Archiv | zprávy ze dne 2. dubna 2006

|Josef Suk, Ivan Holas, Miroslav Zimmer, Martina Vodičková, Renáta Prátová, Zuzana Kopuletá, Věra Hotařová, Vilém Janouš |Zprávy z domova

Vláda vyhlásila v sedmi krajích stav nouze

V sedmi krajích platí od nedělní noci stav nouze. Opatření bude platit do půlnoci 10. dubna. Česko už týden ohrožují záplavy. Postižených oblastí o víkendu přibylo, tisíce lidí zůstávají mimo domov. Zdramatizovala se situace hlavně na Moravě, kde se u Olomouce protrhla hráz a zatopila část města. Nejdramatičtější jsou tyto hodiny na jihu Moravy pro obyvatele obce Jevišovka. Valí se na ni velká voda protrženým železničním náspem, který dosud odděloval dvě obří jezera. Hejtman Jihomoravského kraje už odpoledne nařídil evakuaci. S obavami sledují lidé také hladinu Labe. Hřensko se ocitlo pod vodou a rozvodněná řeka vyhnala tisícovku obyvatel z Křešic na Litoměřicku z jejich domovů.

|Adam Pražák |Sport

Hokejisté Slavie mají v semifinále mečbol

Jediné vítězství a hráči pražské Slavie se mohou radovat z postupu do finále hokejové Tipsport extraligy. Ve čtvrtém semifinálovém duelu porazili soky z Českých Budějovic a v sérii hrané na čtyři vítězné zápasy se ujali vedení 3:1.

|Sport

Brňanky vyhrály Euroligu

Brněnské basketbalistky poprvé v historii vyhrály Evropskou ligu. V domácím prostředí porazily ve finále turnaje Final four obhájkyně titulu z ruské Samary 68:54 a při šesté účasti v závěrečném turnaji konečně dosáhly na vrchol. V nesmírně tvrdém a bojovném utkání zvládly české mistryně poslední čtvrtinu, v níž zazářila Američanka Nykesha Salesová, autorka šestnácti bodů.

|Josef Suk, Blanka Mazalová, Renáta Prátová, Martin Hromádka, Marie Hovadíková |Zprávy z domova

Voda z protržené hráze zaplavila části Olomouce

Povodeň nepřestává ohrožovat lidi na mnoha místech republiky. Valící se voda působí největší problémy na Moravě kolem Olomouce a Litovle. V Horce nad Moravou se v noci protrhla nově vybudovaná hráz, voda se přiřítila na stotisícovou Olomouc a zaplavila části Chomoutov a Černovír. Město vyzvalo k evakuaci tisíce obyvatel. Kritická situace trvá i na dolním toku Labe.

|Veronika Malá, Martin Hromádka |Zprávy z domova

Stát nesplnil sliby po povodních 2002, tvrdí hejtmani

Hejtmani krajů, které sužují rozsáhlé záplavy, dnes kritizovali přístup státu při budování protipovodňových zábran. Vláda podle nich nesplnila své sliby po povodních v roce 2002 a poskytla jen zlomek peněz, které byly potřeba pro účinnější ochranu před nynější přírodní pohromou.

|Adam Pražák |Sport

Enge vyhrál v Šanghaji A1 Grand Prix

Český jezdec Tomáš Enge vyhrál hlavní závod A1 Grand Prix v Šanghaji. Na závěr premiérového ročníku formulové série národů tak získal pro Českou republiku první triumf. V konečném pořadí skončil národní tým dvanáctý.

|Jaromír Marek |Zprávy ze světa

Týden ve světě 26. března-2. dubna

Uplynulý týden se volilo v Izraeli a na Ukrajině, dramatické dozvuky voleb přicházely z Běloruska. Francií dál zmítaly protesty proti plánu na snížení nezaměstnanosti. Palestinský kabinet složený z členů radikálního hnutí Hamás se chopil vlády. Polsko má nový skandál kvůli vyznamenání bývalého prezidenta Jaruzelského.

|Adam Pražák |Sport

Thornton se v NHL neprosadil, Jágr drží náskok v tabulce produktivity

Ani v druhém utkání proti Phoenixu za sebou nedokázal hokejista Joe Thornton ze San Jose bodovat a ztrácí na Jaromíra Jágra v čele kanadského bodování NHL osm bodů. Kanaďan má oproti českému útočníkovi New Yorku Rangers už pouze jeden zápas k dobru. Úřadující mistr světa Jágr tak útočí na svou šestou Art Ross Trophy a zároveň premiérovou Maurice Richard Trophy pro nejlepšího střelce - v tabulce kanonýrů má čtyřgólový náskok před Alexandrem Ovečkinem. Ani v druhém utkání proti Phoenixu za sebou nedokázal hokejista Joe Thornton ze San Jose bodovat a ztrácí na Jaromíra Jágra v čele kanadského bodování NHL osm bodů.

|Sport

Na střídačce s Michalem Novotným

Na pomyslnou střídačku v pravidelném pořadu Radiožurnálu usedl tentokráte snowboardista Michal Novotný. Pětadvacetiletý olympionik a vítěz letošního finále Světového poháru ve snowboardcrossu odpovídal na otázky posluchačů v éteru a poté i prostřednictvím rozhlasového chatu. Jeho záznam naleznete zde.

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru