Archiv | zprávy ze dne 7. dubna 2015

|Štěpán Macháček |Zprávy ze světa

Jemenská Al-Káida se zmocnila kontrolního postu na hranicích se Saúdskou Arábií

Al-Káida v Jemenu se zmocnila kontrolního postu na hranicích se Saúdskou Arábií. Zastřelila přitom několik jemenských vojáků. Džihádistická organizace také nadále kontroluje město Mukallá ve východním Jemenu. Postupu Al-Káidy nahrávají pokračující boje mezi povstaleckými Húsíi a skupinami loajálními současnému režimu. Počet obětí jemenských bojů narůstá.

|Věra Pfeifferová |Zprávy z domova

Lidovci nechtějí Zemanovi proplatit účast na přehlídce v Moskvě, výhrady má i Zaorálek a Babiš

Ministři za KDU-ČSL hrozí, že nepodpoří proplacení prezidentovy návštěvy Ruska. A to v případě, že se Miloš Zeman zúčastní také vojenské přehlídky na moskevském Rudém náměstí. Před jednáním vlády to řekl šéf lidovců a vicepremiér Pavel Bělobrádek. Lidovci Zemana už dříve vyzvali, aby od svého plánu upustil.

| ČRo, Simona Bartošová |Zprávy z domova

Sledovali jsme ONLINE: Soud poslal manžele Kottovy na 7,5 roku do vězení

Na 7,5 roku do vězení poslal soud manžele Kateřinu a Petra Kottovy. Podle verdiktu Kottovi organizovali machinace s veřejnými zakázkami ve Středočeském kraji. V kauze kolem exhejtmana Davida Ratha si verdikt vyslechlo také dalších sedm lidí. Rozsudek zatím není pravomocný. Na místě se proti němu odvolali dva obžalovaní, zbylí si ponechali lhůtu.

|Kateřina Kohoutová |Regiony

Ve Špindlerově Mlýně je sníh i dobré počasí, přesto se některé vleky zastavily

Vleky na Medvědíně a Horních Mísečkách v krkonošském skiareálu Špindlerův Mlýn hlásí konec sezony, spousta lyžařů ale nechápe proč. Lanovky se zastavily i přesto, že právě teď jsou v areálu lepší sněhové podmínky než za celou letošní zimu. V minulých letech přitom patřily Horní Mísečky a Medvědín ke sjezdovkám, kde se většinou lyžovalo nejdéle.

|Zprávy z domova

Data: Who is running for a different party than in last elections?

Candidate lists for communal elections contain plenty of information and data which are not obvious at first glance. Comparing this year’s candidate lists with those of last year, we may discover who has switched to another political party in the course of the last four years. This concerns around 15 thousand politicians and several movements which have grown on the basis of recently extinct political parties. The following map should help you to check out the candidates in your municipality.

|Anna Jadrná, Viktor Daněk |Zprávy ze světa

Výpadek elektřiny v Turecku způsobila lidská chyba. Šéf distribuční společnosti rezignoval

Masivní výpadek elektrického proudu v Turecku stál místo šéfa státní distribuční společnosti. Ten na sebe vzal odpovědnost za blackout, který na několik hodin postihl 70 milionů lidí. Před týdnem na mnoha místech Turecka propukl chaos, když v desítkách měst včetně Ankary a Istanbulu na několik hodin zhasly semafory a zastavila se veřejná doprava.

|Zprávy z domova

Traditional Family is Falling Apart. Is Registered Partnership to Blame?

Next week, Slovaks will decide whether “marriage is to be preserved as an exclusive union between a man and a woman.” The initiators of the referendum state that traditional family values are endangered and that one of the causes of their decline are same-sex unions. With the nationwide referendum Slovak conservatives are trying to prevent possible legalisation of these unions. We have studied sociodemographic data from all of Europe to find out what effect state-recognised unions between same-sex persons really have on traditionally understood family.<br>Have a look at what we have found out.

|Jaroslav Plašil, Vojtěch Man |Tenis

Kvitová už trénuje na Fed Cup. Vzala jsem si dovolenou, vysvětluje pauzu

České tenistky odehrají fedcupové semifinále proti Francii v nejsilnější možné sestavě. Tedy i s týmovou jedničkou Petrou Kvitovou, která kvůli fyzickému i psychickému vyčerpání před časem přerušila sezonu. Dvojnásobná wimbledonská šampionka a světová čtyřka se po zhruba pětitýdenní pauze opět objevila na kurtu s raketou v ruce a snaží se oživit svou bývalou formu.

|Pavel Novák, kov |Zprávy ze světa

Ztracený malajsijský boeing možná letěl kolem Malediv, naznačují tamní obyvatelé

Nehoda nad Indickým oceánem, kterou nepřežil žádný z cestujících na palubě letadla Malajsijských aerolinií letu MH370 – to je zatím nejpravděpodobnější verze o zmizení Boeingu 777, který letěl na lince z Kuala Lumpur do Pekingu. Ani po roce se však nenašly trosky stroje ani žádné z těl 239 lidí na palubě. Možná to je proto, že se stále hledá ve špatné oblasti – některá média teď přinesla svědectví, podle nichž stroj podobný zmizelému letadlu viděli obyvatelé Malediv.

|Jan Bachorík |Regiony

S rozvojem Řehlovic pomůžou architekti. Mezi obyvatele vyrazili na kolech

Nedostavěná dálnice D8 přes České středohoří netrápí pouze řidiče. Kvůli stavbě dopravní tepny je limitovaná také obec Řehlovice na Ústecku, kterou omezuje v rozvoji. Jak by mohly Řehlovice i přes stavbu dálnice vypadat za několik let, má pomoci objasnit vize budoucnosti, kterou pro obec a její části zpracovává skupina architektů. Ti ale neplánují od stolu, do obce přímo mezi obyvatele vyrazili totiž na kolech.

|Helena Šulcová, Český rozhlas, kov |Zprávy z domova

Zavřené dveře pro velvyslance USA platily pro konkrétní schůzku, říká Kmoníček

Když prezident Miloš Zeman řekl, že americký velvyslanec má dveře na Pražský hrad zavřené, měl prý na mysli jednu konkrétní schůzku. Tvrdí to ředitel zahraničního odboru prezidentské kanceláře Hynek Kmoníček. Zeman svým výrokem reagoval na slova amerického velvyslance Andrewa Schapira, který mluvil k prezidentově cestě do Moskvy. Hlava státu poznamenala, že si nenechá mluvit do plánu svých zahraničních cest.

|Vojtěch Man |Hokej

Pavelec vychytal Minnesotu, byl hlavní hvězdou Jets

Hokejový brankář Ondřej Pavelec se stal první hvězdou zápasu, ve kterém Winnipeg vyhrál v Minnesotě 2:0. Český gólman vychytal své třetí čisté konto v sezoně a zajistil svému týmu důležité body v boji o postup do play-off. Účasti ve vyřazovacích bojích se přiblížil také Vancouver.

|Štěpán Macháček, mkp |nepoužívat - Věda

V Izraeli užívá legálně konopí už 20 tisíc pacientů, pravidla jsou přísná

Izrael je v léčbě konopím považovaný za světovou špičku. Oficiální vládní projekt tam funguje už přes 20 let. V pěstování této rostliny se u Izraelců inspiruje i Česká republika. Držení marihuany pro nelékařské účely je sice v Izraeli přísně trestané, legálně tam ale konopí užívá už přes 20 tisíc pacientů. Jeho pěstování a ordinování je pochopitelně pod pečlivým dohledem.

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru