Archiv | zprávy ze dne 30. července 2005

|Blanka Černá, Marie Matúšů, Ľubomír Smatana |Zprávy z domova

Policie podruhé zasahuje proti technoparty na Tachovsku

Policisté v rojnici a slzným plynem vytlačují poslední účastníky technoparty CzechTek 2005 u Mlýnce na Tachovsku. Jde už o druhý dnešní zásah proti technařům. Potyčky mezi oběma tábory, které provázela zranění, už ustávají. Kordon těžkooděnců zústává nadále na pozemku a kolem něj se v hloučcích pohybují zbytky účastníků party. Z původních pěti tisíc jich na místě zbylo okolo pěti stovek. Stojí tam několik stanů, aut a hraje jedna hudební aparatura.

|Miroslav Konvalina, Olga Baková, Marie Matúšů |Zprávy ze světa

Posádka Discovery poprvé vystoupila do volného prostoru

Posádka raketoplánu Discovery ukončila první ze tří plánovaných výstupů do volného prostoru. Zúčastnili se ho nejmladší člen posádky, Japonec Soiči Noguchi, a americký astronaut Steve Robinson. Jejich hlavním úkolem bylo zjistit škody a provést drobné opravy.

|Marie Matúšů, David Hertl |Zprávy z domova

Na Lounsku se v referendech rozhoduje o výstavbě parku větrných elektráren

Ve dvou obcích na Lounsku se v sobotu rozhoduje o větrných elektrárnách. Obyvatelé Zbrašína a Líšťan mohou až do 20, respektive 22 hodin, přijít do volebních místností na obecních úřadech a v referendu se vyslovit k otázce, zda souhlasí s výstavbou parku devíti větrných elektráren na katastru svých obcí. Třetí z obcí, na jejímž katastru měly elektrárny stát, se už minulý týden postavila proti. Teď se tedy čeká na rozhodnutí dalších dvou.

|Sport

Kajakářka Strnadová získala bronz na mistrovství Evropy

Kajakářka Michala Strnadová získala na mistrovství Evropy v rychlostní kanoistice v Poznani bronzovou medaili v závodu na 1000 metrů. Naopak kanoista Martin Doktor ve větrných podmínkách marně usiloval o obhajobu třetího místa z loňska a skončil osmý.

|Lenka Šumová, Marie Woodhamsová, Marie Matúšů |Zprávy ze světa

Evropské dálnice blokují kolony aut

Dálnice v Německu, Chorvatsku i Rakousku čelí náporu motoristů. Může za to začátek letních prázdnin v Bavorsku a Bádensku- Württembersku a podnikových dovolených velkých automobilek BMW, Opel a Porsche, ale také závod Formule 1 v Maďarsku.

|Regina Prouzová-Květoňová, Marie Matúšů |Zprávy ze světa

Údajný mozek londýnských atentátníků je podle vlastních slov tělesným strážcem Usámy bin Ládina

Haroon Rashid Aswat zadržený nedávno v Zambii jako údajný mozek sebevražedných atentátů ze 7. července v Londýně, prohlásil, že je jedním z tělesných strážců šéfa teroristické sítě Al-Káida, Usámy bin Ládina. Napsal to dnes britský deník The Times s odvoláním na zdroje ze zambijské policie.

|Veronika Malá, Marie Matúšů |Zprávy z domova

Přes západní a severní Čechy se přehnala silná bouře

Silná bouřka se v noci přehnala přes západní a severní Čechy. Často ji doprovázel silný vítr, přívalové deště a krupobití. Na některých místech měla vichřice v nárazech rychlost až 153 kilometrů za hodinu. Divoké počasí si v Litvínově dokonce vyžádalo jednu oběť. Stal se jí muž, který se před bouřkou ukryl pod strom, do kterého pak udeřil blesk.

|Dušan Valenta |Zprávy z domova

Týden v Česku 23. - 30. července

Bezpečnostní opatření v Česku se znovu zvyšují. Česko tak reaguje na teroristický útok v Egyptě, při kterém zahynul také náš krajan. Letošní CzechTek byl svolán na louku v Mlýnci u Tachova asi 300 metrů od dálnice D5. Povinné účtenky za drobné nákupy se zřejmě stanou minulostí dřív než se čekalo. Zrušení účtenek totiž schválili senátoři. Města v Česku nevědí co se sprejery. Škody, které způsobují stále rostou. Omezení péče, odmítání nákladných pacientů a propouštění personálu. To vše hrozí léčebnám následné péče, pokud pojišťovny nezačnou plnit ministerskou vyhlášku. Podle ní mají platit zařízením o 13 procent víc než loni. Čeští občané mohou vstoupit bez souhlasu prezidenta do armády jakékoliv země Severoatlantické aliance. Umožňuje jim to nový branný zákon. Zhruba o čtvrtinu by se u nás měla snížit výroba cukru. Předpokládá to reforma, kterou připravuje Evropská unie. Podrobnosti si můžete vyslechnout.

|Milan Kopp |Zprávy z domova

Předpověď počasí na sobotu 30. července

Zvlněná studená fronta poznamená počasí v západní polovině Čech, kde teploty přes den budou 25 až 29, jinde 30 až 35 stupňů. Od západu postupně na celém území oblačno až zataženo s přeháňkami, bouřkami, místy s krupobitím. Pozor! Mohou se vyskytnout i přívalové srážky a vichřice.

|Renata Havranová, Barbora Kroužková, Zuzana Boleslavová |Zprávy ze světa

Zahraniční tisk o zatčení hledaných atentátníků

Britské noviny se věnují především zatčení zbývajících mužů ze čtveřice, která pravděpodobně chystala bombové atentáty 21. července. Pákistánský vůdce, generál Parvíz Mušaraf nařídil, aby zemi opustilo 1400 zahraničních studentů, kteří v Pákistánu navštěvují ortodoxní islámské školy. Ruské deníky věnují pozornost roztržce mezi Ruskem a Spojenými státy, která vznikla poté, co soukromá americká televize ABC odvysílala rozhovor s vůdcem čečenských separatistů Šamilem Basajevem. Národní rada Slovenské republiky zveřejnila majetková přiznání politiků. Víte, co je teď ve Francii takzvaně "in"? Mít děti, tvrdí International Herald Tribune.

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru