Archiv | zprávy ze dne 18. září 2016

|Martin Dorazín, ČTK |Zprávy ze světa

Parlamentní volby v Rusku jednoznačně ovládla strana Jednotné Rusko blízká Putinovi

V Rusku sčítají hlasy po parlamentních volbách. Nejsilnější frakcí v 450členné Státní dumě bude prokremelská strana Jednotné Rusko. Strana blízká Vladimiru Putinovi má podle agentury Reuters po sečtení 11 procent hlasů podporu 46,16 procenta voličů. Do dolní komory parlamentu se dostanou ještě liberální demokraté nacionalisty Vladimíra Žirinovského, komunisté a strana Spravedlivé Rusko. Konečné výsledky voleb budou známy v pondělí.

|Marie Machytková, dp |Zprávy ze světa

Exploze v New Yorku: Všech 29 zraněných opustilo nemocnice. Město mělo štěstí, říká guvernér

Newyorští lékaři už propustili z nemocnice všech 29 lidí zraněných při výbuchu na Manhattanu. Informoval o tom guvernér Andrew Cuomo. Ten zároveň potvrdil, že úřady stále nemají důkazy o tom, že by exploze souvisela s mezinárodním terorismem. Ulice metropole bude z preventivních důvodů střežit o tisíc policistů víc.

| ČTK, Pavel Polák |Zprávy ze světa

Volby v Berlíně: neúspěch extremistů, AfD skončila podle odhadů až pátá

Volby v Berlíně vyhrála podle odhadů veřejnoprávní televize ZDF sociální demokracie SPD s 23 procenty hlasů. Koaliční Křesťanskodemokratická unie CDU kancléřky Angely Merkelové skončila s 18 procenty druhá, Alternativa pro Německo (AfD) je s 12,5 procenta až pátá. Dosavadní koalice SPD a CDU každopádně po nedělních volbách pokračovat nebude, na to jí hlasy nestačí.

| ČRo Plus |Zprávy ze světa

Islámský stát už ztratil polovinu svého území v Iráku. Co bude s Mosulem?

Úspěchům v boji proti takzvanému Islámskému státu v Iráku se věnuje kanadský deník Globe and Mail. Irácké síly podporované koalicí v čele s Američany už získaly kontrolu nad polovinou území, které v zemi ovládali ozbrojenci z organizace Islámský stát. Během návštěvy Bagdádu to uvedl náměstek amerického ministra zahraničí Antony Blinken.

|Lukáš Matoška |Zprávy ze světa

Němečtí sociální pracovníci debatovali v Praze o uprchlících. Musíme to zvládnout, tvrdí

Do Německa za poslední rok přišel víc než milion uprchlíků. Odpůrci migrační politiky kancléřky Merkelové volají po zavedení limitu pro počet příchozích. Zastánci nastaveného kurzu trvají na tom, že Německo má povinnost pomáhat. Spolkovou migrační politikou se zabývala debata z cyklu Lidová škola migrace, uspořádaná Multikulturním centrem Praha a Nadací Friedricha Eberta. Na otázky Českého rozhlasu odpovídali dva němečtí hosté, kteří mají s běženci zkušenost z působení v humanitárních organizacích.

|Ondřej Golis |Regiony

Nedávná minulost obviněného z únosu: napadení nožem u soudu, spor se sousedem kvůli jeho dcerám

Spor se sousedem kvůli obtěžování dcer a soud kvůli napadení zloděje nožem, které se však nakonec neprokázalo. Dvě události z poslední doby spojené se Zdeňkem H. obviněným z únosu dvou dětí. Jinak je jeho nedávná minulost obestřena tajemstvím. Matka recidivisty tvrdí, že po návratu z vězení žil spořádaně a pracoval. Jestli muže v roce 2007 odsouzeného za dva pokusy o únos hlídala, nebo jestli měl další problémy se zákonem, kriminalisté odmítají sdělit. Podle policie ale letos unesl další dvě děti a deset dní je držel v garáži na okraji Ústí nad Labem.

|Ondřej Himmer, Iva Kestřánková, dp |Zprávy ze světa

Aleppo poprvé od vyhlášení příměří zasáhly bomby. Washington se omluvil za smrt syrských vojáků

Nálet amerických stíhaček zřejmě zabil přes 60 vojáků syrské armády a dalších sto zranil. Stalo se to u města Dajr az-Zaur. Oblast ovládá takzvaný Islámský stát, armáda ale kontroluje místní leteckou základnu a přilehlou část města. Právě na radikální islamisty nálet mířil, tvrdí americká strana. Podle Syrské organizace pro lidská práva v neděli poprvé od vyhlášení příměří bombardovaly vojenské letouny Aleppo.

| ČTK |Zprávy ze světa

Fico: Evropská unie se postará o to, aby se Británii po odchodu dařilo hůř

Brexit bude pro Londýn velmi bolestivý, protože Evropská unie se postará o to, aby se Británii mimo společenství dařilo hůř, než když byla v něm. Deník Financial Times to v neděli napsal s odvoláním na slovenského premiéra Roberta Fica, jehož země nyní osmadvacítce předsedá. Fico také zopakoval, že klíčovým bodem při vyjednávání bude přístup Británie k občanům EU, kteří v ostrovní zemi žijí a pracují.

|Martin Dorazín, Libor Dvořák |Zprávy ze světa

Rusové volí nový parlament. Výsledky na Sibiři by se mohly kvůli podezření z podvodů anulovat

Kvůli údajným podvodům při hlasování hrozí zrušení výsledků parlamentních voleb na Sibiři. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na ruskou volební komisi. Ta údajně zaznamenala stížnosti z některých volebních okrsků na Sibiři. Ruské úřady se obávají, že by podvody při hlasování mohly vést k podobným demonstracím, jaké nastaly po minulých volbách v roce 2011. Voliči v Rusku hlasují o složení příští dolní komory ruského parlamentu – Státní dumy a 39 regionálních zastupitelstev.

|Jaroslav Skalický |Zprávy z domova

František Gel se narodil před 115 lety. Z Norimberského procesu poslal do Československa 800 zpráv

Před 70 lety poválečný svět napjatě sledoval finále Norimberského procesu. Přes 20 nacistických válečných zločinců se zodpovídalo soudcům Mezinárodního vojenského tribunálu, složeného ze zástupců vítězných mocností - USA, Sovětského svazu, Francie a Velké Británie. Lidé v Československu měli zprávy z Justičního paláce takříkajíc z první ruky, a to díky zpravodaji Československého rozhlasu Františku Gelovi. Novinář, rozhlasový zpravodaj, spisovatel, diplomat a překladatel se narodil před 115 lety, 18. září 1901.

|David Nyč |Hokej

Ján Lašák se v liberecké brance pokouší o slovenskou osvětu. Skrze sedláka s fujarou

Hokej a umění, to jsou na první pohled dva absolutně rozdílné světy, alespoň částečně se ale prolínají díky brankářským maskám. Protože je kreativita jejich autorů takřka nevyčerpatelná, zdobí hokejové arény každou sezonu řada působivých masek. Jednu takovou má brankář úřadujících mistrů z Liberce Ján Lašák, mimo jiné zemitý muž s lidovou moudrostí.

| ČRo Plus |Příroda

Gorilí doktoři v akci. Ve Rwandě zachraňují jeden ohrožený druh za druhým

Časopis National Geographic se věnuje ohroženým druhům zvířat v africké Rwandě. Publicista Gary Strauss ve své reportáži z místa popisuje každodenní realitu boje za zachování rozmanitosti živočišných druhů na naší planetě. Svůj článek začíná příběhem veterináře Oliviera Nsengimana. Ten je podle autora hnací silou boje za záchranu jeřábů královských, žijících právě ve Rwandě.

|Martin Balucha |Zprávy ze světa

Francouzský exprezident Chirac je v nemocnici se zápalem plic. Přitížilo se mu během návštěvy Maroka

Ve Francii hospitalizovali bývalého francouzského prezidenta Jacqua Chiraca se zápalem plic. Zdravotní stav bývalého politika budí už několik let znepokojení. Lékaři v souvislosti s jeho předešlými nemocemi varují před komplikacemi. O hospitalizaci informovala rodina 83letého politika. Podle francouzského deníku Le Parisien má bývalý prezident v nemocnici zůstat několik dní.

| ČTK, Marie Machytková |Zprávy ze světa

Trump po výbuchu v NY: 'Budeme tvrdí a ukončíme to.' Clintonová varovala před unáhlenými závěry

Výrazně tvrdší postoj slíbil republikánský prezidentský kandidát Donald Trump v reakci na newyorský výbuch, při němž bylo v sobotu večer zraněno nejméně 29 lidí. Jeho demokratická soupeřka Hillary Clintonová varovala před unáhlenými závěry, které by například přisoudily explozi teroristům. Podle newyorského starosty šlo zřejmě o záměrný čin, důkazy o jeho spojení s terorismem však nejsou.

|Pavel Petr, Nikola Šrámková |Ostatní sporty

Rozloučit se na nejvyšší sportovní události byl můj sen, tvrdí paralympijský cyklista Ježek

Cyklista Jiří Ježek je nejúspěšnějším cyklistou paralympijské historie. Na hrách vybojoval celkem šest zlatých medailí, stejný počet nejcennějších kovů má také z mistrovství světa. Teď už je jasné, že svou sbírku už nerozšíří. Jiří Ježek totiž v sobotu absolvoval svůj poslední start ve velkém závodě.

|Pavel Petr, Nikola Šrámková |Ostatní sporty

Rozhodně je lepší být profesionál, než mít tři zaměstnání jako já, říká paralympijský plavec Povýšil

Zaslouží si všichni sportovci na paralympiádě medaili nebo se jedná o čistě profesionální soutěž? Víc realitě se blíží druhá možnost. Už to není jen o tom, že cenný kov by měl získat za svůj životní osud každý, kdo se dokáže vyrovnat s handicapem. Uspět totiž mohou jen ti, kteří se sportování věnují profesionálně.

|David Nekvinda, Nikola Šrámková |Ostatní sporty

České volejbalistky v kvalifikaci na ME neztratily ani set. V Brně jim pomáhá netradiční divácká kulisa

Dvě vítězství bez ztráty jediného setu. S takovou bilancí vstoupily české volejbalistky do kvalifikace na mistrovství Evropy. Na kvalifikačním turnaji v Brně už zdolaly Řecko a Slovinsko, dnes je ještě čeká Bělorusko. K úspěchům pomáhá českým hráčkám i bouřlivá kulisa brněnské haly ve Vodově ulici. Publikum je přitom specifické. Má totiž velmi nízký věkový průměr.

|Oto Gutwirth, Nikola Šrámková |Ostatní sporty

Jedno eso vedle druhého. Na ploché dráze v Pardubicích se pojede o 68. Zlatou přilbu

Třídenní klání na svítkovském plochodrážním oválu vyvrcholí dnes soubojem o Zlatou přilbu. O cennou trofej se letos jede už po osmašedesáté, žádný jiný závod nemá takovou historii jako ten pardubický. Pořadatelé se vždy snaží přilákat co nejlepší závodníky a letošní startovní listina je hodně nabitá. Nebudou chybět všichni tři medailisté z loňského ročníku, ani další vítězové z předchozích let.

|Iveta Vávrová |Zprávy z domova

Stovky lidí ročně potřebují intenzivní péči. Lůžka pro těžce nemocné pacienty ale v Česku chybí

To, že zdraví máme jen jedno, často pochopíme až v situacích, kdy už je pozdě. Lékaři sice umí zachránit vážně zraněné po těžkých nehodách, po mrtvicích nebo infarktech, zázraky ale nedokážou. Část pacientů se už domů nikdy nevrátí. Podle odhadů odborné anesteziologické společnosti stovky lidí ročně potřebují intenzivní péči u lůžka i několik let. Zařízení, která se umí postarat o takto postižené pacienty, je ale v Česku málo.

|Jakub Knoll |Hokej

Českým hokejistům vstup do Světového poháru nevyšel. S Kanadou prohráli vysoko 0:6

Českým hokejistům vstup do Světového poháru nevyšel, když v úvodním zápase podlehli Kanadě vysoko 0:6. Domácí rozhodli o svém vítězství již v první třetině, kterou ovládli v poměru 3:0 a posléze již vývoj utkání s přehledem kontrolovali. Dalším soupeřem Česka bude v pondělí Výběr Evropy, který si v sobotu překvapivě poradil s USA.

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru