Archiv | zprávy ze dne 22. února 2008

|Miroslav Panuška, Martin Ježek |Zprávy ze světa

Srbské protesty se přesunuly z Bělehradu do Mitrovice

Policie Organizace spojených národů rozehnala srbské demonstranty v Kosovské Mitrovici. Pět tisíc lidí tam protestovalo proti vyhlášené nezávislosti provincie Kosovo. Při demonstraci se pokusili přejít most přes řeku Ibar, která toto správní středisko severního Kosova dělí na srbskou a albánskou část. Policisté proti nim vypálili slzný plyn. Policie OSN a velení sil KFOR teď posilují své jednotky v Kosovské Mitrovici.

|Jiří Hošek, Marika Táborská |Zprávy ze světa

Turecké jednotky překročily hranice s Irákem

Turecká armáda vstoupila do severního Iráku, aby zlikvidovala kurdské separatisty. Ti se tam ukrývají a podnikají výpady na turecké území. Zatím není jasný rozsah operace. Čísla se liší od několika stovek až do deseti tisíc vojáků.

|Robert Mikoláš, Marika Táborská |Zprávy ze světa

Čínská vláda bude farmářům kompenzovat škody způsobené kalamitou

Čínští farmáři dostanou pomoc ve výši 150 miliard korun. Vláda jim tak chce kompenzovat škody způsobené nejhorší sněhovou kalamitou za posledních padesát, v některých oblastech země dokonce za 100 let. V nejpostiženějších provinciích v centrální, jižní a východní Číně byla prakticky zničena veškerá zemědělská produkce a uhynula i většina chovaných zvířat:

|Miroslav Panuška, Martin Ježek |Zprávy ze světa

Srbská policie už víc chrání zahraniční mise v Bělehradě

Rada bezpečnosti OSN ostře odsoudila útoky mladých vandalů na zahraniční velvyslanectví v srbské metropoli Bělehradě. Rozpravu o incidentech, které propukly po poměrně pokojném shromáždění proti vyhlášení nezávislosti Kosova, iniciovaly Spojené státy americké. Rada upozornila Srbsko, že je jeho povinností zastupitelské úřady chránit. Po střetech demonstrantů s policií, vypalování velvyslanectví západních států a rabování obchodů teď hlídají centrum hlavního města zesílené hlídky policie.

|Martin Dorazín |Zprávy ze světa

Polsko-americká jednání o protiraketovém štítu údajně uvázla na mrtvém bodě

Deník Gazeta Wyborcza na titulní stránce informuje, že se polsko-americké rozhovory dostaly na pokraj krachu. Odvolává se přitom na několik zdrojů. Přímým důkazem má být to, že polská strana zrušila konzultace s Američany plánované na dnešek. Spojené státy údajně nechtějí splnit polské požadavky na modernizaci armády a konkrétně na rakety Patriot, které by měly chránit polský vzdušný prostor.

|Miroslav Panuška, Martin Ježek |Zprávy ze světa

Násilnosti v Bělehradu - rozbuškou je samostatnost Kosova

Po střetech demonstrantů s policií, vypalování velvyslanectví západních států a rabování obchodů v hlavním městě Srbska hlídají centrum metropole zesílené hlídky policie. Do ničení a rabování se pustil velký dav mladíků po stotisícovém protestním shromáždění v Bělehradu proti vyhlášení nezávislosti Kosova. Demonstranti nejdřív zapálili konzulární oddělení velvyslanectví Spojených států. Tam uhořel zřejmě jeden z nich. Na místě incidentu totiž hasiči a policisté našli sežehlé tělo, pravděpodobně jednoho z rabujících mladíků. Protestující Srbové zaútočili i na ambasády Německa, Chorvatska, Británie, Turecka a Bosny. Velvyslanectví České republiky také stojí nedaleko míst nedělních nepokojů, ale zůstalo ušetřeno.

|Veronika Malá, Miroslav Panuška |Zprávy z domova

Policie vyšetřuje údajné uplácení při prezidentské volbě

Kauza předsedy senátorského klubu Sdružení nezávislých kandidátů - Evropští demokraté Josefa Novotného pokračuje. Obvodní státní zástupkyně pro Prahu 1 Šárka Pokorná totiž uložila policii, aby zahájila vyšetřování pro podezření z podplácení v případu údajné nabídky dvoumilionového úplatku při prezidentské volbě. Senátor podal trestní oznámení pět dní poté, co prý dostal na Pražském hradě nabídku dvou milionů korun za hlas pro Václava Klause. Novotný tvrdí, že mu měl peníze nabídnout některý senátor ODS před druhým kolem první prezidentské volby. Jméno dotyčného ale odmítl zveřejnit, řekl jen, že byl z Moravy. Protikorupčnímu útvaru policie jména sdělil. Médiím pak Novotný neřekl, jestli by to mohli být Vítězslav Jonáš, Vlastimil Sehnal nebo Richard Svoboda. Všichni tři senátoři ODS ale odmítli, že by se Novotného pokusili uplatit nebo mu vyhrožovat.

|Miroslav Panuška, Martin Ježek |Zprávy ze světa

Bělehrad: Mrtvý srbský demonstrant, zapálené velvyslanectví USA

Vandalismus v centru srbské metropole Bělehradu si vyžádal jednoho mrtvého a stovku zraněných. Mezi nimi jsou dvě desítky policistů a také několik žurnalistů. Do rabování se pustil velký dav mladíků po stotisícovém protestním shromáždění proti nezávislosti Kosova. Demonstranti nejdřív zapálili konzulární oddělení velvyslanectví Spojených států. Tam uhořel pravděpodobně jeden z nich. Terčem protestujících Srbů se staly i ambasády Německa, Chorvatska, Británie, Turecka a Bosny. Velvyslanectví České republiky je blízko dějiště nedělních nepokojů, ale zůstalo ušetřeno.

|Ondřej Kapic |Zprávy z domova

Zaměstnavatelé i odboráři jsou proti zrušení stravenek

Vláda bude v pondělí probírat možnost zrušit daňové zvýhodnění takzvaných stravenek. Návrh skupiny poslanců podepsal i premiér Mirek Topolánek a ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas. Zdůvodňují to snahou zjednodušit daňový systém. S plánem zrušit daňové zvýhodnění ale nesouhlasí ani zaměstnanci - reprezentovaní odbory, ani zaměstnavatelé.

|Jiří Hošek |Ekonomika

Němci stávkují za vyšší mzdy

Zaměstnanci veřejných služeb v sousedním Německu dál stupňují své protesty. Dnes má vlna výstražných stávek zasáhnout hlavně lidi dojíždějící do zaměstnání. Odborový svaz žádá pro bezmála jeden a půl miliónu zaměstnanců razantní zvýšení mezd.

|Miroslav Panuška, Martin Ježek |Zprávy ze světa

Bouřlivé protesty Srbů proti odtržení Kosova pokračují

Rozsáhlému rabování v srbské metropoli Bělehradu předcházel asi dvousettisícový původně poklidný mítink proti nezávislosti bývalé provincie Kosova. Vandalismus v centru Bělehradu si vyžádal jednoho mrtvého a stovku zraněných. K úrazu přišly asi dvě desítky policistů a několik novinářů. Demonstranti zapálili konzulární oddělení velvyslanectví Spojených států. Tam uhořel s největší pravděpodobností jeden z protestujících.

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru