Archiv | zprávy ze dne 3. září 2006

|Sport

Hokejisté na libereckém turnaji skončili poslední

Hokejisté České republiky prohráli v závěrečném utkání turnaje o Pohár České pojišťovny v Liberci s Ruskem 3:4 a skončili se dvěma body na posledním čtvrtém místě. Rusové ztratili jediný bod a připsali si celkový triumf. Druhé místo obsadili díky lepšímu vzájemnému zápasu při shodném počtu bodů se Švédskem Finové.

|Milan Kocourek |Zprávy ze světa

V Británii stále pokračuje vyšetřování okolností tragické smrti princezny Diany

Vyšetřování příčin tragické smrti princezny Diany, která zahynula při autonehodě v Paříži před devíti lety, nově povede zasloužila britská soudkyně Elizabeth Butler-Slossová. Dianin komorník Paul Burrell mezitím vydal novou knihu, v níž přináší svědectví o posledním daru, který princezna dostala od svého milence Dodiho al-Fayeda.

|Naděžda Hávová, Ondřej Černý, Štěpánka Martanová, Vilém Janouš |Zprávy z domova

Do konce vlády ČSSD zbývají už jen hodiny

Už jen hodiny do konce zbývají vládě pod vedením sociální demokracie. Zítra převezmou ministerské posty členové týmu Mirka Topolánka. Do funkcí by je na Pražském hradě měl jmenovat prezident republiky Václav Klaus. Premiér Paroubek si ovšem myslí, že se s funkcí neloučí nadlouho.

|Pavel Novák |Zprávy ze světa

Řecká Patra je letos evropským městem kultury

Evropské město kultury. Rada Evropské unie vyhlašuje od roku 1999 jedno nebo více měst starého kontinentu kulturní metropolí. Možná si ještě vzpomínáte na rok 2000, kdy bylo výjimečně evropských měst kultury několik. Vedle Prahy to byly například Brusel, Avignon, Helsinky nebo Krakov. Letos je evropským městem kultury třetí největší řecké město Patra. Co bylo v programu jeho kulturního roku a co svým obyvatelům i návštěvníkům ještě nabídne, to na místě zjišťoval redaktor Pavel Novák.

|Adam Weiss |Zprávy ze světa

Sonda SMART se roztříštila o povrch Měsíce

Evropská sonda SMART-1 vyslaná k Měsíci ukončila tříletou misi. Jejím úkolem bylo zjistit něco o původu zemského satelitu a hlavně vyzkoušet úsporný motor na iontový pohon. Sonda urazila sto miliónů kilometrů a spotřebovala přitom jen 50 litrů paliva.

|Robert Mikoláš |Zprávy ze světa

Severokorejci se údajně chystají na další raketové zkoušky

Severní Korea se údajně chystá na další raketové zkoušky. Informaci přinesla jihokorejská média, podle kterých byl v posledních hodinách zaznamenán na severokorejské raketové základně podezřelý pohyb vozidel a zvýšená činnost posádky. Pchjongjang přitom provedl testy svých střel včetně rakety dlouhého doletu na začátku července, zkoušky ale odsoudila Rada bezpečnosti OSN.

|Lenka Kabrhelová |Zprávy ze světa

Týden ve světě 27. srpna - 3. září

Írán nesplnil ultimátum Rady bezpečnosti OSN, která ho vyzývala, aby se do konce srpna vzdal technologie na obohacování uranu. Íránští představitelé jsou ale podle svého tvrzení ochotni o svých jaderných aktivitách dále vyjednávat. Do Libanonu dorazily první jednotky mezinárodních mírových sil. K široké podpoře příměří v Libanonu se během své cesty po Blízkém východě snažil získat generální tajemník OSN Kofi Annan. Kalifornie zavede s největší pravděpodobností jako první americký stát přísnou legislativu stanovující limity pro vypouštění emisí skleníkových plynů. Nové zákony prosadila Demokratická strana s pomocí republikánského guvernéra Arnolda Schwarzeneggera. Slovensko čelí kritice kvůli útokům tamních nacionalistů na příslušníky maďarské menšiny. Maďarsko vyzvalo slovenského premiéra Roberta Fica, aby všechny projevy nenávisti vůči slovenským Maďarům rázně odsoudil. To jsou události, které podrobněji rozebírá pořad Týden ve světě.

|Naděžda Hávová |Zprávy z domova

Opilý řidič vjel v Plzni na nástupní ostrůvek

Opilý řidič vjel včera na nástupní ostrůvek na největší křižovatce v Plzni U Práce, kde prorazil zábradlí. Na zastávce nebyl nikdo zraněn, jen řidič utrpěl lehké zranění. Jde už o druhou kolizi na zastávce MHD v Plzni v tomto týdnu.

|Jaromír Janev |Zprávy ze světa

Šéf OSN se pokusí přesvědčit Írán, aby přistoupil na ultimátum

Irán má dalších 14 dní na to, aby zastavil obohacování uranu. Ministři EU totiž soudí, že je nutné před uvalením sankcí vyčerpat všechny diplomatické možnosti. Přesvědčit prezidenta Ahmadínežáda, aby přistoupil na ultimátum Rady bezpečnosti se dnes v Teheránu znovu pokusí generální tajemník OSN Kofi Annan. Írán ale dál obhajuje svůj jaderný program a vyjednává co nejvýhodnější podmínky. Slíbil však spolupráci při řešení konfliktu mezi Izraelem a šíitským hnutím Hizballáh.

|Jan Šmíd, Jaromír Janev, Vilém Janouš |Zprávy ze světa

Do Libanonu by měly dorazit francouzské jednotky

Do Libanonu přijíždějí další vojáci. Mírové jednotky OSN se včera rozšířily o 800 členů z Itálie. Dnes by je měli následovat Francouzi ze základny v Toulonu. Postupně bude v horké oblasti mezi Izraelem a Libanonem hlídkovat 15 tisíc vojáků mezinárodních jednotek. Nejvíce jich budou mít Italové. Francie bude mít právě po Italech v Libanonu druhé největší zastoupení.

|Marika Táborská, Adam Weiss |Zprávy ze světa

EU dala Teheránu další čas na vyjednávání o jaderném programu

Evropská unie poskytla Íránu další čas na vyjednávání o jaderném programu. Ministři zahraničí pětadvacítky se na schůzce ve Finsku shodli, že sankce jsou stále ve hře, ale nejprve je potřeba vyčerpat všechny diplomatické možnosti. Ve čtvrtek vypršelo ultimátum OSN, které požadovalo, aby Teherán přestal s obohacováním uranu.

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru