Archiv | zprávy ze dne 20. listopadu 2005

|Sport

Bílí tygři sesadili Slavii z čela tabulky

Hokejisté Liberce porazili na svém ledě Litvínov 3:0 a vyhoupli se na první místo extraligové tabulky. Slavie svůj zápas s Pardubicemi předehrávala a mohla tak jen čekat, jestli Liberec zvítězí a dostane se před ní. Zlín pokořil Kladno 4:0 a bodově se dotáhl na třetí Vítkovice, ty totiž doma nestačily na Spartu a prohrály 2:3. Naopak poslední Vsetín, který po příchodu nové trenérské dvojice začal pravidelně bodovat, tuto sérii neprodloužil. Po prohře V Českých Budějovicích 1:2 zůstává se ztrátou čtrnácti bodů poslední. Na Moravě se tento víkend nedařilo Kladnu, to v pátek prohrálo s Vítkovicemi 0:1 a branku nevstřelilo ani dnes Zlínu a prohrálo 0:4. Naopak v posledních dvou zápasech se dařilo Plzni, ta získala 5 bodů. Na Spartě vyhrála 2:1 v prodloužení a doma dnes zvítězila 4:1 nad Znojmem. O body se spravedlivě podělily Karlovy Vary a Třinec. Oba soupeři mají shodně 34 bodů a ani vzájemný souboj je nerozsoudil, utkání skončilo 2:2 po prodloužení.

|Blanka Černá |Zprávy z domova

Nucený správce VZP chce žádat o půjčku ze státního rozpočtu

Zastavení nárůstu dluhů Všeobecné zdravotní pojišťovny a zkrácení termínů úhrad lékařům - to jsou hlavní kroky, které chce udělat nucený správce Všeobecné zdravotní pojišťovny Antonín Pečenka. V současné době prověřuje obchodní smlouvy pojišťovny. Jak uvedl v České televizi, některé kontrakty pozastavil. Pečenka nevyloučil, že nucená správa VZP by mohla skončit už v lednu.

|Ondřej Černý |Zprávy z domova

Pře lídrů KSČM a KDU-ČSL byla odložena

Spor předsedů KSČM a KDU-ČSL Vojtěcha Filipa a Miroslava Kalouska kvůli Kalouskovu výroku, že komunistická strana je zločinecká organizace, bude pravděpodobně pokračovat. Protože policie Filipovo trestní oznámení odložila, chce předseda KSČM podat stížnost proti postupu vyšetřovatele. Šéf lidovců Miroslav Kalousek v České televizi uvedl, že se případného pokračování sporu neobává.

|David Šťáhlavský |Zprávy ze světa

S novou kancléřkou se budou v Německu utahovat opasky

V Německu se ujme moci poprvé v historii žena. Kancléřka Angela Merkelová po dvou měsících dovedla do úspěšného konce koaliční jednání. Jejich výsledkem se stala Koaliční smlouva. Dvousetstránkový dokument vymezuje soužití pravice a levice. Obě strany přitom musely ustupovat od svého původního předvolebního programu. A co konkrétně čeká Němce po ekonomické stránce?

|Marek Janáč |Zprávy ze světa

Český vědecký sud v argentinské observatoři pracuje neadekvátně

Čeští vědci hlásí: Myslík má problémy. Jde o jeden z vědeckých sudů, pojmenovaných českými dětmi, který je v Argentině součástí obří observatoře Pierra Augera. Česko je jedním z patnácti vyspělých států, které na projektu spolupracují. Ani renomovaní vědci ale zatím netuší, co se děje s Myslíkem. Přestože jisté chyby hlásila po spuštění velká část ostatních sudů instalovaných v argentinské pampě.

|David Šťáhlavský |Zprávy ze světa

Cestu jaderného odpadu provázejí česko-německé protesty

Z francouzské továrny na úpravu vyhořelého jaderného paliva v La Hague se vrací zpět atomový odpad do Německa. Dvanáct speciálních kontejnerů - kastorů - je na cestě do meziskladiště v Gorlebenu. Transport také letos provázejí tradiční protesty místních obyvatel i ekologických organizací.

|Blanka Černá |Zprávy z domova

RWE Transgas čeká správní řízení od antimonopolního úřadu

Správní řízení čeká společnost RWE Transgas. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ho zahájí v pondělí, protože společnost podezřívá ze zneužití dominantního postavení na trhu s plynem, které trvá už více než rok. Jak Radiožurnálu řekl ředitel antimonopolního úřadu Martin Pecina, řada oprávněných zákazníků nemá podepsanou smlouvu.

|Ondřej Černý |Zprávy z domova

Rath se opakovaně vyslovil pro odvolání ředitelky VZP

Zlepšit peněžní toky ve Všeobecné zdravotní pojišťovně - to je podle nuceného správce Antonína Pečenky jeho hlavní úkol. Pečenku do VZP povolal ministr zdravotnictví David Rath, který na největší zdravotní pojišťovnu v zemi uvalil nucenou správu. Podle Ratha management pojišťovny dobře neplní svou úlohu, a proto by měl v čele s ředitelkou Jiřinou Musílkovou odejít.

|Ondřej Černý |Zprávy z domova

Klaus nevyloučil další prezidentskou kandidaturu

Cestou, jak se vyhnout patovým situacím po volbách a problému křehkých vládních koalic, je podle prezidenta Václava Klause změna volebního systému. Názor, že volební systém do sněmovny by se měl z poměrného změnit na většinový, zastává Klaus dlouhodobě. Podle něj by se o to politici měli znovu pokusit.

|Miroslav Konvalina |Zprávy ze světa

Výstava o Darwinovi poutá v USA nebývalou pozornost

S mimořádným zájmem se v New Yorku setkala nová výstava o Charlesi Darwinovi. Na historicky doposud nejrozsáhlejší výstavu věnovanou jednomu z významnějších přírodovědců Charlesi Darwinovi jsou v American Museum Of Natural History velké fronty. Přitom Darwinova evoluční teorie vzdoruje na mnoha místech ve Spojených státech tvrdé opozici od takzvaných kreacionistů.

|Lenka Rákosová, Gabriela Všolková |Zprávy z domova

V Česku se zřejmě definitivně zabydlela zima

Trvalé sněžení zasáhlo téměř celou republiku, teploty se na mnoha místech pohybují kolem nuly. Řidiči by neměli vyjíždět bez zimních pneumatik. Silničáři doporučují zvýšenou opatrnost hlavně na silnicích nižších tříd a tam, kde viditelnost zhoršují mlhy.

|Sport

Járg přispěl k výhře Rangers třemi asistentemi

Čeští hokejisté se zapsali do statistik jedenácti ze dvanácti sobotních zápasů NHL. Nejlépe si vedli Češi v dresu New Yorku Rangers. Jaromír Jágr vybídl svými přihrávkami ke skórování krajany Martina Straku, Petra Průchu a Michala Rozsívala, hokejisté New Yorku Rangers tak vyhrali 4:3 nad Carolinou. Dvě přesné nahrávky Tomáše Kaberleho pomohly Torontu k výhře 5:1 nad Atlantou. Podobně si vedli i další čaští obránci Radek Martínek a Filip Kuba, jejich asistence zařídily výhru New Yorku Islanders nad Floridou 5:3 respektive Minnesoty 4:2 nad Neshvillem. Za Nashville jednu branku dal a na další nahrál Marek Židlický. Branka a ani asistence Aleše Hemského nestačily na vítězství Edmontonu, ten tak na svém ledě podlehl Chicagu 3:4. V dalších nočních zápasech NHL prohrál Boston s Buffalem 2:3, Montreal s Washingtonem 1:5, Ottawa zvítězila nad New Jersey 5:4, Pittsburgh podlehl Philadelphii 3:5, Detroit St. Louis 2:3, Los Angeles vyhrálo nad Coloradem 4:3, a San Jose podlehlo po samostatných nájezdech Phoenixu 3:4.

|Marika Táborská, Ondřej Černý |Zprávy z domova

Vilu VyVolených obsadili bodyguardi majitele pozemku

Televize Prima musí vyklidit vilu v pražských Vysočanech, ze které vysílá svou reality show VyVolení. Majitel pozemku, na kterém vila stojí, tvrdí, že se televize dostala do prodlení s placením nájemného. V pět hodin ráno objekt obsadily asi čtyři desítky ozbrojených bodyguardů se psy, které si majitel pozemku najal.

|Jiří Hošek |Zprávy ze světa

Týden ve světě 13. až 20. listopadu

Německo má, co voliči řekněme nepřímo chtěli, a sice velkou koalici. Evropské země jsou znepokojeny informacemi, že by na kontinentu mohla americká CIA tajně věznit osoby podezřelé z terorismu. Pákistán a Indie potřebují pět miliard dolarů na rekonstrukci oblastí, které poničilo nedávné zemětřesení. Izrael se dohodl s Palestinci na znovuotevření přechodu Rafah mezi pásmem Gazy a Egyptem. Z předměstí francouzských měst hlásí úřady relativní klid. Souhrn toho nejdůležitějšího, co se za uplynulých sedm dní stalo za našimi hranicemi, přináší pořad Týden ve světě.

|Martin Dorazín |Zprávy ze světa

Jak bohatí jsou politici v Polsku?

Platy a majetky politiků - to je vděčné téma všude na světě, snad s výjimkou Antarktidy, kde žádní politici pokud vím nejsou. V Polsku je po volbách, k moci přišla nová garnitura, která má ve svém programu jako jedno z hlavních hesel úspory. O to, jaké mají noví ministři a poslanci úspory, se zajímal varšavský zpravodaj Českého rozhlasu Martin Dorazín.

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru