Archiv | zprávy ze dne 5. listopadu 2008

|Vít Pohanka, Vojtěch Berger, Miroslav Panuška |Zprávy ze světa

USA povede příští čtyři roky Barack Obama

Ve volbách prezidenta Spojených států amerických zvítězil podle povolebních odhadů a výpočtů kandidát Demokratické strany Barack Obama. V lednu tak vystřídá v Bílém domě odcházejícího George Bushe. Obamův hlavní rival, republikán John McCain, úspěch svého soupeře uznal a blahopřál mu stejně jako řada předních světových a také českých politiků. Prezident Klaus a premiér Topolánek také navrhují pozvat nového 'muže číslo 1' do Prahy v době euroatlatického summitu.

|Pavel Novák, Jiří Hošek, Robert Mikoláš |Zprávy ze světa

Baracku Obamovi blahopřejí státníci celého světa

Zvolení Baracka Obamy americkým prezidentem přivítala Evropská unie, která v něm vidí příslib posílení transatlantického partnerství. S blahopřejnými slovy přispěchali i oba nejvyšší němečtí představitelé. Francouzský prezident Nicolas Sarkozy řekl, že americký lid si vybral změnu a směřování k optimismu. Britský premiér Gordon Brown i vůdce konzervativní opozice David Cameron uvítali Obamovo vítězství a Brown vyjádril naději, že bude prvním zahraničním představitelem, který se s novým prezidentemsejde. Ke gratulacím se připojila i Čína. Prezident Chu Ťin-tao vyjádřil naději v další rozvoj vzájemných vztahů.

|Martin Dorazín, Lenka Kabrhelová, Marika Táborská |Zprávy ze světa

Dmitrij Medveděv pohrozil rozmístěním ruských raket v Kaliningradu

Zatímco ze západní Evropy a mnoha dalších zemí světa proudí do Spojených států gratulace nově zvolenému prezidentovi, ostrou kritiku si současná americká administrativa vyslechla z úst ruského prezidenta Dmitrije Medveděva. Ten ve svém prvním projevu o stavu Ruské federace kritizoval "sobeckou" zahraniční politiku USA. Zároveň pohrozil, že Rusko je připraveno rozmístit v reakci na plánované zřízení základen amerického protiraketového systému ve východní Evropě své rakety v Kaliningradu.

|Ľubomír Smatana, Katarína Brezovská, Miroslav Panuška |Zprávy ze světa

Fotbalovému výtržnictví se pokusil učinit přítrž slovenský parlament

Slovenský parlament schválil zákon, který umožňuje policii okamžitě ukončit sportovní utkání v případech, kdy je ohrožené zdraví lidí. Poslanci tak reagují na sobotní fotbalový zápas mezi Dunajskou Stredou a Slovanem Bratislava, kde víc než padesát lidí utrpělo zranění. Jedním z důsledků je také prudké zhoršení vztahů mezi Slovenskem a Maďarskem.

|Ivan Holas, Katarína Brezovská, Miroslav Panuška |Zprávy z domova

Lékařka z kuřimské kauzy neporušila zákon, rozhodl Krajský soud v Brně

Dětská lékařka Milana Smékalová z kuřimské kauzy se nedopustila trestného činu tím, že půl roku před odhalením otřesného případu neinformovala o stopách na těle týraných chlapců. Ke stejnému závěru jako Městský soud v Brně dospěl dnes i Krajský soud. Podle soudců posudky znalců nepotvrdily, že Smékalová musela stopy týrání na tělech dětí vidět.

|Katarína Brezovská, Břetislav Tureček, Miroslav Panuška |Zprávy ze světa

Izrael podnikl po měsících příměří noční útok do palestinského pásma Gazy

Šest mrtvých palestinských ozbrojenců a tři zranění izraelští vojáci - taková je bilance těžkých nočních bojů v pásmu Gazy. Izraelská armáda tam vyslala pozemní jednotky vůbec poprvé od letošního června, kdy začalo v oblasti platit příměří. Židovský stát ale tvrdí, že klid zbraní neporušil, protože se jednalo o obrannou akci k odvrácení bezprostředního nebezpečí.

|Vít Pohanka, Vojtěch Berger, Miroslav Panuška |Zprávy ze světa

Američané vybrali nového prezidenta, je jím Barack Obama

Voliči ve Spojených státech amerických rozhodli v prezidentských volbách o novém šéfovi Bílého domu ve Washingtonu. Podle dosavadních odhadů zvítězil kandidát demokratů Barack Obama nad republikánským soupeřem Johnem McCainem, který už přiznal svou porážku a příštímu prezidentovi USA blahopřál.

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru