Archiv | zprávy ze dne 2. září 2005

|Jana Zemanová, Marika Táborská |Ekonomika

Katrina zvedne v Česku ceny benzinu o koruny

Hurikán Katrina zacloumal světovými cenami ropy. To se nemohlo nedotknout i naší republiky. Za benzin už počátkem příštího týdne budou motoristé platit o tři až pět korun více než nyní. Litr Naturalu by měl stát až 35 korun, nafta zdraží zhruba o korunu. Je to důsledek prudkého růstu cen pohonných hmot na světových trzích poté, co ve Spojených státech hurikán vyřadil z provozu 8 velkých rafinérií.

|Jiří Hošek, Miroslav Konvalina, Vilém Janouš |Zprávy ze světa

Situace v New Orleans je stále kritická

Situace ve státech Mexického zálivu postižených ničivým hurikánem Katrina zůstává i nadále kritická. Oblast se potýká s nedostatkem pitné vody, potravin a léků. Chybí i dopravní prostředky k evakuaci obyvatel. Záchranné akce přitom brzdí chaos a střelba. V New Orleansu přibývá případů rabování a množí se i násilnosti. Guvernérka státu Louisiana Kathleen Blancová požádala o čtyřicetitisícovou posilu Národní gardy. Varovala tlupy násilníků v New Orleans, že tito muži v uniformách se právě vrátili z Iráku, umí střílet ostrými a jsou připraveni munici použít.

|Milan Kopp, Miroslav Konvalina, Vít Pohanka, Marcela Pohanková |Zprávy ze světa

V zaplaveném New Orleansu vládne chaos a násilí

Anarchie - tak charakterizují americká média situaci v New Orleansu zasaženém hurikánem Katrina. Dopoledne v jihozápadní části města vybouchlo skladiště chemické továrny. Podle televize CNN však oheň nikdo nehasí. Ve městě je také slyšet střelba - rabující gangy totiž nemají k policii sebemenší úctu. Navíc je komplikovaná situace i evakuovaných lidí. Tisíce lidí mířily do více než 500 kilometrů vzdáleného Houstonu. Nově vyčleněné kryté sportoviště Astrodome ale pro všechny nestačí. Kapacita je beznadějně vyčerpána a hrozí vypuknutí nejrůznějších infekčních nemocí.

|Marika Táborská, Pavel Otto |Zprávy z domova

ČSSD: Aféra kolem Unipetrolu je diskreditační kampaní

Za diskreditační kampaň považuje současnou aféru kolem privatizace Unipetrolu sociální demokracie. Řekl to předseda ČSSD a bývalý premiér Stanislav Gross po dnešním jednání grémia strany a ministrů za ČSSD. Lidový dům podle něj současně žádá bezpečnostní složky, aby důkladně prošetřily, kdo za touto kampaní stojí. Právě Grosse obvinil polský lobbista Jacek Spyra z korupce v nahrávce, kterou skrytou kamerou natočila televize Nova.

|Jana Zemanová, Vilém Janouš |Zprávy z domova

Policisté při zákroku zastřelili mladého muže

Za dosud nevyjasněných okolností zastřelili policisté v Praze dvaadvacetiletého muže. K incidentu došlo v noci v Rokycanově ulici na Žižkově. Zatím není jasné, zda policisté použili proti mladíkovi zbraň nebo k výstřelu došlo náhodně při potyčce.

|Milan Kopp, Lenka Rákosová |Ekonomika

Zahraniční obchod skončil v červenci poprvé s přebytkem

S přebytkem téměř 1 a čtvrt miliardy korun skončil v červenci - poprvé v historii země - zahraniční obchod České republiky. Oznámil to dnes Český statistický úřad s tím, že stejně jako v předchozích měsících se v červenci dařilo zejména vývozcům strojů a dopravních prostředků.

|Renata Havranová, Marie Matúšů |Zprávy ze světa

Vládní krize na Slovensku by mohla přerůst v předčasné volby

Hlasy volající po předčasných volbách na Slovensku sílí. Rozhodnutí tří vládních partnerů vypovědět koaliční dohodu s Aliancí nového občana mnohé poslance pobouřilo. Především spolupráci s částí kritiků Pavla Ruska považují za zcela nestandardní řešení. Někteří žádají, aby Dzurinda spojil nejbližší hlasování o zákonech s vyslovením důvěry.

|Sport

Berdych a Vaidišová jdou na US Open do 3. kola, Novák kvůli zranění skončil

České barvy na posledním grandslamovém turnaji sezony, americkém US Open, pomalu blednou. Do třetího kola se v mužské kategorii probojoval pouze mladý Tomáš Berdych. Jiří Novák se z americkým grandslamem musel vinou zranění rozloučit. Šanci probojovat se z 2. kola má ještě v duelu s Němcem Nicolasem Kieferem šestnáctý nasazený Radek Štěpánek. Mezi ženami se do třetího dějství turnaje probojovala pouze Nicole Vaidišová.

|Pavel Otto, Marie Matúšů |Zprávy z domova

Polský lobbista Spyra je v Česku údajně stíhán za bankovní podvody

Prodej Unipetrolu polské společnosti PKN Orlen byl podle ministra financí Bohuslava Sobotky naprosto v pořádku a nikdo z uchazečů nebyl nijak zvýhodněn. S odvoláním na závěry Evropské komise z loňského prosince o tom dnes Sobotka informoval novináře. Naopak polský podnikatel a lobbista Jacek Spyra, který měl údajně v privatizaci Unipetrolu nabízet úplatky, je podle informací ministra financí Bohuslava Sobotky v České republice trestně stíhán. Mělo by jít o bankovní podvody.

|Milan Kocourek |Zprávy ze světa

Pořad "Donuťte manžela k noze" pobouřil diváky BBC

Stává se, že i ta nejlepší rozhlasová nebo televizní stanice se musí omluvit svým posluchačům či divákům za nějaký překlep, nedostatek, případně za nešikovně koncipovaný program, který se dotkl jejich citů. Stalo se to nedávno i televizi BBC. Dotyčný pořad vysílaný na druhém programu televize BBC měl název Bring Your Husband to Heel, volně přeloženo "Donuťte manžela k noze".

|Sport

Čeští hokejisté vkročili do důležité sezony úspěšně

Česká hokejová reprezentace si odbyla povedený vstup do sezony 2005/2006. V prvním souboji Poháru České pojišťovny a zároveň při příležitosti startu nového ročníku Euro Hockey Tour zdolala v libercké Tipsport Areně finský výběr až po samostatných nájezdech, když vítězství zařídil Jiří Burger.

|Milan Kopp, Miroslav Konvalina, Milan Kocourek |Zprávy ze světa

Čechům pomáhá i krajan; Britům podává ruku Londýn

Osud Čechů, kteří se v době hurikánu pohybovali na území Alabamy, Mississippi a Louisiany sleduje ministerstvo zahraničí prostřednictvím české ambasády a konzulátu ve Washingtonu. Situaci mají o to těžší, že o kancelář i dům v New Orleans přišel při záplavě po hurikánu také český honorární konzul ve městě Kenneth Zezulka.

|Ondřej Černý, Radim Vaculovič, Marie Matúšů |Zprávy z domova

Národní knihovna převezme cenu UNESCO

Národní knihovna České republiky dnes v jihokorejském městě Cheongju obdrží prestižní cenu UNESCO za digitalizaci svých dokumentů. Jedná se o cenu UNESCO - Jikji - Paměť světa za přístup k ochranně a zpřístupňování světového kulturního dědictví. Národní knihovna se stane první institucí, která toto ocenění získá. Tuto cenu uděluje Korejská republika, která ji iniciovala a financuje.

|Lenka Šumová, Marie Matúšů, Ľubomír Smatana |Zprávy z domova

Další technoparty dnes začne v Příchovicích na Plzeňsku

V Příchovicích na Plzeňsku dnes začíná další technoparty. Podle organizátorů by ale nemělo jít o pokračování CzechTeku. Na tento víkend si legálně pronajali ostrov na řece Úhlavě a přilehlé pozemky, za které už zaplatili zálohu deset tisíc korun. Na místě bude hrát asi dvacet hudebních systémů. Policie tentokrát jejich pohyb pouze sleduje a nehodlá zatím zasahovat.

|Renata Havranová, Zuzana Boleslavová, Vít Pohanka |Zprávy ze světa

Zahraniční tisk: Prezident Bush čelí tvrdé kritice kvůli hurikánu Katrina

Spojené státy stále bojují s následky hurikánu Katrina, který se před pěti dny přehnal přes Mexický záliv a zcela zničil New Orleans a další oblasti. Všechny slovenské deníky analyzují situaci ve vládě, která vznikla vypovězením koaliční dohody s Aliancí Nového Občana. Včera odvysílala katarská televize Al-Džazíra videozáznam, na kterém se Al-Káida přihlásila k londýnským atentátům ze 7. července. Posluchači saudskoarabského rádia Jeddah poprvé slyšeli při poslechu čtených zpráv ženský hlas.

|Vít Pohanka, Marie Matúšů |Zprávy ze světa

Al-Káida se přihlásila k červencovým teroristickým útokům v Londýně

Obyvatelé Západu jsou přímo zodpovědní za bezpráví, jehož se jejich vlády dopouštějí na muslimech, a budou terčem atentátů, dokud muslimové nebudou v bezpečí. Toto prohlášení zaznělo na videozáznamu, který získala katarská satelitní televize Al-Džazíra. Na videozáznamu se teroristická organizace Al-Káida také přihlásila k červencovým útokům v Londýně. Jde o její první jasné přiznání k zodpovědnosti za tyto útoky.

|Jitka Hanžlová, Marika Táborská |Ekonomika

Ekonomické informace 2. 9. 2005

Český statistický úřad zveřejní výsledky zahraničního obchodu za červenec. V Podbořanech v Ústeckém kraji otevřeli novou výrobní halu závodu Conta. Ministerstvo financí vydá v posledním čtvrtletí letošního roku dluhopisy za dalších 37 miliard korun. ČSOB zaplatí v příštích 12 letech České poště 17 miliard korun za to, že na svých přepážkách umožní fungování Poštovní spořitelny.

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru