Archiv | zprávy ze dne 14. září 2015

|Vojtěch Berger, mkp |Zprávy ze světa

Džihádismus neskončil, řekl ČRo britský expert na islamismus Haras Rafiq

Ještě před pár měsíci plnily stránky evropských novin příběhy takzvaných džihádistů. Mladí muži, ale někdy i dívky, kteří opouštějí západní Evropu a přidávají se k radikálnímu hnutí Islámský stát v Sýrii nebo Iráku. Současná uprchlická vlna do Evropy ale pozornost obrátila jinam. K desítkám tisíc lidí, kteří naopak právě z bojových zón Islámského státu prchají. Džihádismus ale neskončil, a nemělo by na něj zapomínat ani Česko. V rozhovoru pro Český rozhlas to říká Haras Rafiq, šéf britského institutu pro výzkum extremismu Quilliam.

|Ondřej Houska, mta |Zprávy ze světa

Česko žádá kvůli uprchlické krizi summit lídrů EU, kvóty znovu odmítlo

Česko v Bruselu odmítlo podpořit zavedení povinných kvót na přijímání uprchlíků. Český postoj vyjádřil na mimořádné schůzce ministrů vnitra Milan Chovanec z ČSSD. Evropská komise s podporou Německa, Rakouska nebo Švédska navrhla, aby uprchlíky povinně přijímaly všechny země Unie. Odpůrci kvót nemají dost spojenců na to, aby je zablokovali. Proto chtějí, aby o návrhu jednomyslně rozhodli lídři zemí Unie.

| ČTK, Veronika Hlaváčová |Zprávy z domova

Pražský soud zatím nerozhodl o vydání údajných spolupracovníků teroristů do USA

O případném vydání trojice údajných spolupracovníků teroristů do Spojených států rozhodne Městský soud v Praze příští týden. Senát totiž potřebuje více času na prostudování materiálů od americké strany. Jedním z mužů, který zatím zůstává v české vazbě, je Alí Fajád. Z auta jeho bratra zmizelo v červenci v Libanonu pět Čechů.

| ČTK, ČRo, Ondřej Houska |Zprávy ze světa

Po Německu zavádí kontroly na hranicích také Rakousko, hlídky posílilo i Slovensko

Slovensko kvůli obavám z náporu migrantů zvyšuje přítomnost policistů na svých hraničních přechodech s Maďarskem a Rakouskem. Na hranice vyslalo dalších 220 policistů a zintenzivnilo hlídky i v pohraničí mimo oficiální hraniční přechody. Kontroly na hranicích s Maďarskem dnes ohlásilo také Rakousko. Už víkendu začalo kontrolovat hranice s Rakouskem Německo.

|Lenka Jansová, Tomáš Bystrý |Zprávy z domova

Babiš je proti hraničním kontrolám. Uzavřít by se měly vnější hranice Schengenu, říká

Česko je podle ministerstva vnitra připravené obnovit kontroly na hranici s Rakouskem. Kvůli zvýšenému náporu migrantů už hranici uzavřela německá vláda. Kontroly na hranicích s Rakouskem a Maďarskem zavedlo také Slovensko. Vicepremiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš takové kroky kritizuje. Pořád trvá na tom, že by se měly chránit hlavně vnější hranice Schengenu.

| ČRo, Eva Rajlichová |Zprávy z domova

Dobrovolníci roznášejí dobré zprávy o zlepšování životních podmínek v rozvojovém světě

V Česku je od rána možné načerpat víc než pravidelnou dávku dobrých zpráv. Letáky roznášejí dobrovolníci zapojení v celosvětové kampani, která informuje, jakých úspěchů dosáhly neziskové organizace ve snaze zlepšovat životní podmínky v rozvojovém světě. Podle organizace Spojených národů se třeba daří více potírat extrémní chudobu a hlad ve světě. Od roku 2000 ubylo také až o 40 procent nově nakažených virem HIV.

|Jan Kaliba, Simona Bartošová |Fotbal

Je to v pohodě, zní z kabiny Slavie navzdory jednání o insolvenci

Dříve než jakémukoli soupeři na hřišti bude fotbalová Slavia čelit protistraně u soudu, jednání o insolvenčních návrzích má začít u Městského soudu v Praze v úterý ve 13 hodin. Po vstupu čínských akcionářů a menšinového vlastníka, podnikatele Jiřího Šimáněho do klubu, už to nevypadá jako zásadní problém, ale spíš jako drobná odbočka na cestě vzhůru.

| ČRo, Ondřej Houska |Zprávy ze světa

Ministři vnitra EU budou na mimořádné schůzce řešit uprchlické kvóty, ČR je opět odmítne

Česko na mimořádné schůzce ministrů vnitra zemí Evropské unie v Bruselu opět odmítne povinné kvóty pro přijímání uprchlíků. Evropská komise, Němci nebo Švédi chtějí, aby dnes ministři kvóty v principu podpořili a definitivně se na nich pak shodli začátkem října. Zastánci kvót upozorňují, že si s velkým počtem uprchlíků neporadí jen několik málo zemí a přispět k řešení uprchlické krize musejí všechny státy EU. Podle Komise má Česko přijmout přes 4 000 běženců.

|Jaroslav Plašil, Simona Bartošová |Tenis

Djoković zdolal ve finále US Open Federera a získal 10. grandslamový titul

Srb Novak Djoković vyhrál podruhé v kariéře US Open. V newyorském finále porazil Švýcara Rogera Federera 3:1 na sety, a potvrdil tak pozici nejlepšího tenisty současnosti. Nejúspěšnějšího hráče profesionální éry Federera zdolal 28letý Srb 6:4, 5:7, 6:4, 6:4, a získal tak jubilejní desátý grandslamový titul. Letos srbský tenista vyhrál tři ze čtyř turnajů velké čtyřky - vedle US Open také Australian Open a Wimbledon. Prohrál pouze ve finále Roland Garros.

|Jaroslav Gavenda |Zprávy z domova

Soud znovu projedná vydání tří mužů do USA. Čelí podezření z teroristických aktivit

Pražský městský soud bude dnes znovu rozhodovat o vydání trojice mužů v čele s Alím Fajádem do Spojených států. Všichni jsou podezřelí, že spolupracovali s teroristy. Údajně měli prodat zbraně a kokain americkým agentům, kteří předstírali, že jsou členy kolumbijské teroristické organizace. Za to jim v USA hrozí až doživotní trest. Muži vinu odmítají.

|Eva Rajlichová |nepoužívat - Věda

Čeští vědci vyvinuli nové materiály pro pěstování buněk, mohly by pomoci při popáleninách

Pacientům s těžkými popáleninami by mohl pomoci nový objev českých vědců. Vyvinuli nové materiály se speciálně upraveným povrchem. Na něm mohou růst nové lidské buňky. V budoucnu by takhle badatelé vypěstovali například cévní protézy nebo kostní tkáně. Za výzkum dostal vědec Václav Švorčík Cenu předsedy Grantové agentury ČR.

|Štěpán Macháček |Zprávy ze světa

Syrský uprchlík v Jordánsku: Chci žít v Evropě, z čehokoliv arabského už mám komplex

Jordánsko poskytuje více než šesti stům tisícům syrských uprchlíků útočiště před válkou. Mnozí Syřané se přesto snaží tuto zemi opustit a vydat se i s rodinami do Evropy. Zpočátku totiž doufali, že se do Sýrie brzy vrátí. Po několika letech uprchlického života se ale naděje vytrácí. Tito lidé proto mění strategii. Smiřují se s tím, že budou muset trvale žít jinde. A statut uprchlíka v Jordánsku jim plnocenný život neumožňuje.

|Vojtěch Berger |Zprávy z domova

Zeman míří s podnikateli do Ázerbájdžánu. Není to svobodná země, upozorňují nevládní organizace

Prezident Miloš Zeman odlétá na třídenní návštěvu Ázerbájdžánu. Doprovázet ho bude asi 50 zástupců českých firem. Během návštěvy se Zeman setká i se svým ázerbájdžánským protějškem Ilhamem Alijevem. Toho kritici obviňují, že zneužívá veřejné zdroje pro svou vlastní rodinu a že tvrdě trestá své odpůrce. Kenan Alijev z Rádia Svobodná Evropa proto doufá, že český prezident kromě obchodu nezapomene ani na lidská práva.

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru