Archiv | zprávy ze dne 16. září 2007

|Marie Matúšů, Kateřina Marková |Zprávy ze světa

V řeckých parlamentních volbách zřejmě zvítězí dosud vládnoucí pravice

Přesně v sedm hodin se dnes v Řecku uzavřely volební místnosti. Skoro deset milionů voličů mělo možnost podpořit v předčasných volbách jednotlivé strany a kandidáty do poslanecké sněmovny. Volební účast je v Řecku povinná a tak k urnám vyrazili i obyvatelé v oblastech, které nedávno postihly katastrofální požáry. Po sečtení zhruba jedné třetiny okrsků vede pravicová Nová demokracie premiéra Kostase Karamanlise, která by měla získat 44 procent hlasů, což by jí podle agentury Reuters umožňovalo vytvořit vládu. Příznivci Nové demokracie zaplavili ulice Soluně a Atén a bouřlivě oslavují.

|Robert Mikoláš, Martin Hromádka, Marie Matúšů |Zprávy ze světa

Při leteckém neštěstí v Thajsku zahynulo 88 lidí

Havárie letadla v Thajsku si podle místních představitelů vyžádala nejméně 88 obětí, dalších 42 lidí bylo zraněno. Stroj nízkonákladové společnosti One Two Go letící z metropole Bankgoku na ostrov Phuket se při přistávacím manévru dostal mimo dráhu, narazil do stromů a začal hořet. Na palubě bylo celkem 130 pasažérů a 5 členů posádky. Thajská televize uvedla, že nejméně polovina cestujících byli cizinci, většinou z Evropy. Češi mezi nimi zřejmě nebyli.

|Vojtěch Bidrman |Sport

Liberec a Zlín dál suverénní, Pardubice podruhé prohrály

Hokejová Sparta se v novém ročníku extraligy představila poprvé před svými fanoušky a dokázala rychle zapomenout na těsnou prohru ze Zlína, když porazila Litvínov 4:2. Ve zbylých zápasech druhého kola O2 extraligy si Karlovy Vary poradily po samostatných nájezdech s Třincem 1:0, České Budějovice s Plzní 3:1, Znojmo zdolalo Pardubice 4:3, Vítkovice podlehly Liberci 1:2 stejně jako Ústí pražské Slavii a Kladno nestačilo na Zlín 1:4. Právě Zlín je spolu s Libercem jediný tým, který zůstavá v tabulce bez bodové ztráty, 5 bodů mají na kontě Karlovy Vary a Slavia, bez bodu jsou Pardubice a nováček z Ústí.

|Jiří Hošek |Sport

Jackpot Zlaté ligy si rozdělily Richardsová a Isinbajevová

Milion dolarů ve zlatě, hlavní cenu šestidílného seriálu nejprestižnějších atletických mítinků, si rozdělily ruská tyčkařka Isinbajevová a americká čtvrtkařka Richardsová. Rozhodl o tom závěrečný podnik Zlaté ligy v Berlíně. Sanya Richardsová dokázala zlatý jackpot získat už druhým rokem po sobě a částečně dala zapomenout na svou neúčast na světovém šampionátu v Japonsku. V Berlíně znovu triumfovala s obrovským náskokem a navíc v nejlepším letošním čase 49,27. Isinbajevová se v tyčce přenesla přes 482 centimetrů a neúspěšně atakovala i vlastní světový rekord o dvacet centimetrů výše. Naše Kateřina Baďurová skončila pátá. První tři oštěpařky mistrovství světa si rozdělily medaile i v Berlíně a vtěsnaly se přitom do pouhých devíti centimetrů. Barboře Špotákové vrátila ósackou porážku domácí Obergföllová.

|Vojtěch Bidrman |Sport

Teplice porazily Spartu, málem došlo k bitce

Fotbalisté Teplic porazili v duelu šestého ligového kola Spartu 2:1. Obhájce titulu měl hlavně v úvodu utkání drtivý tlak, ale tak jako v následujících minutách ho srážela špatná produktivita. Vynikající utkání pošpinil jeho závěr. Po nepotrestané ruce domácího záložníka Verbíře byli na tribunu vykázání oba trenéři Sparty Bílek a Siegl, červenou kartu uviděl už vystřídaný sparťanský záložník Abrahám a vyloučený stoper Řepka cestou do kabin napadl pořadatele i kameramana. V dalších duelech remizovala Mladá Boleslav s Mostem 1:1 stejně jako Žižkov s Libercem, Kladno rozstřílelo České Budějovice 5:1 a Jablonec hrál s Bohemians 0:0. Ligu vede Slavia s 16 body, Teplice ztrácejí bod, ale mají utkání v Brně k dobru. Třetí Ostrava má 14, čtvrtá Sparta 13 bodů, poslední zůstává dvoubodový Liberec.

|Jaroslav Skalický, Katarína Brezovská |Zprávy z domova

O odvolání Dany Kuchtové se rozhodne příští týden, sama rezignovat nehodlá

O setrvání Dany Kuchtové v křesle ministryně školství se rozhodne pravděpodobně v příštích několika dnech. Pokud se šéfce resortu podaří do pondělí odstranit problémy spojené s čerpáním peněz na vědu z evropských fondů, ve vládě zůstane. Pokud ne, v kabinetu pravděpodobně skončí. Vyplynulo to z vyjádření předsedy Strany zelených a vicepremiéra Martina Bursíka v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Dana Kuchtová ale zřejmě rezignovat nehodlá.

|Lenka Rákosová, Marie Matúšů |Zprávy z domova

Ďáblova bible dorazila do Klementina za přísných bezpečnostních opatření

Vzácná Ďáblova bible, kterou za třicetileté války odvezla z českých zemí švédská vojska, se na několik měsíců vrátila do Prahy. Největší rukopisná kniha světa z přelomu dvanáctého a třináctého století se nyní bude v sídle Národní knihovny několik dní aklimatizovat. Poté knihu přemístí do speciální trezorové místnosti, kde si ji budou moci návštěvníci Klementina prohlédnout do 6. ledna. Potom se svazek vrátí do Švédské královské knihovny ve Stockholmu.

|Robert Mikoláš, Martin Hromádka, Marie Matúšů |Zprávy ze světa

Při pádu letadla v Thajsku zahynulo zřejmě 88 lidí

Havárie letadla v Thajsku si podle místních představitelů vyžádala nejméně 88 obětí, mezi nimi jsou i cizinci. Stroj nízkonákladové společnosti One Two Go letící z metropole Bankgoku na ostrov Phuket se při přistávacím manévru dostal mimo dráhu, narazil do stromů a začal hořet. Na palubě bylo celkem 130 pasažérů a 5 členů posádky. Thajská televize uvedla, že nejméně polovina cestujících byli cizinci, většinou z Evropy. Češi mezi nimi zřejmě nebyli.

|Jaromír Janev |Zprávy ze světa

Jemen v období ramadánu

Více než jeden a čtvrt miliardy muslimů na celém světě prožívá posvátný měsíc ramadán. Přes den se zdržují požívání jídla a pití a lidských radostí. Podle islámské víry se tak připravují na boj proti zlu a vciťují se do pocitů nemajetných lidí. Jak prožívají tyto dny obyvatelé Jemenské arabské republiky?

|Ivana Bernáthová, Martin Hromádka |Zprávy ze světa

Požáry sežehnuté Řecko volí nový parlament

V Řecku začaly předčasné parlamentní volby. Vypsal je konzervativní premiér Nové demokracie Kostas Karamanlis, aby mohl podniknout razantní ekonomické reformy. Ještě před katastrofálními srpnovými požáry jeho strana vedla průzkumy veřejného mínění, poslední výsledky už ale ukazují vyrovnaný boj s levicovým Panhelénským socialistickým hnutím PASOK Jorga Papandrea.

|Igor Maňour |Zprávy ze světa

Ledová pokrývka Arktidy ustoupila na nejnižší úroveň

Led v Arktidě ustoupil na nejnižší úroveň od roku 1978, kdy vědci začali sbírat data o arktické kře. Podle nejnovějších satelitních snímků Evropské kosmické agentury (ESA) se tak poprvé plně otevřela legendární severozápadní cesta z Atlantiku do Tichého oceánu, jež bývá celý rok blokována ledem.

|Jiří Hošek, Martin Hromádka |Zprávy ze světa

Jaderný útok je otázkou času, varuje německý ministr

Před teroristickým útokem s použitím jaderné zbraně varoval německý ministr vnitra Wolfgang Schäuble. V rozhovoru pro Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung uvedl, že takový útok je pouze otázkou času. Také nebezpečí atentátů v samotném Německu se necelé dva týdny po rozbití nebezpečné teroristické buňky podle ministra nezmenšilo.

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru