Archiv | zprávy ze dne 6. dubna 2009

|Věra Pfeifferová, Květa Moravcová, Jan Herget, Miroslav Panuška |Zprávy z domova

Nedělní dohoda o překlenovací vládě se hroutí

Den poté, co politici našli nového premiéra dočasné úřednické vlády, současného šéfa Českého statistického úřadu Jana Fischera, se dohoda o ,letní' vládě rozplývá. Celostátní konference Křesťanskodemokratické unie - Čs. strany lidové totiž rozhodla, že se lidovci nebudou podílet na personálním obsazení nové vlády, kterou měl vést Fischer. Následně Strana zelených označila nedělní dohodu za porušenou. Občanská demokratická strana ale trvá na její platnosti.

| sportovní reportéři |Sport

Souboj fotbalových fanoušků - 22. kolo

Soutěž o nejlepší fanoušky nejvyšší české fotbalové soutěže očima reportérů Radiožurnálu má ve 2. ročníku následující pravidla: I nadále bude každý týden osm reportérů na jednotlivých stadionech sledovat chování a nápaditost příznivců. Na základě jejich hodnocení určíme pět nejsympatičtějších počinů kola, které bodově odměníme (2 až 10 bodů). Může přitom jít nejen o vtipné choreo nebo parádní fotbalovou atmosféru, ale i o úsměvné maličkosti či zdánlivé drobnosti, které dají třebas jinak průměrnému utkání šmrnc. Násilné a urážlivé projevy fanoušků naopak mohou vést k bodovým odpočtům - určovat tedy budeme také případné nejhorší počiny kola (minus 1 až minus 5 bodů).

|Vědunka Lunardi, Miroslav Panuška |Zprávy ze světa

Při zemětřesení v Itálii zahynulo na 150 lidí

Na 150 lidí zemřelo při silném zemětřesení, které ráno zasáhlo střední Itálii, konkrétně město Aquila a jeho okolí. Při přírodní katastrofě zahynula jedna česká studentka. Česká diplomacie ale tuto zprávu z Itálie nepotvrdila. Stovky obyvatel postižených měst a obcí utrpěly zranění. Materiální škody, které zemětřesení ve střední části Itálie způsobilo, jsou obrovské.

|Veronika Malá, Alžběta Rákosová, Katarína Brezovská |Zprávy z domova

Přechodná vláda vedená Janem Fischerem, lidovci se nezúčastní

Politici našli nového premiéra dočasné úřednické vlády. Je jím současný šéf Českého statistického úřadu, osmapadesátiletý Jan Fischer. Pokud ho potvrdí i jednotlivé strany, navrhne jeho jmenování odstupující ministerský předseda Mirek Topolánek prezidentovi Václavu Klausovi. Ten dnes uvedl, že je v principu s dohodou trojkoalice a ČSSD na nové vládě spokojený. Úkolem 'letní' vlády bude dovést zemi k předčasným volbám a příprava státního rozpočtu na příští rok. Kdo v ní zasedne, se zatím neví. Jedno je ale jisté - nikdo ze stávajících ministrů to už nebude.

|Pavel Novák, Katarína Brezovská, Miroslav Panuška |Zprávy ze světa

Ministři spravedlnosti EU se dohodli na spolupráci při stíhání trestných činů

Zločiny spáchané ve více státech Evropské unie se mají soudit jen jednou. Ministři spravedlnosti Evropské unie se na schůzce v Lucemburku dohodli na rámcových pravidlech spolupráce při stíhání trestných činů. Tím se má zabránit vyšetřování a souzení jednoho trestného činu ve více členských státech najednou.

|Martin Veselovský, Miroslav Panuška |Zprávy z domova

Zaorálek věří v rychlou ratifikaci Lisabonské smlouvy

Česká republika ratifikuje Lisabonskou smlouvu ještě během svého předsednictví Evropské unii, věří místopředseda České strany sociálně demokratické Lubomír Zaorálek. Řekl to v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu. Přední sociálnědemokratický politik tento bod považuje za součást dohody o překlenovací vládě.

|Pavel Novák, Katarína Brezovská |Zprávy ze světa

EU je nejednotná v odpovědi na americkou výzvu k přijetí vězňů z Guantánama

Evropská unie zatím nemá společný postoj k výzvě Baracka Obamy přijmout některé chovance z americké věznice Guantánamo. Obama Evropu požádal o součinnost na summitu v Praze. Na schůzce unijních ministrů vnitra v Lucemburku se ale společný postoj k této výzvě najít nepodařilo. Například Španělsko, Portugalsko, Itálie a Francie by několik málo guantánamských vězňů přijaly. Slovensko, Rakousko, Česko a další země na to nechtějí ani pomyslet.

|Katarína Brezovská, Břetislav Tureček, Miroslav Panuška |Zprávy ze světa

V australském archivu se našel originál takzvaného Schindlerova seznamu

Archiváři v australském Sydney našli originál takzvaného Schindlerova seznamu. Tedy legendárního soupisu Židů, které moravský podnikatel Oskar Schindler zachránil za druhé světové války před smrtí. Strojopis má 13 stran papíru. Ukrýval se ve státní knihovně, v bednách s archivem spisovatele Thomase Keneallyho. Jeho kniha o Schindlerovi se stala předlohou světoznámého filmu Schindlerův seznam.

|Václava Marešová, Miroslav Panuška |Zprávy z domova

Jak se bude určovat nájemné po skončení deregulace

Práva majitelů domů a bytů by měla posílit. Vláda dnes reagovala na prodloužení deregulace nájemného do roku 2012, které schválila Poslanecká sněmovna. Novela občanského zákoníku, kterou odsouhlasila, nově zavádí výraz ,místně obvyklé nájemné'. Jeho výši by měla pomoci určit informační databáze, finálně by o ní mohl rozhodnout i soud.

|Tomáš Medek, Katarína Brezovská, Miroslav Panuška |Ekonomika

Pokles zahraničního obchodu pokračoval i v únoru

Recese v západní Evropě dál tvrdě dopadá na českou ekonomiku. Náš vývoz se v únoru meziročně snížil o 22 procent a dovoz o 21 procent. Zahraniční obchod tak skončil s přebytkem 9 miliard korun, což je výrazně horší výsledek než loni. Od března by ale už čísla mohla být méně hrozivá.

|Alena Benešová |Sport

Jágr je podle očekávání v nominaci na České hokejové hry

Hokejista Jaromír Jágr nechybí v širší nominaci české reprezentace na České hokejové hry v Liberci, závěrečný podnik série Euro Hockey Tour. V sestavě národního týmu je také šestnáct hráčů z NHL, bez ohledu na účast jejich klubů v play off nebo zdravotní stav hokejistů. Jde například o brankáře Tomáše Vokouna, obránce Tomáše Kaberleho a Marka Židlického nebo útočníky Aleše Hemského a Aleše Kotalíka.

|Alena Benešová |Sport

Slavia podruhé v lize prohrála

Fotbalisté pražské Slavie po dvaceti zápasech v Gambrinus lize našli přemožitele. V utkání 22. kola prohráli na hřišti Sigmy Olomouc 0:1. Jediný gól dal v 64. minutě střídající David Kobylík. Slávisté mají i přes porážku na prvním místě tabulky stále dvanáctibodový náskok. V případě výhry v dohrávce s Libercem ho může na devítíbodový snížit Sparta.

|Milan Kopp, Veronika Malá |Zprávy z domova

Topolánek navrhne na post premiéra šéfa ČSÚ Fischera

V čele dočasné úřednické vlády má být předlistopadový člen KSČ, šéf Českého statistického úřadu Jan Fischer. Dohodli se na tom zástupci stran vládní koalice a sociální demokracie. Premiér v demisi Mirek Topolánek navrhne prezidentu Václavu Klausovi, aby právě jeho pověřil sestavením kabinetu. Úkolem Fischera bude dovést zemi k předčasným volbám a příprava rozpočtu. Svůj kabinet by si měl sestavit z řad nestranických odborníků. Vybírat bude z návrhů, které mu nabídnou současné koaliční strany a ČSSD.

|Pavel Novák |Zprávy ze světa

EU chce zlepšit boj proti zneužívání dětí a obchodování s lidmi

Jak zpřísnit postihy za sexuální zneužívání dětí a obchodování s lidmi? To je jedna z otázek, o které budou jednat ministři spravedlnosti Evropské unie na schůzce v Lucemburku. Cílem je sladění právních předpisů v jednotlivých státech pro postihování nových forem sexuálního obtěžování dětí. Členské země by více spolupracovat na potírání převaděčství a obchodování hlavně se ženami a dětmi.

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru