Archiv | zprávy ze dne 29. března 2016

|Veronika Hlaváčová |Zprávy z domova

Odpůrci čínského režimu založili v Praze iniciativu. V čele stojí Nadace Forum 2000

Kritici čínského režimu založili v Praze novou iniciativu s názvem Informační centrum pro demokracii a lidská práva v Číně. V jejím čele stojí Nadace Forum 2000, připojily se však také nevládní organizace Amnesty International nebo Národní galerie. Termín zahájení svých aktivit si skupina vybrala záměrně na dobu, kdy je v Česku na návštěvě čínský prezident. Je to prý chvíle, kdy je potřeba upozornit i na porušování lidských práv.

| ČTK, Jakub Lucký |Zprávy ze světa

Manažera Trumpovy kampaně zadržela policie. Údajně napadl reportérku

Floridská policie zadržela šéfa volebního štábu amerického kandidáta na prezidenta Donalda Trumpa. Dvaačtyřicetiletého Coreyho Lewandowskiho viní z ublížení na zdraví. Na začátku března měl napadnout reportérku zpravodajské sítě Breitbart. Policie dokonce zveřejnila video, kde Lewandowski novinářku prudce strhne, když se snaží promluvit s Donaldem Trumpem. Manažer vinu odmítá.

| ČTK, Evelyna Kulíšková |Zprávy z domova

Obžalovaní v kauze údajně zmanipulovaných tendrů pro armádu odmítli vinu

Soud vyslechl první obžalované v případu údajně zmanipulovaných stavebních zakázek pro ministerstvo obrany za desítky milionů korun. V kauze figuruje 18 lidí. Obžaloba je viní z pletich při veřejné soutěži, podvodu a porušování povinnosti při správě veřejného majetku. Pět lidí odmítlo vypovídat a další vinu odmítli, mezi nimi i podnikatel Zdeněk Fulín či bývalý ředitel armádní stavební správy Josef Maňhal.

| ČTK, Veronika Neprašová |Regiony

Staronová pražská koalice má program, ANO a ČSSD ale dál odmítají Stropnického

ANO, ČSSD a Trojkoalice (SZ, KDU-ČSL a STAN), které se snaží vytvořit staronovou koalici na pražském magistrátu, se domluvily na programu. Sporným bodem ale zůstává post radního za zelené. Ti totiž dál trvají na nominaci svého předsedy Matěje Stropnického, což odmítá hnutí ANO i ČSSD. Starostové a nezávislí (STAN) dokonce vyzvali předsedu Strany zelených (SZ) Matěje Stropnického, aby se vzdal kandidatury do rady hlavního města. Stropnický výzvu odmítl. Šance, že se koalici podaří dohodnout do čtvrtečního jednání zastupitelů, se tak opět snížila.

|Ľubomír Smatana, mkp |Zprávy z domova

Nejsme organizováni, říkají Číňané v pražských ulicích. Pozorovatelé si myslí opak

Stovky Číňanů postávají už druhým dnem na různých místech Prahy, aby pozdravili svého prezidenta. Všichni tvrdí, že do ulic vyrazili spontánně a nikdo je neorganizuje. Na druhé straně mají stejné vlajky na velmi dlouhých duralových tyčích, stejné bubínky, poslouchají pokyny z megafonů, které vydávají muži v tmavých brýlích a třeba v Chotkových sadech u Pražského hradu je pro ně zajištěné i společné občerstvení. A na dotaz, jestli to platí čínská ambasáda, rezolutně kroutili hlavami.

| ČRo, Zdeněk Novák |Zprávy ze světa

Únosce egyptského letadla se na Kypru vzdal úřadům, výbušninu u sebe neměl

Drama na letišti v kyperské Larnace je u konce. Po několika hodinách se kyperským úřadům vzdal muž, který unesl letadlo společnosti EgyptAir se 60 cestujícími mířící z Alexandrie do Káhiry. Únosce neměl u sebe výbušninu, ale s atrapou donutil pilota spoje z Alexandrie do Káhiry, aby přistál v kyperské Larnace. Policie údajně už během vyjednávání tušila, že muž nemá u sebe trhavinu. Kvůli bezpečnosti rukojmích ale nezasáhla. Únosce Airbusu A 320 s více než 80 lidmi na palubě se po několika hodinách sám vzdal. Všichni rukojmí jsou v pořádku.

|Jitka Hanžlová |Ekonomika

Dlužníkům z řad podnikatelů soudy stále častěji povolují oddlužení

Soudy čím dál častěji povolují bankrotujícím podnikatelům takzvané oddlužení, což je obdoba osobního bankrotu. Vyplývá to z analýzy společnosti Czech Credit Bureau. Za posledních pět let došlo k téměř 24 tisícům bankrotů fyzických osob podnikatelů. Oddlužení mohlo využít přes 80 procent z nich. Podíl se postupně zvyšuje, loni to bylo téměř 90 procent.

| Český rozhlas, Jan Charvát |Zprávy z domova

Odpůrci čínského prezidenta se snažili dostat na Hradčanské náměstí, policie je zastavila

Odpůrci čínského prezidenta se snažili dostat na Hradčanské náměstí, kde se podle původních plánů měli sejít. Policie ale akci zrušila a na místo je nepustila. Organizátoři protest přesunuli do parku Maxe van der Stoela, odkud část aktivistů k Hradu vyrazila. Demonstranti, kteří nesouhlasí s porušováním lidských práv v Číně, už dnes uspořádali akci i na pražské Kampě.

| ČTK, Kristina Roháčková, Radek Kříž |Hudba

Hudební legenda Paul McCartney se vrací do ČR. V O2 areně zazpívá v červnu

Někdejší člen britské skupiny Beatles Paul McCartney se po dvanácti letech vrací do Prahy. V rámci turné One On One zahraje a zazpívá 16. června v O2 areně v Praze. Podle organizátorů nabídne nové písně i výběr klasických hitů. Oficiální prodej lístků začne v pátek 1. dubna v 10 hodin dopoledne, členové McCartneyho fanklubu si je budou moci zakoupit už zítra.

| ČRo, Josef Ženatý |Regiony

Odboráři dál požadují, aby Královéhradecký kraj zrušil autobusový tendr a odstoupil náměstek

Spory kolem tendru na autobusovou dopravu v Královéhradeckém kraji pokračují. Odboráři zakázku za pět a půl miliardy korun kritizují dlouhodobě, a to i přes to, že jim hejtmanství v některých bodech už před časem ustoupilo. Zadávací dokumentace ale podle odborů stále obsahuje závažné chyby, na které prý nejvíc doplatí řidiči. Odboráři také žádají odstoupení z funkce náměstka hejtmana pro dopravu Karla Janečka z ČSSD.

|Robert Mikoláš, ČTK, ČRo |Zprávy z domova

Čína a Česká republika jsou strategickými partnery, dohodu podepsali na Hradě prezidenti

Prezidenti České republiky a Čínské lidové republiky podepsali dohodu o strategickém partnerství. Miloš Zeman přijal Si Ťin-pchinga dnes dopoledne na Pražském hradě s vojenskými poctami. Během uvítacího ceremoniálu bylo na počest čínského prezidenta vypáleno 21 dělostřeleckých salv. Čína ale nakonec neprosadila do textu o strategickém partnerství vše, co požadovala. Praha mimo jiné odmítá uznat Čínu za tržní ekonomiku.

| ČTK |Zprávy ze světa

Moskva prý chce Savčenkovou vyměnit za Rusy odsouzené ve Spojených státech

Moskva chce vyměnit vězněnou Ukrajinku Naděždu Savčenkovou za skupinu Rusů odsouzených v zahraničí. Mají mezi nimi být i Viktor But a Konstantin Jarošenko, kteří si odpykávají vysoké tresty v USA. Oznámila to agentura Interfax s odvoláním na ruské justiční zdroje. Savčenková byla minulý týden v Rusku odsouzena na 22 let za údajný podíl na smrti dvou ruských novinářů. Moskva dala najevo ochotu ji vyměnit.

| ČTK |Zprávy z domova

Kalousek se Schwarzenbergem vyvěsili na sněmovnu tibetské vlajky

Opoziční TOP 09 dnes ráno vyvěsila z oken sněmovny vedoucích na Malostranské náměstí dvě tibetské vlajky. Bývalý předseda této strany a někdejší ministr zahraničí Karel Schwarzenberg řekl novinářům, že se sluší demonstrovat proti diktátorovi, který nechá hromadně popravovat, zavedl osobní kult a tuhou cenzuru. Čínský prezident je nyní na návštěvě v Praze.

|Tomáš Kohout |Ostatní sporty

Za poslední víkend zemřel už druhý belgický cyklista. Dostal infarkt

Světovou cyklistiku zasáhly v krátké době hned tři tragédie. Po smrti Antoinea Demoitiého, kterého po pádu při závodě Gent-Wevelgem porazil doprovodný motocykl, zemřel další belgický jezdec. Dvaadvacetiletý Daan Myngheer měl v sobotu infarkt na Korsice na Critériu International a později skonal v nemocnici. Třetí tragédií je pak smrt 29letého amerického cyklisty a doktoranda univerzity v Oregonu Randalla Foxe, který se zabil při pádu ve sjezdu na univerzitních závodech ve státě Washington.

|Pavel Polák |Zprávy ze světa

Tragickou srážku vlaků v Bad Aiblingu způsobila dvě lidská pochybení

Únorové vlakové neštěstí v bavorském Bad Aiblingu způsobila podle nových zjištění dvě závažná pochybení místního výpravčího. Německá média o tom informoval bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann. Při čelní srážce dvou vlaků na začátku února zemřelo jedenáct lidí, 85 cestujících skončilo s vážnými zraněními v nemocnici.

|Jan Kaliba |Fotbal

Ve Švédsku jako na Euru. Češi budou hrát na stadionu pro 50 tisíc lidí

Zlatan Ibrahimović je sice extravagancí i profesní kvalitou fotbalovou celebritou, ale ani kvůli němu se stadion při zápase Švédsko-Česko zřejmě nezaplní více než z poloviny. Jinak si ovšem čeští reprezentanti při přípravě ve Stockholmu můžou připadat už jako na červnovém Euru. Švédsko má podobný počet obyvatel jako Česko, ale na rozdíl od něj před čtyřmi lety otevřelo moderní arénu pro 50 tisíc fotbalových fanoušků.

|Kateřina Havránková |Regiony

Starosty obcí na Berounce rozdělil návrh na stavbu přehrady

Zabránit ničivé stoleté vodě na dolním toku Berounky se dá podle Povodí Vltavy jen stavbou suché hráze. Ta by mohla vzniknout v Roztokách u Rakovníka, uprostřed CHKO Křivoklátsko, Návrh je zatím na úplném začátku, už teď ale proti němu protestují jak starostové z Křivoklátska, tak i ochránci přírody, kterým se nelíbí případné dopady na chráněnou krajinnou oblast. Starostové níže po proudu návrh naopak vítají.

| dab, Andrea Kratochvílová |Regiony

Ne každé sázení stromků je přínosné. Někdy za něj dokonce hrozí pokuty

Stromky vysázené bez povolení teď řeší ochranáři i úřady na Vysočině. Často jen náhodou zjistí, že na mezích, loukách nebo pastvinách majitel pozemku vysázel stromy, ale přitom mu chybí potřebná razítka. To je ale nelegální a podle ochranářů tak navíc může zlikvidovat velmi cenné lokality s chráněnými rostlinami a živočichy. Za nepovolené zalesňování také hrozí vysoká pokuta.

|David Koubek, dab |nepoužívat - Věda

Problém s vývojem vakcíny proti viru zika. Scházejí jeho živé vzorky

Laboratořím ve světě scházejí vzorky viru zika, který možná způsobuje nedostatečně vyvinutý mozek u novorozenců. Pro to, aby mohly vyvinout vakcínu proti nákaze nebo i jen test na její přítomnost, by potřebovaly živý exemplář samotného viru. Jenže těch se nedostává. Podle brazilského deníku Estado de São Paulo se tak začíná rozvíjet černý trh se vzorky.

|Ondřej Houska |Zprávy ze světa

Letiště v Bruselu poprvé po atentátech vyzkouší provoz. Zatím bez cestujících

Bruselské letiště Zaventem dnes poprvé od teroristických útoků z minulého týdne vyzkouší provoz. Bude to ale bez přítomnosti cestujících. Zhruba 800 zaměstnanců letiště bude zkoušet, jestli odbavování cestujících zvládne provizorní terminál vybudovaný po atentátech. V odletové hale letiště se minulý týden odpálili dva sebevražední atentátníci.

| ČTK, ČRo, Reuters, dab, Ondřej Klapal |Zprávy ze světa

Muž se pokusil pronést zbraň do Kongresu, ostraha ho zneškodnila

Americká policie postřelila ozbrojeného muže, který vstoupil do podzemí návštěvnického centra Kapitolu, sídla amerického Kongresu ve Washingtonu. Muž se pokoušel pronést zbraň přes detektor kovů. Když neuspěl, vytáhl zbraň z pouzdra a zamířil na policistu. Poté vážně zraněného muže strážníci zatkli, nyní je v péči lékařů. Lehce zraněna byla i kolemjdoucí žena. Uzávěru Kongresu už policisté zrušili s výjimkou návštěvnického centra, kde dál probíhá vyšetřování.

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru