Archiv | zprávy ze dne 28. září 2016

|Vojtěch Man |Fotbal

Walcott dvakrát překonal Vaclíka a Arsenal vyhrál. Barcelona otáčela zápas v Německu

Čeští zástupci zasáhli ve druhém kole Ligy mistrů do obou zápasů skupiny A. Tomáš Vaclík s Markem Suchým neuhlídali Thea Walcotta z Arsenalu. Rozhodčí Pavel Královec řídil zápas, ve kterém fotbalisté PSG vyhráli v Razgradu. Ve skupině C Barcelona vyhrála v Mönchengladbachu a Citizens remizovali ve Skotsku. V repríze loňského semifinále udolalo Atlético Bayern 1:0.

|Zdeněk Přidal |Film

Český kinematograf představí počátky filmu. Některé exponáty si mohou lidé vyzkoušet

Do romantické doby prvních filmových projekcí před sto dvaceti lety zavede návštěvníky nová výstava v Národním technickém muzeu v Praze. Od středy si mohou prohlédnout předchůdce filmové techniky, ale také moderní projekční přístroj, který sloužil prezidentu Masarykovi na zámku v Lánech. Některé exponáty si mohou zájemci i vyzkoušet, například Edisonův kinetoskop z roku 1894.

|Filip Nerad |Ekonomika

Poslední velká překážka padla. Akcionáři SABMiller a AB InBev schválili spojení největších pivovarnických skupin světa

Každé čtvrté pivo na planetě pochází ze dvou největších pivovarských skupin na světě. Ve středu padla poslední překážka pro to, aby se tito největší výrobci piva spojili a vytvořili jednu obří společnost. Pak už nic nebude bránit tomu, aby světová pivovarská jednička AB InBev převzala majitele Plzeňského Prazdroje, firmu SABMiller. Obě firmy plánují jednu z největších transakcí v dějinách dokončit v říjnu.

| ČTK |Ekonomika

Státy OPEC se shodly na omezení těžby ropy. Dohodu doladí v listopadu

Členové Organizace zemí vyvážejících ropu se ve středu dohodli na stanovení nového těžebního limitu pro tuto surovinu. Chtějí tak podpořit ceny ropy. Agentuře Reuters to sdělily zdroje z OPEC. Nový limit bude podle nich pod současnou aktuální produkcí. Kartel podle dalších zdrojů dojedná podrobnosti dohody na svém listopadovém ministerském zasedání ve Vídni.

| ČTK |Regiony

Největší letošní cvičení výsadkových jednotek. Čeští a američtí vojáci obsazují letiště v Ralsku

Čeští a američtí výsadkáři absolvují největší letošní společné cvičení. Vojáci obsadili opuštěné letiště v bývalém vojenském újezdu Ralsko. Skoro 300 mužů se sneslo s padákem na dřívější přistávací plochu. Za úkol měli také dobýt blízké mosty a opevnění z 30. let kolem města Mimoň. Manévry mají ukázat, jak dokážou armády NATO spolupracovat.

| ČTK |Zprávy ze světa

Krutost syrských útoků na Aleppo vyvolává mezinárodní pohoršení. Nálety zasáhly i nemocnice

Syrské letectvo podniklo soustředěné údery na Aleppo a jeho okolí. Cílem byly oblasti ovládané povstalci, oznámila agentura Reuters s odvoláním na nejmenovaný vojenský zdroj. Zdravotníci informovali, že nálety zasáhly a těžce poškodily dvě nemocnice ve východním Aleppu. O život přišli dva pacienti. Nálety zasáhly i severosyrskou povstaleckou vesnici Chán Túmán, která se nachází jižně od Aleppa. Podle syrského vojenského zdroje v ní byly zničeny obrněné vozy a další automobily, z nichž některé byly vybaveny kulomety.

|Radek Duchoň |Zprávy z domova

OBRAZEM: Den české státnosti oslavily ve Staré Boleslavi tisíce lidí, mezi nimi i Zeman a Klaus

Tisíce poutníků přijely už po čtrnácté do Staré Boleslavi oslavit Den české státnosti. V rámci tradiční Národní svatováclavské pouti se uskutečnila také poutní mše svatá. Přijeli na ni mimo jiné prezident Miloš Zeman a bývalý prezident Václav Klaus s manželkou Livií. Lidé mohli ve Staré Boleslavi také na vlastní oči vidět mimo jiné lebku svatého Václava.

| ČTK |Zprávy z domova

Demonstrace proti islamizaci v den státního svátku. V českých městech protestovalo několik set lidí

Na Svatováclavské demonstraci v Praze se podle odhadů policie sešlo ve středu zhruba 250 lidí. Protestovalo se na ní proti islamizaci Evropy. Další demonstrace pořádané politickým hnutí Úsvit a Blokem proti islamizaci se konaly v Plzni, Mostu a Ostravě. Nejvíc lidí se sešlo na mostecké demonstraci, podle odhadů jich bylo 400. Ve zbývajících městech přišlo do 100 protestujících. Řečníci například kritizovali vládní politiku nebo odmítali EU.

| dp |Zprávy ze světa

Vyšetřování tragédie MH17: boeing sestřelila raketa BUK. Přivezena z Ruska, vypálena z území separatistů

Let MH17 nad východní Ukrajinou poslala k zemi střela namířená z území ovládaného proruskými separatisty. Vyletěla z mobilního protiraketového systému BUK, který krátce předtím dorazil z Ruska. Vyplývá to ze závěrečné zprávy o příčinách tragédie malajsijského boeingu, kterou ve středu zveřejnila mezinárodní komise. Kdo nařídil, aby bylo letadlo MH17 sestřeleno, a kdo sestřelení provedl, vyšetřovatelé zatím nevědí. Rusko výsledky odmítlo. Boeing Malaysia Airlines se zřítil před dvěma lety. Na palubě bylo 298 lidí, nikdo neštěstí nepřežil.

|Filip Nerad |Zprávy ze světa

Povinné kvóty fungují už rok. Státy EU si rozdělily přes 5000 uprchlíků

Přerozdělování uprchlíků podle povinných kvót se za polední týdny výrazně zlepšilo. Unijní státy přesto stále výrazně zaostávají za plněním svých závazků. Konstatovala to Evropská komise po vyhodnocení ročního fungování povinných kvót. Vyzdvihla naopak výsledky migrační dohody s Tureckem, která razantně omezila příliv běženců do Evropy. Na pomoc syrským uprchlíkům v Turecku také Brusel ve středu uvolnil dalších v přepočtu více než 16 miliard korun.

|Martin Balucha |Zprávy ze světa

Držitel Nobelovy ceny tančil ještě v 85 letech v pražském klubu, vzpomíná bývalý velvyslanec

Do Izraele míří kondolence z celého světa. Bývalý prezident Šimon Peres zemřel ve středu ráno ve věku 93 let. Nositel Nobelovy ceny míru navštívil v minulosti několikrát také Českou republiku. „Peresovi bylo 85 let a po státní večeři šel do jednoho z pražských klubů, kde dokonce tancoval,“ vzpomíná na významného politika bývalý velvyslanec v Izraeli Tomáš Pojar.

| ČTK |Zprávy ze světa

Případ vraždy Čecha v Londýně. Proces s obviněným Raymondem Sculleym začne v polovině března

Londýnský soud stanovil datum začátku procesu s 29letým mužem obviněným z vraždy českého občana v britské metropoli. Raymond Sculley půjde před soud 20. března. Informoval o tom list East London Advertiser. Sculley byl zatčen minulý pátek spolu se dvěma mladíky ve věku 19 a 16 let. Tato dvojice byla později propuštěna na kauci.

| ČTK |Zprávy ze světa

Česko bude na Peresově pohřbu zastupovat ministr Zaorálek. Zeman se omluvil

Českou vládu bude na pátečním státním pohřbu zesnulého izraelského exprezidenta Šimona Perese zastupovat ministr zahraničí Lubomír Zaorálek z ČSSD. O dalším složení české delegace se podle premiéra a šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky jedná. Jisté je, že v ní nebude prezident Miloš Zeman, který bude na návštěvě v Řecku, jak potvrdil mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

|Dominika Píhová |Zprávy ze světa

Na smrt Šimona Perese reagují lídři z celého světa. Státního pohřbu se zúčastní Obama i papež

Bývalý izraelský prezident a držitel Nobelovy ceny míru Šimon Peres ve středu ráno zemřel. Na smutné zprávy o jeho úmrtí teď reagují světoví lídři. „Světlo zhaslo, ale naděje, kterou nám dal, zůstane navždy,“ napsal o něm v nezvykle dlouhém prohlášení Barack Obama. Peresovi vzdávají hold státníci z celého světa. V Izraeli se začíná plánovat státní pohřeb, který se uskuteční v pátek.

|David Nyč, Jakub Knoll |Fotbal

Hráči Liberce před zápasem proti Soluni překonali virovou epidemii. Hrozba odchodu kouče stále trvá

Fotbalisté Liberce za sebou mají neveselé období. Prodělali virové onemocnění a krajský hygienik dokonce na mužstvo uvalil karanténu. Tyhle obtíže nakonec hráči Slovanu překonali, když zůstalo jen u odloženého zápasu domácí soutěže s Karvinou. Čtvrteční utkání Evropské ligy se Soluní už Severočeši odehrají. Jen se teď jejich fanoušci obávají, aby nešlo o libereckou derniéru trenéra Jindřicha Trpišovského, o kterého stojí Sparta.

|Jan Rokyta ml., Mikuláš Klang |Zprávy z domova

Veřejnosti se v den státního svátku otevřela sídla některých úřadů. Poprvé třeba ministerstvo financí

Veřejnosti se poprvé v historii otevřela budova ministerstva financí. Úřad u příležitosti Dne české státnosti připravil komentované prohlídky. K vidění jsou jak prvorepubliková část budovy, tak bývalý klášter bosých karmelitek. V Nostickém paláci na pražském Maltézském náměstí, tedy v sídle ministerstva kultury, si lidé můžou prohlédnout zase reprezentační sály, obrazárnu s díly starých mistrů nebo slavnou nostickou knihovnu s přibližně 14 tisíci svazky.

|František Kuna |Hokej

Wayne Gretzky: Na Světovém poháru mě nadchl Výběr Severní Ameriky. Češi nehráli tak, jak si představovali

V Torontu je 'Ten Největší'. Takovou přezdívku má Wayne Gretzky, nejproduktivnější hokejista historie NHL. Světový pohár se hraje kousek od jeho rodného Brantfordu a Gretzky vrcholný turnaj bedlivě sleduje. V dějišti prestižního turnaje se legenda světového hokeje rozpovídala mimo jiné i o tom, jaké celky ho na Světovém poháru zaujaly.

|Kateřina Svátková |Film

Postavili se tyranii a bojovali za to, čemu věřili, shodují se tvůrci filmu Anthropoid

ROZHOVOR. Film Anthropoid má za sebou slavnostní pražskou premiéru. Snímek přijel do hlavního města zhlédnout i britský režisér Sean Ellis a představitel jedné z hlavních rolí Cillian Murphy. Ellis se atentátem na Heydricha začal zabývat před více než deseti lety a příběhu doslova propadl. „Postavili se tyranii a bojovali za to, čemu věřili,“ říká britský režisér v rozhovoru pro Český rozhlas. „Cítili jsme obrovskou zodpovědnost a zároveň pokoru,“ dodává herec Murphy.

|Zdeněk Novák |Zprávy ze světa

Držitel Nobelovy ceny míru Šimon Peres zemřel. Bývalému izraelskému prezidentovi bylo 93 let

Zemřel bývalý izraelský prezident a držitel Nobelovy ceny míru Šimon Peres. Bylo mu 93 let. Patřil ke generaci, která pomáhala vybudovat stát Izrael, do světového povědomí pak vstoupil jako jeden ze strůjců izraelsko-palestinských dohod v Oslu. Šimon Peres za ně nakonec získal i Nobelovu cenu za mír. Peres prodělal před dvěma týdny mrtvici a od té doby byl v kritickém stavu. V úterý se jeho stav prudce zhoršil a lékaři zjistili, že utrpěl nevratné poškození mozku. Pohřeb bude mít v pátek.

|Jan Herget |Divadlo

Vaněk z Audience i Bedřich z Vernisáže. Postavy Václava Havla měly s jeho osudem hodně společného

2. DÍL SERIÁLU. Dramatik, disident, symbol sametové revoluce, exprezident... zkrátka Václav Havel. Blíží se 5. říjen, kdy by oslavil 80. narozeniny. Václav Havel je považován za autora prvního českého absurdního dramatu, kterým byla v roce 1963 Zahradní slavnost. Ve svých hrách postihoval hlavně absurditu totalitní moci, vysmíval se byrokratickému jazyku, který nazýval ptydepe. Snažil se odhalit vyprázdněnost systému i mezilidských vztahů. Proto se v jeho hrách často opakují slova, fráze i celé situace.

|Jakub Knoll |Hokej

Kanada na úvod finálové série Světového poháru porazila Výběr Evropy 3:1

První finále hokejového Světového poháru vyznělo lépe pro domácí Kanadu, která v noci na středu přehrála Výběr Evropy v poměru 3:1. Favorizovaní hráči ze země javorového listu sice nepodali ideální výkon, ale i tentokrát se mohli spolehnout na výborně fungující první formaci, která připravila dvě branky. Další finálový duel série hrané na dvě vítězství je na programu v noci na pátek.

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru