Archiv | zprávy ze dne 3. června 2006

|Milan Kopp |Zprávy z domova

Jak lidé rozhodovali v krajích

ODS vyhrála po deseti letech volby do Poslanecké sněmovny, získala rekordních 35,38 procenta hlasů. Vládní ČSSD volilo 32,32 procenta lidí, KSČM 12,81 procenta. KDU-ČSL volilo 7,22 procenta občanů a Stranu zelených 6,29 procenta voličů.

|Milan Kopp, Lenka Šumová |Zprávy z domova

Prezident šokován výroky předsedy ČSSD o průběhu voleb

Prezident Václav Klaus je šokován výroky premiéra a šéfa ČSSD Jiřího Paroubka, který podle něj neunesl porážku. Klaus novinářům řekl, že nedopustí zpochybňování svobodného rozhodnutí občanů. Věří, že Paroubkovy výroky nejsou stanoviskem celé ČSSD, a jak zopakoval, v pondělí začne jednat o nové vládě s ODS jako vítězi voleb.

|Milan Kopp, Dušan Valenta, Lenka Šumová, Milada Richterová, Lucie Weissová |Zprávy z domova

Ve sněmovních volbách zvítězila ODS

Volby do Poslanecké sněmovny vyhrála po deseti letech Občanská demokratická strana, ale není zřejmé, zda bude i vládnout. Před sečtením výsledků z posledních okrsků, zejména v Jihočeském kraji, ale není jisté, zda si levicové strany ve Sněmovně udržely většinu, nebo obsadí přesně polovinu poslaneckých křesel. Kromě ODS, ČSSD a KSČM bude mít ve Sněmovně zastoupení ještě KDU-ČSL a Strana zelených. Dosud vládní US-DEU zcela propadla. Těsný výsledek voleb ale naznačil, že povolební jednání nebudou vůbec jednoduchá. Premiér a předseda ČSSD Jiří Paroubek platnost voleb dokonce nepřímo zpochybnil.

|Miroslav Bureš |Sport

Národní tým porazil před šampionátem Trinidad a Tobago 3:0

Vítěznou generálku před světovým šampionátem si užila česká fotbalová reprezentace. V pražském duelu porazila tým Trinidadu a Tobaga lehce 3:0. Všechny góly padly v první půli: dva dal Jan Koller, třetí Pavel Nedvěd. Byl to milý dárek trenéru Karlu Brücknerovi, který vedl reprezentaci v jubilejním 50. utkání.

|Alexandr Pícha |Zprávy ze světa

Čeští voliči v USA hlasovali výrazně vpravo

Podstatně jinak než lidé v České republice volili do Poslanecké sněmovny čeští občané ve Spojených státech. Vyslovili se hlavně pro pravicovější strany, hranici 5 procent naproti tomu v Americe zdaleka nepřekročili komunisté. Přímo ve Spojených státech volby sledoval zpravodaj Českého rozhlasu Alexandr Pícha.

|Milan Kopp, Marie Matúšů |Zprávy z domova

Zpřesněné volební odhady naznačují vítězství pravice

Úderem čtrnácté hodiny se uzavřely volební místnosti v celé republice a v pořadí čtvrté volby do Poslanecké sněmovny v historii České republiky tak oficiálně skončily. Podle volebních komisařů k nim letos přišlo více voličů než před čtyřmi lety. Česká televize zveřejnila v 16 hodin zpřesněné odhady výsledku voleb. Podle nich by se nejsilnější stranou v Poslanecké sněmovně stala ODS se ziskem 37 procent hlasů. Sčítání hlasů můžete on-line sledovat ve speciálu www.rozhlas.cz/volby.

|Dušan Valenta |Zprávy z domova

Týden v Česku 27. května - 3. června

Speciální tým čtyř kriminalistů bude ověřovat důvěrnou zprávu, kterou zveřejnil šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jan Kubice. Nezávisle na policii má pracovat ještě jedna analytická skupina na Vrchním státním zastupitelství. Jsou tu volby 2006. Jaké jsou tyto volby z trochu netradičního pohledu - pohledu sázkových kanceláří? Vláda schválila návrh ministra pro místní rozvoj, aby se usnadnilo získání dotace na opravy panelových domů. Ústecký kraj získal ve spolupráci s agenturou Czechinvest významného investora. Japonská společnost IPS Alpha chce v Česku vybudovat továrnu na výrobu LCD displejů. Po dlouhé těžké nemoci zemřel člen činohry Národního divadla Boris Rösner. Bylo mu 55 let. To jsou některá z témat, kterých si všímá pořad Týden v Česku.

|Milada Richterová, Marika Táborská, Martina Vodičková, Michal Záboj, Marie Matúšů, Zdeněk Novák |Zprávy z domova

Voliči v Česku i dnes rozhodují o složení Poslanecké sněmovny a budoucí vlády

V českých městech a obcích se po noční přestávce znovu otevřely volební místnosti. Voliči, kteří nehlasovali včera, mají ještě čas do 14 hodin, aby některému z kandidujících uskupení pomohli do Poslanecké sněmovny. Svým hlasem ovlivní i složení příští vlády. První volební den se vyznačoval poměrně vysokou účastí. Členové volebních komisí odhadují, že přišlo více lidí než při minulých parlamentních volbách.

|Jitka Malá, Soňa Marešová |Zprávy ze světa

Zahraniční tisk o českých volbách

Karty na povolební český guláš jsou rozdány, píší v souvislosti s parlamentními volbami v České republice slovenské Hospodárske noviny. Po volební kampani plné pomluv, které dominovala obvinění z korupce na obou stranách, teď v České republice vládnoucí sociální demokraté bojují o své třetí funkční období, informuje dnes mezinárodní deník International Herald Tribune. Liberální švýcarská drogová politika se vyplácí, konstatuje britský deník Daily Telegraph.

|Jiří Hošek |Zprávy ze světa

Němečtí lékaři z fakultních nemocnic pokračují ve stávce

Lékaři některých fakultních nemocnic v Německu sáhli k dalšímu zostření protestů. Po týdnu stávek měli v příštích sedmi dnech normálně pracovat, čtyři univerzitní kliniky v Bádensku-Württembersku a dvě v Mnichově se ale v protestech rozhodly pokračovat. Hlavním požadavkem lékařů zůstává třicetiprocentní zvýšení platů.

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru