Archiv | zprávy ze dne 14. října 2015

| ČRo, Jana Čermáková |Zprávy z domova

Rozpočtový výbor doporučil sněmovně schválit zavedení EET, ale s úpravami

Elektronická evidence tržeb (EET) by měla začít v praxi fungovat po sedmi měsících od platnosti zákona. Sněmovně to doporučili poslanci rozpočtového výboru. Nejprve se bude evidence vztahovat na hotely a restaurace, po dalších třech měsících na velkoobchod a maloobchod a až po dalším roce a čtvrt na drobné živnostníky, tedy třeba řemeslníky.

|Vladimír Kroc, mkp |Zprávy ze světa

Izrael uzavřel problematická místa Jeruzaléma, domy útočníků zbourá

Izraelské ozbrojené síly zahájily velkou bezpečnostní operaci ve východní části Jeruzaléma. Vojáci uzavřeli čtvrť Džebal Mukabir, odkud pocházejí tři muži obvinění z včerejšího zabití tří Izraelců. Na dalších místech začali instalovat kontrolní stanoviště. Situace v Izraeli se vyostřila během uplynulých dvou týdnů, kdy při palestinských útocích zahynulo osm Izraelců. O život přišlo i několik útočníků a dalších 18 Palestinců.

|Jiří Hošek |Zprávy ze světa

EXKLUZIVNĚ: Žvýkala jsem květiny a kobylky, líčí dívka, která utekla z KLDR

Severokorejce Park Jonmi je teprve 22 let. Křehká dívenka už toho ale prožila tolik, co do svého života nevtěsná drtivá většina z nás. Hladomor a neslýchaný teror v rodné zemi nebo dramatický útěk do Číny, kde padla i s matkou do rukou brutálních obchodníků s lidmi. Po strastiplné pouti se nakonec dostala do Jižní Koreje. Svůj životní příběh shrnula Park Jonmi do knížky "Abych přežila". Ta teď vychází současně v řadě zemí světa, včetně České republiky. S Park Jonmi natočil v Londýně exkluzivní rozhovor zpravodaj ČRo Jiří Hošek.

|Jakub Kanta |Ostatní sporty

Basketbalistky USK zahájí cestu za obhajobou titulu v EL, na úvod přivítají Kayserispor

Basketbalistky ZVVZ USK Praha čeká v letošním ročníku Evropské ligy těžká práce. Příprava na sezonu nebyla úplně ideální, ale přesto mají jen ty nejvyšší cíle. Ostatně do Euroligy vstupují jako úřadující šampionky a na obhajobu mohou pomýšlet. Jejich prvním euroligovým soupeřem bude turecký Kayserispor, který dnes přivítají v pražské hale Královka.

|Pavel Polák, mta |Literatura

Ve Frankfurtu nad Mohanem začal knižní veletrh. Letošní ročník patří Indonésii

Ve Frankfurtu nad Mohanem začal největší knižní veletrh na světě. Jedním z hlavních témat jeho 67. ročníku bude význam svobody slova. Své knihy a vydavatelské koncepty bude v následujících pěti dnech ukazovat více než sedm tisíc vystavovatelů z přibližně stovky zemí včetně České republiky. Na letošním veletrhu bude jako čestný host představovat svou literaturu a kulturu Indonésie.

| ČTK, Blanka Černá, ČRo, Monika Pustovková |Zprávy z domova

Detektivové ÚOOZ pokračují v zásahu v Praze a Olomouci. Obvinění zatím nepadla

Detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu i dnes vyslýchají podezřelé a svědky v kauze, která zasáhla také exministra vnitra Ivana Langera, jeho známého, olomouckého podnikatele Ivana Kyselého a některé z tamních vysoce postavených policistů. Jak uvedl vrchní státní zástupce Ivo Ištvan, který případ dozoruje, žádné obvinění zatím nepadlo. Podle informací Respektu ale brzy budou obviněni první čtyři lidé.

|Martina Klímová |nepoužívat - Věda

Mladí výzkumníci z Plzně uspěli v mezinárodní soutěži s metodou na odhalování rakoviny

Tým mladých výzkumníků z centra NTIS – Nové technologie pro informační společnost, které funguje při Západočeské univerzitě v Plzni, zabodoval v mezinárodní soutěži v americkém Bostonu. Mezi více než 2700 soutěžícími získali mladí vědci osm zlatých medailí, čímž předstihli i věhlasné univerzity jako Oxford, Stamford či Cambridge. Uznání sklidila metoda, která by měla přispět k odhalení rakoviny už v počáteční fázi.

| ČTK, Jaromír Marek |Zprávy ze světa

Izrael zpřísňuje opatření. Policie smí uzavřít problematické části Jeruzaléma

Izraelský bezpečnostní kabinet dnes brzo ráno rozhodl o zpřísnění bezpečnostních opatření v Jeruzalémě i po celém Izraeli. Policie dostala právo uzavřít problematické části Jeruzaléma, vojsko posílí policejní jednotky a k ochraně veřejné dopravy ve městě bude povoláno 300 strážců. Vláda tak reaguje na násilnosti, při nichž od začátku října přišlo o život nejméně sedm Izraelců a 30 Palestinců.

|Štěpán Macháček |Zprávy ze světa

Syrští uprchlíci v Jordánsku zájem o azyl v Česku mají, s žádostí ale často neuspějí

Do Evropy přicházejí desetitisíce uprchlíků ze Sýrie. Riskují životy a mnozí z nich nebezpečnou cestu nepřežijí. V pondělí přepravil vládní speciál z Jordánska do České republiky první oficiální skupinu syrských azylantů. Letadlo ale přiletělo téměř prázdné. Z plánovaných patnácti rodin do něj na ammánském letišti nastoupily pouze tři. Zájem o azyl v České republice je přitom mezi Syřany v Jordánsku značný.

|Eva Kézrová, Anna Jadrná |Zprávy z domova

Měření emisí se provádí za přesně stanovených podmínek. Důležitá je teplota i vlhkost vzduchu

Během testování množství emisí auto většinu času stojí na místě a nic se s ním neděje. Měření se totiž musí provádět za přesně stanovených podmínek jako je teplota a vlhkost vzduchu. Reportérka Českého rozhlasu Eva Kézrová se na testování emisí byla podívat v nezávislé zkušebně TÜV-SÜD v Roztokách u Prahy.

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru