Archiv | zprávy ze dne 14. června 2008

|Květa Moravcová, Miroslav Panuška |Zprávy z domova

Zelení pohrozili odchodem z koalice

Republiková rada Strany zelených připustila možnost vystoupení z koalice, pokud by premiér Mirek Topolánek nesplnil slib, týkající se reformy zdravotnictví. Podle něj nemají být fakultní nemocnice ani rozhodnutím vlády, ani ministerstva zdravotnictví převáděny na akciové společnosti. Vnitrostranické spory, které Zelené destabilizují už několik týdnů, nakonec Republiková rada na jednání v Kolíně neřešila.

|Pavel Novák, Martin Dorazín, Jiří Hošek |Zprávy ze světa

Irské odmítnutí lisabonské smlouvy neznamená podle části politiků jeji konec

Irové odmítli v referendu Lisabonskou smlouvu. Svým rozhodnutím tak vážně zkomplikovali reformní proces v EU, protože lisabonská smlouva ke své platnosti vyžaduje souhlas všech 27 členů unie. Žádná ze zemí unie zatím ale nedala najevo, že by chtěla kvůli výsledku referenda ratifikaci smlouvy zastavit. Z Bruselu a dalších metropolí zaznělo zklamání z výsledku čtvrtečního plebiscitu, ale také naděje v překonání této situace a výzvy k pokračování ratifikace smlouvy v ostatních zemích unie.

|Vít Pohanka, Miroslav Panuška |Zprávy ze světa

Raketoplán Discovery se úspěšně vrátil na Zemi

Americký raketoplán Discovery se dnes po dvou týdnech ve vesmíru vrátit na Zemi. Přistál na floridském mysu Canaveral podle plánu krátce po 17-té hodině středoevropského času. Za 14 dní v kosmu posádka rozšířila Mezinárodní vesmírnou stanici o hlavní část japonského vědeckého modulu Kibo. Podařilo se jí také opravit porouchanou toaletu na tomto orbitálním komplexu.

|Sport

Nizozemsko je třetím čtvrtfinalistou, Francie a Itálie na pokraji vyřazení

Fotbalisté Nizozemska se stali třetím týmem, který si zajistil účast ve vyřazovacích bojích mistrovství Evropy. Po jasné výhře 3:0 nad Itálií deklasoval výběr trenéra Marca van Bastena 4:1 Francii. Ve druhém zápase skupiny C remizovali úřadující mistři světa Italové 1:1 s Rumunskem. Francouzi a Italové se v úterním duelu utkají o postup, ani výhra však nemusí vítězi stačit. Pokud totiž porazí Rumunsko Nizozemsko, pojedou oba finalisté posledního mistrovství světa domů.

|Ivana Solničková, Miroslav Panuška |Zprávy z domova

Nacionalisté pochodovali v klidu Děčínem

Víc než stovka nacionalistů s černými vlajkami a transparenty šla organizovaně centrem Děčína. Smyslem akce bylo upozornit na problém drog, oznámili organizátoři ze sdružení Autonomní nacionalisté Sever. Podle nich právě drogy a alkohol přispívají velkou měrou k předpovídané likvidaci příštích generací.

|Jiří Hošek |Ekonomika

Německá pošta se chystá zavřít všechny malé pobočky

Německá pošta se rozhodla do roku 2011 zbavit všech svých menších poboček. Své služby hodlá dál poskytovat prostřednictvím poštovních automatů nebo miniaturních přepážek například v supermarketech nebo kioscích. Velké poštovní úřady ve městech ale zůstanou zachované.

|Břetislav Tureček |Zprávy ze světa

Írán odmítl další výzvu mezinárodního společenství k omezení jaderného programu

Írán se nevzdá svého jaderného programu. Tak zní nejnovější zpráva z Teheránu. Šéf Evropské unie pro bezpečnost a zahraniční politiku Chavier Solana přijel do země s nabídkou hospodářské pomoci - výměnou za zastavení sporné části jaderných aktivit. Západu vadí hlavně obohacování uranu v Natanzu a těžkovodní reaktor v Aráku. Právě tam Teherán vyvíjí technologie, které mohou produkovat jaderný materiál pro zbraně.

|Pavel Novák, Jiří Hošek, Vilém Janouš, Ondřej Houska |Zprávy ze světa

Irové v referendu odmítli lisabonskou smlouvu

Irští voliči ve čtvrtečním referendu zamítli lisabonskou smlouvu o reformě Evropské unie. Volební komise oznámila, že Irsko smlouvu odmítlo většinou asi 110 tisíc hlasů. Z čistě právního hlediska znamená byť i jediné odmítnutí smlouvy její konec, protože k jejímu přijetí s ní musí vyslovit souhlas všech 27 členů Unie. Předsednické Slovinsko i další země EU jsou výsledky referenda zklamány, nadějí se ale ještě nevzdávají.

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru