratě a ospalost. Na místě zasahují hasiči a podle jejich mluvčí Venduly Horákové naštěstí nebyl nikdo zraněn. Provoz na nákladním nádraží byl obnoven, na místě byl i drážní ekolog.

|Markéta Kaclová, Miroslav Konvalina |Zprávy ze světa

Americký kontinent protestoval proti válce v Iráku

Na obou pobřežích Spojených států a v Kanadě protestovaly tisíce lidé proti válce v Iráku. Připomněli si tak druhé výročí války v Iráku, které připadlo na tento víkend. Protestující vyšli do ulic New Yorku, Los Angeles, Toronta, ale také města Fayetteville ve státě Severní Karolína, kde je jedna z největších vojenských základen. Podle severoamerického zpravodaje byly ale protesty slabší než dříve:

|Markéta Kaclová, David Šťáhlavský |Zprávy ze světa

Voda hrozí i v Německu

Náhlé oteplení po nečekaně dlouhé zimě, komplikuje život mnoha obyvatel spolkové republiky, zejména v povodí Labe, jehož hladina stále stoupá. V Drážďanech evropský veletok za jediný den stoupl o celý jeden metr.

|Markéta Kaclová, Ondřej Černý |Zprávy z domova

ODS se nevzdává naděje na předčasné volby

ODS se nevzdává naděje na předčasné volby. Jak v České televizi řekl občanskodemokratický předseda Senátu Přemysl Sobotka, předčasné volby jsou nejlepším řešením současné politické situace. Je si ale vědom, že k jejich vyvolání je potřebná třípětinová parlamentní většina. "Samozřejmě to je téma, které je na stole a diskutujeme o tom delší dobu, ale na to potřebujete mít ústavní většinu. Ta bohužel v sestavě ODS 57 poslanců a k tomu 24 hlasů KDU-ČSL není 120 ale pouhých 81."

|Markéta Kaclová, Petr Doležel, Milan Brunclík |Zprávy z domova

Voda v řekách klesá, stoupá ještě Morava v Olomouci

Hladiny rozbouřených řek pozvolna klesají, toky se vrací do svých koryt. Podle vodohospodářů pomohla zejména studená noc, která zpomalila tání sněhu. Na Vysočině, kde se zdála situace v sobotu nejkritičtější, platil ráno třetí povodňový stupeň na třech řekách. Situace by se mohla ještě zkomplikovat v Olomouci, kde Morava, která v noci zaplavila část Litovle, stále stoupá. V současnosti kulminuje hladina v Olomouckém kraji, třetí stupeň platí v Ústí nad Labem. Zaplavena je silnice u Benešova mostu, která je součástí hlavního tahu Praha-Ústí-Děčín. Policisté odklánějí nákladní dopravu již v Lovosicích a osobní dopravu přes centrum města. Stav ohrožení odvolali vodohospodáři na řece Opavě v Opavě-Polní. Třetí, nejvyšší povodňový stupeň tam kvůli zvedající se hladině platil od včerejšího odpoledne. Na Vysočině platí nejvyšší stupeň povodňové pohotovosti už jen na třech místech na řece Jihlavě v Brancouzích a Ptáčově na Třebíčsku, na Sázavě v Pohledských Dvořácích a Ledči nad Sázavou a Želivce v Poříčí na Pelhřimovsku.

|Markéta Kaclová, Klára Stejskalová |Zprávy ze světa

Tokio si připomíná 10 let od útoku sekty Óm šinrikjó v metru

Několika minutami ticha si obyvatelé Tokia připomněli desáté výročí útoku v metru nervovým plynem. 12 lidí se sarinem otrávilo, 5500 dalších se plynu nadýchalo. Útok, který se označuje za největší případ masového násilí v Japonsku od druhé světové války, byl vzápětí připsán náboženské sektě Óm šinrikjó.

|Robert Mikoláš |Zprávy ze světa

Týden ve světě 13. - 20. 3. 2005

Jaké nejdůležitější události ve světě přineslo uplynulých 7 dní? Evropská unie odložila vstupní rozhovory s Chorvatskem. Důvodem je nevydání generála Gotoviny obviněného z válečných zločinů do Haagu. Itálie začne od září stahovat své vojáky z Iráku. Rozhodnutí oznámil premiér Berlusconi. Poprvé po 50 letech zasedl v Iráku svobodně zvolený parlament. Novou koaliční vládu zatím nezvolil. Izrael předal Palestincům kontrolu nad městem Jericho. Palestinští radikálové se zároveň dohodli, že prodlouží klid zbraní s Izraelem. Opozice v Libanonu na miliónových demonstracích protestovala proti staronovému premiérovi Karámímu a požaduje rezignaci prezidenta Emila Lahúda. Syrská armáda a tajná služba mezitím dokončily první fázi svého stahování z Libanonu.

|Markéta Kaclová, Vlasta Valentová |Zprávy z domova

Po poledni začne astronomické jaro

Dnešním dnem už bychom měli definitivně odložit zimní kabáty. Ve 13 hodin a 33 minut středoevropského času vstoupí slunce do znamení Berana, nastane jarní rovnodennost a začne astronomické jaro. To, že první jarní den nepřipadá letos na 21., je způsobeno časovým rozdílem mezi skutečným oběhem Země kolem Slunce a kalendářním rokem.

|Markéta Kaclová, Petr Doležel |Zprávy z domova

V Úterý na Plzeňsku opět hořelo

V obci Úterý na Plzeňsku opět hořelo. Od začátku roku vzplály v rekreační obci s více než 400 obyvatel už čtyři domy. Občané přitom kvůli obavám před neznámým žhářem zřídila domobranu. Oheň pachatel podle starosty Miloše Říhy rozdělal úmyslně krátce po půlnoci poblíž místa, kde se střídají hlídky. Hořel přístřešek u obytného stavení. Pokud by si plamenů domobrana do deseti minut nevšimla, vznikly by opět velké škody. Žháře teď hledá policie, která nasadila psy.

|Markéta Kaclová, Radim Vaculovič |Zprávy ze světa

Japonsko zasáhlo silné zemětřesení

Jeden lidský život a na 400 zraněných - taková je zatím bilance ranního zemětřesení v oblasti japonského ostrova Kjúšú. Otřesy dosáhly sedmého stupně Richterovy škály. Starší žena zahynula pod troskami části domu, ve kterém bydlela. Několik budov se zřítilo a dočasně byla přerušena železniční doprava. Úřady vydaly varování před možnými vlnami tsunami. Ty by ale neměly být vyšší než půl metru. Otřesy nepoškodily ani jednu ze dvou jaderných elektráren na ostrově. Japonsko leží v oblasti střetu čtyř tektonických desek, takže má s podobnými zemětřeseními zkušenosti.

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru