Archiv | zprávy ze dne 10. října 2005

|Pavel Novák, Marika Táborská, Renáta Prátová, Vilém Janouš |Zprávy ze světa

Pákistán požádal Česko o pomoc

Pákistán přijal českou nabídku pomoci při odstraňování následků ničivého zemětřesení. To v sobotu ráno zničilo celé obce na pomezí Indie a Pákistánu. Vyžádalo si přes 20 tisíc obětí v Pákistánu a další dva tisíce v Indii. Podle odhadů úřadů si však vyžádalo až 40 tisíc mrtvých a 60 tisíc zraněných. Nejhorší prognózy mluví dokonce až o 50 tisících mrtvých. Pomocné a humanitární organizace kromě toho odhadují, že zemětřesení o síle 7,7 stupně Richterovy škály připravilo o střechu nad hlavou zhruba dva a půl milionu lidí. Oblasti začíná sužovat hladomor, chybí pitná voda. Svět se mobilizuje k rychlé momentální humanitární akci v postižených oblastech.

|Vlasta Valentová, Vilém Janouš |Ekonomika

Miliardy od vlády by měly stabilizovat zdravotnictví

Součástí krátkodobých opatření, která mají stabilizovat zdravotnické finance, jsou 3,8 miliardy korun pro zdravotní pojišťovny. Vláda rozhodla, že konsolidační agentura odkoupí pohledávky pojišťoven v této výši a že od ledna stoupne platba státu za děti, důchodce a další státní pojištěnce. Do systému tak přijde navíc 2,4 miliardy. Další miliardu získá Všeobecná zdravotní pojišťovna změnou přerozdělení pojistného.

|Pavel Novák, Zdenka Turková, Ivana Bernáthová, Marika Táborská, Vilém Janouš |Zprávy ze světa

Zemětřesení připravilo o střechu nad hlavou až dva a půl milionu lidí

Zemětřesení, které v sobotu ráno zničilo celé obce na pomezí Indie a Pákistánu, si podle odhadů úřadů vyžádalo až 40 tisíc mrtvých a 60 tisíc zraněných. Nejhorší prognózy však mluví až o 50 tisících mrtvých. Pomocné a humanitární organizace kromě toho odhadují, že zemětřesení o síle 7,7 stupně Richterovy škály připravilo o střechu nad hlavou zhruba dva a půl milionu lidí. Oblasti začíná sužovat hladomor, chybí pitná voda. Svět se mobilizuje k rychlé momentální humanitární akci v postižených oblastech. Do místa katastrofy jsou připraveni okamžitě vyrazit i záchranáři z Liberce. Čeští horolezci, kteří byli po zemětřesení pohřešováni, jsou v pořádku.

|Miroslav Konvalina, Marián Vojtek |Zprávy ze světa

Slovensko je nestálým členem Rady bezpečnosti OSN

Slovensko se dneškem stává nestálým členem Rady bezpečnosti OSN na léta 2006 - 2007. Jako jediný kandidát východoevropské skupiny to mělo při dnešním hlasování ve Valném shromáždění lehké. Slováci vystřídají v Radě Rumuny. Kandidaturu Slovenska podpořila i Česká republika, která očekává stejnou přízeň naší kandidatuře na léta 2008 - 2009.

|Sport

Na střídačce s Jozefem Sabovčíkem

Krasobruslař Jozef Sabovčík, bronzový medailista ze zimních olympijských her v Sarajevu a dvojnásobný mistr Evropy, se po deseti letech představí v Česku. Jak se hvězda profesionálních exhibic na vystoupení v revue Champions on Ice těší, prozradil posluchačům Radiožurnálu v neděli po desáté hodině v pořadu Na střídačce. Jozefa Sabovčíka jste se mohli zeptat i vy. Mimojiné na internetové adrese www.rozhlas.cz/chat

|Vít Dvořák, Alžběta Havlová, Marián Vojtek |Zprávy z domova

Ministr zemědělství navrhuje přísnější tresty pro nepoctivé obchodníky

Ministr zemědělství Petr Zgarba v nejbližší době předloží novelu zákona o potravinách, která zpřísní postihy pro obchodníky. Například pokuta by se měla zvýšit z dosavadních tří milionů až na 50 milionů korun. Šéfa resortu řekl, že nedávno medializované případy jsou jen špičkou ledovce a tyto praktiky jsou realizovány v mnohem větší míře, než si myslel. Chování těchto prodejců podle ministra poškozuje nejen české spotřebitele, ale také zemědělce a zpracovatele potravin.

|Andrea Brtníková, Vilém Janouš |Zprávy z domova

Policejní rozbuška zranila mladou ženu

Při veřejné ukázce policejního výcviku zranili ostravští policisté mladou ženu. V hale jedné z místních firem předváděli zásahy proti pachatelům, přičemž jedna z rozbušek trefila divačku. Sanitka ji odvezla do nemocnice na popáleninové centrum. K události došlo už před měsícem, ale policisté o ní informovali až dnes.

|Václav Pešička |Sport

Griga je novým koučem Sparty

Od dnešního odpoledne má úřadující ligový mistr Sparta Praha nového trenéra. Stal se jím bývalý útočník letenských Stanislav Griga, který naposledy trénoval Liberecký Slovan. Griga ihned po svém návratu z Indie podepsal na Letné před novináři smlouvu do 30. června 2007 s dvouletou opcí. Třiačtyřicetiletý kouč tak ve funkci nahradil Jaroslava Hřebíka, který byl od týmu odvolán minulé pondělí po sérii neúspěšných výsledků.

|Lenka Šumová |Zprávy z domova

České humanitární organizace vyhlásily sbírky pro Pákistán

České humanitární organizace vyhlásily finanční sbírky pro oblasti na pomezí Indie a Pákistánu postižené zemětřesením. Společnost Člověk v tísni uvolnila 1 milion korun z fondu rychlé humanitární reakce a na místě má svého zástupce, který posoudí nejefektivnější způsob pomoci. Český Červený kříž poskytl půl milionu korun prostřednictvím pákistánského Červeného půlměsíce, jehož delegáti také operují v oblasti zasažené katastrofou. Speciální finanční sbírky otevřela také Česká katolická charita a křesťanská humanitární organizace Adra.

|Marika Táborská, Andrea Bocková |Zprávy z domova

Za nehodu trenéra Hlinky uložil soud podmínku

Podmínečný trest a zákaz řízení motorových vozidel dnes uložil Okresní soud v Karlových Varech Františku Veletovi za to, že zavinil tragickou dopravní nehodu hokejového trenéra Ivana Hlinky. Ta se stala loni v srpnu na výpadovce na Prahu. Hokejový trenér podlehl vážným zraněním, která utrpěl, když avia řízená Františkem Veletou narazila do jeho superbu.

|Marika Táborská, David Vandrovec |Ekonomika

Meziroční inflace v září citelně vzrostla

Zdražení pohonných hmot se podepsalo na zářijové inflaci. Oproti září loňského roku vzrostly spotřebitelské ceny o 2,2 procenta, což je o půl procentního bodu více než v srpnu. Ceny pohonných hmot stouply o více než 21 a půl procenta - to je nejvyšší meziroční růst za posledních pět let.

|Alena Benešová |Sport

Lang skóroval i ve třetím zápase NHL

Hokejistovi Robertu Langovi se v úvodu sezóny zámořské NHL střelecky daří. Útočník Detroitu vstřelil třetí gól ve třetím zápase a pomohl Red Wings k výhře nad Calgary 6:3. Lang navíc přidal i asistenci, stejně jako jeho spoluhráč obránce Jiří Fischer. Stejnou bilanci jako Lang zaznamenal také Roman Hamrlík v dresu poražených. Columbus vyhrál v Chicagu 3:2. V dresu vítězů si po jedné přihrávce připsali David Výborný a Jaroslav Balaštík, za domácí nahrával Jaroslav Špaček. Ve zbývajícím utkání zvítězilo Los Angeles nad Minnesotou 2:1 v prodloužení.

|Jana Petrová |Zprávy ze světa

Německo bude zřejmě mít kancléřku

Předsedkyně Křesťanskodemokratické unie CDU Angela Merkelová bude s největší pravděpodobností novou kancléřkou Německa. Podle německých elektronických médií a agentury AFP se konzervativní CDU/CSU a SPD prý dohodly na personálních otázkách a nejsilnější poslanecký klub ve Spolkovém sněmu, tedy CDU/CSU, může mít kancléře.

|Jan Hrbáček |Zprávy z domova

Pitr: Agrofert usiluje o ovládnutí trhu s biopalivy

Agrofertu Andreje Babiše nejde jen o získání pěti lukrativních firem ze skupiny Unipetrol, ale o mocenské ovládnutí Čepra a Správy státních hmotných rezerv, aby tak mohl dostat pod kontrolu celý český trh s biopalivy. Alespoň se to domnívá podnikatel Tomáš Pitr, jehož skupinu premiér Jiří Paroubek obvinil z organizace schůzky lobbyisty Jacka Spyry, bývalého ředitele vládního kabinetu Zdeňka Doležela a poradce Roberta Piksy.

|Julie Rákosová, Vít Pohanka |Zprávy ze světa

Pákistánské listy kritizují reakci úřadů na zemětřesení

Pákistánské úřady se nedokázaly postavit tváří v tvář katastrofě v podobě sobotního zemětřesení, míní tamní Frontier Post. Dokáže Angela Merkelová vést vládní koalici? Bulharsko se obává ptačí chřipky - infekce se objevila hned u dvou jeho sousedů. Má Lenin zůstat na Rudém náměstí v Moskvě? To jsou hlavní témata dnešního výběru ze zahraničního tisku.

|Miroslav Konvalina, Vilém Janouš |Zprávy ze světa

Slovensko se stane nestálým členem Rady bezpečnosti

Slovensko se dnes stane nestálým členem Rady bezpečnosti. Bude mezi pěti novými nestálými členy, které dnes zvolí Valné shromáždění OSN na období 2006 a 2007. Hned po Slovensku se chce stát nestálým členem Rady bezpečnosti na další dva roky také Česko.

|Jitka Hanžlová |Ekonomika

Ekonomické informace 10. 10. 2005

Od konce srpna platí nová pravidla pro nakládání s elektroodpadem. Ekonomové odhadují, že se snížila nezaměstnanost. Ministerstvo financí bude informovat o státním dluhu. Světová banka je připravena přispět Pákistánu.

|Tomáš Kohout |Sport

Hokejová Slavia opět neprohrála

Hokejová Tipsport extraliga má za sebou dvanáct kol základní části. Tabulku vede i nadále pražská Slavia, která remizovala v Pardubicích 3:3. Druhé zlínské Hamé vyhrálo na Kladně 2:1 v prodloužení a Sparta zvítězila nad Vítkovicemi 4:2. Litvínov remizoval s Libercem 4:4, Vsetín podlehl Českým Budějovicím 2:4 a Třinec Karlovým Varům 4:5.

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru