Archiv | zprávy ze dne 21. srpna 2016

| ČRo, Eva Malá |Regiony

Policisté na festivalu Mácháč zadrželi 5 distributorů drog, na Hip Hop Kempu v Hradci obvinili 10 lidí

Policisté při víkendové technopárty Mácháč 2016 v Doksech na Českolipsku odhalili několik desítek případů držení drog. Kriminalisté zadrželi celkem pět distributorů. Většinou prodávali marihuanu a tablety extáze. Za distribuci a držení drog jim hrozí až pět let vězení. Policisté zasahovali kvůli drogám také na festivalu Hip Hop Kemp v Hradci Králové, kde zadrželi 12 lidí, deset z nich obvinili.

|Nikola Šrámková |Fotbal

Slavia porazila Příbram 3:0, Liberec uhrál remízu 0:0 s Brnem, Sparta je po výhře s Jabloncem v čele

Fotbalisté Slavie Praha si ve 4. kole ePojisteni ligy zajistili první ligovou výhru. Na domácím hřišti porazili Příbram 3:0. O branky se postarali Mešanovič, Škoda a Hušbauer. Příbram v této sezoně ještě nebodovala a dokonce čeká na svou první branku. Domácí Liberec uhrál s Brnem bezbrankovou remízu a oba týmy tak stále čekají na první výhru v lize. Sparta potřetí za sebou neobdržela gól a výhrou 3:0 nad Jabloncem si připsala třetí vítězství a je v čele tabulky.

|Pavel Novák, ČRo |Člověk

Koncerty, tradice i pomoc pro chudé krajany. Na festival Banát přijely do Rumunska stovky Čechů

Čtyři dny koncertů, divadelních představení, přednášek a setkávání Čechů s Čechy. To je festival Banát v Eibenthalu, jedné ze šesti českých vesnic v banátské vrchovině na jihozápadě Rumunska. Z Česka na něj přijelo přes 700 diváků, čímž na chvíli značně rozšířili počet česky mluvících obyvatel. Těch původních – jsou to potomci přistěhovalců z 19. století – ve vesnici zůstalo už jen 230. Při festivalu nejde však jen o zábavu či jazyk, ale i o příležitost pro vesničany si vydělat.

|Lenka Jansová |Zprávy z domova

Širší rodinná vstupenka. Rodiče s více dětmi by mohli na výletech ušetřit

Finančně ulevit rodičům s více dětmi by mohlo nové rodinné vstupné. Třeba v Národním zemědělském muzeu nebo hřebčínu v Kladrubech už tradiční rodinnou vstupenku dva dospělí plus dvě děti nekoupíte. Místo ní vám nabídnou zvýhodněné vstupné pro rodinu s víc než dvěma dětmi. Zavedení této novinky zváží i ministerstvo kultury pro památky, které pod něj spadají.

| ČRo, Lukáš Matoška |Zprávy ze světa

Sebevražedný atentátník zabil na jihu Turecka 51 lidí. Odpálil se uprostřed svatební oslavy

Při sobotním bombovém útoku na svatbě ve městě Gaziantep v jihovýchodním Turecku zemřelo podle posledních informací 51 lidí. Desítky dalších jsou zraněny. Za útokem podle Ankary stojí sebevražedný atentátník, podle tureckého prezidenta Erdogana to byl chlapec ve věku 12 až 14 let. K odpovědnosti se zatím nepřihlásila žádná organizace, vládní zdroje však podezírají takzvaný Islámský stát. Podle opoziční prokurdské strany HDP šlo o svatbu jednoho z jejích členů.

| ČTK |Ostatní sporty

Kornfeil byl v deštivé Velké ceně ČR šestý. Královské MotoGP ovládl Brit Crutchlow

Jakub Kornfeil obsadil šesté místo v deštivé Velké ceně České republiky silničních motocyklů ve třídě Moto3 a připsal si třetí nejlepší výsledek v sezoně. Z premiérového vítězství v seriálu mistrovství světa se radoval Skot John McPhee. Druhý domácí jezdec Karel Hanika, startující na divokou kartu, skončil v Brně šestnáctý a těsně mu unikla bodovaná pozice.

| ČTK, ČRo |Zprávy z domova

OBRAZEM: Pietní ceremoniál před budovou ČRo v Praze připomněl oběti srpnové okupace 1968

Rozhlasoví pracovníci, politici a pamětníci si před budovou Českého rozhlasu na Vinohradské třídě v Praze připomněli obsazení Československa vojsky Varšavské smlouvy v roce 1968. K nejdramatičtějším událostem došlo v první den okupace právě před budovou tehdejšího Československého rozhlasu. Lidé se tam s vojáky, kteří chtěli rozhlas obsadit, střetli a několik jich na místě zemřelo.

| ČTK |Zprávy ze světa

Írán odhalil nový systém protivzdušné obrany Bavar 373, má se plně vyrovnat ruskému

V íránských médiích se objevily snímky nového systému protivzdušné obrany Bavar 373, který má být srovnatelný se svým ruským předobrazem S-300. Oznámila to dnes agentura AFP. Snímky nové zbraně se objevily v souvislosti s ceremonií s účastí prezidenta Hasana Rúháního, který si v doprovodu ministra obrany prohlížel novou produkci íránského zbrojního průmyslu.

| ČTK, Tomáš Jelen |Regiony

Na závěrečný den MotoGP v Brně zamířily desetitisíce fanoušků, na D1 je kolona 10 kilometrů

Na Masarykově okruhu v Brně odstartoval závěrečný den Motocyklové Grand Prix. Na závodiště zamířily desetitisíce diváků. Na dálnici D1 u Brna se mezi sjezdy 182 a 190 ve směru na Prahu vytvořila v souvislosti se závody bezmála desetikilometrová kolona a kolabuje doprava. Vozidla ale stále popojíždějí. Důvodem je déšť, kvůli kterému nemohou auta parkovat na přírodních parkovištích.

|David Koubek |LOH 2016 Rio de Janeiro

LOH končí, olympijské vesnice v Riu ale zůstávají. Říká se tak sportovním zařízením ve favelách

Stejně jako Česká republika získala Brazílie první zlatou medaili na olympijských hrách v judu. Vybojovala ji Rafaela Silvaová, a vybojovala ji doslova také pro chudinskou čtvrť, ze které pochází a kde se judu naučila. Podobně jako ona dělají první sportovní kroky, kopy, nahrávky, chvaty a tempa děti v dalších chudinských čtvrtích. Fungují tam sportovní zařízení, kterým říkají olympijské vesnice.

|Barbora Kladivová |Zprávy z domova

V Česku přibývají nelegální skládky. Lidé posílají tipy přes mobilní aplikaci

V Česku přibývá nelegálních skládek. Ukazují to statistiky iniciativy ZmapujTo, která nepovolená smetiště monitoruje. Zatímco před dvěma lety jí lidé přes mobilní aplikaci nahlásili 800 černých skládek, vloni už jich bylo o tisíc víc. Velké skládky se sice obcím a majitelům lesů daří likvidovat, stojí to ale hodně úsilí a peněz. A stále roste počet menších skládek.

|Michal Jurman, Stanislav Zbyněk |LOH 2016 Rio de Janeiro

Souboj titánů. Biker Kulhavý se opět utká se Švýcarem Schurterem. Fandit mu bude i Nash

„To, že mám olympijské zlato, mě uklidňuje", nechal se v Riu slyšet před dnešním závodem v brazilském Riu český biker Jaroslav Kulhavý. Ten doufá, že bude neděle 21. srpna 2016 zapsána v jeho kariéře jako datum úspěšné obhajoby olympijského zlata. Zároveň ale ví, že podobně, a možná ještě více, vzhlíží k dnešnímu závodu i jeho největší soupeř.

|Tea Veseláková, ČRo |Příroda

Hryzec je v Británii ohrožený druh, tamní ekologové se snaží o jeho návrat do přírody

Mezi nejohroženější britské savce paradoxně patří hlodavec, kterého lze jinde v Evropě najít běžně. Hryzec vodní, považovaný za největšího středoevropského hraboše, obývá pobřeží říček, řek, jezer a rybníků. Ekologové ve Spojeném království se druh snaží zachránit tím, že ho znovu vysazují do přírody. Stovka hryzců vodních se zabydluje ve svém novém domově právě v těchto dnech.

|Ondřej Golis |Zprávy z domova

Bezmocná policie. Na exzemanovce už dva měsíce čeká před pokojem, aby ho odvezla do vězení

Bývalý zemanovec Vladislav Jarošek našel skulinu v trestním řádu, díky níž se již dva měsíce úspěšně vyhýbá návratu do vězení. Soud 20. června vydal příkaz k nástupu za mříže a k Jaroškově dodání do vězení, přesto tam dodnes lihovarník odsouzený za sedmdesátimilionový podvod není. Místo toho leží v nemocnici, kde ho nepřetržitě musí hlídat policisté. Zadržet ho ale nemohou a nikdo neví, jak dlouho ještě patová situace potrvá.

|Martin Dorazín |Zprávy ze světa

21. srpen byl osudovým datem i pro mnohé Rusy. Nesouhlas s vpádem vojsk jim změnil život

Osudové datum 21. srpna 1968, den vpádu vojsk Varšavské smlouvy do Československa, si v dnešním Rusku moc nepřipomínají, a když, tak opačně, než tyto události vnímáme my. I v Rusku se ale najdou lidé, kteří toto datum nezapomenou nikdy. Vpád vojsk Varšavské smlouvy do Československa totiž silně ovlivnil i jejich osobní a profesní život.

|Štěpán Pokorný, Stanislav Zbyněk |LOH 2016 Rio de Janeiro

Teď si chci odpočinout a vše rozmyslet, říká o další olympiádě pětibojař Svoboda

David Svoboda je jedním z hrdinů projektu Radiožurnálu Olympijský rok. Dvanáct měsíců jsme sledovali, jak se zlatý olympijský medailista z Londýna chystá na Hry do Ria de Janeira. Český moderní pětibojař měl ale v závěru přípravy nepříjemné zranění, a tak všema deseti bral možná jeho poslední výsledek pod pěti kruhy.

|Stanislav Zbyněk |Fotbal

Fotbalová Plzeň zaváhala doma se Zlínem, výhru slaví nováčci z Karviné a Hradce

Úvodní zápasy čtvrtého kola první fotbalové ligy patřily domácím týmům. V dobrém světle se ukázali především nováčci, Karviná si doma poradila s Duklou a Hradec Králové porazil Jihlavu. Další prohru si připsali hráči Bohemians, kteří v aktuálním ročníku ještě nevyhráli. V podvečerním utkání šokoval Zlín plzeňské publikum.

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru