Archiv | zprávy ze dne 9. července 2015

|Marek Augustin |Atletika

Atleti se v Lausanne předvedli. Taylor přeletěl 18 metrů, Gatlin prolétl stovkou za 9,75

Řada kvalitních výkonů byla k vidění na atletické Diamantové lize v Lausanne. Trojskokan Christian Taylor překonal v trojskoku 18,06 metru. Sprinter Justin Gatlin na stovce zaostal časem 9,75 sekundy jen o setinu za vlastním nejlepším časem sezony. Soutěži oštěpařů kraloval hodem dlouhým 90,16 metru Keshorn Walcott. Vítězslav Veselý bral za 87,97 druhé místo.

| ČRo, Ondřej Houska |Zprávy z domova

Česko chce vytvoření zařízení pro migranty v Africe, aby se omezil jejich příliv do Evropy

Evropa by měla podle Česka vytvořit zařízení pro migranty přímo v Africe. Tím by omezila jejich příliv do Evropy. V Lucemburku to řekl ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD. Česko podle něj dobrovolně přijme část uprchlíků, jen když se do budoucna podaří omezit počet těch, kteří se do Evropy dostanou. Vláda rozhodla, že by Česko mělo v příštích zhruba dvou letech přijmout 1500 uprchlíků, kteří utíkají před válečnými konflikty. Prvních 400 běženců ještě letos.

|Martin Ježek, Simona Bartošová |Zprávy ze světa

Na protivládní manifestaci přišly v centru Atén tisíce lidí

Centrum Atén zaplnila protivládní manifestace na podporu setrvání Řecka v eurozóně a v Evropské unii. Na náměstí Syntagma v centru města je to první demonstrace od vyhlášení výsledků referenda o podmínkách zahraničních věřitelů. Řekové se shromažďují několik dní předtím, než by mělo dojít ke klíčové dohodě řeckého premiéra Alexise Tsiprase s šéfy států Evropské unie.

|Zuzana Burešová |Technologie

Italští řemeslníci sestavili vynálezy da Vinciho. Výstava navštívila pražskou Lucernu

Návrh auta, vrtulníku, ponorky i další vynálezy Leonarda da Vinciho si mohou návštěvníci na vlastní oči prohlédnout v pražském Paláci Lucerna. S využitím nákresů renesančního umělce sestavili italští řemeslníci věrné modely jeho nápadů a pod záštitou Muzea Leonarda da Vinciho v Římě je poprvé představují v Praze. Rozpohybovat se na výstavě dá třeba i figura Vitruviánského člověka.

|Eliška Malínská |Ekonomika

Většina Čechů je podle průzkumu přesvědčena, že zavedení EET zlepší výběr daní

Připravované zavedení elektronické evidence tržeb (EET) zlepší podle většiny Čechů výběr daní. Tvrdí to ministerstvo financí na základě průzkumu agentury STEM. Poslanci budou normu v prvním čtení projednávat na páteční schůzi sněmovny. Někteří podnikatelé s elektronickou evidencí nesouhlasí, proti je také pravicová opozice. Při projednávání ve sněmovně plánují ODS a TOP 09 obstrukce.

|Simona Bartošová, Petra Novotná |Film

OBRAZEM: Do Varů přijel Jamie Dornan, představil film o atentátu na Heydricha

Na festival do Karlových Varů přiletěl představitel Christiana Greye z hitu Padesát odstínů šedi. Jamie Dornan ale tentokrát svou postavu milionáře s neobvyklými sexuálními choutkami neprezentoval. Přijel kvůli chystanému koprodukčnímu filmu Anthropoid. Zahraje si v něm Jana Kubiše, který spolu s Jozefem Gabčíkem spáchal atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Film se začíná točit už za několik dní.

|Jaroslav Plašil, Simona Bartošová, Marek Augustin |Tenis

Překvapení a favoritka. Finále Wimbledonu si zahrají Muguruzaová a Williamsová

Španělská tenistka Garbine Muguruzaová si ve Wimbledonu zahraje své premiérové grandslamové finále. Světová dvacítka do něj postoupila poté, co po setech 6:2, 3:6 a 6:3 vyřadila v semifinále třináctou nasazenou Polku Agnieszku Radwaňskou. Muguruzaová se ve finále střetne s Američankou Serenou Williamsovou, která porazila Rusku Marii Šarapovovou 6:2, 6:4, vyhrála už 17. vzájemné utkání v řadě a zahraje si o svůj už 21. grandslamový titul.

|Vojtěch Berger, Simona Bartošová |Hudba

Na festivalu Pohoda v Trenčíně zahraje Manu Chao i Islanďanka Björk

Na letišti v Trenčíně začíná 19. ročník festivalu Pohoda. Slovenská akce má už svoje pevné místo v kalendáři hudebních fanoušků i ze zahraničí, hlavně ale z Česka. Program Pohody je tradičně nabitý – přijede islandská zpěvačka Björk, Die Antwoord, Franz Ferdinand, Einstürzende Neubauten a již dnes večer zahraje Manu Chao. Festival skončí v noci na neděli.

|Jan Šmíd |Zprávy ze světa

Francie je největší evropskou zemí, která drží ochrannou ruku nad zadluženým Řeckem

Čas, který zbývá zadluženému Řecku na dohodu s věřiteli, se neúprosně krátí. Už dnes musí řecká vláda předložit velmi detailní návrhy reforem, jak požaduje eurozóna a především německá kancléřka Angela Merkelová. Poslední velkou zemí, která se naopak do poslední chvíle snaží vyjít Aténám vstříc, je Francie. Prezident François Hollande prohlásil, že si nedovede představit odchod Řecka z eurozóny.

|Jitka Hanžlová, Matěj Štýs |Ekonomika

Čínská burza po zásahu státu zastavila propad. Odborníci však stále varují před krizí

Čína se snaží zastavit rychlý propad akciových trhů. Majitelé cenných papírů s více než pětiprocentním podílem ve firmách proto nebudou moci příštích šest měsíců svoje akcie prodávat. Úřady varovaly, že případné porušení nařízení budou tvrdě trestat. Podle některých ekonomů by se oslabení čínské ekonomiky mohlo přenést i na starý kontinent. Mohlo by totiž znamenat menší poptávku po evropských produktech.

|Jiří Hošek |Zprávy ze světa

Londýn ochromila největší stávka metra od roku 2002

Největší stávku od roku 2002 zažívá londýnské metro. Jeho zaměstnanci vstoupili do 24hodinové stávky kvůli sporu o výši platů a kvůli nejasnostem kolem rozjezdu nočního provozu metra o víkendu. Protestní akce má skončit dnes večer. Situaci komplikuje fakt, že stávkují také zaměstnanci železniční společnosti First Great Western.

| ČTK, ČRo |Zprávy z domova

Vláda plánuje pro uprchlíky z Jordánska a Kurdistánu kurz češtiny i bezpečnostní prověrky

Česká republika plánuje do konce roku 2017 přijmout 1100 uprchlíků, kteří jsou na území Evropské unie, a dalších 400, kteří jsou v uprchlických táborech mimo EU. První by mohli přijít už v září. Rozhodla o tom na včerejším večerním jednání vláda. Kabinet se v souvislosti s tím zabýval i možnými bezpečnostními riziky, podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) si vláda musí při výběru ponechat právo veta.

|Štěpán Macháček |Zprávy ze světa

Nedostatek cementu brzdí ekonomiku v Gaze. Lidé v tom vidí jednu z příčin radikalismu

Pytel cementu se v palestinském Pásmu Gazy prodává na černém trhu i za skoro 700 korun, a i za takové peníze se těžko shání. Důvodem je izraelská blokáda. I když ji židovský stát za dobu, která uplynula od jeho ofenzivy proti hnutí Hamás, poněkud uvolnil, stavební materiál dál hlídá přísně. Izraelské úřady se obávají, že by Hamás materiál použil k obnově vojenských zařízení.

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru