Archiv | zprávy ze dne 14. dubna 2009

|Veronika Malá, Martin Hromádka, Nikola Bojčev, Miroslav Panuška |Zprávy z domova

Vláda schválila zákon, který by měl zkrátit funkční období sněmovny

Vláda Mirka Topolánka přiblížila možnost předčasných voleb. Schválila totiž ústavní zákon, který by měl Česko k volbám dovést tím, že zkrátí funkční období Poslanecké sněmovny. Návrh, který je podepsaný šéfy poslaneckých klubů ODS, zelených a sociální demokracie, teď musí ještě získat podporu parlamentu. Lidovci ho odmítají. Dnes také začal v Hrzánském paláci na Hradčanech úřadovat nastupující premiér Jan Fischer.

|Zbyněk Zykmund |Zprávy z domova

Na ombudsmana se loni obrátil rekordní počet lidí

Veřejný ochránce práv Otakar Motejl na Pražském hradě předal prezidentovi Václavu Klausovi zprávu za minulý rok. Vyplývá z ní, že loni se lidé na ombudsmana obrátili s rekordně vysokým počtem stížností. Bylo jich 7051. Meziročně jde o nárůst o téměř 1000 stížností. Nejvíce lidé chtějí od ombudsmana pomoc v oblasti sociálního zabezpečení, státní správy a soudů.

|Silvie Mikulcová, Květa Moravcová, Jana Káninská |Zprávy z domova

Středočeský kraj zavede ve svých lékárnách třicetikorunové slevy

Hrazení poplatků v lékárnách nemocnic Středočeského kraje provázejí další zmatky. Kraj dnes rozhodl, že zavede ve svých lékárnách třicetikorunové slevy. Reaguje tak na předběžné soudní rozhodnutí, které mu zakazuje platit formou daru za pacienty regulační poplatky. Podle hejtmana Středočeského kraje Davida Ratha se zákaz vztahuje na všechny krajské lékárny, podle mluvčího Městského soudu v Praze Petra Kulawiaka se týká pouze mladoboleslavské nemocnice.

|Marika Táborská, Břetislav Tureček |Zprávy ze světa

Hizballáh prý chystal teroristické útoky proti turistům v Egyptě

Libanonské hnutí Hizballáh údajně připravovalo sérii tří teroristických útoků na turistická letoviska v Egyptě. Tvrdí to káhirský vládní deník al-Ahrám s odvoláním na výslech agenta Hizballáhu, kterého egyptská bezpečnost dopadla. Po dalších údajných teroristech policie a tajné služby pátrají na Sinajském poloostrově.

|Miroslav Motejlek |Ekonomika

Slovenská skupina J&T ovládla Elektrizaci dopravy

Slovenští finančníci z J&T nákupem získávají především pražskou dceřinou firmu Elektrizace železnic, která každoročně vydělává kolem 200 milionů korun před zdaněním. Firma se specializuje na trakční vedení na železnici, technologie, silnoproud a městskou hromadnou dopravu. Podle dřívějšího vyjádření jednoho z dnes už bývalých dvaceti sedmi spolumajitelů společnosti Elektrizace dopravy, ED Holding ze skupiny J&T nabídl za firmu 810 milionů korun. Na jednoho spoluvlastníka tak v průměru připadlo třicet milionů.

|Jitka Hanžlová, Marika Táborská, Tomáš Medek |Ekonomika

Propad průmyslu se prohlubuje, klesly také tržby v obchodech

Pád českého průmyslu se v únoru dále prohloubil. Podle údajů statistického úřadu klesla průmyslová výroba meziročně o více než 23 procenta. Podniky v únoru stále propouštěly - průměrný evidenční počet zaměstnanců v podnicích s 50 a více zaměstnanci se meziročně snížil o 7 procent. Obavy z budoucnosti a chladná zima pak odradily Čechy od nákupů. Maloobchodní tržby v únoru meziročně klesly skoro o 8 procent. To je víc, než ekonomové očekávali.

| sportovní reportéři |Sport

Souboj fotbalových fanoušků - 23. kolo

Soutěž o nejlepší fanoušky nejvyšší české fotbalové soutěže očima reportérů Radiožurnálu má ve 2. ročníku následující pravidla: I nadále bude každý týden osm reportérů na jednotlivých stadionech sledovat chování a nápaditost příznivců. Na základě jejich hodnocení určíme pět nejsympatičtějších počinů kola, které bodově odměníme (2 až 10 bodů). Může přitom jít nejen o vtipné choreo nebo parádní fotbalovou atmosféru, ale i o úsměvné maličkosti či zdánlivé drobnosti, které dají třebas jinak průměrnému utkání šmrnc. Násilné a urážlivé projevy fanoušků naopak mohou vést k bodovým odpočtům - určovat tedy budeme také případné nejhorší počiny kola (minus 1 až minus 5 bodů).

|Marika Táborská, Alžběta Havlová |Zprávy z domova

Premiér Jan Fischer začne jednat o složení své vlády

Dnes se by se mohla začít rýsovat nová vláda. Premiéra Jana Fischera totiž čeká jednání se zástupci politických stran o složení jeho kabinetu. Měli by ho tvořit úředníci. Přednost budou mít nejspíš současní náměstci jednotlivých ministerstev. Někteří kandidáti už oficiální nabídku dostali, jiní na ni čekají.

|Vědunka Lunardi, Martin Hromádka |Zprávy ze světa

V postiženém kraji Abruzzo bude nutné zbourat třetinu domů

Další zemětřesení postihlo v noci na dnešek oblast Abruzzo v Itálii. Zemětřesení o síle 4,8 Richterovy škály zaznamenali lidé opět až v Římě. Technici tak pokračují v kontrole stability desítek tisíc domů. Podle prvních výsledků se bude třetina objektů v kraji postiženém zemětřesení bourat.

|Marika Táborská, Břetislav Tureček |Zprávy ze světa

Západ možná ustoupí od klíčové podmínky pro jednání s Íránem

Ve snaze vtáhnout Íránce do rozhovorů o jejich jaderném programu Západ možná ustoupí od své klíčové předběžné podmínky. Nebude trvat na tom, aby Teherán před chystanými rozhovory přerušil obohacování uranu. To požadovala americká vláda George Bushe. Jak uvádí deník The New York Times, nový prezident Barack Obama zvažuje smířlivější přístup.

|Martin Hromádka, Břetislav Tureček |Zprávy ze světa

V Izraeli se dostal na veřejnost seznam letců, kteří bombardovali Gazu

Velké překvapení čekalo jistého Izraelce, když šel vynést odpadky poblíž jedné základny izraelského letectva. Našel totiž vyhozené tajné záznamy o bombardování palestinského pásma Gazy při nedávné válce. Okamžitě na svůj nález upozornil vojáky. Ti ale materiály zajistili až o dva dny později, když se do věci vložili novináři z deníku Jediot achronot.

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru