Archiv | zprávy ze dne 10. března 2008

|Věra Pfeifferová |Zprávy z domova

Poslanci KDU-ČSL iniciovali veřejnou diskuzi o druhé etapě zdravotnické reformy

V budově Poslanecké sněmovny se dnes poprvé veřejně diskutovalo o druhé etapě zdravotní reformy. Náměstci ministra zdravotnictví prezentovali sedm zákonů, které změní mimo jiné právní formu fakultních nemocnic a povedou k privatizaci zdravotních pojišťoven. Právě ty nejvíc kritizuje nejen opozice, ale i koaliční lidovci. Ti také - respektive jejich poslanecký klub, setkání zástupců ministerstva zdravotnictví a veřejnosti připravili.

|Květa Moravcová |Zprávy z domova

Ministr zdravotnictví odmítá rušit regulační poplatky u dětí a důchodců

Ministr Tomáš Julínek trvá na svém - regulační poplatky u dětí do 18 let a seniorů zůstanou. S nápadem na případnou úpravu první vlny zdravotnické reformy přišli před časem lidovci a zelení, ODS o tom ale nechce ani slyšet. Podle ministra zdravotnictví Tomáše Julínka lze případné změny provést až po půl roce, kdy se vyhodnotí, jaký dopad reforma na některé pacienty má.

|Václava Marešová, Miroslav Panuška |Zprávy z domova

Vláda schválila zvýšení důchodů o necelých pět set korun - podle opozice je to málo

Penzisté by si mohli od srpna finančně polepšit. Vláda podpořila návrh, který počítá s mimořádným růstem penzí. Reaguje tak na inflaci, která v lednu meziročně zvýšila ceny o sedm a půl procenta. Důchody by měly stoupnout o čtyři sta šedesát pět korun. Opoziční ČSSD prosazovala pro penzisty mimořádný důchod ve výši šesti tisíc korun. Podle ministra Petra Nečase by se ale mohl penzijní systém dostat do schodku.

|Lenka Rákosová, Miroslav Panuška |Zprávy z domova

Zemřel Radovan Lukavský

Nestor českého divadelnictví, herec Radovan Lukavský zemřel po těžké nemoci ve věku 88 let. Patří mu od roku 1996 Cena Thálie za celoživotní přínos divadlu. V roce 2000 mu prezident Václav Havel udělil medaili Za zásluhy. Ještě krátce předtím, než byl převezen do Vinohradské nemocnice v Praze, zkoušel s režisérem Janem Nebeským malou roli žebráka v inscenaci Moliérova Dona Juana - premiéru uvede česká první scéna ve čtvrtek.

| sportovní reportéři |Sport

Souboj fotbalových fanoušků - 20. kolo

V čele soutěže Radiožurnálu o nejlepší tábor fotbalových fanoušků zůstávají příznivci ostravského Baníku. Na druhé fandy pražských Bohemians mají stále tříbodový náskok. Zvětšit se jim ho nepodařilo, i když na Slavii přišlo na Bazaly více než 16 tisíc diváků, kteří navodili na české poměry výtečnou atmosféru. Na rozdíl od Klokanů, kteří tentokrát proti Jablonci působili oproti svému standardu vlažně a v závěru svému týmu vůbec nepomohli. Baníkovci ale hodnotu svého představení snížili hrátkami se zakázanou pyrotechnikou.

|Pavel Novák, Miroslav Panuška |Zprávy ze světa

Možný bezvízový režim USA pro Česko dál zajímá Evropu

Velmi živá debata o vyjednávání České republiky se Spojenými státy o bezvízovém režimu se rozpoutala na schůzce ministrů zahraničí zemí Evropské unie v Bruselu. Na poradu o vízech se s naší delegací sešli zástupci Polska, dalších států střední Evropy, Pobaltí a i některých jiných zemí. O velmi bouřlivé diskusi ohledně našeho samostatného postupu řekl Radiožurnálu šéf české delegace, vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra.

|Jiří Hošek |Zprávy ze světa

Německá SPD v Hesensku prochází vážnou krizí

I více než měsíc po zemských volbách zůstává otázkou, kdo bude vládnout v německé spolkové zemi Hesensko. Koaliční "námluvy" mezi sociální demokracii a postkomunisty způsobily vážnou krizi v SPD. Ta vedla dokonce k úvahám o odstoupení šéfa druhé nejsilnější strany Kurta Becka.

|Miroslav Panuška, Martin Ježek |Zprávy ze světa

Srbská vláda podala demisi kvůli Kosovu

Srbská vláda definitivně podala demisi. Ministerská sestava premiéra Vojislava Koštunici se do krize dostala v momentě, kdy žádal schválení rezoluce o Kosovu a integraci země do Evropské unie. Ministři se nemohli shodnout, jestli Srbsko může do unie vstupovat bez Kosova a nebo ne. Vydali pak prohlášení, podle kterého současná srbská koaliční vláda nemá jednotnou a společnou politiku, a proto nemůže dál vykonávat svou funkci.

|Jitka Hanžlová, Miroslav Panuška |Ekonomika

Inflace v Česku zpomaluje, ale dál je vysoká

Inflace u nás sice zpomaluje, ale zůstává stále vysoká. Podle aktuálních údajů Českého statistického úřadu stouply v únoru spotřebitelské ceny o 7,5 %. Tedy stejně jako v lednu. Meziměsíčně stoupla v únoru cenová hladina o 3 desetiny procenta. Během roku by ale mohla inflace začít zpomalovat, protože už teď se snižuje růst cen potravin - myslí si analytik Raiffeisenbank Michal Brožek.

|Pavel Otto, Miroslav Panuška |Zprávy z domova

Senioři by mohli ještě letos dostat přidáno

Necelých pět set korun navíc by ještě v letošním roce mohli každý měsíc pobírat čeští senioři. Počítá s tím návrh novely zákona o důchodovém pojištění, který dnes schválila vláda. Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas navrhl, aby bylo možné důchody mimořádně zvyšovat už při růstu cen o pět procent. Teď je hranice desetiprocentní. Jestliže by se zákon podle Nečase nezměnil, nemohl by kabinet ještě letos penzistům po nečekaně vysokém zvýšení cen přidat. Konkrétně by měli v průměru dostat o 465 korun víc.

|Tomáš Medek, Miroslav Panuška |Ekonomika

Nezaměstnanost v Česku klesla pod šest procent

Nezaměstnanost u nás se v únoru snížila na 5,9 %. Oznámilo ministerstvo práce a sociálních věcí. Počet lidí bez práce v České republice je aktuálně 330 000. Nezaměstnanost u nás tedy klesla o plných 92 000 lidí za uplynulý rok. Nejvíc lidí bez práce je v okresech Most - 15 % a Karviná - 13 %. Nejnižší míru nezaměstnanosti má okres Praha-východ - 1,7 %. Rekordní je počet volných pracovních míst, úřady jich v celé republice evidovaly 150 000.

|Robert Mikoláš, Marika Táborská |Zprávy ze světa

Tibeťané si připomínají výročí protičínského povstání

Tibeťané si připomínají výročí neúspěšného protičínského povstání a odchod dalajlámy do exilu před 49 lety. U této příležitosti dnes zahajují protestní pochod, při kterém chtějí překročit indicko-tibetské hranice. Žádají také mírové řešení tibetské otázky v souvislosti s konáním olympijských her v Číně. Peking vyslal vojska do Tibetu v roce 1950, při povstání o 9 let později zabily čínské jednotky na 80 tisíc lidí, sám dalajláma uprchl do exilu v Indii.

|Jana Zemanová, Lucie Toraková, Miroslav Panuška |Zprávy z domova

Václav Klaus nebude bránit návratu Jiřího Čunka do vlády

Pokud premiér Mirek Topolánek navrhne prezidentovi opětovné jmenování předsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka ministrem, Václav Klaus to bude respektovat. Potvrdil to dnes ráno v České televizi: "Předpokládám, že to (premiér Topolánek - pozn. iŽurnálu) zvažuje se všemi ohledy doleva - doprava, nahoru - dolů. Co to znamená vnitropoliticky, mezinárodně politicky, atd."

|Lucie Toraková, Miroslav Panuška |Zprávy z domova

Nejvyšší kontrolní úřad kárá špatná rozhodnutí státních úřadů a institucí

Chyby při veřejných zakázkách a špatné hospodaření státních úřadů a institucí. To jsou nejčastější prohřešky - mnohdy i s podezřením na spáchání trestného činu - které odhalí Nejvyšší kontrolní úřad. Vláda má dnes na programu některé jeho závěry. Prezident Úřadu František Dohnal Radiožurnálu řekl, že nejvíce se chybuje v oblasti veřejných zakázek. Chyby se opakují také v účetnictví a problémem je podle něj i - jak se říká - zdravý selský rozum.

|Jiří Hošek, Marika Táborská |Ekonomika

Protest německých strojvůdců se podařilo zažehnat

V hodině dvanácté se podařilo odvrátit hrozící neomezenou stávku na německé železnici. Strojvůdci z odborového svazu GDL se s vedením státního dopravce s konečnou platností dohodli na nové tarifní smlouvě. Součástí kompromisu je taky dohoda se dvěma dalšími odborovými organizacemi na německé železnici.

|Marika Táborská, David Koubek |Zprávy ze světa

Španělští socialisté slaví vítězství ve volbách

Španělsku budou i další čtyři roky vládnout socialisté. Strana vedená dosavadním premiérem Josém Luisem Zapaterem získala ve volbách do dolní komory parlamentu 44 procent hlasů. O necelá čtyři procenta tak porazila opoziční konzervativní Lidovou stranu. Obě nejsilnější strany si oproti minulým volbám ve sněmovně polepšily, a to na úkor malých, většinou regionálních politických uskupení.

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru