Archiv | zprávy ze dne 16. listopadu 2015

|Jan Prokeš, Simona Bartošová, Matěj Štýs |Zprávy ze světa

Hollande: Francie posílí údery proti IS, chceme rezoluci Rady bezpečnosti OSN

Francouzský prezident François Hollande dnes v proslovu k oběma komorám parlamentu prohlásil, že Francie je ve válečném stavu. Země posílí letecké údery proti takzvanému Islámskému státu a zároveň prý požádá Radu bezpečnosti OSN, aby přijala rezoluci, která islamistické radikály odsoudí. V boji proti nim je podle Hollanda třeba vytvořit širokou koalici včetně muslimských zemí.

| ČTK, ČRo |Zprávy ze světa

Policie identifikovala další atentátníky z Paříže. Dál pátrá po komplicích

SLEDOVALI JSME ONLINE: Policisté usilovně pátrají po komplicích pachatelů teroristických útoků v Paříži. Kromě Francie hledají podezřelé třeba také v Belgii nebo v Itálii. Belgická policie dnes provedla rozsáhlý zátah v bruselské čtvrti Molenbeek, kde žil údajný spolupachatel Saláh Abdeslam. Podle tvrzení belgické prokuratury se ho ale dopadnout nepodařilo.

|Jan Suchan, Stanislav Zbyněk |Fotbal

Fotbalisty české reprezentace čeká utkání proti Polsku, všichni se těší na vynikající atmosféru

Čeští fotbalisté se vrátili tam, kde jim před třemi lety bylo tak dobře. Při mistrovství Evropy odehráli ve Vratislavi všechny tři zápasy základní skupiny a do čtvrtfinále jim pomohla i výtečná divácká atmosféra. Teď si v hlavním městě Dolnoslezského vojvodství zahrají čeští reprezentanti proti těm polským přípravné utkání.

| ČTK |Zprávy ze světa

Země G20 chtějí extremistům zastavit pohyb a přísun financí

Hlavním tématem summitu skupiny G20 v Turecku se stal po pařížských útocích boj proti mezinárodnímu terorismu. Lídři dvacítky nejvýznamnějších ekonomik světa se shodli na nutnosti zpřísnit bezpečnost letecké dopravy. Kromě toho chtějí zastavit příliv financí směřujících na podporu mezinárodního terorismu, omezit svobodu pohybu extremistů a zesílit boj proti teroristické propagandě na internetu.

|Pavel Polák |Zprávy ze světa

Kancléřka Merkelová má po pařížských útocích podporu parlamentních stran

Informace o identitě jednoho z útočníků v Paříži zasáhla Německo, které díky vstřícné politice Angely Markelové přijalo nejvíc migrantů. Parlamentní strany se za kancléřku postavily a varují před ukvapenými kroky. Bezpečnostní úřady dosud nepovažovaly za pravděpodobné, že by takzvaný Islámský stát své lidi posílal mezi uprchlíky. Jeden z teroristů ale pravděpodobně přišel před několika týdny do Evropy právě s uprchlickou vlnou.

| ČTK, ČRo |Zprávy ze světa

Francouzská policie identifikovala čtvrtého útočníka, po komplici dál pátrá

Francouzská policie identifikovala čtvrtého atentátníka pátečních teroristických útoků v Paříži. Informovala o tom televize BFMTV. Jmenoval se Samy Amimour a narodil se v roce 1987 ve Francii. Policie mezitím dál intenzivně pátrá po jednom z možných spolupachatelů útoků, 26letém Salahu Abdeslamovi. Místní policisté ve Francii jej zastavili v sobotu ráno u belgické hranice, ale pak ho pustili. Neměli prý informace, které by ho spojovaly s útoky v Paříži. V neděli policie po Abdeslamovi vyhlásila oficiální pátrání a zveřejnila jeho fotografii.

|Jiří Hošek, Jan Šmíd, ČTK, ČRo, Anna Jadrná |Zprávy ze světa

Francie se musí připravit na další možné atentáty, řekl premiér Valls

Francouzský premiér Manuel Valls dnes řekl, že se Francie musí připravit na další možné atentáty. Stejná hrozba ale podle něj platí i pro ostatní země Evropy. Páteční série atentátů byla podle Vallse naplánována v Sýrii. Ve Francii dál platí přísná bezpečnostní opatření a kvůli útokům se v pátek mimořádně sejdou ministři vnitra zemí Evropské unie.

|Jan Šmíd, Štěpán Macháček, Milan Slezák |Zprávy ze světa

Francouzské letectvo zaútočilo na pozice IS v syrském městě Rakka

Francouzské stíhačky v noci podnikly svůj dosud největší útok proti pozicím hnutí Islámský stát v Sýrii. Nálety směřovaly hlavně na město Rakka, kde vedení džihádistického útvaru sídlí. Akce francouzského letectva jsou odvetou za páteční atentáty v Paříži. Prezident Francois Hollande už v sobotu slíbil Islámskému státu nemilosrdnou válku.

| ČRo |Zprávy z domova

NKÚ odhalil v rozpočtu ministerstva obrany nesrovnalosti ve výši 2,2 miliardy

Ministerstvo obrany chybovalo podle Nejvyššího kontrolního úřadu v zadávání veřejných zakázek. NKÚ kontroloval způsob hospodaření resortu s penězi na stravování, úklid a chod ubytoven a technickou ostrahu muničních skladů. Za tyto služby MO v letech 2009 až 2014 zaplatilo 5,3 miliardy korun, z nichž kontroloři prověřili 4,7 miliardy. Největší problémy kontrola zjistila u konkurzů na technickou ostrahu muničních skladů. Jde o víc než 2 miliardy korun.

|Štěpán Macháček |Zprávy ze světa

Soužití v Jeruzalémě není snadné, ale potřebujeme se, říkají mnozí Arabové i Židé

Už měsíc a půl trvá v Izraeli a na palestinských územích nová vlna násilí. Typickým prvkem jsou útoky mladých Palestinců nožem proti izraelským vojákům a civilistům. Od začátku října jim podlehlo 14 Izraelců. Mnohé z útočníků zastřelila na místě policie. Další mladí Palestinci zemřeli při protestech po zásahu izraelské armády. Palestinců přišlo o život přes 70. Některé útoky se staly i v Jeruzalémě, tedy ve městě, kde se oba národy neustále potkávají.

| mka, Veronika Hlaváčová |Zprávy z domova

Architekti se dál soudí o odškodné za soutěž na novou Národní knihovnu

Skoro 3 miliony korun žádá skupina architektů za údajně neférovou soutěž na novou budovu Národní knihovny. V roce 2007 ji vyhrál Jan Kaplický se svým blobem. Studio HŠH architekti ale tvrdí, že organizátoři měli takzvanou chobotnici vyřadit. Za pravdu jim už dal prvoinstanční soud, rozhodnutí se ale nelíbilo Národní knihovně. Dnes by se architekti měli dozvědět, jestli odškodnění dostanou.

|Lenka Jansová |Zprávy ze světa

Francie oceňuje solidaritu Čechů, říká francouzský velvyslanec v Praze

Francie si cení toho, jak jí Češi dávají najevo sounáležitost po teroristických útocích v Paříži. Řekl to francouzský velvyslanec v Praze Jean-Pierre Asvazadourian v rozhovoru pro Český rozhlas. Před ambasádou stále přibývají hořící svíčky. Chodník pokrývají tisíce květin. Lidé u velvyslanectví stáli frontu, aby se mohli podepsat do kondolenční knihy.

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru