Archiv | zprávy ze dne 29. března 2008

|Michaela Vetešková, Miroslav Panuška |Zprávy z domova

Ceny Thálie za loňský rok mají své majitele

V pražském Národním divadle byly už po patnácté vyhlášeny umělecké ceny Thálie. Ocenění v činohře získali herci Erik Pardus a Simona Stašová za své mimořádné jevištní výkony v roce 2007. Thálie za celoživotní mistrovství dostali herec Ilja Racek, operní pěvec Václav Zítek a tanečník Jaroslav Čejka. Zvláštní cenu Thálie obdržela za přínos českému divadelnímu umění členka Národního divadla v Praze Vlasta Chramostová.

|Jiří Hošek, Martina Toušková, Miroslav Panuška |Zprávy z domova

Nezapomeňte si přeřídit čas o hodinu napřed!

Přechod na letní čas znamená každoročně jednu kratší noc pro milióny lidí na celém světě - včetně obyvatel České republiky. V následujících dnech tak budeme vstávat vlastně o hodinu dřív než je správně podle Slunce, ještě za šera. Letním časem se budeme řídit až do posledního říjnového víkendu, kdy se s většinou zemí starého kontinentu vrátíme ke středoevropskému času. S nápadem zavedení letního času přišel Američan Benjamin Franklin, který už v roce 1784 poukázal na možnost ušetřit na svíčkách lepším využitím denního světla.

|Vít Pohanka, Tomáš Medek, Miroslav Panuška |Zprávy ze světa

Svátek třešňových květů zkrášluje hlavní město USA

Sídlo amerických federálních úřadů, město Washington na východě Spojených států očekává víc než milion návštěvníků. Důvodem je Svátek třešňových květů, který začíná dnes a bude trvat dva týdny. Jarní slavnosti se v americkém hlavním městě konají touto dobou už skoro celé století.

| Česká televize, Miroslav Panuška |Zprávy z domova

Topolánek a Paroubek: Boj pokračuje

Předseda opoziční ČSSD Jiří Paroubek uvažuje o pokusu vyvolat hlasování o nedůvěře premiérovi Mirku Topolánkovi. Podle něj je předseda vlády unavený a zasloužil by si výměnu. A to i za předpokladu, že by zůstala zachovaná současná vládní koalice ODS, KDU-ČSL a Strany zelených. Jiří Paroubek řekl, že tuto možnost jeho strana zváží příští týden.

|Miroslav Panuška |Zprávy z domova

V brněnském Klokánku zůstane dívka, která na čas utekla

Soud rozhodl, že v brněnském Klokánku zůstane jedenáctiletá Kristýna, která z něj na několik hodin utekla. V zařízení Fondu ohrožených dětí je společně s mladší sestrou kvůli údajnému bití a psychickém týrání ze strany otce. V pondělí se dívky měly podle předcházejícícho rozhodnutí soudu k němu vrátit. Sociální pracovníci se požádali soud o předběžné opatření. Chtějí oddálit předání dětí.

|Tomáš Ouředník, Jakub Šídlo |Zprávy z domova

Lidovci odmítají Julínkův návrh upravující potraty

Zdravotnická reforma, tedy balík sedmi zdravotnických zákonů z dílny ministra zdravotnictví Tomáše Julínka, nebude mít tak snadný život jak se předpokládalo. Stala se totiž předmětem koaličního boje mezi ODS a lidovci. Sporným tématem byly původně regulační poplatky, v posledních dnech se však jablkem sváru stala interrupce.

|Jiří Hošek, Pavel Schrötter |Zprávy ze světa

Německo je před nadcházejícím summitem NATO pod tlakem

Pod nepříjemný tlak aliančních spojenců se před nadcházejícím summitem NATO v Bukurešti dostalo Německo. Ten se týká dalšího působení německých vojáků v Afghánistánu i postoje Berlína vůči dalšímu rozšiřování Severoatlantické aliance. Spolková vláda má pochybnosti o vstupních ambicích Gruzie a Ukrajiny.

|Věra Pfeifferová, Miroslav Panuška |Zprávy z domova

Ostré vystoupení premiéra proti partnerům v tripartitě

Páteční jednání tripartity skončilo ještě dřív, než začalo. Premiér Mirek Topolánek se pustil do odborářů za to, že bojují za zachování daňových výhod pro stravenky. Označil je dokonce za lháře. Zástupcům zaměstnavatelů pak vytknul, že podporují šedou ekonomiku. Odboráři si to ale nenechali líbit a jednání opustili. Mirek Topolánek se už během dopoledne za své vystoupení na tripartitě omluvil. Pro Radiožurnál uvedl: "To mé vystoupení bylo opravdu velmi ostré, po něm se odboráři zvedli a odešli. Jejich odchod pokládám za nešťastný, nicméně v dané chvíli za oprávněný. Chtěl bych je požádat, aby se vrátili ke stolu. Omlouvám se jim za formu, nikoli za obsah." Dále uvedl: "Já mám ve zvyku si tyhle věci vyříkat trochu ostřeji, jich se možná trochu dotkla ta forma, nicméně že ve věci stravenek jak zaměstnavatelé, tak zástupci zaměstnanců selhali, je zcela evidentní. A já na sobě nemíním nechat veřejný cejch podvodníka a lháře, který je mi takhle veřejně dáván."

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru