Archiv | zprávy ze dne 3. června 2016

| ČTK, ČRo |Film

Nejúspěšnějším snímkem zlínského festivalu je izraelský Abulele

Izraelský snímek Abulele, který režíroval Jonathan Geva, se stal nejúspěšnějším filmem letošního 56. ročníku zlínského filmového festivalu. Snímek získal tři ceny, cenu diváků nejúspěšnějšímu hranému filmu, cenu ekumenické poroty i cenu mezinárodní dětské poroty pro hraný film pro děti. Ceny festivalu se předávaly dnes při závěrečném galavečeru ve zlínském kongresovém centru.

| ČTK, ČRo |Zprávy ze světa

Ukrajinská tajná služba mučí vězně, tvrdí představitel OSN. Kyjev to odmítá

Kyjev dovoluje ukrajinské tajné službě SBU mučit lidi podezřelé ze sympatií k proruským separatistům a na Ukrajině také existují tajná vězení. Uvedl to britský list The Times s odvoláním na zástupce generálního tajemníka OSN pro lidská práva Ivana Šimonoviče. Zpráva OSN podle deníku zaznamenává stovky případů nezákonného věznění, mučení a špatného zacházení s vězni - a to jak ze strany proruských separatistů, tak vládních sil. SBU obvinění odmítla a nevpuštění inspektorů OSN do svých zařízení vysvětlila tím, že v nich žádní vězni nejsou.

|Roman Verner, Michaela Vydrová |Film

Filmový festival ve Zlíně končí, navštívilo ho rekordních 125 tisíc lidí

Zájem o mezinárodní dětský filmový festival ve Zlíně roste. Letos ho navštívilo o pět tisíc lidí více než loni. Na projekce i doprovodné programy zamířilo 125 tisíc diváků. Rekordní byl i počet šestapadesáti zemí, které na východní Moravu poslaly své filmy. Dnes večer porota ocení vítězné snímky. Galavečerem provázejí Lucie Výborná a Jan Pokorný.

| ČTK, ČRo |Regiony

Za sesuv na D8 může podle posudku kamenolom, stát chce po majitelích miliardu

Za sesuv na dálnici D8 může provoz kamenolomu v sousedství dálnice, který byl špatně zabezpečený. Miliardovou škodu bude ministerstvo dopravy vymáhat po jeho majitelích, společnosti Kámen Zbraslav. Uvedl to internetový deník Aktuálně.cz s odvoláním na výsledky posudku, který si nechalo zpracovat ministerstvo. Firma Kámen Zbraslav už od úřadu výzvu k zaplacení dostala, podle právního zástupce společnosti Petra Sedláčka ale zaplatit nehodlá.

| ČRo, Ľubomír Smatana |Zprávy ze světa

Svůj sen si vyplavala v moři. Teď se s olympijským uprchlickým týmem chystá do Ria

Ještě před rokem seděla sedmnáctiletá Yusra Mardiniová v syrském Damašku a poslouchala výbuchy bomb. Dnes je tváří olympijského uprchlického týmu, který pojede v srpnu do Ria. Její nominaci oznámil olympijský výbor. Mezitím ale musela Yusra přeplavat moře z Turecka do Řecka a ještě přitom pomáhala táhnout člun s dvacítkou uprchlíků. Yusra je vynikající plavkyně a závodila už v Sýrii, dokud tam nezačala válka. Na olympiádu se připravuje v Berlíně.

|Jan Šmíd, Viktor Daněk |Zprávy ze světa

Povodně v Německu a ve Francii už mají třináct obětí. Paříž čeká kulminaci Seiny

Už jedenáct lidí zemřelo tento týden při povodních v Německu. Nejhorší situace je v Bavorsku, kde voda poničila některé obce a způsobila miliardové škody. Německá meteorologická služba navíc varuje, že pršet bude ještě celý dnešní den. Také ve Francii, kde si záplavy vyžádaly nejméně dvě oběti, se situace může ještě zhoršit. Paříž se připravuje na kulminaci Seiny.

| ČTK |Zprávy z domova

Zeman by na ochranu hranic při náporu migrantů použil i hasiče

Prezident Miloš Zeman by v případě zvýšeného náporu migrantů nasadil na ochranu českých hranic i hasiče. Měli by pomáhat v ostraze policii a armádě. Zeman uvedl, že na ochraně hranic by se měli podílet i členové aktivní zálohy armády. Řekl to dnes při návštěvě Českých Velenic na Jindřichohradecku, které jsou na hranicích s Rakouskem.

|Tea Veseláková |Zprávy ze světa

Zástupci 30 zemí v Paříži připravují půdu pro konferenci k blízkovýchodnímu mírovému procesu

Bez zástupců Izraele a Palestinské samosprávy se dnes v Paříži mluvilo o tom, jak tyto znepřátelené národy přimět k obnovení mírových rozhovorů. Zasedání bezmála třicítky světových zemí a mezinárodních organizací předchází mezinárodní konferenci k blízkovýchodnímu mírovému procesu, kterou chce Francie uspořádat koncem roku.

|Jakub Kanta, Stanislav Zbyněk |Ostatní sporty

Předpisy jsou nejasné, budeme se za Sáblíkovou rvát, zní z Českého olympijského výboru

Přes půl roku si Martina Sáblíková myslela, že si splní sen a bude startovat také na letní olympiádě. Jenže kvůli nejednoznačnému výkladu kvalifikačních pravidel cyklistické časovky to teď vypadá, že ne. Její tým v čele s koučem Novákem tak netrpělivě čeká na oficiální vyjádření Mezinárodní cyklistické unie (UCI).

| ČTK |Zprávy z domova

Bělobrádek navrhne odvolání Sykové z funkce místopředsedkyně vládní vědecké rady

Vicepremiér pro výzkum Pavel Bělobrádek z KDU-ČSL připraví na příští jednání vlády návrh na odvolání Evy Sykové z funkce první místopředsedkyně vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace. Syková na členství v radě tento týden rezignovala kvůli kauze s kmenovými buňkami. Uvolněné místo bude doplněno ze stávajících členů rady, aby v ní fungovali oba místopředsedové rady. Kdo by to měl být, se zatím neví. Rada se tím bude zabývat na příštím jednání ještě před prázdninami.

|Ondřej Houska |Zprávy ze světa

Amnesty International opět vyzvala EU, aby nevracela migranty do Turecka

Organizace na ochranu lidských práv Amnesty International opět vyzvala Evropskou unii, aby ukončila březnovou dohodu s Tureckem o zastavení migrace. Na základě ní by mělo Turecko přijmout zpět na své území všechny migranty, kteří se dostanou do Řecka. A to bez ohledu na to, jestli by v Evropě měli nárok na azyl, nebo ne. Podle Amnesty International je taková dohoda nelegální.

|Kateřina Součková |Zprávy z domova

'Šmejdi' mají novou praktiku, předváděcí akce zastírají soutěží

Více než osm z deseti předváděcích akcí nevyhovělo kontrolám České obchodní inspekce. Za první tři měsíce udělila firmám klamajícím spotřebitele pokuty za více než pět milionů korun. Další desítky případů inspekce ještě prověřuje. Mezi nové praktiky například patří maskování předváděcí akce soutěží o peníze.

|Tomáš Jelen |Regiony

Měření rychlosti v opravovaném úseku D1 u Brna začne v jednom ze směrů o měsíc později

Úsekové měření rychlosti v opravovaném úseku dálnice D1 u Brna začne v jednom směru fungovat o měsíc později. Řidiče tam mají hlídat kamery umístěné na mýtné bráně a na speciálním stožáru. Úřad v Rosicích je připraven začít každým dnem rozesílat obálky s pokutami. Druhou polovinu dálnice, přesněji řečeno jízdní pás od Prahy na Brno, ale dostala na poslední chvíli na starost zcela nepřipravená radnice ve Šlapanicích.

| ČRo, Lenka Jansová |Zprávy z domova

Předčasné splacení hypotéky bude levnější a jednodušší, schválili to poslanci

Postavení lidí, kteří si berou úvěry, bude silnější. Dluhy budou moci pravděpodobně splatit prakticky kdykoli, omezí se sankce za pozdní splátky a také se zvýší odpovědnost věřitele za poskytnutí úvěru. Předpokládá to vládní návrh zákona o úvěru pro spotřebitele, který dnes schválila s úpravami Poslanecká sněmovna. Předloha nyní zamíří k posouzení do Senátu.

|Jan Šmíd |Fotbal

Před Eurem - 3. díl: Marseille bývalo městem zločinu, teď žije fotbalem

Marseille je třetí zastávkou v našem seriálu, ve kterém putujeme po místech, kde se budou hrát už přesně za týden zápasy fotbalového Eura. Marseille je pro některé nádherné město se spoustou památek a fanatickými fotbalovými fanoušky, pro jiné zase město ušmudlané, kde žije více přistěhovalců než původních Francouzů. Také to bývalo město zločinu. Dnes už to ale neplatí.

|Barbora Kladivová |Zprávy z domova

Firma Beauty Line slibuje výhry, které nevyplácí. Prověřuje ji inspekce i hygiena

Výhru až 300 tisíc korun za několik přípravků z nabídky slibuje lidem společnost Beauty Line s.r.o. Výhru ale nikdo nikdy nezískal. Problémy mají s touto firmou zákazníci už několik let, společnost opakovaně mění své názvy a je těžké se s ní spojit. Už v minulosti ji pokutovala Česká obchodní inspekce. Teď ji prověřuje i Státní zemědělská a potravinářská inspekce a pražská hygiena. Firma totiž prodává údajně zázračné pilulky na hubnutí a krémy na vrásky. V minulosti nabízela třeba i jahodníky.

|Pavel Novák |Zprávy ze světa

Vědci z ČZU shánějí peníze na záchranu antilop Derbyho v Senegalu

Dlouhé, téměř rovné rohy, jakoby stočené do vývrtky, široký krk a úzké svislé světlé pruhy na bocích. To jsou rysy největší antilopy na světě, antilopy Derbyho. Ve volné přírodě západní Afriky jí už žije jen několik desítek kusů. Česká zemědělská univerzita vede už 16 let program na záchranu této velké antilopy. V rezervacích Bandia a Fathala v Senegalu se snaží populaci antilop Derbyho zvýšit a docela se jim to daří. Na další pokračování projektu ale musí spolek Derbianus Conservation shánět peníze z různých zdrojů.

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru