Archiv | zprávy ze dne 21. dubna 2009

|Lenka Kabrhelová, Marika Táborská |Zprávy ze světa

Jižní Osetie propustila dva zadržované pozorovatele OBSE

Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) odsoudila krátké zadržení svých dvou neozbrojených pozorovatelů v Jižní Osetii. Tschinvali předtím odůvodnilo zatčení tím, že pozorovatelé údajně překročili hranici mezi Gruzií a separatistickou Jižní Osetií. Mise OBSE dohlíží v regionu na dodržování příměří mezi Gruzií a Ruskem, které se kvůli Jižní Osetii loni střetly v krátké válce.

|Věra Pfeifferová, Miroslav Panuška |Zprávy z domova

Politici o ceně elektřiny - o 15 % dolů?

Designovaný premiér budoucí úřednické vlády Jan Fischer se dnes seznámil s návrhem KDU-ČSL na dočasné snížení cen elektrické energie. O tom, že by toto opatření mohlo pomoci snížit dopady hospodářské krize, ho přesvědčoval předseda lidovců Jiří Čunek. Podle něj by to mělo jít v souladu se zákonem o cenách. A jednalo by se o opatření, které je na rozdíl od protikrizových návrhů ODS a ČSSD univerzální, tvrdí Čunek.

|Vít Pohanka, Katarína Brezovská, Miroslav Panuška |Zprávy ze světa

Americký prezident Obama podpořil CIA

CIA je klíčová organizace pro ochranu Spojených států amerických. Těmito slovy prezident USA Obama podpořil centrální zpravodajskou službu, která čelí tvrdé kritice kvůli údajnému mučení osob podezřelých z terorismu. Ochránci lidských práv a Organizace spojených národů volají po trestním stíhání amerických vyšetřovatelů, kteří tvrdé výslechové metody používali.

|Martin Dorazín, Miroslav Zimmer, Katarína Brezovská, Hana Košařová, Miroslav Panuška |Zprávy z domova

Den vzpomínání na oběti holocaustu v Terezíně i na pražském náměstí Míru

Na dnešek připadá Den vzpomínání na oběti holocaustu podle židovského kalendáře - hebrejsky Jom ha-šoa. Je připomínkou šesti milionů Židů, kteří byli zabiti během nacistické okupace. V Izraeli je tento den státním svátkem. Vzpomínkové akce na oběti holocaustu jsou po celém světě, také v Terezíně nebo na pražském Náměstí míru.

|Jana Zemanová, Katarína Brezovská, Radek Pavlovič, Miroslav Panuška |Ekonomika

Zeman: Návrhy ODS i ČSSD mohou zbytečně zvýšit schodek rozpočtu

Krize bude hlubší a nepotrvá jen dva roky, prohlásil někdejší český premiér Miloš Zeman na finanční fóru v Praze, které se věnuje dopadům globální krize. Ostře kritizoval obě hlavní politické strany za jejich recepty na zvládnutí ekonomických problémů. Odmítá jak snižování daní prosazované občanskými demokraty, tak zvyšování spotřeby prosazované demokraty sociálními. Obě cesty vedou k témuž - dalšímu zadlužení, tvrdí Zeman. Podle něj je naopak třeba v krizi budovat, a tedy investovat.

|Lenka Jansová, Miroslav Panuška |Zprávy z domova

Bendlův náměstek Žák: Byl odvolaný nebo sám odcházel?

Ministr dopravy v demisi Petr Bendl (ODS) odvolal svého náměstka Zdeňka Žáka pro ztrátu důvěry. Ten ale naopak tvrdí, že sám požádal ministra o uvolnění z funkce po výhrůžkách od neznámého muže v supermarketu. Zdeněk Žák, který zatím zůstává předsedou dozorčí rady Českých drah, tvrdě kritizoval management této společnosti.

|Jan Hrbáček |Zprávy z domova

Šéf UniCredit Bank a České bankovní asociace Kunert spolupracoval s StB

Šéf čtvrté největší banky v České republice UniCredit Bank a České bankovní asociace Jiří Kunert spolupracoval před rokem 1989 s komunistickou rozvědkou. Vyplývá to z archivních materiálů, které se Českému rozhlasu podařilo získat. Komunistická rozvědka Kunerta získala ke spolupráci jako takzvaného ideového spolupracovníka v roce 1982. Tehdy odjížděl dlouhodobě pracovat do pobočky Živnobanky v Londýně. Podle archivních dokumentů Kunert předával totalitní rozvědce reporty o ekonomické situaci v zahraničí a podrobné zprávy o zahraničních bankéřích. V jednom případě prolomil bankovní tajemství a předal tajné policii údaje o pohybech na kontě českého pracovníka zahraniční firmy.

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru