Archiv | zprávy ze dne 20. srpna 2016

| ČTK |Ekonomika

Zuckerbergova charita prodala akcie Facebooku za víc než dvě miliardy

Charitativní organizace zakladatele a šéfa sociální sítě Facebook Marka Zuckerberga a jeho manželky Priscilly Chanové prodala akcie Facebooku za 95 milionů USD (2,3 miliardy korun). Je to první velký prodej akcií Facebooku kvůli získání peněz na financování filantropických aktivit Zuckerberga a jeho rodiny, informovala agentura Bloomberg. Zuckerberg a jeho manželka slíbili po narození dcery Maximy loni v prosinci věnovat během svého života na charitu 99 procent majetku.

|Milan Kopp, Viktor Daněk |Člověk

Nejen návrat koní Převalského, ale i rekonstrukce kliniky. Zoo Praha v Mongolsku boduje

Stetoskop, kufřík s léky zabalený ve staré krabici a jedno železné lůžko. Takové je ve zkratce vybavení malé mongolské nemocnice ve vesnici Bij Bag na okraji pouště Gobi. Bez české pomoci by ale na klinice nebylo možná ani to. Pražská zoo do stejné oblasti už několik let vypouští do volné přírody koně Převalského. A pomohla i s rekonstrukcí malé nemocnice. Práce místní lékařky ovšem není lehká.

| ČTK |Zprávy ze světa

Turecko chce být aktivnější při řešení konfliktu v Sýrii. Nechce kurdské struktury ani Asada

Turecko si přeje hrát v příštích šesti měsících aktivnější roli v konfliktu v Sýrii, aby zabránilo rozpadu sousední země podle etnického klíče. Prohlásil to dnes před novináři turecký premiér Binali Yildirim. Syrský prezident Bašár Asad by podle něj mohl zůstat v prozatímním vedení země, ale v budoucnu nesmí v Sýrii hrát žádnou roli.

| ČTK, ČRo |Regiony

Policisté našli drogy u 4 desítek účastníků festivalu u Máchova jezera

Celníci a policisté našli drogy u čtyř desítek účastníků tanečního festivalu, který se od pátku koná u Máchova jezera. Dva lidé podle nich řídili pod vlivem drog a další drogy prodávali. Některé z nich čeká přestupkové řízení, další pokuta a někteří se budou zpovídat z přečinu přechovávání omamné a psychotropní látky a jedu. Jeden muž, který obtěžoval hosty, je vyšetřován kvůli výtržnictví a nebezpečnému vyhrožování. Kontroly na festivalu budou pokračovat do jeho skončení.

|David Jakš |Zprávy ze světa

Zasedání FIFA v Malajsii příští rok zřejmě nebude. Země odmítá udělit víza izraelské delegaci

Malajsie se zřejmě vzdá pořádání světového kongresu fotbalové asociace FIFA v příštím roce. A důvody, které k tomu má, hrozí rozpoutat mezinárodní skandál. Malajsijská vláda podle oficiálního prohlášení nemůže zajistit bezpečnost delegátům ze zemí, se kterými nemá diplomatické styky. Podle zákulisních informací ovšem ve skutečnosti nechce pustit do země zástupce Izraele. Kongres FIFA přitom platí za jednu z nejprestižnějších diplomatických akcí v současném světě.

|Nikola Šrámková |LOH 2016 Rio de Janeiro

Český čtyřkajak Havel, Trefil, Dostál, Štěrba obhájil v Riu bronz z Londýna

Český čtyřkajak ve složení Daniel Havel, Lukáš Trefil, Josef Dostál a Jan Štěrba obhájil na olympijských hrách v Riu de Janeiru bronz z olympiády v Londýně na kilometrové trati. Závod ovládla německá posádka, která šla do čela hned v úvodu. Češi svedli v závěru souboj o stříbro se Slováky, kteří byli nakonec v cíli dříve.

|Michal Jurman, Vojtěch Man |LOH 2016 Rio de Janeiro

Náročnou trať pro bikery může ovlivnit déšť. Jako první z Čechů pojede Kateřina Nash

Krásná, ale zároveň extrémně těžká, tak hodnotí čeští bikeři brazilskou trať, na které chtějí poslední dva dny olympijských her bojovat o medaile. V Riu se ale očekává silný déšť, který by závody mohl zkomplikovat. Mezi bikery nechybí ani čeští kandidáti na medaile. Jako první z nich se na start postaví dnes Kateřina Nash.

|Vojtěch Berger, ČRo |Divadlo

Příběh zfušované Kristovy fresky ožívá i v opeře. Přihlížet by měla i sama 'restaurátorka'

V městečku Borja na severu Španělska bude mít dnes premiéru originální operní dílo. Je inspirované příběhem 80leté důchodkyně, která v tamním kostele amatérsky přemalovala fresku Ježíše Krista. Za to nejprve žena sklidila celosvětový posměch – Ježíš totiž po jejím zásahu lidem připomínal spíš opici nebo medvěda – jenže kuriozita přitáhla do města i davy turistů a s nimi peníze. Příběh s happy endem se dva Američané rozhodli přepsat do operních árií.

| ČTK |Zprávy ze světa

Turecká rozvědka žádá od Německa pomoc v boji proti Gülenovým stoupencům, píší německá média

Turecká tajná služba (MIT) prý žádá německou rozvědku o pomoc v boji proti přívržencům duchovního Fethullaha Gülena. Ve svém nejnovějším čísle to píše prestižní německý týdeník Spiegel. Gülena, který žije v exilu v USA, Ankara obviňuje, že stál v pozadí neúspěšného červencového převratu proti tureckému prezidentovi Recepu Erdoganovi. Gülen toto tvrzení odmítá.

| ČRo Plus |Zprávy z domova

Migranti proudí do Itálie a stále i přes Turecko. Myslím, že je potřeba plán B, říká Rozumek

Příliv uprchlíků, který se v uplynulých měsících zpomalil, opět mírně nabírá na síle. Do Řecka jich – zejména po moři – během uplynulých 24 hodin dorazilo 240, zatímco dříve to bylo jen několik desítek denně. Podle ředitele Organizace pro pomoc uprchlíkům Martina Rozumka by to mohl být úmyslný tah ze strany Turecka, které tím může vytvářet tlak na EU ohledně zrušení víz. Rozumek to řekl v rozhovoru pro ČRo Plus. A připomněl také, že problematickým místem, co se týká přílivu migrantů, je stále také Itálie.

|Michaela Vetešková |Film

Ve Slavonicích vzniká nový film Po strništi bos. Jan Svěrák ho natáčí podle předlohy svého otce

V jihočeských Slavonicích se usadil štáb režiséra Jana Svěráka, natáčí tam nový film Po strništi bos. Odehrává se v době druhé světové války a časově předchází příběhu Obecné školy. Zatímco v předešlých dnech pracoval režisér hlavně s dětmi a zvířaty, v pátek se na plac poprvé postavili profesionální herci - mimo Terezy Voříškové a Ondřeje Vetchého, kteří ve filmu hrají hlavní role, před kamerou stál i herec Jan Tříska.

|David Koubek |LOH 2016 Rio de Janeiro

Dobrovolnice skončila ještě před koncem Her. Došlo i na hrubost, mrzí ji

Olympijští dobrovolníci bez nároků na odměnu dojíždějí každý den do práce, tráví v ní ze své vůle hodiny a rozdávají úsměvy. Stejně jako Brazilka ze čtvrti, kde se všichni na olympijské hry mohou jen dívat v televizi. Dva roky pracovala pro organizátory, mimo jiné pomáhala po telefonu verbovat dobrovolníky z celého světa a pak se jedním stala. Jenomže nakonec s tím předčasně sekla.

|Štěpán Sedláček |Zprávy ze světa

Syrská vláda dva dny bombardovala město Hasaka, zemřelo na 20 lidí

Při náletech syrské armády na město Hasaka zemřelo za poslední dva dny více než dvacet lidí. Informovala o tom syrská organizace pro lidská práva, která sídlí v Londýně. Vládní letouny mířily na oblasti ovládané kurdskými milicemi. Koalice zemí vedená Spojenými státy nad město na severovýchodě Sýrie vyslala letouny, které mají ochránit americké jednotky.

|Vojtěch Man |LOH 2016 Rio de Janeiro

Noc v Riu: Boltovo deváté zlato i finále tyčky bez Isinbajevové

Usain Bolt zakončil v Riu své olympijské účinkování svým devátým triufem, tentokrát s jamajskou štafetou na 4x100 metrů. Na stejné trati mezi ženami vládly Američanky s rekordním zápisem Allyson Felixové. V Riu jdou do finále také turnaje v kolektivních sportech. První olympijský titul získaly německé fotbalistky a napodobit je mohou i mužští kolegové.

|Václav Štefan |Zprávy z domova

Soudcům chybí asistenti. I to je jeden z důvodů, proč se některá řízení protahují

Když chce soudce pomoct s případem, musí často počkat, až soudní asistent připraví podklady pro další dva jeho kolegy. V Česku je totiž na 3100 soudců jen něco málo přes 1000 asistentů a to je podle Soudcovské unie málo. Ministerstvo spravedlnosti proto ještě letos postupně obsadí 300 nových míst pomocných sil. Díky většímu počtu asistentů by se tak mohla zkrátit některá řízení.

|Jan Suchan, Vojtěch Man |LOH 2016 Rio de Janeiro

Z Isinbajevové bude funkcionářka. Chce prosadit doživotní distanc při prvním dopingovém nálezu

Svou skvostnou kariéru chtěla uzavřít právě na olympijských hrách v Riu. To se tyčkařce Jeleně Isinbajevové splnilo. Kvůli plošnému zákazu startu pro ruské atlety to ovšem nebylo se zlatem na krku, ale jen na tiskové konferenci. Isinbajevová se dává na funkcionářskou dráhu a právě za ruské atlety chce bojovat.

|Radek Kříž |Literatura

Proč se autisté kývou a vyráží jen zvuky? Na to odpovídá kniha třináctiletého chlapce 'A proto skáču'

Japonský chlapec Naoki Higašida trpí tak silnou formou autismu, že není schopný mluvit. Zároveň je to citlivé a výjimečně nadané dítě. Se svou matkou vymyslel způsob, jak se dorozumět s okolím. Před jedenácti lety tak vznikla kniha s názvem 'A proto skáču', která je unikátním svědectvím o vnitřním světě malého chlapce s autismem. V nejbližších dnech kniha vyjde v češtině.

| ČRo, Zuzana Švejdová |Zprávy z domova

O finanční poradce mají Češi zájem. Letos už s jejich pomocí uzavřeli smlouvy za desítky miliard

Desítky tisíc lidí využívají každý rok služeb finančních poradců a zájem neopadá. Za první půlrok letošního roku uzavřeli finanční zprostředkovatelé a poradci obchody za skoro 41 miliard korun, což je v porovnání s loňskem zhruba devítimiliardový nárůst. Vyplývá to z údajů Unie společností finančního zprostředkování a poradenství a Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců ČR.

|Jiří Hošek |Zprávy ze světa

Londýn rozjíždí nepřetržitý víkendový provoz metra. Město si od toho slibuje desítky milionů liber ročně

Převratné dopravní novinky si ode dneška budou užívat Londýňané. Po dlouhých odkladech začíná zatím na dvou linkách nepřetržitý víkendový provoz metra. Na podzim by se pak měly přidat další tři linky. Podle jedné ze studií by zavedení víkendového nočního provozu mohlo výhledově londýnské ekonomice přinést ročně dodatečných 77 milionů liber.

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru