Archiv | zprávy ze dne 7. května 2009

|Petr Vavrouška, Katarína Brezovská |Zprávy z domova

EU zahájila na pražském summitu projekt východního partnerství

Východní partnerství. Tak se jmenuje projekt, který dnes na pražském summitu odstartovala Evropská Unie. Jde o snahu 'sedmadvacítky' prohloubit politickou a ekonomickou spolupráci s šesticí postsovětských republik - Běloruskem, Gruzií, Arménií, Ázerbájdžánem, Moldavskem a Ukrajinou. Český premiér v demisi Mirek Topolánek zdůraznil, že nejde o vytvoření nové sféry vlivu a že projekt není proti nikomu namířen. Východní partnerství totiž dráždí především Rusko.

|Milan Kopp, Alena Adámková, Ondřej Houska |Ekonomika

Topolánek na summitu EU: Pracovní místa nevytvoří stát, ale podnikatelé

Více iniciativy jednotlivce a méně pečovatelského státu. To je podle odstupujícího premiéra Mirka Topolánka recept na boj s hospodářskou krizí i nezaměstnaností. Topolánek to prohlásil na schůzce zástupců Evropské unie, podnikatelů a odborů v pražském Kongresovém centru, kterou EU svolala v reakci na stoupající nezaměstnanost. Kvůli krizi v sedmadvacítce údajně přijde o práci víc než 8 milionů lidí.

|Robert Mikoláš |Zprávy ze světa

Čína varuje Francii: Už žádné námluvy s Dalajlámou

Čína hrozí Francii kvůli Dalajlámovi. Peking varuje Paříž před dalším zhoršením vztahů, pokud bude pokračovat v kontaktech s nejvyšším tibetským duchovním. Dalajláma, který do Francie zamíří ve dnech 6.-8.června, má totiž získat čestné občanství Paříže. Čína kvůli setkání francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho s Dalajlámou na konci loňského roku zrušila i summit s EU, který se tak nyní bude konat v Praze.

|Lenka Kabrhelová, Martin Hromádka |Zprávy ze světa

Gruzínské úřady propustily tři zadržené opoziční aktivisty

Gruzínské úřady propustily na svobodu tři opoziční aktivisty zadržené pro podezření ze zbití místního novináře. Jejich zatčení v Tbilisi vyprovokovalo další protestní akce, které tentokrát skončily střetem mezi policií a demonstranty. Od počátku protestů, které žádají rezignaci gruzínského prezidenta, šlo o vůbec první větší násilnou srážku příznivců opozice s bezpečnostními silami.

|Sport

Do finále Ligy mistrů proti Manchesteru postoupila Barcelona

Fotbalisté Chelsea trofej pro vítěze Ligy mistrů nezískají ani letos. Loni ji ztratili až v penaltovém rozstřelu ve finále, letos skončili už v semifinále, přestože jej měli dobře rozehrané. V deváté minutě se dostal londýnský tým v zápase proti Barceloně zásluhou krásné střely Michaela Essiena do vedení, od 66. navíc hrál po vyloučení Abidala proti deseti mužům. V třetí minutě nastavení ale Andrés Iniesta vyslal první pokus Španělů na branku, který stačil na postupovou remízu 1:1. Doma totiž remizovali 0:0, a tak se Manchesteru United postaví v římském finále hraném 27. května právě oni.

|Milan Kopp, Jaromír Janev, Monika Rybáková |Zprávy z domova

Testy už vyvrátily podezření na prasečí chřipku u čtyř desítek Čechů

Čtyřiceti českým občanům se ulevilo. Dalších deset jich na výsledky chřipkového testu zatím čeká. Příznaky vyšetřovaných ale nesvědčí o podezření na nákazu mexickou chřipkou. V žádném z dosud hlášených případů navíc nejde o mezilidský přenos, řekl mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.

|Lenka Kabrhelová, Martin Hromádka |Zprávy ze světa

V Gruzii se střetla policie s opozičními demonstranty

Více než dvě desítky lidí byly podle gruzínských úřadů zraněny při opozičních protestech v hlavním městě Tbilisi. Bezpečnostní složky zakročily proti davu demonstrantů, který obklopil policejní stanici. Střet se odehrál jen den poté, co gruzínské úřady oznámily, že zmařily údajný pokus o vojenský převrat. Od dubnového počátku opozičních protestů v Gruzii jde o první větší násilný střet.

|Jaromír Janev, Martin Hromádka, Barbora Tošnerová |Zprávy ze světa

Polsko má první případ onemocnění prasečí chřipkou

V Polsku mají první případ onemocnění takzvanou prasečí chřipkou. Virus A(H1N1) byl potvrzen u osmapadesátileté ženy, která se vrátila ze Spojených států. Pacientka je hospitalizována v Podkarpatském vojvodství na jihovýchodě Polska.

|Milan Kopp, Ondřej Houska |Ekonomika

EU se bude v Praze radit o pomoci nezaměstnaným

Nezaměstnanost je jedním z hlavních problémů současnosti. Tváří v tvář vysokému růstu počtu lidí bez práce se na tom shodují země Evropské unie. Zástupci sedmadvacítky proto budou v pražském Kongresovém centru hledat recepty na to, jak s nezaměstnaností bojovat.

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru